francuskie - 7160 przepisów (strona:153/478)

Rogaliki z pastą jajeczną 176

tylko telewizor bębni . Patrząc na te niekończące się powtórki chce się coś przekąsić lekkiego bo noc . W takiej sytuacji wykorzystuje ciasto francuskie gotowe. Skladniki 10 szt ! opakowanie ciasta francuskiego 6 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie jajka drobno siekam, rozgniatam, każdy ma swoją technikę rozdrabniania jajek . Można w tym celu użyć blędera. Dodaje  majonez

Eli Gotowanie
Paszteciki z makrelą 142

potrzebuje szybką przekąskę ,to moja myśl kurczowo trzyma się ciasta francuskiego . Ma się rozumieć gotowego . Raz w życiu próbowałam zrobić sama takie ciasto i wyszło jak wyszło czyli totalna klapa , obolałe ramiona po 2 godzinnym wałowaniu,składaniu i wałowaniu itp............... Powiedziałam sobie nigdy więcej , żeby samemu skazywać się na ciężkie roboty to trzeba mieć nie po kolei w głowie(...)rzeczone ciasto , upieczoną makrelę i jajo . Z drugiej strony - można z tego całą ucztę zrobić . O TO CO WYSZŁO Składniki na 10 szt 1 ciasto francuskie 1/2 makreli upieczonej 2 jajka  ugotowane na twardo 1 łyżeczka majonezu gęstego 1 łyżeczka musztardy. Wykonanie makrelę , jajka, majonez ,musztardę dokładnie mieszam . Można zmiksować ale ja gniotę składniki widelcem ,ponieważ nie lubię

Eli Gotowanie
Schabowe inaczej 175

ciastem francuskim nie zrobiła. Mam troszkę więcej czasu i mogę poszaleć w kuchni . W programie mam przetwory, obiad i deser . O przetworach na razie nie będę pisała o szarlotce również ,zwłaszcza że wypieki słodkości nie są moją mocną stroną . Dlatego skoncentrowałam się na coś w rodzaju przystawki przedobiedniej.   Składniki  na 4 sztuki 1 ciasto francuskie 4 kotlety

Eli Gotowanie
Francja: Suflet waniliowy z mango 161

margin-bottom: 0.21cm; }strong { font-weight: bold; } Powoli zamykam swój czerwcowy cykl francuski, muszę przyznać, że zaczynając nie sądziłam, że będzie to tak fajna zabawa i że tak wiele się nauczę. Tak, mogę teraz stwierdzić, że był to świetny pomysł i z czystym sumieniem będę go kontynuować. Dziś zamieszczam przepis na leciutki i puszysty suflet, ostatniego dnia natomiast(...)nadzieję podzielić się z Wami przepisem na croissanty, bo jakoś bez nich ciężko mi sobie wyobrazić kuchnię francuską. Na nich też zakończę cykl francuski. W lipcu natomiast gorąco zapraszam na cykl włoski, którego przedsmakiem niechaj będzie zamieszczony przeze mnie jakiś czas temu przepis na pizzę . Przed nami natomiast przepis na cannelloni, focaccię, bruschettę, tiramisu i panna cottę, a może też

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Croissanty 211

Jest już co prawda pierwszy dzień lipca i ostatni francuski przepis powinien pojawić się wczoraj, ale niestety zabrałam się za pieczenie trochę za późno i z racji niezbyt ładnej pogody światło o 20:00 kompletnie nie nadawało się do robienia zdjęć. Zatem ostatni przepis kuchni francuskiej, swoiste podsumowanie i zamknięcie całości, pojawia się dziś. Moją ostatnią francuską propozycją jest specjał

Przepysznik - BLW i nie tylko
Faszerowana pierś z kurczaka w cieście francuskim. 362

Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka, 300g pieczarek, cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, garść startego sera żółtego, olej lub oliwa, sól, pieprz, jajko. Przygotowanie: Pieczarki umyć i pokroić w półksiężyce. Podsmażyć razem z cebulą pokrojoną w kostkę na niedużej ilości oleju lub oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po podsmażeniu pozostawić do ostygnięcia. Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Przekroić(...)pół, ale nie nacinać do końca - zrobić tak zwane kieszonki. Położyć na cieście francuskim. Ciasto przeciąć na pół i po bokach ponacinać paski.  Ostygnięty farsz oraz starty ser żółty włożyć do środka piersi z kurczaka. Z wierzchu mięso posolić i popieprzyć,  Kolejno paski ciasta francuskiego zakładać na mięso. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego

W kuchni u Moniki
"Ślimaczki" ze szpinakiem w cieście francuskim. 198

francuskiego, łyżka masła, 1 jajko, 1 plasterek sera żółtego. Przygotowanie: Szpinak umyć i usunąć ogonki. Włożyć do durszlaka i trzy razy przelać wrzącą wodą. Odsączyć i posiekać. Podsmażyć na patelni z łyżką masła do momentu odparowania wody. Dodać wyciśnięte dwa ząbki czosnku, sól i pieprz. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Rozłożyć ciasto francuskie

