francuskie - 7160 przepisów (strona:151/478)

Ciastka francuskie z jabłkiem i orzechami 162

Zapraszam na pyszne ciasteczka z jabłkiem i orzechami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 3 jabłka, 50g orzechów włoskich szczypta cynamonu PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście kółka. 2. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w półplasterki. Orzechy włoskie drobno siekam

Tradycyjna kuchnia Kasi
TARTA Z WARZYWNYM NADZIENIEM 167

Tarta z francuskiego tarte Najpopularniejsza potrawa kuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być słodkie (np.z owocami) jak i słone. Jest dobra na każdą okazję, zarówno na gorąco jak i po przestudzeniu. Polecam również przepisy na tarty: ze szpinakiem z truskawkami z masą migdałową ze śliwkami z owocami lata z jabłkami francuską z jagodami

potrawyregionalne
CIASTECZKA Z JABŁKAMI I BAKALIAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 138

Proponuję dziś pyszne ,chrupiące, cynamonowe ciasteczka  nadziewane jabłkami i bakaliami. Składniki: płat ciasta francuskiego 2-3 szt. jabłek 10 szt. suszonych śliwek garść rodzynek koktajlowych garść orzechów włoskich/laskowych płaska łyżka cynamonu 3-5 szt. goździków łyżka miodu białko gorzka czekolada do posypania Jabłka umyłam,obrałam ze skórki. Pokroiłam je w kostkę,dodałam cynamon i goździki. Podlałam(...)suszone śliwki. Dodałam je wraz z rodzynkami do jabłek. Dodałam posiekane drobno orzechy. I łyżkę miodu. Wszystko wymieszałam,dusiłam  i w miarę potrzeby podlewałam wodą. Płat ciasta francuskiego podzieliłam na części. Na każdą część nakładałam farsz. Zawijałam i formowałam ciasteczka.       Posmarowałam ciasteczka białkiem z jajka. Posypałam cukrem. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na około

potrawyregionalne
pikantne francuskie gniazdka z kiełbasą 187

przekąskę, którą można jeść na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym. Ciasto francuskie jest niezastąpione w mojej kuchni, zwłaszcza kiedy potrzebuję przygotować coś ekspresowo.  Składniki: arkusz ciasta francuskiego 1 kiełbasa 8-10 pieczarek po kawałku żółtej i czerwonej papryki cebula kilka plastrów żółtego sera 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka oregano Cebulę posiekać, kiełbasę i pieczarki pokroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciastka francuskie z tostera (z serowym nadzieniem) 181

Ciasteczka robione w tosterze, to dla mnie absolutny hit, zwłaszcza, że uwielbiam ciasto francuskie. Ja nadziałam je serem i rodzynkami ale można dodać do nich w zasadzie wszystko co lubimy.  Robi się je ekspresowo, smażenie trochę trwa i jest(...)krótsze im wyższą moc ma toster. Myślę, że to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mają piekarnika. Zresztą polecam wszystkim, bo są pyszne.  Składniki: prostokątny arkusz ciasta francuskiego (275 g) 200 g twarogu z kostki 2-3 łyżki rodzynek 1 żółtko łyżeczka budyniu waniliowego łyżka cukru pudru + do posypania Rodzynki zalać wrzątkiem na klika minut a następnie odcedzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierś kaczki w cieście francuskim 231

opakowanie ciasta francuskiego,   2 piersi kaczki, 6 fig, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka miodu, 2 łyżki orzechów włoskich w miodzie*, 2 naleśniki lub bułka maślana, brioszka,** 2 łyżki zimnego masła, sól, Pierś kaczki oczyścić, usunąć resztki piór, umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę, nie przecinając mięsa. Położyć piersi skórą do dołu na zimnej patelni i powoli smażyć(...)dodać miód, zagotować. Włożyć plastry fig, zagotować, gotować 2 minuty. Figi wyjąć, osączyć. Sos, w którym się gotowały zagęścić przez gotowanie. Dodać masło, mieszając zagotować. Zdjąć z ognia. Ciasto francuskie podzielić na pół, lekko rozwałkować obie połówki (tak, aby można było dokładnie zawinąć pierś). Na lekko rozwałkowanym kawałku ciasta położyć kromki brioszki, na nich rozsmarować połowę orzechów, na orzechach

królestwo garów
Tarta z łososiem i pieczarkami 153

drugi tata z łososiem :) ciasto francuskie 200 g łososia sok z cytryny oliwa 70 g pieczarek 1 papryczka chili 3 jajka sól pieprz 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka(...)usiekanego koperku szczypta oregano 50 g mozzarelli z bloku Łososia pokroić na cieniutkie plastry, skropić sokiem z cytryny i oliwą, odstawić na kilka godzin. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Śmietanę wymieszać z jajkami , natką pietruszki i koperkiem, doprawić solą i pieprzem.  Na cieście ułożyć cieniutko pokrojone pieczarki, wylać masę jajeczno śmietanową, ułożyć łososia. Na wierzchu ułożyć znów pieczarki

