dawnej pracy, spróbowałam ją odtworzyć i wydaje mi się, że z sukcesem. Naprawdę bardzo smaczna. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-5 osób): 1-2 cebule 2 puszki fasoli ( u mnie np. czerwona jasna) 3 puszki tuńczyka w oleju 1 słoiczek pikli z firmy Rolnik (mogą być też same marynowane małe cebulki) 6-8 kiszonych ogórków oliwa sól, pieprz Wykonanie(...)Cebulę drobno siekamy i wrzucamy do miski. 2. Dodajemy odsączoną fasolę i mieszamy. 3. Dodajemy odsączone pikle, mieszamy. 4. Dodajemy pokrojone w kosteczkę kiszone ogórki (powinna być przewaga ogórków). Mieszamy. 5. Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka. Mieszamy. 6. I na koniec 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz
Kawa z mlekiemmacie pomysłu na śniadanie? A może nie wiecie co zabrać ze sobą do pracy? Zapraszam na pyszną sałatkę z tuńczykiem, fasolą czerwoną i serkiem wiejskim. Pychotka Składniki: 1 serek wiejski 2 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 100g fasoli czerwonej z puszki 100g drobnego makaronu pół cebuli pęczek szczypiorku sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
Cukiernia PychotkiPasztety warzywne świetnie sprawdzają się jako dodatko do kanapek czy po prostu jako przekąska. Tym razem przedstawiam Wam pyszny wegański pasztet z fasoli i suszonych pomidorów. Pasztet jest bardzo prosty w przygotowaniu i zapewniam Was, że jego smak miło Was pozytywnie zaskoczy 🙂 Spróbujcie go zrobić i dajcie znać czy Wam smakował. Składniki: – 500g Czytaj więcej → Artykuł PASZTET Z FASOLI
greengoodiesSkładniki: 250 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 3 pomidory 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 duży ziemniak 1 marchewka sól pieprz 1/3 łyżeczki mielonego ostrego chilli 1/3 łyżeczki papryki słodkiej natka pietruszki olej W rondelku szklimy na oleju cebulę, dodajemy mięso i drobno posiekany czosnek. Dusimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę(...)obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka. Chwilę smażymy. Dodajemy sparzonego, bez gniazd nasiennych i skórki pomidora. Dodajemy fasolę, kukurydzę, zalewamy wszystko wodą. Dodajemy przyprawy- sól, pieprz, paprykę chilli i słodką i gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy posiakaną natkę pietruszki. Pyszna, ostra, pożywna Artykuł Zupa meksykańska pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plświetną propozycją na zbliżające się święta Bożego Narodzenia, bo spokojnie można go zrobić 2 dni wcześniej Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Masa „serowa” 500 g fasoli „Piękny Jaś” ugotowanej do miękkości (po ugotowaniu waga około 1-1,2 kg) 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 100 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe(...)wody) i namocz w niej pokrojone śliwki (minimum pół godziny, a im dłużej tym lepiej). W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. W dużej misce zblenduj na idealnie gładka masę fasolę, cukier, olej, banany i mleko. Dodaj mąkę kukurydzianą i roztopioną czekoladę, zblenduj ponownie. Namoczone śliwki odsącz i 2/3 dodaj do ciasta, wymieszaj. Przygotowanie spodu: pokruszone ciasta zblenduj na „piasek
greenscarfmojej własnej uprawy zapomniały że mają być ostre. 1 cebula 1-2 ząbki czosnku ostra papryczka 400 g mięsa mielonego szklanka bulionu 2 puszki pomidorów 800 g białej fasoli konserwowej 2 łyżeczki słodkiej papryki olej do smażenia natka pietruszki (do przyozdobienia, ale smakowo także wzbogaca to danie) sól Cebule pokroić, drobno i zeszklić na oleju. Dodać mięso i podsmażyć(...)Dodać pokrojoną papryczkę bez pestek. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem. Następnie dodać pomidory. Pogotować chwilę. Na koniec dodać fasolę, słodką paprykę w proszku, sól. Opcjonalnie też ostrą paprykę w proszku. Natkę można dodać na sam koniec gotowania lub już na talerzu. Smacznego
cukrem pudrem posypanepodać na lekką kolację. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 100 g kaszy bulgur 1 malutka puszka kukurydzy (około 120 g po odsączeniu) 1 malutka puszka czerwonej fasoli (około 120 g po odsączeniu) 1 awokado 1 marchew 2łyżki usiekanej natki pietruszki na sos: 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ostrej musztardy 3 łyżki oliwy lub oleju sól(...)bulgur to możemy użyć kaszy orkiszowej lub komosy ryżowej. Obraną i umytą marchew ścieram na tarce o średnich oczkach, dodaję do niej wystudzoną kaszę, wypłukaną i osączoną kukurydzę i fasolę czerwoną i delikatnie mieszam. Awokado obieram, kroję w drobną kostkę i dodaję do sałatki, natkę pietruszki drobno siekam i również dodaję do sałatki. Teraz przygotuję sos: do musztardy dodaję
