ziaren ziela angielskiego 1 łyżka soli 4 l wody pasta miso Dodatki na talerz: 300 g makaronu Soba 4 jajka ugotowane na twardo listki kolendry 100 g kiełki fasoli mung listek alg morskich 1 papryczka chili czerwona 1 papryczka chili żółta cebula dymka 8 plastrów boczku surowego – wędzonego Składniki na marynatę do jajek: 1 szkl wody 50 ml sosu sojowego(...)udziału dodatkowego tłuszczu aż osiągną stan chrupiących skwarek. RAMEN Na spód miski wkładamy makaron, który zalewamy bulionem do ¾ wysokości. Na makaronie układamy plastry boczku, przekrojone na pół jajko, kiełki fasoli mung. Dekorujemy posiekaną zieloną częścią dymki, kawałkami świeżego chili oraz listkami kolendry. Listek alg morskich nori tniemy nożyczkami w dowolny kształt i wieńczymy tymi płatkami ramen. Smacznego! Artykuł Ramen
KierunekuchniaBardzo smaczne danie, do przygotowania w szybki sposób. Pyszne zrazy faszerowane czerwoną fasolą, podane z sosem koperkowym i ulubionymi dodatkami to pomysł, nie tylko, na codzienny obiad. Składniki 4 plastry schabu 4 plastry dowolnej wędliny (polędwicy, szynki) 1 mała puszka czerwonej fasoli Bounduelle sól pieprz ok. 4 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 2 ziela angielskie 1 liść laurowy koperek olej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyprosty przepis na fasolkę z pomidorami. Wystarczy trochę go "dorobić " i od razu mamy świetne danie na obiad czy kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI słoiczek fasoli puszka pomidorów mała cebula seler naciowy nać pietruszki 50 g boczku lub kiełbaski ostra papryczka lub pieprz 3 łyżki oleju z oliwek sól i szczypta cukru do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)solą i szczyptą cukru. Dusić na małym ogniu przez 10 -15 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spróbować czy seler i cebula zmiękły, jeśli tak dodać opłukaną pod bierzącą wodą fasolę. Przegotować razem 2-3 minuty, w razie potrzeby dodać pół nalewki wrzątku. SMACZNEGO
zielonacukinkałyżeczki wędzonej papryki pieprz kajeński (do smaku) 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli sok z limonki sól, pieprz świeża kolendra do dekoracji nachosy olej i masło do smażenia Jak zrobić zupę meksykańską: W garnku rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę oraz(...)zbyt gęsta dolać niewielką ilość wody. Zupę można na pewien czas wyłączyć, a po jakimś czasie, lub następnego dnia, zacząć gotować ponownie. Pod koniec gotowania dodać kukurydzę i fasolę z puszki jedynie lekko odsączoną. Delikatnie wymieszać, gotować ponownie przez około 20-30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz w razie potrzeby innymi przyprawami i sokiem z limonki
Codzienne GotowanieSmakują dobrze na słodko i na wytrawnie. Tym wpisem biorę udział w Konkursie:) Składniki : 7-8 kawałków suszonych pomidorów w oleju 10 dag ziaren słonecznika 3/4 małej puszki białej fasoli 4 ząbki czosnku sok z cytryny- ok. z 1/2 małej cytryny pieprz czarny mielony, bazylia suszona ok. 2-3 łyżki przegotowanej wody, olej z suszonych pomidorów Przygotowanie : Ziarno słonecznika namoczyć(...)wodzie na noc, rano osączyć na sicie Do miksera wsypać namoczony słonecznik, plastry suszonego pomidora, osączoną fasolę, obrany czosnek, wodę - zmiksować Doprawić do smaku olejem, sokiem z cytryny, pieprzem i suszoną bazylią. Smak tej pasty dla każdego może być inny. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych; ilości dodanej bazylii, soku z cytryny, pomidorów, oleju, czosnku czy pieprzu. Dlatego
Proste PotrawyPyszna zupa na mroźne zimowe dni, zachęcam do gotowania. Użyłam tutaj czerwonej fasoli z puszki, można samemu ją ugotować tylko dzień wcześniej trzeba namoczyć fasolę na noc w zimnej wodzie. Zupa aromatyczna i treściwa, taką jaką najadamy się aby nie zmarznąć. Polecam serdecznie. Zupa fasolowa z boczkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 600 g mięsa wieprzowego (np. łopatki) 4 łyżki bułki tartej 2 marchewki 2 pietruszki 2 cebule 1/2 selera 200 g pieczarek 1 papryka peperoni 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów 0,5 litra przecieru pomidorowego 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju 5 łyżek śmietany 18% 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki(...)kostkę cebulę. Gdy będzie zeszklona dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy na dużym ogniu aby nadmiar wody odparował a następnie wrzucamy do gotującej się zupy. Kukurydzę i czerwoną fasolę odcedzamy z zalewy. Dodajemy do całości razem z pokrojoną w krążki papryką peperoni. W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z 1 łyżką wazową gorącej zupy i wlewamy z powrotem do całości