Gotowanie jest łatwe
Francuskie ciastka z malinami, budyniem i bezą 246

ciasto francuskie 1 op maliny ok 1 szkl budyń malinowy cukier 0,5 l mleka 2 białka pół szl cukru pudru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto rozwinąć, pokroić na kwadraty o boku ok 6,5 cm. Posmarować delikatnie białkiem i paseczkami z ciasta (można kroić pocięte juz kwadraty) obłożyć brzegi wszystkich ciastek. Upiec w temp 200 st przez

Gotowanie jest łatwe
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 232

Już chyba nie ma soboty bez „Wypiekania na śniadanie”:-) Tym razem wybór padł na rożki z domowego ciasta francuskiego. To bylo moje pierwsze starcie z tym ciastem i jestem całkiem zadowolona z efektu końcowego. Mimo, że w przepisie użyto sporo masła, praktycznie tyle ile mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne, jabłkowo-cynamonowe wnętrze(...)cudownie chrupiące, prażone płatki migdałowe wieńczą dzieło.  Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami przepis z książki Francja na słodko  Składniki na ciasto na 20 szt 400 g masła  400g mąki  szczypta soli 1 duże żółtko około 200 ml zimnej wody Składniki na nadzienie 1kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu

Mia Cucina Sofieta
Królik z kasztanami 228

Królicze mięso często wykorzystuje się w kuchniach hiszpańskiej i francuskiej. Udało mi się kupić kasztany jadalne, wiec postanowiłam połączyć królika właśnie z nimi. Ale wino francuskie zamieniłam na polski cydr. Składniki : noga pieczonego królika 100 ml cydru 8 kasztanów kilka liści sałaty Kasztany naciąć na krzyż i wrzucić na blachę. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciastka jesienne róże 328

ciasta francuskiego dżem (np. z mirabelek) cynamon 3 szklanki wody 1 łyżeczka kwasku cytrynowego cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłka umyć, podzielić na połowę, delikatnie wydrążyć środki i pokroić w cienkie plasterki. Wodę z kwaskiem zagotować, wrzucić do niej plasterki jabłek i trzymać około 1 minuty (aby plasterki delikatnie zmiękły). Następnie plasterki jabłek wystudzić. Ciasto francuskie rozłożyć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rożki z domowego ciasta francuskiego z dżemem albo jabłkami 676

weekend musi być coś słodkiego i w tym tygodniu polecam rożki z ciasta francuskiego. Do tej pory robiłam tylko ciasto półfrancuskie, na croissanty , a francuskie kupowałam, ale dziś już jestem pewna, że lepiej zrobić je samemu w domu bo jest po prostu smaczniejsze. Opis przygotowania takiego ciasta jest dość długi i pozornie wygląda na skomplikowany, ale nie zrażajcie się

Smaczna Pyza
Brzoskwiniowe różyczki - zdjęcia krok po kroku 203

sieci ostatnio krąży przepis na jabłkowe różyczki w cieście francuskim, dlatego postanowiłam przygotować coś podobnego - brzoskwiniowe różyczki w cieście francuskim z Nutellą :) Zapraszam do przygotowań

My Culinary Art
LIDL - Tydzień kuchni francuskiej oraz kolejna selekcja win – rozsmakuj się we Francji. 120

października rozpoczyna się w Lidlu kolejny tydzień kuchni francuskiej. Obok produktów spożywczych tego dnia na półkach pojawi się również 40 win z tego kraju. Wina pochodzą z większości regionów Francji i są bardzo różnorodne. Ceny zaczynają się od 13 zł. a kończą na prawie 150. Spróbowaliśmy prawie 30 win i ogólna ich ocena jest bardzo dobra. Zdecydowana większość win jest(...)smaczna i warta polecenia. Kilka dni temu mieliśmy okazję spróbować francuskich smakołyków oraz win, które dobrał do nich sommelier Lidl Polska Michał Jancik. Wśród produktów znalazło się kilka serów, które w gazetce Lidla opisał Gieno Minetkiewicz. Ser Munster z mokrą, lepiącą skórką dominującą nad wszystkim i nadającą ton pikantnemu, nieco gorzkawemu środkowi, podany z musem mirabelkowym – do niego SCVB Alsace

królestwo garów
,,Warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem oraz szpinakiem’’ 168

eleganckie przyjęcie, gdyż prezentuje się niezwykle efektownie. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z kurczaka 2 garści świeżego szpinaku Ser Feta Sól, pieprz, oregano 1 jajko do posmarowania Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i smażymy na złoty kolor. Rozkładamy ciasto francuskie i na środek kładziemy szpinak, ser Feta, a następnie usmażonego kurczaka. Po bokach zostawiamy miejsce

Podróż w kulinaria