Prosta pasta z czerwonej fasoli, cebuli i czosnku. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Fasolę dokładnie zblendować z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem
BullioSkładniki na naleśniki po meksykańsku (ok 12 sztuk): Naleśniki: 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki mleka 2 jajka 2 szklanki mąki sól Nadzienie: 500 g mięsa mielonego puszka fasoli czerwonej średnia papryka czerwona cebula ok 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku papryka ostra, oregano, sól, pieprz, pieprz cayenne Sos: 150 g koncentratu pomidorowego łyżka sosu sojowego łyżka oliwy(...)łatwiej będzie je zawijać. Przygotowujemy nadzienie. Cebulę siekamy, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy mięso mielone. Potem dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Kiedy wszystkie składniki będą podsmażone, dodajemy czosnek, fasolę, przyprawy i koncentrat wymieszamy z 1/3 szklanki wody. Całość dusimy jeszcze 7-8 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Składniki na sos (prócz sera żółtego) mieszamy ze sobą. Na naleśniki nakładamy po kopiastej
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 2 puszki białej fasoli konserwowej (każda po 540 g - waga netto); 2 duże ząbki czosnku; 2 duże, dojrzałe pomidory; 2 puszki krojonych pomidorów w zalewie (każda po 400g - waga netto wraz z zalewą); 1 łyżeczka suszonego oregano; 1 łyżeczka suszonej bazylii; 1 czerwona papryczka chili - opcjonalnie; 4 łyżki oliwy z oliwek; 8 dużych, świeżych liści bazylii; 1 łyżka drobno(...)posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Fasolę odcedzić z zalewy i opłukać pod zimną wodą. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Papryczkę chili umyć, osuszyć, drobno posiekać. Pomidory naciąć na czubku na krzyż, włożyć do miseczki, zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie pomidory odcedzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Liście bazylii
Gospodyni Miejskaclafoutis. Jest to idealne jedzenie, które można przygotować sobie wcześniej. Oryginalnie clafoutis to deser z owoców, tak i ja zrobiłem, tyle, że nie z tych słodkich :) Składniki: - groszek konserwowy - fasola czerwona z puszki - mąka - woda - proszek do pieczenia Wykonanie: Groszek i fasolę wrzucamy do miski. Zasypyjemy mąką i dolewamy wody. Chodzi o to, żeby ciasto służyło zaledwie jako lepik, czyli
Kryzysowa Książka Kucharskamąka, najlepiej dodawać stopniowo) 1 jajko (rozmącone do posmarowania wierzchu pierogów) Nadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 szkl. passaty pomidorowej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru sól oliwa Wykonanie: Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Gotowe ciasto owinąć(...)czasu do czasu. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Następnie dolać passatę pomidorową i dusić przez ok. 10 minut pod przykryciem. Na końcu dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę, wymieszać i dusić prze kilka minut. Doprawić do smaku solą. Wystudzić. Ciasto rozwałkować, wykrajać szklanką lub innym naczyniem krążki, nakładać farsz i lepić pierogi. Wierzch pierogów smarować jajkiem i piec
zadanie-gotowanieosób) - 1 puszka czerwonej fasoli - 1 duża garść endywii - 5 ogórków małosolnych - 0,5 pęczka koperku - 2 łyżki majonezu (lub jogurtu naturalnego) - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: fasolę płuczemy, wysypujemy do miski, dodajemy
Gocha gotuje!porcje (a nawet 4, bo dania wychodzi dużo): -100g brązowego ryżu -250g mielonego mięsa wołowego -pół czerwonej papryki -pół puszki kukurydzy -pół puszki czerwonej fasoli -puszka krojonych pomidorów -połówka czerwonej cebuli -połówka białej cebuli -ząbek czosnku -przyprawy: ostra papryka, papryka wędzona, mielony kmin rzymski, oregano, sól, pieprz cayenne, czosnek granulowany -płaska łyżeczka ksylitolu -olej(...)zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy przyprawami, solą i ksylitolem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10 min (w razie potrzeby podlejcie danie wodą lub bulionem). Po tym czasie dokładamy kukurydzę, fasolę oraz ugotowany i odcedzony ryż, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze ok. 5-10 min. Umyte liście sałaty układamy w miseczkach lub na talerzach i nakładamy do nich nasze chili
Gawron w rosoleMatko Boska, co za banał… Jajka, ziemniaki i fasola. Brzmi jak klasyczny wiosenny obiad, prawda? Brzmi, tylko i tyle – bo na pewno zwyczajnie nie wygląda. Jest odrobinę bardziej skomplikowany niż ugotowanie wszystkiego osobno i położenie na talerzu. Mały twist, kilka dodatkowych smaków i zapieczenie. To, co lubię, czyli cały obiad z jednej blachy – voila! Młode ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą(...)odcedzamy, studzimy i kroimy na ćwiartki. To jeszcze nie pora na fasolkę szparagową ani tym bardziej na szparagi, posiłkujemy się dzisiaj mrożonką. Uwierzcie, ani smaku ani wartości taka zamrożona fasola nie traci – pod warunkiem, że się jej nie ugotuje na wyspiarską modłę, czyli na paćkę Fasolkę odmrażamy – ja wrzucam ją na sito i przelewam najpierw gorącą bieżącą wodą, potem świeżo
