fasola - 7842 przepisów (strona:130/523)

Kasza jaglana z czarną fasolą 247

Kasza jaglana z czarną fasolą to kolejny pomysł na szybkie danie z kaszy. Dostałam wyzwanie – przygotować kaszę jaglaną dla kogoś kto woli trzymać się od niej z daleka. Wyzwanie zostało podjęte. Z sukcesem! :) Takie połączenie składników sprawia, że smak kaszy samej w sobie jest naprawdę mało wyczuwalny. A szybkość i łatwość przygotowania sprawia, że na wakacyjny błyskawiczny obiad nadaje się(...)znakomicie. Kaszę zajadaliśmy razem z sałatką z gotowanych buraków, jabłka i cebuli. Pyszne było! Składniki (na 4 porcje): - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 cebula - 1 puszka czarnej fasoli - 1 puszka kukurydzy - 10 dag wędzonego boczku (opcjonalnie) - 3 łyżki masła klarowanego - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżka miodu - sól, pieprz do smaku Cebulę pokrojoną w kostkę

Smakuje zdrowo
Quinoa Bordo Raz! 163

size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Składniki: szklanka ugotowanej czerwonej kaszy quinoa pół puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebulka 2 małe czarne pomidorki 1 łyżka oliwy z oliwek świeża ciemna bazylia ostra papryka (dowolna) kolorowy pieprz sól Wykonanie: Quinoę gotujemy na sypko według instrukcji :). Fasolę(...)dokładnie opłukujemy z zalewy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy do niej fasolę, ugotowaną quinoę i obrane ze skórki pokrojone w dużą kostkę pomidory, dusimy chwilę, na niewielkim ogniu, żeby wszystko się podgrzało, ale nie za długo, żeby składniki nie rozpadły się. Doprawiamy solą, tłuczonym pieprzem, świeżą bazylią i ostrą papryką (ja dodałam amazońską papryczkę czereśniową

Quinoa Raz!
Pasta kanapkowa z quinoy i białej fasoli 164

naturalne mąki mam zawsze w zapasie, ale przydało by się jakieś smarowidło. Zajrzałam do szafki i do lodówki, pozornie pusto, ale nie tak całkiem ;) Znalazłam kilka skarbów - puszkę białej fasoli, pół słoiczka chrzanu, niedawno zakupiony olej konopny i niezastąpioną quinoę. Co oznaczało triumf, pasta będzie i to nie byle jaka. Kocham takie „coś z niczego” :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej(...)quinoy 1 puszka białej fasoli 3 - 4 łyżki chrzanu 1 łyżka oleju konopnego świeżo mielony kolorowy pieprz sól Wykonanie: Fasolę płuczemy z zalewy i odsączamy na sitku, łączymy z pozostałymi składnikami i blendujemy. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy bułeczki, placki, wafle, czy co tam mamy pod ręką i pałaszujemy

Quinoa Raz!
Czarno-biała sałatka kwiatowa z quinoą, fasolą i skorzonerą 132

też dla mnie świetną zabawą słowną, bo czerń i biel występuje w nazwach większości składników, a w niektórych dość przewrotnie ;) Sprawa jest oczywista w przypadku czarnej quinoy, lub białej fasoli, ale już nie tak jednoznaczna, gdy weźmiemy kwiaty czarnego bzu, które są białe. Z kolei skorzonera, zwana niekiedy czarnym korzeniem, po obraniu, nie ma z czernią nic wspólnego(...)zaopatrzyłam się w białe lilaki i bratki.  Warto eksperymentować, bo efekt końcowy świetnie się prezentował i bardzo mi smakował ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 puszka białej fasoli Cannellini  gotowanej na parze 4-5 korzeni skorzonery 5 kwiatów czarnej petunii  garść kwiatów czarnego bzu garść kwiatów akacji garść kwiatów białego lilaka (bzu) kilka białych bratków

