Jeśli lubisz mozzarellę i łososia wędzonego, to ta tarta jest dla Ciebie. Pachnąca i aksamitna w fakturze i smaku! Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że szybko się ją przygotowuje. Jest to moja wersja przepisu Pascala z Kuchnii Lidla. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 3 kule mozzarelli(...)plastrów łososia wędzonego • 5 jajek • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 6-8 małych pomidorków • sól, pieprz do smaku • liście bazylii • masło do smarowania formy Wykonanie: • Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkować na wielkość formy na tartę licząc z bokami. • Formę wysmarować masłem i wyłożyć dno i boki ciastem. • Delikatnie docisnąć ciasto, nadmiar odciąć, nakłuć
To co kochamobróbce, bo trzeba je obierać dość grubo. Ja uwielbiam te zielone, bo są sprężyste, chrupiące, twarde, i mają konkretny smak. Składniki: • pęczek zielonych szparagów • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka cukru • 1 żółtko • 3 łyżki mleka Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą w środku. Szparag złamie się(...)już twardych włókien. • Zagotować ok. 1 litra wody z solą i cukrem, wrzucić szparagi i gotować 2 minuty, wyjąć, przelać zimną wodą i osuszyć. • Ciasto francuskie pociąć na paski o szerokości ok. 3 cm i długości wiekszej o 1 cm od długości szparaga. • Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem
To co kochamBłyskawiczne gofry z ciasta francuskiego. Wystarczy tylko wyciąć kawałki ciasta i wrzucić do gofrownicy. Szybka bita śmietana plus jagody i mamy pyszny deser, nie straszni więc goście, którzy pukają do drzwi… Zamiast jagód mogą być truskawki, maliny czy borówka amerykańska. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 250 ml śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru(...)szklanka jagód • olej do smarowania gofrownicy Wykonanie: • Płat ciasta francuskiego pokroić na kawałki odpowiadające rozmiarowi gofrów. • Rozgrzaną gofrownicę posmarować olejem, kłaść ciasto i piec ok. 2,5 minuty. • Z opakowania ciasta wychodzi 7-10 gofrów. • Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. • Gofry podawać z bitą śmietaną, obficie posypane jagodami
To co kochamZachciało mi się coś słodkiego ale szybkiego. Wyszło bardzo słodko! Ciastka na bazie ciasta francuskiego z nadzieniem z Nutelli i chrupiących po upieczeniu pianek marshmallows zaspokoją na długo apetyt na słodycze. Inspiracja ze stron anglojęzycznych, ale na polskich blogach też można je znaleźć. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 1 mały(...)słoiczek kremu czekoladowego, np. Nutelli • małe opakowanie pianek marshmallows • 1 jajko Wykonanie: • Płat ciasta francuskiego pokroić w małe kwadraty. Mnie wyszło 18 sztuk. • Na środku każdego położyć po łyżeczce kremu czekoladowego. • Na krem położyć kilka małych pianek lub jedną dużą. • Brzegi ciasta posmarować białkiem i zlepiać szczelnie w koperty jak na zdjęciu
To co kochamProsta w przygotowaniu, krucha polędwiczka wieprzowa otulona farszem pieczarkowym, boczkiem wędzonym i ciastem francuskim. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: • 1 duża polędwiczka wieprzowa • 1 płat ciasta francuskiego • 300 g pieczarek • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku • 1 cebula • zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Polędwiczkę natrzeć solą(...)jednym boku polędwiczkę, po czym zrolować, zawinąć w folię i wstawić na conajmniej godzinę do lodówki. • Po tym czasie rozwinąć płat ciasta francuskiego i zawinąć w niego rulon z lodówki. Docisnąć, aby ciasto nie rozeszło się podczas pieczenia, i nakłuć widelcem na wierzchu. • Ułożyć na blaszce
To co kochamkażda Walentynka uśmiechnie się, gdy poczęstujecie ją parówkowym sercem. Bo przecież jak mówi stare porzekadło… przez żołądek do serca! Składniki: • 1 opakowanie miniparóweczek • 1/4 opakowania ciasta francuskiego Wykonanie: • Ciasto francuskie pokroić na 1×10 cm paski. • Owinąć każdym paskiem jedną paróweczkę. • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kształcie serca
To co kochamPieczarki w cieście naleśnikowym, w zalewie octowej - Kliknij po przepis. 7. Pulpeciki w zalewie octowej - Kliknij po przepis. 8. Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego - Kliknij po przepis. 9. Jajka faszerowane - Kliknij po przepis. 10. Pieczarki w cieście naleśnikowym - Kliknij po przepis. 11. Rolada szpinakowo marchwiowa - Kliknij po przepis(...)Pizza inaczej - Kliknij po przepis. 13. Rogaliki z ciasta francuskiego, na słono - Kliknij po przepis. 14. Kapuśniaczki z ciasta francuskiego - Kliknij po przepis. 15. Roladki z tortilli - Kliknij po przepis. 16. Krakersy z czarnymi oliwkami i pastą z suszonych pomidorów - Kliknij po przepis. 17. Biedronki na krakersach z pastą