Qchnia po prostuciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą łączymy i smażymy bez dodatku tłuszczu na wolnym ogniu. Składniki na farsz: – 500g mielonej wołowiny – 400g pomidorów krojonych z puszki – 240g fasoli czerwonej z puszki – 140g kukurydzy z puszki – 100g koncentratu pomidorowego – 1 duża cebula – 1/2 – 1 chili, bez pestek – 20ml oleju – 1 łyżeczka słodkiej(...)podsmażamy na oleju w głębokim garnku. Mięso, pomidory oraz koncentrat dodajemy do garnka i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy przyprawy, fasolę oraz kukurydzę i gotujemy następne 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Naleśniki wypełniamy farszem i zawijamy wedle uznania. (Tak przygotowane naleśniki możemy zapiec posypane tartym serem w piekarniku). Smacznego! Artykuł
Be Fit Be StrongChilli sin carne, to po prostu gęsta zupa bez mięsa, za to pełna warzyw. Nafaszerowana proteinami z fasoli i soczewicy, bardzo sycąca, a dzięki przyprawom wspaniale rozgrzewająca. W mojej wersji jej sekretnym składnikiem jest kardamon. Ale polecam o nim pamiętać nie tylko dlatego, że wspaniale wzbogaca smak tego gulaszu dodając nieco limonkowej nuty. Działa on także przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, zapobiega przeziębieniom(...)smażenia 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 szklanka surowej czarnej soczewicy 2 puszki fasoli czerwonej (lub 1 czerwonej i 1 czarnej) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżki sosu sojowego lub tamari 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki dobrego przecieru pomidorowego
Lamarida.plpodwójna pierś z kurczaka kostka rosołowa (u mnie z liściem laurowym i zielem angielskim) 3-4 łyżki oliwy z oliwek 3 opakowania zupek chińskich 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 4-5 ogórków kiszonych ogórek szklarniowy 3 łyżki śmietany 18% 4-5 łyżek majonezu ulubione przyprawy (u mnie po łyżeczce czosnku granulowanego, papryki słodkiej, papryki ostrej, curry i szczypta(...)zupek lub tak jak ja doprawić je swoimi ulubionymi przyprawami). Ogórka szklarniowego obieramy i razem z ogórkami kiszonymi kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do makaronu. Kukurydzę i fasolę odsączamy i wrzucamy do miski razem z pokrojonym kurczakiem. Dodajemy majonez i śmietanę. Aby wzbogacić smak możecie dodać jeszcze 1-2 łyżki wody z ogórków kiszonych. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie
PatiGotujemięsem mielonym Drukuj przepis Ilość porcji: 6 Składniki -0,5 kg mięsa mielonego -2 łyżki oleju -1 cebula -2 marchewki -4 ziemniaki -1 czerwona papryka -1 puszka czerwonej fasoli -1 puszka kukurydzy -2 puszki krojonych pomidorów lub 700 ml przecieru pomidorowego (passaty) -2 łyżki koncentratu pomidorowego -1,5 - 2 litry bulionu -1 łyżeczka słodkiej papryki -szczypta ostrej papryki -1 łyżeczka(...)garnka. Wlewamy bulion, dodajemy marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Garnek przykrywamy i całość gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, odsączoną kukurydzę i fasolę z zalewy, przecier i koncentrat pomidorowy. Zupę gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku. --> Smacznego Post Zupa meksykańska z mięsem mielonym pojawił się poraz pierwszy
Marta GotujeSkładniki: makaron ryżowy szynka – może być konserwowa około 20dag kukurydza czerwona fasola z puszki ogórek konserwowy (5 szt) czerwona papryka (1 szt) 1/2 żółtej papryki 1/2 słoika pomidorów suszonych w ziołach majonez ketchup łagodny sól pieprz Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu, szynkę kroimy w kostkę. Makaron ryżowy i szynkę umieszczamy w misce, dodajemy czerwoną fasolę, kukurydzę
MojaQchnia.plZupa jest bardzo pożywna, bogata w wartości odżywcze, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Polecam Wam serdecznie :) SKŁADNIKI 100 g kaszy bulgur 100 g jarmużu 50 g czerwonej fasoli (ugotowanej) 50 g czerwonej soczewicy (ugotowanej) 50 g ciecierzycy (ugotowanej) 750 ml - 1 l bulionu warzywnego (w zależności, jak g ę stą zupę lubicie) 2 marchewki 2 ziemniaki(...)koniec wlewamy gorący bulion, mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Do ugotowanej zupy dodajemy pokrojony na kawałeczki jarmuż (bez twardych łodyżek), ciecierzycę, soczewicę oraz fasolę. Zupę gotujemy kolejne 5 minut. Zupę serwujemy z ugotowaną kaszą bulgur. **** PREPARAZIONE Per preparare il minestrone iniziate dalla preparazione del bulgur; lavatelo sotto acqua corrente
La grande e la piccola cuoca