posłużyć także jako sos do spaghetti. Na zimno natomiast doskonale nadaje się jako pasta do kanapek. 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 1 mała cebula ząbek czosnku sól, pieprz szczypta ostrej i słodkiej papryki, ziół prowansalskich i oregano oliwa do smażenia Na oliwie podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę(...)sprasowany czosnek. Wlałam pomidory, a kiedy woda już wystarczająco odparowała dorzuciłam odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Przyprawiłam. Sos pomidorowy z fasoli zlałam na patelnię, a samą fasolę najpierw zmacerowałam na papkę, a potem dorzuciłam do całości. Dokładnie wszystko wymieszałam. Gotowałam do zagęszczenia ( stopień zagęszczenia sosu proponuję wyregulować według własnych potrzeb ). Fash wciągnęła mnie w świat blogowania. Więc nie wyobrażam
bastalenagorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz 250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) 150g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, chili w proszku, kmin rzymski olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Najpierw przygotowujemy ciasto na tortille. Mąki mieszamy(...)łyżeczce kuminu i papryki ostrej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut, żeby papryka trochę zmiękła. Potem dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i przesmażamy wszystko razem około minuty - tak by kukurydza i fasola były chrupiące, a nie miękkie. Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką
Moje Kuchenne RewelacjePrzepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym w pikantnym wydaniu - z fasolą, kukurydzą i kuskusem - spróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI 4 duże papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku 250 mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 80g kaszki kuskus 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 papryczka chili 100g przecieru pomidorowego sól, pieprz, kmin rzymski oliwa/olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Kaszkę(...)mielone, rozdrabniamy je i doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką kminu rzymskiego. Gdy się usmażymy dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, przecier pomidorowy oraz kuskus. Dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy fasolę i kukurydzę i smażymy razem kilka minut. Ścinamy wierzchy papryk i usuwamy gniazda nasienne. Nadziewamy papryki farszem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego,podlewamy niewielką ilością wody i wstawiamy piekarnika nagrzanego
Moje Kuchenne Rewelacjecytrusów. Podobno zapracowani rolnicy w czasie popołudniowej sjesty gromadzili się przy ogniskach, na których gotowali ryż i to, co mieli pod ręką. Były to miejscowe warzywa, takie jak fasola, pomidory, papryka czy karczochy, a także łatwo dostępne w okolicznych sadach ślimaki , czy, od czasu do czasu, dzikie króliki . Od święta do paelli dodawano mięso kurczaka. Paellę przygotowywano nad ogniem(...)piersi, nóżki itd) 300 g mięsa królika bez skóry i kości 200 g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki 3 cm. (może być też mrożona) 100 g białej fasoli z puszki 400 g krojonych pomidorów z puszki 200 ml oliwy szczypta szafranu 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki kilka gałązek rozmarynu sól do smaku opcjonalnie: 250 g ślimaków Przygotowanie
Chilli Czosnek i Oliwaregionu w jakikolwiek sposób, wyprodukowane wyłącznie z surowców występujących na danym terenie, gdzie fazy produkcji również nie wychodzą poza jego obręb. Produktami z tym oznaczeniem są aktualnie: bryndza podhalańska, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, fasola wrzawska, karp zatorski, miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny, oscypek, podkarpacki miód spadziowy, redykołka oraz wiśnia nadwiślanka. - produkty tradycyjne , które oznaczane są znakiem Gwarantowana Tradycyjna Specjalność(...)krakowski , truskawka kaszubska , pierekaczewnik (Supraśl), kiełbasa lisiecka , ś liwka szydłowska, chleb prądnicki, miód kurpiowski, karp zatorski, wielkopolski ser smażony, olej rydzowy, suska sechlońska, kołacz śląski, jabłka łąckie, miód drahimski, fasola korczyńska, jabłka grójeckie, cebularz lubelski, jagnięcina podhalańska, podkarpacki miód spadziowy, andruty kaliski czy ser koryncki swojski. Dokładnych informacji o produktach zaczerpniesz ze strony: http://www.trzyznakismaku.pl/producenci/?strona=1 "Doceń Polskie" Ponadto
