pasztetowi fajnego charakteru - na prawdę polecam ten dodatek jak i ogólnie cały ten przepis! :) Jest bardzo prosty i wymaga niewielu składników, które są łatwo dostępne. MINI-PASZTETY Z BIAŁEJ FASOLI Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ VEGAN&GLUTEN FREE przepis autorski // 8 pasztetów pieczonych w silikonowych foremkach na muffiny lub jeden duży w keksówce o dł. ok. 20cm ~2 puszki (500g) białej(...)fasoli, *można ugotować ją samemu jeśli wolcie* ~3 łyżki oleju rzepakowego ~50g suszonej żurawiny ~przyprawy: majeranek, pieprz czarny/ziołowy, suszony czosnek ~2 łyżki sosu sojowego Tamari ~8 listków laurowych Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy na sicie, następnie mielimy/blendujemy/miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Masę nakładamy do silikonowych foremek na muffiny (nie próbowałam piec tego pasztetu w papilotkach więc
chili & sugarczerwonej fasoli można robić na wiele sposobów. Podawać na zimno do zakąsek, ciepłych placków (jak u mnie), chipsów i innych, lub z dodatkiem mięs np do makaronów. Zdecydowanie idealny na przyjście niespodziewanych gości - gotowy w 3 minuty :) Jest sycący, smaczny i ma niepowtarzalny smak :) Zapraszam :) Składniki: puszka czerwonej fasoli duża cebula pietruszka 2 ząbki czosnku sól,pieprz papryka ostra, chilli(...)łyżeczka oliwy Przygotowanie: Fasolę, czosnek i pokrojona cebulę umieszczamy w blenderze i miksujemy. Dodajemy oliwę, pietruszkę oraz przyprawy, jeszcze raz dokładnie mieszamy i mamy gotowy sos. Pychota
ChilliJemywłożyć do wolnowaru , ustawić ...iść do pracy lub zająć się czymś innym...Fasolka po bretońsku z dodatkiem suszonych pomidorów i dla odmiany zamiast koncentratu pomidorowego -ketchup.. 30 dkg fasoli 50 dkg kiełbasy 15 dkg boczku wędzonego kilka suszonych pomidorów BIO Fresano 2-3 łyżki ketchupu śliwkowego Kielecki 4 ząbki czosnku 1 cebula(...)łyżka mąki sól, pieprz majeranek wegeta listek ,ziele Fasolę wraz z przyprawami zalać wodą i gotować w wolnowarze .Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć ,dodać pokrojoną kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory i ketchup. Dodać do gotującej się fasoli, pod koniec można zagęścić mąką. Doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzenietylko osobników na diecie roślinnej. Pomysłów i przepisów jest w necie bardzo dużo, a inspiracje jedzeniowe można czerpać również z naszej strony. 5. A nie lepiej zrobić z fasoli? Kiedy jest już źle i tragicznie zawsze można wykorzystać niezastąpioną i tanią fasolę i z niej przygotować śniadanie, obiad i deser. Oczywiście z przymrużeniem oka :) A tak na serio, fasola
Bananowe Polewiem dlaczego fasolka jest po bretońsku . Podobno w Bretanii jest w ogóle nieznana. Jednak najważniejsze, że jest bardzo smaczną jednogarnkową potrawą. Składniki: 300g drobnej fasoli 500g cienkiej kiełbasy 1 cebula 2 marchwie bulion warzywny koncentrat pomidorowy sól pieprz Fasolę gotujemy do miękkości, dodając do niej starte na tarce o dużych oczkach marchwie i bulion warzywny. Na patelni, na oleju(...)przesmażamy pokrojoną kiełbasę i cebulę. Do miękkiej fasoli dodajemy przesmażoną kiełbasę z cebulą. Dodajemy również kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Salonik smakówKolejna potrawa wigilijna. Trochę symboliki: Według tradycji dania z fasoli miały zapewnić bogactwo oraz miłość (przypisywano jej bowiem moc płodności i urodzaju oraz moc przyciągania pieniędzy) Ryby: symbolizują mądrość, wolność, harmonię i sprawiedliwość. Dla chrześcijan ryba ma jednak szczególne znaczenie: jest znakiem odrodzenia, miłości, nieśmiertelności. Składniki: ½ kg białej fasoli 5 ząbków czosnku 10 łyżek oliwy 1 słoiczek anchois (78g) Sól(...)pieprz Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc, następnie gotować w wodzie ze zmiażdżonym czosnkiem i oliwą do miękkości. Pod koniec gotowania dodać odrobinę soli i pieprzu do smaku. Podawać z drobno posiekanymi filecikami anchois
Tradycyjna Kuchniaświeżej kapusty), ale również w postaci kwaśnicy (z kapusty kiszonej) Składniki: 1 kg kapusty białej 25 dag wędzonki 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 marchewki 1 szklanka fasoli 25 dag ziemniaków 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka Bazyli 3 ząbki czosnku 3 goździki sól, pieprz Wykonanie: Fasolę namoczyć przez kilka godzin. Kapustę drobno posiekać, marchewkę i ziemniaki(...)pokroić w kostkę i wraz z fasolą i włożyć do garnka. Cebulę obrać, naszpikować goździkami, włożyć również do garnka i zalać gorącą wodą. Gotować na wolnym ogniu, w międzyczasie dorzucić wędzonki , przyprawić do smaku i dogotować do miękkości
