polecam na lekki obiad lub kolację w środku tygodnia. Jeśli jesteście posiadaczami szybkowara, kolację podacie w pół godziny. Jeśli nie - dwadzieścia minut później:) Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą 6 buraków 2 marchewki 1 ziemniak 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 szkl. wody 2 łyżki octu jabłkowego, z białego wina lub soku z cytryny 1 łyżeczka masła sól kilka(...)łyżek czerwonej fasoli z puszki Buraki, marchewkę i ziemniaka obrać. Wszystko pokroić na kawałki, w tym buraki proporcjonalnie na najmniejsze kawałki, bo się najdłużej gotują. Wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, czosnek na 3-4 części i też dorzucić do warzyw. Wlać wodę, dodać 1 łyżkę octu (soku z cytryny), przykryć pokrywką i gotować 40 minut
Posadzone i zjedzonePierogi z fasolą Jaś , cebulką i boczkiem to propozycja na jesienno-zimowy obiad, są pożywne i bardzo smaczne, a ciasto robione na gorącym mleku delikatniejsze niż zwykłe na wodzie. Takie jak robiła dawniej moja mama. Swobodnie można je też mrozić. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 35 dag mąki Reszelskiej typ 500 1 jajko ¾ szklanki gorącego mleka 1 łyżeczka(...)miękkiego masła Farsz: 1 szklanka fasoli Jaś 30 dag boczku wędzonego 2 cebule Pęczek świeżego koperku 3 łyżki oleju Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Jak wykonać ? Pierogi zaczynam od zrobienia farszu: Fasolę Jaś moczę przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia gotuję do miękkości. Odcedzam, studzę, zimną kręcę przez maszynkę do mięsa. Boczek kroję drobniutko
Wanilia i Kardamonbretońska na blogu króluje od dawna (pewnie dlatego, że nie ma po niej żadnych gastrycznych niespodzianek) a dzisiaj przepis na pieczone fasolki. Robią się prawie same! Baked beans. Niby fasola w pomidorowym sosie, z mięsem… To gdzie różnica między tą, a fasolką po bretońsku ? W doprawieniu, konsystencji i sposobie podania. Amerykanie i Anglicy często wykorzystują do tego przepisu fasolkę(...)puszki – ok, może to i szybciej, ale ze smakowego punktu widzenia kompletnie bez sensu – fasola jest wtedy elegancko rozgotowana i przypomina paćkę. Drobną fasolkę bez problemu kupicie w każdym sklepie spożywczym. Nie ma żadnego problemu z jej samodzielnym namoczeniem i podgotowaniem, prawda? Fasolkę zalewamy w garnku wodą i płuczemy – jeśli są w niej jakieś paprochy – odławiamy, wyrzucamy. Zalewamy świeżą wodą
Karo in the Kitchengłębszego smaku i koloru. W sam raz na nadchodzące Święto Zmarłych. Składniki: -1/2 kg mięsa wołowego z kością -1/2 kg buraków -1/2 szklanki suchej fasoli -pęczek włoszczyzny:marchewka, pietruszka, zielona część pora, kawałek selera, cebula -4 ziemniaki -sól, pieprz -dwa listki laurowe -dwa ziela angielskie -1/2 szklanki śmietany 18% -zielenina(...)włoszczyzną zalewamy wodą tak, aby tylko przykryła składniki, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu do miękkości mięsa. Mnie to zajęło 2 godz. Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy osobno do miękkości. Buraki obieramy, kroimy na małe kawałki, zalewamy wodą tak, aby tylko przykryła warzywa. Gotujemy do miękkości. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyciągamy go razem z warzywami