W kuchni Karmel-itkiBurrito to potrawa kuchni meksykańskiej, która składa się ze zgrillowanej tortilli pszennej wypełnionej farszem z mielonego mięsa, pomidorów, kukurydzy i czerwonej fasoli. Podaje się ją z sosem z awokado i kwaśna śmietaną. Składniki: 4 pszenne tortille 500 g mielonego mięsa cebula 3 ząbki czosnku mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz, chilli, papryka słodka(...)oliwa z oliwek dodatkowo: dip guacamole np. z TEGO przepisu Mięso podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Chwilę jeszcze podsmażyć, następnie dodać passate, fasole i kukurydzę. Całość dusić około 15 minut aż sos się zredukuje. Przyprawić do smaku. Gdy farsz będzie gotowy, nałożyć go na tortillę, którą zawinąć pod spód. Podgrzać w opiekaczu do zrumienienia
wyzwania kuchennezawarte jest chili zupka w rzeczy samej nie wydaje się specjalnie ostra. Do czasu, aż nie przegryzie się jalapeno ;) Meksykańska fascynacja nadal trwa... Ostra zupa chili kurczak i biała fasola 1 udo z kurczaka 2 szklanki rosołu drobiowego 3/4 puszki białej fasoli w zalewie pomidorowej 3/4 małej puszki kukurydzy 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku kumin, chilli kilka papryczek jalapeno(...)łyżki gęstej śmietany Udko podpiekłam w piekarniku. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam ze startym czosnkiem na łyżce oliwy. Dodałam fasolę i pół łyżeczki kuminu. Po kilku minutach zalałam bulionem i gotowałam ok. 10-15 min. Udko oskubałam z mięsa, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam z dodatkiem chilli. Dodałam do bulionu wraz z kukurydzą. Całość pogotowałam jeszcze 10min
bastalenaSałatka, którą przygotowałam na niedzielne śniadanie. Kolorowa, chrupiąca i pożywna. Składniki: 1 słoik selera w zalewie octowej po 1 puszce kukurydzy i czerwonej fasoli 2 papryki w różnych kolorach 150 g żółtego sera - Złoty Mazur, Gouda, Edamski, Morski 1/2 młodego pora kilka łyżek majonezu (można wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym) sól, pieprz, sok z cytryny do smaku natka(...)pietruszki do dekoracji Selera odsączyć na sicie, to samo zrobić z kukurydzą i fasolą. Fasolę dodatkowo przepłukać. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Pora przekroić wzdłuż na pół, potem posiekać w drobne paseczki i przelać wrzątkiem. Ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki można warstwowo układać w szklankach, zalać majonezem i udekorować porem i natką lub wymieszać
Czerwień i błękitbretońsku. Zawsze moja mama dodawała boczek i kiełbasę, a ja oczywiście odchudziłam wersję. Zamiast tłustego mięsa zastąpiłam piersią z kurczaka. Niby niewielkie zmiany, a smakuje wyśmienicie! Składniki: 1 szklanka fasoli Jaś 100 g piersi z kurczaka 1 duży pomidor 1 cebula przyprawy (pieprz, sól, słodka papryka, majeranek, czosnek mielony) Sposób przygotowania: Fasolę moczymy w wodzie na całą noc. Następnego(...)obieramy ze skórki, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy na patelnię. Czekamy, aby całkowicie zrobił się przecier mieszając co jakiś czas. Cebulę, pierś z kurczaka oraz pomidora wrzucamy do fasoli i gotujemy ok 15 minut. Na koniec przyprawiamy, polecam dodać więcej papryki, aby zupa miała ostrzejszy smak. Smacznego
Truskawkowa Fiestaarkuszy papieru ryżowego 100 g makaronu ryżowego typu nitki kilka liści ulubionej, chrupiącej sałaty 1 marchewka 1 ogórek szklarniowy 1/2 pęczka szczypiorku lub zielonych części dymki kiełki fasoli mung z puszki/słoika lub pędy bambusa świeże liście mięty świeże liście kolendry Sos do maczania: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżeczka oleju sezamowego(...)arkuszy papieru ryżowego 100 g makaronu ryżowego typu nitki kilka liści ulubionej, chrupiącej sałaty 1 marchewka 1 ogórek szklarniowy 1/2 pęczka szczypiorku lub zielonych części dymki kiełki fasoli mung z puszki/słoika lub pędy bambusa świeże liście mięty świeże liście kolendry 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki ziaren