Karo in the Kitchenmogła bym zjeść. Niestety nie przygotowuję ich zbyt często a szkoda, bo to świetne zastępstwo – możemy tu przemycić tyle zdrowych rzeczy. Do przygotowania potrzebujemy: 400 g ugotowanej czerwonej fasoli ok 160 g quinoa (waga przed ugotowaniem) ok 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego odrobinę oliwy z oliwek 1-2 szt czerwonej papryki ok 1/2 cebuli sól, pieprz W malaserze(...)pojemniku umieszczamy ugotowaną fasolę, koncentrat, oliwę, paprykę, cebulę oraz przyprawy. Wszystko blendujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji po czym przenosimy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Dodajemy ugotowaną quinoa i mieszamy. Zostawiamy na kilka godzin do przegryzienia i ewentualnie później trochę solimy ; ). Smacznego
Szybko Tanio Smaczniedwie kostki bulionowe . Gotujemy do momentu aż żołądki zaczną robić się miękkie ( około 30 -40 minut ) . Po tym czasie solimy , wyciągamy żołądki- kroimy w plastry – wkładamy ponownie , dorzucamy fasolę i warzywa , gotujemy do momentu, aż fasola będzie miękka . Dodajemy przyprawy , koncentrat, pastę paprykową lub pieczoną paprykę i gotujemy jeszcze 20 minut . Na koniec zabielamy śmietanką i doprowadzamy do wrzenia
Ogrodnik w podróżyPrzepis na tę pyszną sałatkę mam od siostry, która jest specjalistką od sałatek ;). Połączenie marynowanych pieczarek z jajkami, selerem, białą fasolą, mięskiem i szczypiorkiem sprawia, że sałatka jest tak pyszna, że można ją jeść i się nie nudzi. Według mnie jest idealna na święta Wielkanocne, ale również na wszelkiego rodzaju imprezy. ;) Składniki podwójna pierś(...)kurczaka 2 słoiczki marynowanych pieczarek 2 słoiczki selera konserwowego 2 puszki białej fasoli pęczek szczypiorku 5 jajek majonez jogurt naturalny Jajka gotujemy na twardo. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, następnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i smażymy na odrobinie oleju do miękkości. Pieczarki kroimy na połówki lub na ćwiartki, w zależności jaka jest wielkość
Gotuj z Agnesindyka. Danie raczej samo się robi. Wymaga jedynie odrobiny uwagi ;) 3 porcje: 3 łyżki soczewicy czerwonej i/lub żółtej 2 łyżki komosy ryżowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka czerwonej fasoli mrożone: fasolka szparagowa zielona i żółta w ilości i proporcjach dowolnych 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól, garam masala Olej rozgrzewamy w woku lub większym garnku. Dodajemy soczewicę i komosę(...)chwilę smażymy. Gdy wchłoną olej zalewamy 100 ml wody. Gdy wchłoną wodę, dodajemy fasolę czerwoną i podlewamy kolejne 100 ml wody. Mieszamy, dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Co jakiś czas (ok. 5-10 minut) mieszamy i podlewamy wodę. Gdy soczewica i komosa będą miękkie dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz kolejne 50-70 ml wody i mrożone fasolki. Mieszamy
Kucharzycaszczególnie zimową porą. Gęsta i pożywna, bo bogata w składniki mineralne, posmaukje każdemu. Do przygotowania zupy użyłam mrożonej brukselki, także problem goryczki został wyeliminowany. Część brukselki została zmiksowana z fasolą, a pozostała podsmażona i dodana na koniec razem z pieczarkami. Jest pyszna. Idealnie wpisuje się w III fazę diety przyspieszającej metabolizm i stanowi smaczne urozmaicenie. Zupę przygotujesz błyskawicznie, jeśli użyjesz(...)sól, pieprz szczypiorek Wykonanie: fasolkę namoczyć na noc. Następnego dnia odlać wodę z moczenia, zalać świeżą wodą i gotować z listkiem laurowym około 45 minut, w zależności od wielkości fasoli (wg przepisu na opakowaniu) obrać cebulę i czosnek, posiekać. Rozmrożoną wcześniej brukselkę przeciąć na połówki, większe kapustki na ćwiartki. Część odłożyć do przysmażenia. Razem z cebulą i czosnkiem przsmażyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rozgrzewająca, sycąca zupa gulaszowa z chudą wołowiną, rozpływającą się w ustach. Zupa pełna zdrowych składników takich jak batat, fasola czy czerwona papryka. Proste danie jednogarnkowe wolno-gotowane. Dzięki długiemu duszeniu na małym ogniu otrzymujemy bardzo delikatne i miękkie mięsko. Z kolei warzywa dodawane są na końcu, dzięki temu się nie rozgotowują. Polecam! http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/02/db-zdrowa-zupa-gulaszowa-batatami-czerwona-fasola-superfood-1170x874.jpg The post Zupa gulaszowa(...)wołowiną, czerwoną papryką, batatami i fasolą appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaSkładniki: 300 gram spaghetti z marchwi Fit&Easy 300 gram spaghetti z buraka Fit&Easy 2 małe cukinie 500 gram brokuła 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli 100 gram kaszy pęczak Olej kokosowy Sól, pieprz Sposób przygotowania: Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Brokuła dzielimy na mniejsze kawałki, w garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy(...)Spaghetti z buraka podsmażamy w ten sam sposób co spaghetti z marchewki. Cukinię kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Do cukinii dodajemy ugotowanego brokuła, kaszę pęczak, fasolę oraz spaghetti z marchwi i buraka. Wszystko razem chwilę podsmażamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Bajeczna Kuchnia