Kulinarne przemyslenianaszego króla :-) :-) :-) Składniki : Pół główki sałaty lodowej 4 pomidory 500 g mięsa mielonego 2 czerwone cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g pieczarek puszka kukurydzy konserwowej Puszka czerwonej fasoli konserwowej 500 g gęstego jogurtu 4 łyżki majonezu 200 g żółtego sera Paczka chipsów tortilla sól pieprz ostra papryka łyżeczka cukru Przygotowanie : Przygotowujemy dużą przezroczystą miskę. Na jej dnie układamy(...)miski Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła. Na koniec smażenia oprószamy solą i pieprzem i przekładamy do miski. Następnie układamy warstwę kukurydzy Oraz warstwę czerwonej fasoli Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wylewamy na fasolę. Ser żółty ścieramy na najgrubszych oczkach i rozprowadzamy na sosie. Sałatkę wkładamy na parę godzin do lodówki. Przed
Taste TherapySałatka meksykańska. Z fasolą, ryżem lub makaronem ryżowym, szynką i serem, ananasem i jeszcze kilkoma dodatkami, które czynią tę sałatkę wyśmienitą kompozycja smakową. Sałatka jest dość delikatna ale wyrazista w smaku. Lekko słodka, lekko słona, lekko kwaśna, lekko mięsna i serowa. A z podanej porcji wychodzą dwie spore salaterki. W sam raz na imprezę rodzinną. Polecam :-) Składniki: 200 g ryżu(...)parabolicznego lub 200 g makaronu ryżowego puszka słodkiej kukurydzy puszka ananasa w zalewie puszka białej fasoli puszka czarnej fasoli nieduży słoiczek papryki konserwowej nieduży słoiczek ogórków konserwowych 30 dag sera żółtego 30 dag szynki czosnek granulowany, sól i pieprz jako przyprawy 6 łyżek majonezu 3 łyżki ketchupu Wykonanie: Makaron lub ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem soli
Poezja Smaków - blog kulinarnyskładniki: 1-2 piersi z kurczaka 1 puszka białej fasoli Jamar 1/2 puszki kukurydzy 1 słoik startego selera marynowanego 3 jajka 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz, tymianek tłuszcz do smażenia opcjonalnie: natka pietruszki wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Mięso z kurczaka myjemy kroimy w kostkę, doprawiamy solą pieprzem oraz tymiankiem i smażymy na tłuszczu(...)następnie odstawiamy do wystudzenia. Selera, kukurydzę oraz fasolę odsączamy i dodajemy do jajek. Na koniec dodajemy wystudzonego kurczaka oraz majonez. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Opcjonalnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniatylko 2 łyżeczki kakao! A przecież w smaku jest mocno (mocno, mocno!) czekoladowe. Bardzo mnie zaintrygowali , a gdy powiedzieli że głównym składnikiem jest czerwona fasola z puszki byłam zaskoczona, ale bardzo pozytywnie! 3 dni później testowałam przepis żeby sprawdzić czy sobie nie żartowali ;) A teraz potwierdzam ciasto jest niesamowicie pyszne(...)mascarpone i bitej śmietany, całość polewając sosem z czarnych porzeczek. Jako ozdoby użyłam kwiatów nagietka które również są jadalne. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm 2 puszki czerwonej fasoli 2 czubate łyżeczki kakao 100g cukru 100 g miodu 4 jajka pół szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody Fasole odsączamy z zalewy i blendujemu na pastę. Żółtka
W kuchennej krainiesłodkawy smak. Takim sycącym daniem można nakarmić całą rodzinę. I każdy może sobie odgrzać, kiedy tylko ma na to ochotę. Składniki: 500 g świeżych flaków 1 szklanka fasoli Jaś 1 marchewka 1 pietruszka Kawałek selera ½ pora 2 plastry dyni- około 20 dag 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywno-drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)łyżka przyprawy do flaków 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka mąki do zawiesiny Natka pietruszki Sposób przygotowania: Fasolę Jaś namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie, następnie ugotować prawie do miękkości. Odcedzić. Świeże flaki zagotować, odcedzić na sicie. Warzywa obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, por pokroić
