fasola - 7842 przepisów (strona:151/523)

Chili con carne z kakao 80

Kakao lub czekolada bardzo do niego pasują. Jeżeli o tym nie wiecie, zaufajcie mi. Składniki: 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowo-wieprzowego) 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża cebula 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 łyżka kakao naturalnego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki (lub więcej) 1 łyżka oregano 1/3 łyżeczki(...)czosnek kroimy w drobną kostkę, chwilę smażymy. Dorzucamy do nich mięso mielone, pokrojoną w kostkę paprykę i kmin, mieszamy, znowu smażymy. Po około 5 minutach dodajemy do całości fasolę i pomidory w puszce. Całość doprawiamy wszystkimi przyprawami i gotujemy około 30 minut (pod przykryciem) na wolnym ogniu. W razie potrzeby, można dodać odrobinę wody. Pod koniec dosypujemy kakao. Chili

Kardamonovy
Zupa pomidorowo-fasolowa 76

zmieniłam go nieznacznie.  Składniki: 1 l wody 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 czerwona papryka biała część pora 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka białej fasoli 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/4 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy oliwa extra virgin (opcjonalnie) (przepis na 4-5 porcji(...)ogniu na oleju jakieś 2 minuty. Pod koniec dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie, znowu wszystko chwilę smażymy. Dolewamy wodę i pomidory, gotujemy 5 minut, dorzucamy fasolę z zalewą, pokrojoną w kostkę paprykę, doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką, gotujemy do miękkości papryki (trwa to dosłownie 2-3 minuty). Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, szczyptą wędzonej papryki

Kardamonovy
Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami i natką pietruszki 78

chleba, w przypadku kiedy nie możemy jeść nabiałów i innych laktoz. Pyyyszne. Zresztą, wszystko co jest z suszonymi pomidorami nie może nie być pyyyszne. Składniki: 1 szklanka ugotowanej fasoli 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz   Do blendera wrzucamy(...)super gładką). Jeżeli pasta wyszła za gęsta, można dolać odrobinę zimnej wody. Po zmiksowaniu do pasty dodajemy natkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Artykuł Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami i natką pietruszki pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Chili sin carne z dynią 79

łyżeczki kminu rzymskiego 1,5 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki cynamonu duża szczypta chili 2 puszki fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych 1,5 szklanki bulionu lub wody pół szklanki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki mocnej zaparzonej kawy 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka(...)pokrojoną w małą kostkę cebulę, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Dodajemy do tego kumin, papryki, kolendrę, cynamon, chili, mieszamy i smażymy około minutę. Następnie wrzucamy odsączoną fasolę, pomidory, bulion, orzechy, kawę, koncentrat, sos sojowy, miód, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy czekoladę i sok z limonki, doprawiamy solą i gotujemy jeszcze minutę

Kardamonovy
Zupa meksykańska 102

mnie to podstawa kuchni meksykańskiej. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 600 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowego) 2 puszki pomidorów w kawałkach 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy  1 duża cebula 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 łyżka mielonej słodkiej papryki  1 łyżeczka mielonej ostrej papryki (lub więcej) 1 łyżka(...)kostkę, wrzucamy na patelnię z olejem, chwilę smażymy. Dorzucamy do nich mięso mielone, pokrojoną w kostkę paprykę, kmin rzymski, mieszamy i smażymy do zrumienienia. Następnie dodajemy do całości bulion, fasolę i kukurydzę (razem z zalewą), a także pomidory w puszce. Całość doprawiamy wszystkimi przyprawami i gotujemy około 30 minut (pod przykryciem) na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy porwane liście kolendry

Kardamonovy
Sałatka z fasoli i ciecierzycy 143

Składniki: 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki białej fasoli 1/2 puszki ciecierzycy 1 czerwona cebula 1 długi ogórek 1 pomidor 1/2 pęczka natki pietruszki Sos: 50 ml oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego (z czerwonych winogron) 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Sposób wykonania: Cebulę kroimy w piórka. Pomidora kroimy w kostkę. Ogórka (nieobranego) kroimy wzdłuż na cztery części, wycinamy

Qchnia po prostu
Krokiety po meksykańsku 147

bułki tartej, smażone na patelni.  Krokiety po meksykańsku zawierają nadzienie w stylu chili con carne, które składa się z mielonej wołowiny oraz świeżej papryki, pomidorów, cebuli, czerwonej fasoli i kukurydzy, a także ryżu. Całość dopełniają przyprawy, dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Zwykły naleśnik nadziany farszem w stylu meksykańskim, a następnie obtoczony w jajku oraz panierce(...)wody mineralnej gazowanej 3 szklanki mąki pszennej 4-5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 400 g mielonej wołowiny 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 100 g ryżu 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz olej

Kuchnia MagdaLeny
Kiełki w słoiku – domowa plantacja 123

kiełkownicy trzeba będzie znaleźć miejsce, żeby ją schować. Kiełki różnią się smakiem i wartościami odżywczymi. Ja najczęściej wybieram kiełki brokuła (wtedy trzeba zrobić w zakrętce mniejsze dziurki) lub kiełki fasoli mung. Jeżeli zastanawiasz się jakich witamin dostarczają kiełki? Jakie kiełki wybrać? Podrzucam garść informacji o tych, których nasiona są najczęściej spotykane w sklepach. Wartości odżywcze kiełków. Kiełki brokuła – zawierają(...)także minerały takie jak: żelazo, fosfor, magnez, wapń, potas, mangan, cynk i selen. Co ważne dla urody zawierają luteinę oraz koenzym Q10 oraz przeciwutleniacz sulforafan. Kiełki fasoli mung są bogate w witaminy grupy B (kwas foliowy, B1, B2, B5, B6), witaminy z grupy A oraz witaminę C; te kiełki charakteryzują się sporymi ilościami fosforu, magnezu, potasu, jodu a także cynku