Tradycyjna KuchniaZupa fasolowa przygotowana w nieco inny sposób- dziś ze szczawiem. Wyszła naprawdę pyszna! Składniki: 1 puszka fasoli białej, 1 pęczek szczawiu, 1 łyżka masła, ½ szklanki śmietany kwaśnej, 1 litr wody, sól do smaku, 1 łyżeczka majeranku. Wykonanie: Fasolę przetrzeć przez sito, osobno udusić na maśle pokrojony szczaw. Połączyć fasolę ze szczawiem , wlać przegotowaną wodę, doprawić solą i majerankiem. Zaprawić śmietaną
Tradycyjna KuchniaWykonanie tego typu potraw jest proste i szybkie- a smak wyborny. Dziś w roli głównej patison. Składniki: 1 patison 2 papryki 10 dag pieczarek 1 cebula 1 szklanka fasoli 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju Sól, pieprz i majeranek do smaku Sposób przygotowania: Fasolę dzień wcześniej namoczyć i ugotować. Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pokrojone warzywa, posolić(...)dusić z kilkoma łyżkami wody do miękkości. Następnie wsypać ugotowaną fasolę, dodać koncentrat i przyprawić do smaku
Tradycyjna KuchniaEkspresowy przepis na smaczną i miękką fasolkę, która tradycyjnie znajduje się u mnie na wigilijnym stole. Składniki: 1 szklanka fasoli „Jaś” 2 szklanki wody 2 szklanki mleka 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła Wykonanie: Fasolę namoczyć w letniej wodzie, następnie ugotować w mleku z solą . Gotować na bardzo wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Do ugotowanej ciepłej fasoli dodać masło
Tradycyjna KuchniaSmaczny i niecodzienny sposób na placki fasolowe. Polecam również przepis na kotleciki fasolowe z marchewką Składniki: 1 szklanka fasoli Jaś 5 pieczarek 1 cebula 1/3 szklanki mleka 1 czerstwa bułka 2 jajka 4 łyżki oleju sól do smaku pieprz ziołowy do smaku cząber do smaku majeranek do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Fasolę namoczyć kilka godzin i ugotować(...)samej wodzie. Na oleju usmażyć pieczarki z cebulą. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Następnie pieczarki z cebulą i ugotowaną fasolę zmielić. Dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawy do smaku, jajka i całość dokładnie wymieszać. Kotlety formować mokrą łyżką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
Tradycyjna KuchniaZupa fasolowa cieszy się szerokim gronem fanów, do których ja zdecydowanie też należę. Jest pyszna, sycąca i prosta w wykonaniu. Polecam także zupę fasolową ze szczawiem Składniki: 25 dag fasoli, 10 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 1 łyżka smalcu, 1 łyżka mąki, 1 pomidor, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie: Fasolę zalać zimną wodą, posolić , wrzucić pokrojony pomidor(...)gotować przez godzinę. Cebulę usmażyć na boczku i dodać do zupy razem z zasmażką z mąki i smalcu. Gotować do miękkości fasoli i na końcu doprawić pieprzem
Tradycyjna Kuchniadrożdży, 15 dag cukru pudru, ½ kg mąki tortowej, 15 dag tłuszczu, 2 jajka, 3 żółtka jaja, 1/8 litra śmietany, 1 cukier waniliowy. Składniki na nadzienie: 1 szklanka fasoli (dowolnej), 4 szklanki wody, 25 dag cukru pudru, 1 cytryna, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka rumu, 1 aromat migdałowy. Wykonanie nadzienia: Fasolę opłukać, zalać przegotowaną letnią wodą i doprowadzić do wrzenia. Odstawić(...)ognia na 2 godziny, po czym fasolę ugotować na półmiękko. Odcedzić, zmielić, dodać cukier, sok z cytryny i utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać śmietanę, rum i aromat do smaku, całość jeszcze raz wymieszać i nadziewać przygotowane rożki. Wykonanie ciasta: Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru- odstawić. Mąkę usiekać z tłuszczem, dodać jajko, żółtka, drożdże, śmietanę ( 2 łyżki śmietany odłożyć
Tradycyjna KuchniaTradycyjna sałatka śledziowa. Smaczna i prosta w wykonaniu. Składniki: ¾ szklanki fasoli (dowolnej), 3 szklanki wody, 2 świeże ogórki 2 płaty śledziowe w oleju, 1 cebula, 1 pomidor, 2 łyżki śmietany, ½ szklanki majonezu, natka pietruszki, sól do smaku, pieprz do smaku. \ Wykonanie: Fasolę umyć, zalać przegotowaną wodą i odstawić na dwie godziny. Następnie ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Śledzie(...)pokroić w kostkę, tak samo cebulę, ogórki i pomidor. Wymieszać wszystkie składniki razem z fasolą, przyprawić do smaku, połączyć z majonezem wymieszanym ze śmietana i posypać natką pietruszki
Tradycyjna Kuchnia