fasola - 7342 przepisów (strona:152/490)

Meksykańskie klopsiki z kaszy jaglanej 357

małych sztuk Potrzebujemy: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 3 łyżki mąki pszennej 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 1 papryczka chilli lub inna ostra pół papryki czerwonej 3/4 puszki fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 3 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego 1,5 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki kuminu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki; zalewamy(...)solimy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę, paprykę czerwoną, chilli i czosnek.  Do ostudzonej kaszy jaglanej dodajemy pokrojone warzywa, kukurydzę, fasolę, przyprawy oraz mąkę.  Wszystko dokładnie mieszamy, a  następnie formujemy małe kuleczki, które smażymy na głębokim oleju. Gotowe meksykańskie klopsiki odsączamy na ręczniku papierowym.  Klopsiki jemy w pszennej

Bananowe Pole
Kociołek ranczerski z kurczakiem i fasolą. 224

kiełbasy, to... do kociołka! Składniki: 400 - 500 g filetów z udek kurczaka 1 cebula 4 plastry wędzonego boczku 10 małych pieczarek 1 słodka papryka (w dowolnym kolorze) 1 puszka fasoli (dowolnej, np. pinto) 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka melasy (lub sosu barbecue) 1 łyżeczka oregano 2 (1+1) łyżeczki płatków chili oliwa sok z 1/2 limonki sól Wyķonanie: Udka(...)puszki, oregano, melasę i chili. Przykryć pokrywką i gotować na minimalnym ogniu 30 -40 minut. Spróbować, dosolić do smaku i ewentualnie dodać więcej chili. Dodać odsączoną i przepłukaną fasolę. Gotować jeszcze 10 minut. Najlepiej smakuje po wystudzeniu i ponownym odgrzaniu. Na talerzu można dodać starty cheddar

zadanie-gotowanie
Tortille kowbojskie. 210

znakomicie.  Składniki: 1 batat 1 - 2 łyżeczki posiekanej papryczki jalapeno (lub chili) 1 łyżka sosu barbecue 1 łyżka ostrego sosu pomidorowego (lub keczupu) 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli sok z 1/2 limonki sól kilka plasterków mozzarelli 4 tortille Wykonanie: Batata wysmarować oliwą i obficie posolić. Nakłuć skórkę widelcem, zawinąć dokładnie w folię aluminiową, umieścić w naczyniu żaroodpornym(...)miseczki i połączyć z posiekaną papryczką, sosami i sokiem z limonki. Posolić do smaku. Wyłożyć puree na połowę tortilli. Ułożyć na nim warstwę odsączonej z zalewy i przepłukanej fasoli, a następnie plastry mozzarelli. Przykryć drugą połową tortilli. Smażyć na suchej patelni wg instrukcji z opakowania tortilli (około 20 sekund z obu stron). Podawać z jogurtem wymieszanym z sokiem limonkowym

zadanie-gotowanie
Fasolowy przysmak z patelni 107

CZAS: 30-60 minut   -PORCJE: 4 Fasolowy przysmak z patelni pół opakowania makaronu 2 laski kiełbasy (dowolna) 1 cebula 1 słoiczek papryki czerwonej marynowanej 1 puszka białej fasoli pieprz, sól, przyprawa do potraw pół litry bulionu drobiowego   Pokrojoną w kostkę kiełbasę podsmażyć przez chwilę na patelni. Następnie dodać do niej poszatkowaną drobno cebulę. Słoik papryki marynowanej odcedzić(...)paprykę przełożyć na patelkę. Fasolę odcedzić z zalewy, przelać wodą i dodać na patelnię. Całość chwilę podsmażyć i zalać bulionem. Przyprawić do smaku. Przykryć patelkę i podsmażać do wyparowania wody, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać wcześniej ugotowany makaron w lekko osolonej wodzie. Podawać ciepłe, posypane poszatkowaną zieleniną