Quinoa Raz!
Wytrawna sałatka w kolorze wina z czerwoną quinoą i czerwoną fasolą 186

Dziś znów zabawa w kolory, a inspiracją była czerwona fasola z puszki ;) Pamiętacie moją quinoę bordo? To był jeden z pierwszych przepisów na blogu ;) Tym razem lżejsza propozycja na lato w formie sałatki i z większą ilością ciemnoczerwonych składników  ;)  Składniki: 1 szklanka ugotowanej czerwonej quinoy 1 puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze pół główki czerwonej sałaty dębolistnej(...)różowa sól himalajska Wykonanie: Liście sałaty i cykorii rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski razem z mikro amarantusem. Dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki, oliwki, opłukaną z zalewy fasolę, quinoę i pociętą w piórka, lub półplasterki cebulę. Wszystko polewamy sosem wykonanym ze zmieszanych dokładnie składników - oleju lnianego, octu winnego, soli i utłuczonego w moździerzu pieprzu. Smacznego :) http://warzywneinspiracje.pl

Quinoa Raz!
Wołowina w curry z fasolką i kiełkami fasoli mung 160

Miękka, delikatna wołowina otoczona aromatycznym sosem curry z dodatkiem żółtej fasolki i mnóstwa kiełków fasoli mung. Pyszny sos, odpowiedni do podpłomyków, makaronu, ryżu czy kaszy. Wołowinę podałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu . Składniki: 400ml mleczka kokosowego 500g wołowiny 200g kiełków fasoli mung ze słoika 200g żółtej fasolki(...)pióra, fasolkę kroimy na mniejsze części. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy wołowinę i pociętą szalotkę, podsmażamy przez 5 minut z każdej strony. Na patelnię wlewamy mleczko kokosowe, odcedzone kiełki fasoli mung i fasolkę i pozostałą mieszankę przypraw. Przykrywamy patelnię i na wolnym ogniu gotujemy przez 60-90 minut (aż wołowina będzie miękka a nie gumowata). Na koniec doprawiamy solą

Gotowanie i blogowanie
Fasolowa sałatka z tuńczykiem 155

Dorzuciłam jeszcze kiszonego ogórka i marynowane pieczareczki , które otrzymałam od Dagomy. Gotową sałatkę skropiłam tylko olejem ale równie dobrze można zrobić ją z dodatkiem majonezu. składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 2 puszki tuńczyka kawałki w oleju 1 mały słoik marynowanych pieczarek 2 duże kiszone ogórki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej słonecznikowy do skropienia Czerwoną(...)białą fasolę przełożyć na sito. Przepłukać i dobrze osączyć. Marynowane pieczarki osączyć z zalewy i przekroić na pół. Kieszone ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie skłądniki przełózytc do miski. Dodać kawałki osączonego tuńczyka oraz posiekaną natkę pietruszki. Dkładnie wszystko wymieszać. Skropić delikatnie olejem

Monia miesza i gotuje
Tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem 271

niezależnie czy użyjecie formy prostokątnej czy okrągłej. Oczywiście nieco więcej pracy włożycie w przygotowanie kruchego ciasta - ciasto trzeba wcześniej schłodzić w lodówce, a przed nałożeniem nadzienia podpiec obciążone suchą fasolą. Ale tak to już jest z kruchym ciastem. Jednak efekt z pewnością wynagrodzi Wam wysiłek włożony w przygotowane tego przepisu, a dla dużych leniuszków polecam zamianę ciasta kruchego na gotowe(...)razem z ciastem jeszcze na 20 min. do schłodzenia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Wyjmij formę z lodówki, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp suchą fasolą lub innym strączkiem, które akurat masz. Dzięki temu ciasto nie urośnie w czasie pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 20 minut. Gdy będzie upieczone, wyjmij je z piekarnika