Uwaga Babcia Gotujeczyli ten bez zapachu kokosa) szczypta soli około 80 g cukru pudru lub bardzo drobnego cukru plaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa „serowa” 500 g suchej białej fasoli „Piękny Jaś” ugotować do miękkości, po ugotowania waga około 1,1 kg (można zastąpić fasolą z puszki) 200 ml dowolnego mleka roślinnego (u mnie było to rzadkie kokosowe
greenscarfprzygotowana fasolka może być doskonałym dodatkiem do jajka sadzonego lub możemy ja podać jako samodzielne danie np. na kolację. Jest smaczna, aromatyczna i sycąca, polecam. Składniki: 2 puszki fasoli czerwonej 1 cebula 500 ml. przecieru pomidorowego Sól Papryka chili 1 łyżeczka oleju kokosowego Kilka gałązek natki pietruszki Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym(...)dodajemy odsączoną i wypłukana fasolę z puszki, wlewamy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku sola oraz papryką chilli, przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Przepis pochodzi z książki Sekretne życie jelit - Wydawnictwo
Bajeczna Kuchniapracy. Sprawdzi się również podczas różnych uroczystości rodzinnych, gdzie zachwyci Waszych gości. Polecam:) 400 g makaronu mini rurki Lubella 150 g chorizo (u mnie łagodne) puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 awokado 1 czerwona cebula 1/2 papryki (ja dałam żółtą, ale może być również czerwona) 2 pomidory 1/2 pęczka kolendry Sos: 3-4 łyżki majonezu 1 mały ząbek czosnku sól(...)ilością oleju. Całą zawartość patelni od razu po podsmażeniu przekładamy do miski z makaronem. Mieszamy, by makaron otoczył się lekko tłuszczykiem z patelni, dzięki czemu się nam nie poskleja. Fasolę osączamy na sicie, przelewamy zimną wodą. Kukurydzę osączamy z zalewy. Składniki wrzucamy do miski. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Paprykę
Smaki Na TalerzuFasola ma mnóstwo białka i błonnika dlatego jedzmy jej dużo na zdrowie i odporność. Tutaj z makaronem orecchiette czyli małymi muszelkami aby w ich zagłębieniu zbierał się sos, jest pyszny taki włoski makaron. Do tego papryka i kurak i danie gotowe, polecam na jesienne obiady. Orecchiette z sosem piwnym, fasolą i papryką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZostawiam dla Was kolejny pomysł na obiad bez mięsa. Fasola z ciecierzycą duszone w sosie pomidorowym, warzywa i grillowany ser halloumi. Fasolę i ciecierzycę namoczyłam wcześniej i gotowałam do miękkości. Jednak spokojnie możecie użyć konserwowych. Ogromna oszczędność czasu. Do miękkich str ąków dodałam szklankę przecieru pomidorowego i dużą łyżkę suszonego majeranku. Ile przecieru dodać musicie sami zadecydować, bo to zależy
Kucharzycaminut. Tortilla po meksykańsku Czas wykonania: 20 min Składniki: 1 placek tortilla 150 g mięsa mielonego ½ łyżeczki ulubionych przypraw 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżek fasoli czerwonej z puszki 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego Przygotowanie: Mięso podsmażyć na oleju i przyprawić. Do mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę oraz przecier. Całość wymieszać(...)Obiad do pudełka : Ryż po meksykańsku Czas wykonania: 20 min Składniki: 50 g ryżu 150 g mięsa mielonego ½ łyżeczki ulubionych przypraw 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżek fasoli czerwonej z puszki 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 pomidory lub 4 łyżki pomidorów w puszce Przygotowanie: Ryż ugotować. Mięso podsmażyć na oleju i przyprawić
KuchniaWeDwoje.plczosnkowego to super przekąska na udaną imprezę . A podane z ziemniaczkami, sosem i ulubioną sałatką stanowią pełnowartościowy i sycący obiad. Polecam! Składniki: 3 arkusze wodorostów nori 220 g białej fasoli gotowanej lub z puszki (1 puszka) 1 duży ugotowany ziemniak (około 100-120 g) 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 4 łyżki bułki tartej olej(...)bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż zarumienią się z obu stron. Podajemy z sosem czosnkowym , serowym lub domową salsą albo ziemniakami i surówką. Praktyczne rady: Jeśli używacie gotowaną fasolę (nie z puszki) i jest ona troszkę sucha, to polecam dodać do blendera kilka kropel wody, żeby ułatwić miksowanie. Ja osobiście wolę drobniej pokroić cebulkę przed wrzuceniem jej do blendera
Lamarida.pldiecie, ale czasem najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Staram się wtedy przygotowywać fit ciasta bądź desery. Dziś prezentuję Wam ciasto brownie w wersji fit. Składniki : 1 puszka czerwonej fasoli 2 jajka 4 łyżki słodzika, ja używam erytrytolu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka sody aromat 3 łyżki ciemnego kakao 1 banan Przygotowanie: fasolę przełóż na sitko i dokładnie wypłucz
Oka w rosole czyli KaFka gotuje