Gotuję Testuję
KREMOWA ZUPA BROKUŁOWA Z PULPECIKAMI 144

zupę krem, mięso i makaron. Danie jednogarnkowe godne polecenia! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1 duży brokuł ok. 1,5 l bulionu 100 g serka topionego puszka fasoli czerwonej garść drobnego makaronu 250 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki lnu mielonego 3 łyżki otrębów żytnich lub orkiszowych pęczek koperku 3/4 szklanki mąki liść laurowy, ziele(...)mielony i otręby. Wszystko dokładnie łączymy, formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w mące. Gotowe pulpeciki wrzucamy do kremowej zupy i gotujemy ok. 10 min. Następnie dodajemy puszkę czerwonej fasoli razem z zalewą i gotujemy 5-7 min. Na końcu zabielamy zupę serkiem topionym i wrzucamy garść drobnego makaronu. Przyprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy do momentu aż makaron będzie miękki

Kuchnia MagdaLeny
Pasztet z Fasoli z gruszką z pianką chrzanową 145

Składniki 500 g białej fasoli 3 cebule 3-4 ząbki czosnku 2 duże gruszki 1 mniejsze jabłko 3 duże łyżki oleju kokosowego jajko sól, pieprz, majeranek, wędzona papryka, gałka muszkatołowa lubczyk, kilka listków laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego Pianka pół szklanki mleka 3,2 % łyżka chrzanu łyżeczka masła Przygotowanie Fasolę po kilku godzinach moczenia w wodzie (inaczej się

Gaździnka warzy
CHILI CON CARNE Z CZEKOLADĄ I KAWĄ 343

wody z 2 łyżkami sosu sojowego 70 ml kawy / zbożowe lub zwykłej 400 g krojonych pomidorów (bez skórki) 2-3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki oliwy 250 g czerwonej fasoli  z puszki /można dać więcej PRZYPRAWY : po 1 łyżeczce: ziaren kolendry roztartych w moździerzu, mielonej słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki: utartych nasion kminu rzymskiego, wędzonej czerwonej papryki, suszonego(...)zmniejszamy płomień do małego i gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką przez około 1-2 godziny, aż sos lekko zredukuje się i zagęści. Na 20 minut przed końcem gotowania dodajemy fasolę z puszki i pokrojoną paprykę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.  Awokado kroimy w plastry, posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Skrapiamy sokiem z limonki i oliwą Tortille kroimy

cool and minty
5 minutowa pasta rybna (pomidorowo-fasolowa) 194

pasty pozostawia wiele do życzenia, no ale przecież najważniejszy jest smak:-). Polecam dla zapracowanych, miłośników past na kanapki:-) Składniki: 2 puszki śledzia lub makreli w pomidorach 1 puszka czerwonej fasoli Wykonanie: Do pojemnika wrzucamy śledzie lub makrelę w sosie pomidorowym, następnie dokładamy odcedzoną z zalewy czerwoną fasolę. Miksujemy na gładką masę najlepiej blenderem. Taka... tak to już koniec przepisu:-) Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Chili sin carne 141

pomińcie. Do przyprawienia użyłam wystarczająco dużo aromatycznych przypraw, aby potrawa bez chili była nadal pyszna.  Chili najbardziej smakowało z ryżem i kubkiem jogurtu naturalnego. Składniki:  puszka czerwonej fasoli (400 g) 1 puszka krojonych pomidorów bez skórek (400 g) 1 mała puszka kukurydzy (200 g) 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 marchew 1 łyżeczka mielonej(...)minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Jeśli sos pomidorowy zbytnio się zredukuje, dodać 1/2 filiżanki wody. Gdy warzywa będą miękkie, a z pomidorów powstanie sos, dodać kukurydzę, czerwoną fasolę i wszystkie przyprawy wymienione w przepisie i posolić do smaku. Potrawę gotowac jeszcze 10 minut na wolnym ogniu, aby aromaty i smaki przypraw połączyły się z warzywami. Chili podawać z ryżem

