Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Naleśniki francuskie o nazwie Caprese Suzette. To pyszne, cieniutkie naleśniki zatopione w sosie pomarańczowym, które cieszą się popularnością na całym świecie i nic dziwnego ponieważ smakują obłędnie. W tradycyjnym przepisie najpierw karmelizuje się cukier, później dodaje się masło oraz sok z pomarańczy oraz likier. Ja jednak przygotowałam
Marta GotujeSoczyste polędwiczki, otulone chrupiącym ciastem francuskim i wyrazistą pastą z czarnych oliwek. Świetna propozycja na niedzielny obiad czy rodzinne przyjecie. SKŁADNIKI: polędwica wieprzowa 450g sól, czarny pieprz, tymianek masło klarowane do smażenia 200g czarnych oliwek 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki orzechów włoskich 3 łyżki startego parmezanu płat ciasta francuskiego jajko czarnuszka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Polędwicę myjemy, oczyszczamy z bonek
Pyry na Gazbędę się tu dużo rozpisywać, bo dla mnie takie rozwiązanie jest najlepsze, gdy muszę przygotować coś na szybko. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Dla 4 osób : gotowe ciasto francuskie (275 gr.) 350-400 gr. mozzarelli w kawałku 300 gr. kiełbasy średniej wielkości czerwona cebula Piekarnik należy nastawić na 200 stopni(...)czasie ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiełbasę pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Blachę do pieczenia posmarować cienką warstwą oleju. Położyć płat ciasta francuskiego. Ułożyć warstwę startego sera, kiełbasę i cebulę. Piec około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pokroić na nieduże kawałki. I tym oto sposobem mamy szybką przekąskę, czy to na imprezę
Niebieski kubek z kawadzisiaj dla was pomysł na śniadanie ale w wersji wytrawnej z bagietką w roli głównej. Podpieczone bagietki podałam z podsmażoną kiełbasą francuską Rosette, z serem Comte oraz z warzywami. Dodatkowo spód bułki posmarowałam francuską musztardą z dodatkiem czarnej porzeczki. Takie śniadanie przygotowałam wspólnie z bazarem Cabas.pl na którym(...)możecie kupić wszystkie użyte przeze mnie produkty. Post Kanapki na śniadanie po francusku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujejako przekąska. Szczerze to musicie je zrobić. Spróbujcie, a nie pożałujecie :-). Polecam i zapraszam! PIECZONE PIEROŻKI Z CEBULĄ, JABŁKIEM I MARCHEWKĄ. Składniki na 15 sztuk: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 mała cebula 1 mała marchewka 1 małe jabłko 25 g startego cheddara 2,5 łyżki masła sól pieprz mielona słodka papryka Sposób przyrządzania: Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę(...)tarce o grubych oczkach. Cebulę zeszklić na patelni na łyżce masła, dodać startą marchew oraz jabłko i smażyć chwilę razem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Zimne ciasto francuskie pociąć na 15 kwadratów. Na każdym położyć porcję farszu, złożyć kwadraty po przekątnej i docisnąć boki. Resztę masła stopić i moczyć w nim pierożki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Zakątek rozkoszy kulinarnychnowe dania z europejskim rodowodem. Jambalayi najbliżej jest do hiszpańskiej paelli – to mieszanka mięs i owoców morza, ryżu, bulionu i pomidorów, oparta na cajuńskiej (pochodzącej od osadników francuskich) duszonej ‘świętej trójcy’ – cebuli, słodkiej papryce i selerze naciowym. Przy szykowaniu jambalayi trochę jak z gumbo – wrzucało się takie mięso, jakie było akurat pod ręką. W zależności od pory roku był(...)albo kurczak, królik, albo świeżo upolowane na bagnach aligatory, nutrie, żółwie czy nawet wiewiórki. Z owoców morza w jambalayi najpopularniejsze są do dziś krewetki, małże i mięso kraba. Kiełbasa francuska andouille jest w Polsce nie do zdobycia, ale z naszą różnorodnością wędlin spokojnie do jambalayi nada się grubo mielona, dobra śląska kiełbasa wędzona . Z zastrzeżeniem – raczej nie za mocno czosnkowa
Karo in the KitchenPomysł na nietypową przekąskę, dodatek do zupy, bądź innego dania. Składniki: 400g filetów z piersi kurczaka 500g ciasta francuskiego (można spokojnie używać kupnego, gotowego) 200ml jogurtu greckiego bazylia, oregano, tymianek, pieprz ziołowy 4 ząbki czosnku sól 1 jajko odrobina wody Przygotowanie: Z jogurtu, obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku, odrobiny soli i pieprzu przygotowujemy sos (tradycyjnie, polecam odstawić(...)jakiś czas do lodówki, by smaki się połączyły). Piersi z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na nieduże kotleciki. Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty – wielkość kotlecika razy 2 plus niewielka obwódka dookoła, by bez problemu skleić brzegi ciasta. Na głębszy talerz nasypujemy takie same ilości bazylii, oregano i tymianku, dużą szczyptę soli i czubatą łyżeczkę pieprzu ziołowego. Mieszamy dokładnie
