uwagę jednak zdecydowanie zasługuje pyszny sos, z jakim je podaję. Polecam zaserwować danie z dużą ilością świeżych, soczystych pomidorów i ogórków małosolnych. Śniadanie-ideał. Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego lub drożdżowego 10 parówek (u mnie z serem) jajko Parówki zawijać w płaty ciasta i kroić na kawałki. Posmarować roztrzepanym jajkiem, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku(...)nagrzanym do 220 st. C przez 15 min. Podawać z sosem musztardowym. Sos musztardowy 100 g musztardy dijon 100 g musztardy francuskiej 2 łyżki śmietany Wymieszać wszystkie składniki
Słodkie inspiracjeJaki jest najszybszy pomysł na wykorzystanie nadzienia mincemeat, które pozostało mi po weekendowym torciku piernikowym (klik)? Oczywiście chrupiące rogaliki z ciasta francuskiego, posypane grubą warstwą cukru pudru. Wstyd się przyznać, że zjadłam prawie wszystkie od razu, gorące, sama, zaraz po zrobieniu zdjęć... Dla niepoznaki zostawiłam mojemu chłopakowi dwa, bo tak słodko pachniało w mieszkaniu, że od razu po wejściu(...)klatkę dało się wyczuć jakieś pyszności i nic bym przed nim nie ukryła ;) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego nadzienie mincemeat z tego przepisu - klik (zużyjemy ok. połowy) cukier puder do posypania Ciasto pokroić jak na obrazku poniżej. Ułożyć nadzienie mniej więcej w miejscach zaznaczonych na obrazku. Zwijać rogaliki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Słodkie inspiracjePyszne babeczki z ciasta francuskiego , faszerowane powidłami śliwkowymi z rumem ORZECH oraz serem białym. Idealna propozycja na wiosne. Zapraszam do odwiedzenia FP ORZECH. oraz do wzięcia udziału w- KONKURS Gotowaniepatki SKŁADNIKI: 400 g ciasta francuskiego na 10 babeczek 10 łyżek Powidła Śliwkowe z Rumem ORZECH 20 dag sera białego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 laska wanilii kakao(...)posypania lub czekolada PRZYGOTOWANIE: Z ciasta francuskiego wycinam koła tak by zmieściły się do foremek na babeczki. Następnie za pomocą widelca robię małe dziurki. Za pomocą łyżeczki kładę porcję powideł. Ser biały łącze z cukrem brązowym oraz wanilią. Kładę porcję na ciasto. Z ciasta wycinam paseczki i robię kratkę. Ozdabiam wierzch. Piekę
Gotowanie PatkiUwielbiam pierogi, mogła bym je jeść zawsze, wszędzie i o każdej porze. Dziś postanowiłam pokombinować z ciastem francuskim. I tak oto powstały chrupiące szpinakowe pierożki. Doskonale smakują na ciepło, dają też radę jako zimna przekąska. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 300 g świeżego szpinaku 6-7 suszonych pomidorów z zalewy 70 g dobrej gatunkowo fety 1 łyżeczka masła 2 ząbki(...)dusić całość aż szpinak zmięknie, a woda odparuje. Zdjąć z palnika, dodać pokrojone w paseczki pomidory i rozkruszoną fetę. Całość wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Z ciasta francuskiego przy pomocy szklanki wykroić koła. Na środku każdego, ułożyć po kopiastej łyżeczce farszu. Złożyć je na pół jak pieróg, a brzegi ciasta skleić zagniatając je widelcem. Gotowe pierożki
Kuchnia w opałachpomysłów na obiad ze schabu. Zamiast smażyć tradycyjnego schabowego, zajrzałam do lodówki i wpadł mi do głowy ten przepis. Zawsze mam w domu jakiś ser, zawsze coś zielonego. Ciasto francuskie też lubię mieć, gdyż w razie sytuacji podbramkowej, można z niego wyczarować coś słodkiego, lub, jak w tym przypadku, pyszny obiad. Do przygotowania 4 porcji potrzebujecie: ok. 400 g schabu(...)kości sporej ilości przypraw do marynaty: łyżeczki papryki słodkiej, łyżeczki papryki ostrej, łyżeczki majeranku, łyżeczki soli, lub innych ulubionych przypraw i ziół ok. szklanki oleju ciasta francuskiego (ok. 250 g) ok. 300 g świeżego szpinaku 3 ząbków czosnku dużej cebuli 120 g niebieskiego sera pleśniowego 1/2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) soli i pieprzu Schab w kawałku marynujemy w przyprawach
PichceniomaniaJeżeli macie dość monotonnego menu na śniadanie to proponujemy Wam... Artykuł Ciasto francuskie z jajkiem, groszkiem i pomidorkami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEDzisiaj sałatka w roli głównej, doprawiona musztardą francuską. Osobiście lubię musztardę francuską, te małe, jędrne nasionka gorczycy. Idealnie sprawdza się w sałatce. Wykorzystane składniki często posiadacie w domu, więc do dzieła. Kolacja będzie smaczna. Składniki: Szklanka ugotowanego makaronu w kształcie ryżu Mieszanka warzywna z marchewką i groszkiem Biała fasola z puszki 2 ogórki konserwowe Papryka konserwowa grillowana Pieczarki marynowane ( mały(...)słoik ) 3 jajka ugotowane na twardo Posiekana natka pietruszki Majonez Musztarda francuska ( ok. 2 łyżki ) Sól Pieprz Wykonanie: Mieszankę warzywną razem z białą fasolą wykładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą. Pozostawiamy do odcieknięcia. Ogórki i jajka kroimy w kostkę, paprykę w paseczki a pieczarki w plasterki. Wszystko razem łączymy z makaronem. Dodajemy majonez i natkę pietruszki. Doprawiamy solą