Codziennik Kuchenny
Fasolowe curry 156

rodzaje strączków każdych po 100 g suchych, u mnie było to: 100 g Pięknego Jasia 100 g przerośniętej szparagówki z własnej uprawy 100 g brązowej soczewicy 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża cebula 50 g rodzynek 2 ostre papryczki puszka pomidorów lub 3-4 świeże pęczek kolędry puszka 400 ml mleka kokosowego 5 nasion kardamonu (nasionka ze środka wydłubać(...)minut na dużej patelni/garnku, które pomieści całe danie. Dodaj drobno pokrojoną i wypestkowaną papryczkę oraz przyprawy (sól na samym końcu!), wymieszaj i smaż razem 1 minutę Dodaj ugotowane fasole lub te z puszki (puszkowane przepłucz w wodzie), wymieszaj i duś razem przez kilka minut. Dodaj pomidorową pulpę (jeżeli używasz świeżych pomidorów to możesz je po prostu pokroić w kostkę

greenscarf
Pieczeń rzymska z indyka 202

sosu Worcestershire 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i 2 łyżki do fasolki 1 jajko 90 g świeżych okruszków chleba 2 łyżki sosu barbecue i 4 łyżki do fasolki 2 puszki fasoli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Cebule pokroić na drobną kostkę i usmażyć na patelni do miękkości. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sos Worcestershire i koncentrat pomidorowy, wymieszać(...)uformować prostokątny klops i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę do pieczenia. Wierzch posmarować sosem barbecue i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 o C na 30 minut. Fasolę odcedzić i przełożyć do miski. Dodać sos barbecue i koncentrat pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Pieczeń wyciągnąć z piekarnika, obłożyć ją fasolką i piec jeszcze przez ok. 20 minut

Mama Gotuje
Ślimaczki z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami 202

francuskiego Wydrukuj przepis Porcji: 14 ślimaczków Czas przygotowania: 20 minut Potrzebujesz: 1 rolka ciasta fransukiego 200g pasty z suszonych pomidorów 2 duże ogórki kiszone lub konserwowe 1 puszka białej fasoli Wykonanie: 1 Ciasto francuskie odpakuj i rozwiń na blacie. 2 Posmaruj ciasto francuskie pastą z suszonych pomidorów, posyp posiekanymi ogórkami kiszonymi i przepłukaną, osuszoną białą fasolą. 3 Zwijaj ciasto dłuższą

Blendman
Makaronowa zapiekanka meksykańska z kurczakiem 196

przy tym smaczna. Skusisz się? Będzie niezły meksyk. Składniki: 150g makaronu penne pełnoziarnistego (lub rurek, świderków, nawet do spaghetti się nada) 1 duży filet z piersi kurczaka 4 łyżki fasoli 1/2 kulki mozzarelli 1/2 papryki  Papryka słodka Sól himalajska Papryka ostra 2 ząbki czosnku Olej kokosowy Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente.  Kurczaka kroimy w kosteczkę i smażymy razem(...)przyprawami i przeciśniętym czosnkiem. Paprykę kroimy w paseczki, mieszamy z fasolą i usmażonym kurczakiem. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju kokosowego. Układamy makaron. Następnie wykładamy warzywa z kurczakiem. Posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy 30 min. w 180 stopniach

Czarnawisienka
Sałatka z tuńczyka z ananasem i quinoą 204

Dobra na kolację, jako drugie śniadanie lub dla niespodziewanych gości. Chyba już łatwiej się nie da .... Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pokrojonego ananasa 3/4 szklanki kaszy quinoa lub kuskus 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do miski wrzucamy odsączone z zalewy składniki(...)czyli kukurydza, fasola, ananas i tuńczyk. Następnie dokładamy quinoę, majonez i musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce min. 30 min. aby smaki się przegryzły. Smacznego

IMPRESJA SMAKU