Gotuj z Rumcajsemciasta i delikatnego jak puch kremu. Co Wy na to? ;) Ciasto: op. ciasta francuskiego (275g) 2 długie łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru cynamonowego Diamant Krem: 1,5 szkl malin 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru pudru 300ml śmietanki 30% maliny i mięta do dekoracji Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć dno i boki formy do tarty. Odciąć wystające końcówki, ponakłuwać
Smakołyki Asikuchni i pyszny deser po 30 minutach gotowy. Przepis krąży po necie od jakiegoś czasu i wart jest wypróbowania. Polecam gorąco bo szybko i smakowicie. Czekolada zawijana w ciasto francuskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePomysł na wykonanie takich babeczek widziałam w jakimś programie w angielskiej telewizji, ale wykonanie i składniki to już mój pomysł. Ciasto francuskie jest gotowe, kupiłam dwa płaty. Rozwinąć płat ciasta i kroić paski o grubości 5 cm z węższej strony. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i pociąć na cienkie plastry. W dużym garnku zagotować wodę, dodać cukier, jak już
Kuchnia PokoleńPolecam! Składniki: (na około 10 sztuk) 1 arkusz ciasta francuskiego, np. domowej roboty 2 jabłka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do oprószenia Przygotowanie: (zdjęcie powyżej) 1. Jabłka przekroić w pół. 2. Ostrym nożykiem lub łyżeczką wydrążyć gniazdka nasienne. 3. Pokroić w cieniutkie plasterki. 4. Ciasto francuskie rozwałkować, podzielić na równe paseczki o szerokości
Nastoletnie WypiekaniePropozycja doskonała na wielkanocne śniadanie lub jako przystawka zaostrzająca apetyt przed daniem głównym. Delikatne, kruche ciasto francuskie z nadzieniem z białej kiełbasy, polanej pachnącym ziołami sosem serowo-śmietanowym. Wbrew pozorom ser pleśniowy zawarty w masie wcale nie ma dominującego charakteru(...)zapachu. Sam sos jest bardzo aksamitny i delikatny. Całość jest naprawdę szybka w przygotowaniu i efektowna :) A do tego bardzo smaczna! Składniki (na 6-8 tartaletek): 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 szt. parzonej białej kiełbasy 1 duża cebula 1 duże jajko 10 dag sera pleśniowego (użyłam sera Lazur z niebieską pleśnią) ½ szklanki śmietany 30-36% kilka gałązek świeżego tymianku
MyCookBook.pltaka właśnie jest. Domowa znakomita kremówka . Wręcz idealna, a do tego taka prosta! Mój hit ostatnich miesięcy, kto się skusi ? Składniki potrzebne do przygotowania kremówki : 1 opakowanie ciasta francuskiego Krem : 500 ml mleka 6 żółtek 120 g cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 50 g mąki pszennej 1 laska wanilii budyń waniliowy 200 g masła 500 ml śmietanki(...)odstawiamy do przestudzenia. Do miski wrzucamy masło i je rozcieramy, następnie dodajemy ostudzony budyń i mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy ją stopniowo do masy. Na ostudzony francuski blat wykładamy krem a następnie przekładamy drugim blatem - lekko przyciskamy aby masa się wyrównała. Ciasto pozostawiamy w formie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny - najlepiej
Słodkie PrzyjemnościSkładniki gotowe ciasto francuskie, 1 opakowanie brokuł, 1 sztuka filet z piersi kurczaka, 1 sztuka pojedyncza śmietanka(...)100ml śmietanka 30%, 100ml jajka, 4 sztuki ser, 150g sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180st. Formę na tartę smarujemy masłem, wykładamy płat ciasta francuskiego. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i podpiekamy około 7-10 minut. Wyciągamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut. Filet kroimy w małe paseczki, podsmażamy
Gotowanie moimi oczamiSkładniki ciasto francuskie, 1 opak jogurt grecki, 300ml jajka, 2 szt cukier, 100g cukier waniliowy, 2 łyżeczki truskawki, 300g Przygotowanie Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180st, aż nabierze złotego koloru, około 20 minut. Jajka roztrzepujemy, dodajemy jogurt, cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Truskawki układamy na ciasto, zalewamy masą jogurtową. Pieczemy
Gotowanie moimi oczami