W kuchni u Moniki
Bułeczki z budyniem i brzoskwinią. 653

Składniki: 1 budyń o smaku waniliowym, 500ml mleka, 2 opakowania ciasta francuskiego, 8 połówek brzoskwiń ( jeżeli są malutkie, to 16 połówek) z soku lub syropu, 1 jajko,  cukier puder. Przygotowanie: Ugotować budyń zgodnie z opisem jaki jest na opakowaniu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto francuskie pokroić na dość duże prostokąty lub kwadraty. Położyć po łyżce budyniu

W kuchni u Moniki
Ślimaczki szynkowe ( przepis drugi) 214

smaku, opakowanie ciasta francuskiego. Przygotowanie:  Przygotować wszystkie składniki: Białko oddzielić od żółtka. Paprykę, szynkę i szczypiorek pokroić. Cebulę pokroić w mniejszą kostkę. Natkę pietruszki posiekać. W misce wymieszać razem starty ser żółty, paprykę szynkę, szczypiorek, natkę pietruszki, śmietanę, białko. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonem. Ciasto francuskie rozłożyć i nałożyć

W kuchni u Moniki
Francuskie pizzerinki warzywno-rybne 178

obiad? Dla tych, którzy przestrzegają jeszcze piątkowego postu podsuwam pomysł na pizzerinki. Delikatne, kruche i bardzo aromatyczne. Idealne na obiad lub szybką przekąskę. Kto wypróbuje? Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 czerwona papryka 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki żółtej 6 sztuk pieczarek 3 sztuki filetów z miruny 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól i pieprz do smaku 1 żółtko(...)dodatku tłuszczu. Do smażących się warzyw dodajemy umytą, osuszoną, pokrojoną w kostkę i oprószoną przyprawą do ryb mirunę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  2. Jeden płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 kwadratów, z drugiego odcinamy 2 tej samej wielkości kwadraty. Resztę ciasta dzielimy na 16 cienkich pasków, które dzielimy na pół. Każdy kwadrat obkładamy dookoła paskami i smarujemy

Kuchnia w czekoladzie
Ser pleśniowy, gruszka i orzechy włoskie 169

Kolejna propozycja na prostą przystawkę z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Też jest ser i owoc, smakują jednak zupełnie inaczej niż te poprzednie. paczka ciasta francuskiego ser gorgonzola lub inny pleśniowy gruszka orzechy włoskie sok z cytryny olej Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Ja zamoczyłam ją w soku z cytryny, żeby nie ściemniała. Ser pokroić

Polska Zupa
Kremówka 142

Moje Wypieki . Ciasto jest proste w wykonaniu a efekt przekrocztł moje oczekiwania, gdyż ciasto wygląda jak z najlepszej cukierni. Składniki (na 12 dużych kremówek) : 2 płaty ciasta francuskiego (użyłam dwóch płatów po 275 g - kupione  w biedronce) Przygotować 2 większe płaskie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Na każdą z blaszek rozłożyć gotowy(...)płat ciasta francuskiego, ocieplić go do tempertury pokojowej. Ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 35 minut do ciemnozłotego koloru. W czasie pieczenia ciasto będzie rosło i puszyło się do góry - należy przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, by ciasto nie wyrosło wysokie. Ciasto powinno być dobrze wypieczone, ale płaskie. Po tym czasie ciasto

cucinare
Gratin dauphinois– po francusku, klasycznie 193

ziemniaczanym potworem, prawda? Ziemniaki są tak wszechstronnym w obróbce warzywem… Pasują idealnie jako dodatek do obiadu. I same w sobie są pyszne. Tak podane, zapiekane ziemniaki to klasyka francuskiej kuchni. Poznajcie Gratin dauphinois. To tradycyjne dla kuchni francuskiej danie wywodzi się z historycznego regionu Delfinatu w południowo-wschodniej Francji. Pierwsza informacja o jego podaniu pochodzi z 1788 roku

Karo in the Kitchen
Steki bavette – z łaty wołowej, z pieczonymi plastrami ziemniaków i karmelizowaną cebulą 343

Upolowaliśmy francuskie bavette. Po naszemu ta część wołowego mięsa nazywana jest łatą i pochodzi z odcinka brzuszno-lędźwiowego. To sprawia, że mięso ma widoczne długie i charakterystyczne włókna mięśniowe. I jest super na steki! Przez swój charakterystyczny kształt i strukturę bavette jest często wybierane na steki przeznaczone do grillowania. Jest to też jeden z tańszych fragmentów mięsa(...)odpoczęły, potem przełożyłam na talerze. Tak upieczone ziemniaki świetnie udawały frytki, miały więcej chrupiących płaszczyzn i były fajnie miękkie w środku. A stek podany z karmelizowaną czerwoną cebulką, posypany francuskim serem z niebieską pleśnią był idealny w smaku. Spróbujcie takiego sposobu podania steka nawet wtedy, gdy nie znajdziecie akurat tego z łaty wołowej. SKŁADNIKI bavette /łata wołowa/ o wadze

Karo in the Kitchen