W kuchni u MonikiCiasto francuskie to najlepszy sposób na szybki deser, dlatego zawsze mam zapas w lodówce lub zamrażalniku. Można w nie zawinąć(...)budyń i większość owoców. A kiedy w Waszych drzwiach niespodziewanie staną goście to możecie wtedy przygotować im właśnie takie koperty. Będą gotowe raz-dwa! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duże jabłko 2 brzoskwinie banan mały kubeczek gęstego serka homogenizowanego jajko cynamon Owoce obrać i pokroić w plasterki o grubości około centymetra. Ciasto rozwinąć i pokroić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapolecam pyszny wianuszek. Pyszny, szybki i prosty wypiek. Smakował całej rodzinie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, robi się go szybko i naprawdę warto. Spróbujcie. Wianek z dodatkami 1 ciasto francuskie(...)ogórek zielony 1 pomidor 30 dag pieczarek 1 puszka tuńczyka 1 papryka konserwowa 40 dag sera żółtego natka pietruszki 1 laska kiełbasy zwyczajnej lub grube plastry szynki Z ciasta francuskiego wycinać trójkąty o dwóch bokach ok. 26 cm i jednym (podstawa 13cm). Następnie jeden obok drugiego ułożyć na tortownicy (tak jak na zdjęciu). Zetrzeć ser żółty, większą połową posypać
Gotuję Testujęzaletach i cudowności ciasta francuskiego nie będę pisać, to każdy wie, a jak sam się jeszcze nie przekonał, to słyszał od innych. Niby to zwykły arkusz ciasta, rozwija się, nakłada składniki i za każdym razem mamy świetną prostą przekąskę. Nie trzeba długo obmyślać składu, wystarczy odtworzyć lodówkę i wziąć to co mamy pod ręką. Tak też było w tym przypadku(...)opakowanie ciasta francuskiego kiełbasa kilka korniszonów kawałek żółtego sera jajko 2 łyżki sezamu Ogórki, kiełbasę i ser kroimy w słupki takiej samej długości. Z rozwiniętego ciasta odcinamy pasek takiej samej szerokości jak długość dodatków. Każdy smarujemy jajkiem i układamy od brzegu obok siebie po jednym ze składników i zwijamy. Wystarczy obrócić aby brzeg ciasta dostał się pod spód. Odcinamy nadmiar
Dieta moja pasjamoże nie powinnam tego nazwać pizza, ale francuski krążek z dodatkami lub jeszcze inaczej? Może i tak, jednak pizza brzmi bardziej kusząc. Najważniejsze, że robi się szybko, smakuje i wygląda też niczego sobie. Dominika i Patrycja, to kolejna leniwa odsłona, Tu nie chodzi o to, że ja jestem taka twórcza. Mnie się zwyczajnie nie chciało, zawijać, rolować(...)opakowanie ciasta francuskiego 0,5 młodej cukinii kawałek wędliny kilka pomidorków koktajlowych jajko Cukinię i kiełbasę kroimy w plasterki, Jeśli nie mamy małych pomidorków, można użyć cząstek dużego pomidora. Z ciasta wycinamy krążek, ja przyłożyłam pokrywkę i z jednego płatu ciasta wycięłam dwa. Krążki kroimy na części, zrobiłam ich osiem. Smarujemy jajkiem i rozkładamy składniki
Dieta moja pasjaJeśli lubicie orzechowe smaki polecam wam jeszcze przepis na wilgotne babeczki z orzechowym nadzieniem . Składniki: 250 g mascarpone 3 czubate łyżki masy orzechowej z kawałkami orzechów* ciasteczka francuskie Brześć – ilość zależy od wielkości miski (mają pokryć dno) orzechowy krokant do posypania wierzchu deseru *ja użyłam tej, którą wykorzystałam również w tym przepisie (klik) Przygotowanie: Do miski przekładamy całe(...)połączenia składników (możemy użyć do tego miksera na najmniejszych obrotach). Próbujemy, opcjonalnie dodajemy więcej masy orzechowej aby orzechowy smak był dobrze wyczuwalny. Dno szklanej miski wykładamy połamanymi ciasteczkami francuskimi. Ciasteczka łamiemy i układamy w taki sposób, aby dość ściśle pokryć dno. Na warstwę ciasteczek wykładamy naszą masę. Wyrównujemy wierzch. Całość obsypujemy dokładnie orzechowym krokantem. Deser wkładamy do lodówki do dobrego
Słodkie okruszkiopakowanie ciasta francuskiego, 500g kiszonej kapusty duża cebula kostka rosołowa, kminek,majeranek,sól pieprz, czarnuszka do posypania wierzchu olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę odcisnąć, obgotować w wodzie z kostką rosołową(lub bulionie),lę Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić w rondelku,dodać kapustę,przyprawy i smażyć przez ok 10-15 min żeby nabrało smaku. Ciasto francuskie rozwinąć,wyłożyć
Swojskie jedzonkoCzas gotowania 20 min Czas przygotowania 50 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 20 min Czas przygotowania 50 min Ingredients 250 g mini papryk słodkich 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 mały filet z kurczaka 3 łyżki kukurydzy z puszki 3 łyżki fasoli czerwonej z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki przyprawy chili con carne 1 czubata łyżka serka(...)smaku pozostałymi przyprawami i mieszając co jakiś czas gotujemy około 2-3 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy do wystudzenia. Paprykę nadziewamy przygotowanym farszem. Schłodzone ciasto francuskie kroimy na cienkie, półcentymetrowe paski, zaczynając od dłuższego boku ciasta. Paseczkami owijamy każdą paprykę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Wędrówki po kuchniBłyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego. U nas dzisiaj o smaku pizzy, ale z pewnością wypróbuję jeszcze wersję z czosnkiem i drugą - z kminkiem. Do przegryzania polecam Wam również, pysznie chrupiące, włoskie paluszki chlebowe grissini . składniki: płat ciasta francuskiego 2 łyżki keczupu pikantnego przyprawa do pizzy 100 g żółtego sera jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania oregano do posypania
babka w formie