Wanilia i Kardamonjuż nienawidziłam tych facetów z Gringo Baru ... oni są genialni. Świetnie zestawione składniki, obłędny balans smaków. Przy następnej wizycie zamówiliśmy Taco Mix - chili con carne z wołowiną, fasolą i pomidorem, wegetariańska z ananasem, fasolą i kukurydzą i gringo chicken z kurczakiem fasolą, kukurydzą. Całość została ,,posypana" ziarenkami granatu, ale super efekt smakowy! Gringo Bar serwuje świetne, autorskie dania
Codziennik KuchennyDynia z ogórkiem kiszonym? Zupa z takim połączeniem smakuje wybornie ! Składniki: 80 dag miąższu z dyni 40 dag ziemniaków 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka białej fasoli ½ szklanka soku z kiszonych ogórków sól i pieprz do smaku Wykonanie: Fasolę namoczyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dynię pokroić, zalać bulionem, dodać pokrojone ziemniaki. Gotować powoli około 25 minut(...)następnie zmiksować. Wlać sok z kiszonych ogórków, doprawić do smaku. Podawać z dodatkiem ugotowanej fasoli i startego kiszonego ogórka
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej 100ml mleka spożywczego 2% 2 łyżki miodu 1 łyżeczka żelatyny spożywczej 2 łyżki kakao figa (owoce mogą być dowolne) orzechy włoskie wiórka kokosowe Sposób przygotowania: Fasolę odcedzić z zalewy i przepłukać wodą. Mleko przelać do rondelka, dodać miód i podgrzać. Następnie do mleka i miodu dodać żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści(...)zagotować. Do miski przełożyć fasolę, kakao i podgrzane mleko. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki aby masa stężała. Ozdabiamy wiórkami, orzechami i figą. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąSkładniki (na dwie porcje) - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - 2 cebule (ok.140 g), - 100 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej, - puszka fasoli czerwonej bez zalewy (ok. 220 g), - papryka (ok. 150 g), - puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g), - woreczek ryżu brązowego (ok. 100g), - przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Cebulę(...)szklimy na oleju rzepakowym. 2. Do cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę. 3. Do papryki dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut. 4. Dodajemy odsączoną fasolę i pomidory. Dusimy kilka minut. 5. Doprawiamy do smaku papryką słodką, ostrą, wędzoną, ziołami, solą i pieprzem. 6. Podajemy z ryżem. Chili con carne jest bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa i fasoli
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachfasolki 3 marchewki 4 ziemniaki 1 pasternak seler naciowy por 2 ząbki czosnku natka pietruszki koperek sól kminek ziele angielskie 2 liście laurowe 100 ml oliwy z oliwek Namoczoną fasolę (najlepiej przez całą noc) przełożyłam do garnka. Warzywa obrałam, pokroiłam w kostkę i dodałam do fasoli. Dodałam oliwę, przyprawy, zioła i wszystko gotowałam do miękkości
nietadietaściąga do kuchni wszystkich – „Hurra, barszczyk!” Warzywa obieramy i wszystkie kroimy – buraka jak na cienkie frytki (z francuskiego to krojenie nazywamy „batonnet”), marchew i pietruszkę drobniej – na zapałki („alumette”). Fasolę wyrzucamy z puszki na sito i płuczemy pod bieżącą wodą, odkładamy. W garnku zagotowujemy rosół/bulion ze wszystkimi przyprawami (poza solą) i czosnkiem podzielonym na ćwiartki. Wrzucamy pokrojone buraki, przykrywamy(...)zupy wlewamy sok z cytryny, wsypujemy cukier, dodajemy koncentrat barszczu (do smaku, może być i tak że wystarczy 6-7 łyżek, próbujcie). Próbujemy zupy, ewentualnie dosalamy i wsypujemy wypłukaną fasolę. Podgrzewamy ją w zupie i barszcz podajemy od razu. Prosty, czysty, rubinowy. Lekka zupa o niesamowitym aromacie. Pełna chrupiących warzyw i smaku. Świetna rozgrzewka przed drugim daniem – ale można
Karo in the Kitchen