Poezja smakumięsem więc robiłam je w kółko. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku z malutkimi modyfikacjami z mojej strony. Troszkę trzeba się napracować ale na prawdę warto. Składniki: 5 łyżek fasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraki 3 podudzia z kurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek pora 1/4 białej kapusty 1/2 cebuli 2 ziemniaki 2 łyżki posiekanej(...)natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny jogurt naturalny 0% sól, pieprz Fasolę płuczemy i zalewamy 1 szklanką wody. Solimy, zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i dajemy jej odpocząć przez 2h. Następnie gotujemy do miękkości w tej samej wodzie z sosatkie obranego czosnku i listków laurowych. Jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy wody. Buraki myjemy, osuszamy. Każdy oddzielnie
Brzuszki ŁakomczuszkiPyszne burrito z dodatkiem mojego ulubionego pikantnego chorizo. Do tradycyjnych składników takich jak fasola czy papryka dodałam również mango i to był strzał w dziesiątkę bo jego słodki smak fajnie komponował się z całością :) 6 placków tortilli (użyłam szpinakowych) ok. 80 g pikantnego chorizo niewielka młoda cebulka 0/5 zielonej papryki 0/5 żółtej papryki puszka fasoli kidney w pikantnym sosie pomidorowym(...)drobno siekamy. Chorizo kroimy na małe kawałki i wraz z cebulką podsmażamy na patelni (kiełbasa puści tłuszcz więc nie dodajemy innego). Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę obie papryki, kukurydzę, fasolę wraz z sosem oraz pokrojone mango. Całość doprawiamy przyprawami które wcześniej ucieramy w moździerzu. Chwilę mieszamy aż smaki się połączą po czym nakładamy farsz na tortille. Każdą posypujemy serem. Składamy
Mienta blogŻeby urozmaicić trochę pulpety w sosie pomidorowym dodałam do sosu białą fasolę oraz pomidory z puszki. Powiem skromnie, wyszło bardzo smacznie. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko ale można również z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Składniki: 400 g mięsa mielonego z łopatki 0,5 czerstwej bułki 0,5 szk mleka 1 jajko 0,5 cebuli 50 g żółtego sera(...)łyżeczka musztardy rosyjskiej Sos pomidorowy 1 puszka pomidorów całych Pudliszki 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz kolorowy, cukier do smaku olej do smażenia mąka do obtoczenia Przygotowanie: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kosteczkę lekko zeszklić na niewielkiej ilości oleju
Ala piecze i gotujeszklanki mąki krupczatki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 140g bardzo zimnego masła pokrojonego na cienkie plastry 5 łyżek lodowatego syropu wiśniowego (najlepiej domowego) szczypta soli sucha fasola do obciążenia spodu przy pieczeniu krem ( wersja schłodzona): 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g) 250g śmietanki kremówki 36% 80g cukru pudru ***** w wersji do zapiekania do tego kremu dodaje(...)Piekanik najgrzewamy do 190*C (termoobieg). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1,5cm. na oprószonej mąką stolnicy i wykładamy nim formę do tarty, a na wierzch wysypujemy suchą fasolę ( w celu obciążenia i jak najrówniejszego upieczenia). Spód wypiekamy 10-15 minut w rozgrzanym piekarniku, aż do zarumienienia brzegów. Kolejno wysypujemy fasolę, a spód studzimy Kolejno zabieramy się za kremowe
Symfonia Smakówdanie;) Ja przygotowuję je tak, jak nauczyła mnie moja mama. Fasolka po bretońsku to danie bardzo sycące, ale także rozgrzewające, idealne więc na zbliżającą się zimę;) Składniki: 1kg fasoli "Piękny Jaś", 200 g boczku wędzonego, 1 kg kiełbasy np. zwyczajnej, 2 duże marchewki, po kawałku pora i selera, 3 cebule, koncentrat pomidorowy (mała puszka), 4 łyżki pikantnego keczupu, sól, pieprz(...)łyżeczka przyprawa do fasolki po bretońsku, łyżeczka majeranku, olej do smażenia, 1,5 łyżki mąki. Przygotowanie Fasolę moczyć przez 12 godz. W tej samej wodzie ją ugotować wraz z oczyszczonymi pokrojonymi w kostkę warzywami oraz pokrojonym w kostkę boczkiem. Gotować do miękkości czyli około 80minut. Kiełbasę pokroić również w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić
Z miłości do słodkości