Gotujemywdomu.pl
Błyskawiczne Pad Thai z kurczakiem 187

kurczaka 2 dymki olej do smażenia 1/2 łyżeczki pasty curry garść orzeszków ziemnych (niesolonych) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego makaron ryżowy 2 jajka świeża kolendra kiełki fasoli mung Sprawdź przepis na: Polędwiczka po indyjsku Błyskawiczne Pad Thai z kurczakiem – przepis Na patelni (najlepiej na woku), na oleju przesmażamy przez kilka sekund pastę curry. Następnie dodajemy drobno(...)całość dosłownie chwilę i dodajemy makaron oraz pokrojoną drugą dymkę. Smażymy wszystko przez chwilę, uważając aby jajko za mocno się nie ścięło. Pad Thai wykładamy na talerze, dodajemy kiełki fasoli mung, posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi i świeżą kolendrą. Błyskawiczne Pad Thai z kurczakiem Smacznego! Artykuł Błyskawiczne Pad Thai z kurczakiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybka sałatka z kurczakiem 133

stole. Proste składniki które bardzo dobrze razem smakują (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: jedna podwójna mniejsza pierś z kurczaka lub jeden większy pojedynczy filet 1 puszka groszku 1 puszka czerwonej fasoli 200 gram sera żółtego w kawałku pół pęczka świeżego szczypiorku 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka olej/oliwa do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: umyty osuszony filet(...)kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Odstawiamy do przestudzenia., ser kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy., do miski przekładamy odcedzoną fasolę oraz groszek. Dodajemy pokrojony ser, szczypiorek i przestudzonego kurczaka.. całość dokładnie mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem., gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na ok 1-2 godziny aby się schłodziła i składniki

Blog kulinarny S9.PL
Tortilla po meksykańsku – szybka i smaczna przekąska 251

mikrofalówce. Składniki na tortillę po meksykańsku (6 porcji): 6 placków do tortilli 400 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) cebula 3 ząbki czosnku 200 ml passaty pomidorowej puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy papryka czerwona 2 ostre papryczki chili lub pepperoni (lub ostra przyprawa chili w proszku) – jeśli nie lubicie ostrych smaków, można pominąć pół łyżeczki cukru sól, pieprz, oregano, kolendra Przygotowanie(...)paseczki. Kukurydzę i fasolkę odsączamy z zalewy. Do podsmażonego mięsa dodajemy papryki i wlewamy passatę pomidorową. Całość dusimy na wolnym ogniu przez jakieś 10 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę, fasolę, cukier, przyprawy i zioła. Mieszamy dokładnie. Gorący farsz nakładamy na tortille, które następnie zwijamy w rulony. Można podawać od razu lub przed podaniem zapiec tortille w piekarniku posypane serem żółtym

e-PrzepisyKulinarne
Czekoladowe ciasto z fasoli z bakaliami 128

masz pomysłu na ciasto to zrób eksperyment. Zrób czekoladowe ciasto z fasoli z bakaliami! Brzmi dziwnie? Zdziwisz się jakie jest smaczne... The post Czekoladowe ciasto z fasoli z bakaliami appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Sałatka ze strączkami 119

naszej diecie. Np. przez przygotowanie na kolację pysznej sałatki ze strączkami. Sałatka ze strączkami - przepis na 4-5 porcji Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 200g fasolki szparagowej, puszkę czerwonej fasoli, puszkę cieciorki, paprykę, 2 łyżki octu jabłkowego, łyżkę syropu klonowego, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku. 1. Fasolkę szparagową ugotuj w osolonej wodzie i ostudź. 2. Cieciorkę(...)czerwoną fasolę przepłucz na sicie. 3. Paprykę pokrój w kostkę. 4. Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj. 5. Do oliwy dodaj ocet i syrop klonowy, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj i tak przygotowanym sosem zalej sałatkę. Całość jeszcze raz porządnie wymieszaj

Z notatnika dietetyka
Zapiekanka chłopska / Peasant casserole 187

Scroll down for recipe in English. Składniki: (5 porcji) 5-6 średnich ziemniaków 1 puszka białej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów 250 g. surowego wędzonego boczku 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 100 g. startej mozzarelli 1 łyżeczka suszonego majeranku 40 g. twardego sera długodojrzewającego 1 łyżeczka cukru sól, zielony pieprz Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Wystudź, obierz ze skórki(...)patelnię i podsmażaj kilka minut. Dorzuć pokrojone w piórka cebule i plasterki czosnku. Smaż, aż cebula zacznie się rumienić. Na patelnię wlej pomidory z puszki, dodaj odcedzoną z zalewy fasolę. Dopraw całość solą, pieprzem, cukrem i 3/4 łyżeczki majeranku. Duś na małym ogniu około 12 minut. Zawartość patelni wyłóż na ziemniaki. Wstaw naczynie do piekarnika uprzednio nagrzanego

Delicious Place