Smaki EwySkładniki 50 dkg fileta z piersi kurczaka 50 dkg pieczarek 30 dkg żółtego sera 1 puszka zielonego groszku 1 duża ecebula 2 opakowania ciasta francuskiego przyprawy: 1,5 łyżeczki curry pieprz, … Czytaj dalej Zapiekanka z kurczakiem w cieście francuskim
czarrna od kuchnizimno. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. http://ekaloria.pl/szpinak-trudna-historia/ Tarta ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami Składniki: 350 g ciasta francuskiego (1 płat) 250 g szpinaku 8 suszonych pomidorów w oleju + 2 łyżki oleju 150 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 świeże pomidory ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 4 łyżki prażonego słonecznika sól(...)gałkę muszkatołową i suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Lekko doprawiamy solą i pieprzem. Jajka dokładnie mieszamy ze śmietaną lub ricottą, dodajemy sól i pieprz do smaku. Wyjmujemy ciasto francuskie z opakowania i wykładamy nim spód i brzegi posmarowanej masłem formy do tarty (* jeżeli nie mamy to możemy użyć blaszki prostokątnej). Nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową i obciążamy cały spód
Moja Mama GotujePyszna, prosta sałatka śledziowa. Klasyczna, znana i lubiana. Z dodatkiem gotowanych warzyw korzeniowych: ziemniaków i buraków. Z jajkami, ogórkami kiszonymi, startym serem, majonezem i musztardą francuską. Z racji, że dziś ostatki a ostatki w Polsce to ŚLEDZIK - podsyłam Wam przepis na jego wykorzystanie. Składniki (na dużą miskę sałatki, około 6-8 dużych porcji): Beczka śledzi z suszonymi ziołami(...)marki SEKO 5 jaj 4 ziemniaki 3 buraki 4-5 ogórków kiszonych 2 łyżki musztardy francuskiej 5-6 łyżek majonezu 2 łyżki oleju lnianego szczypta soli i pieprzu 1 cebula mała 150 gram startego sera Ziemniaki i buraki gotuję w wodzie do miękkości. Jaja gotuję na twardo. Śledzie kroję na mniejsze
Mango PapajaSzybki sposób na coś słodkiego. Jako że zalegała mi masa krówkowa, postanowiłam zrobić szybkie zawijasy z ciasta francuskiego. Wystarczyło wysmarować ciasto, zwinąć i upiec. Prościej już się nie da :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g masy krówkowej Wykonanie: Ciasto rozwinąć, posmarować masą korówkową, pozostawiając wolne krawędzie tak ok 1 cm. Zwinąć boki z dwóch stron do środka
magiczna kuchnia KasiBanalne wykonanie! Idealne jako przekąska na imprezę :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego garść rukoli garść orzechów włoskich słoiczek suszonych pomidorów z pestkami dynii oliwki (u mnie zielone) 10 dag sera żółtego w kawałku Przygotowanie: 1. Rozłożyć ciasto francuskie i równomiernie rozprowadzić na nim rukole. 2. Pomidory i oliwki pokroić na pół. 4. Orzechy rozłupać, oczyścić, grubo pokroić. 5. Ser zetrzeć
FITBUuKBłyskawiczny Piątek na Facebooku, a zrobienie tych szparag jest szybsze niż błyskawica ;)))) Idealna przekąska przedobiednia lub na podwieczorek. Składniki: 2 pęczki świeżych zielonych szparag 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 1 łyżka mleka gruba sól Przygotowanie: Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy że obetniemy tylko zdrewniałe końcówki. Najlepiej obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu. Ja stosuję inny(...)sposób jakim jest wygięcie szparaga i końcówka sama się odłamuje. Ciasto francuskie tniemy na paski około 1/2 cm i owijamy nim każdego szparaga jak na zdjęciu poniżej. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i mlekiem oraz posypujemy grubą solą. Zapiekamy w piekarniku 12-15 minut
Życie zaczyna się w kuchniIdealny pomysł na ekspresowe ciasteczka na Walentynki. Nawet na ostatnią chwilę ;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego powidła śliwkowe żółtko do smarowania cukier puder do posypania Ciasto francuskie rozwinąć. Posmarować je dosyć cienko powidłami śliwkowymi (fot.1) . Zwinąć w rulony w tzw. lornetkę, czyli do polowy z jednej strony i do połowy z drugiej - zaczynając od dłuższych brzegów ciasta (fot.2) . Kiedy
Świat Ciasta