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z komosy ryżowej 169

zarówno do dań głównych, jak i do deserów. Gorąco polecam! Składniki: 3/4 szklanka suchej komosy ryżowej (quinoa) 1,5 szklanki wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju pół puszki białej fasoli Bonduelle pół puszki kukurydzy Bonduelle garść małych pomidorków koktajlowych 1/2 opakowania rukoli sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Komosę(...)ryżową dokładnie wypłukać. Zalać 1,5 szklanki wody dodając szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Gotować pod przykryciem 15-20 minut (do wchłonięcia całej wody). Kukurydzę i fasolę dokładnie odsączyć i wymieszać z wystudzoną komosą ryżową. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić każdy na pół. Rukolę rozłożyć na półmisku. Na rukoli położyć komosę ryżową z fasolą i kukurydzą. Na wierzchu poukładać pokrojone

kuchnia doski
Jednoporcjowe ciasto fasolowe z truskawkami 194

Sezon na truskawki dobiega końca, więc jak jest możliwość trzeba korzystać. W roli głównej nie są truskawki, ale fasola. Warzywo i owoc? Dlaczego nie! Takie połączenia są najlepsze! Składniki: 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli 1 jajko 1 banan 1 łyżka karobu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat śmietankowy truskawki Sposób przygotowania: Do blendera wrzucamy przepłukaną i odsączoną fasolę, jajko, pokrojonego

Truskawkowa Fiesta
Pikantna sałatka z bobu i białej fasoli 145

uszlachetnić moją sałatkę i podałam bób w wersji bez skórki, delikatne i pyszne zestawienie, nieco pikantne z posmakiem chili, czosnku i masła klarowanego!...mniam, a całości dopełnia biała fasola oraz świeże listki rukoli, to co może dacie się skusić?. Składniki: - 1 kg świeżego bobu - 1 puszka białej fasoli Bonduelle gotowanej na parze www.warzywneinspiracje.pl   - masło klarowane - pikantna czerwona papryka(...)bardzo obeschnie twardnieje i trudniej jest ściągnąć skórkę. 2. Na patelni rozpuszczamy ok 2-3 łyżki masła klarowanego, obsmażamy drobno pokrojony czosnek i chili. Bób łączymy z białą fasolą oraz z masłem, mieszamy. Podajemy ze świeżymi listkami rukoli. Smacznego

Apetyczna babeczka
Woll Saphir Lite Induction – recenzja nadzwyczajnej patelni 150

wykonania risotto z kurkami, w tej patelni jest dziecinnie proste do zrealizowania. RISOTTO JEST W TYM MIEJSCU. Kremowe,po prostu pyszne! Potem sięgnęłam po typową potrawę biedoty Sycylijskiej - FASOLA MUNG Z SUSZONYMI POMIDORAMI I ŚLIWKĄ Z DODATKIEM JAJA  , zamieniłam groszek na fasolę mung, gdyż po groszku cierpię, a fasola dostarcza mi mnóstwo cennych wartości odżywczych

Z Kuchni Do Kuchni
Podkarpacki kociołek zbójnicki 332

proponuję danie jednogarnkowe – podkarpacki kociołek zbójnicki, czyli malutkie klopsiki z mięsa mielonego w towarzystwie duszonych warzyw – ziemniaków, pieczarek, papryki, marchewki, pietruszki i cebuli. Typowym podkarpackim dodatkiem jest tutaj czerwona fasola i majeranek. Składniki: 1 litr bulionu (może być z kostki) 4 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 2 czerwone papryki 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 puszka czerwonej fasoli(...)pietruszkę, a chwilę później pokrojoną w paski paprykę. Podgotowujemy. W tym czasie smażymy pokrojone pieczarki i cebulę, dorzucamy do garnka. Gdy jarzyny będą się robić miękkie, dodajemy ziemniaki, fasolę razem z zalewą z puszki, a na końcu przygotowane wcześniej klopsiki. Gotujemy wszystko 5-10 minut. Robimy zasmażkę z 2 łyżek mąki i 2 łyżek masła. Przelewamy ją do garnka. Całość

Trzeci talerz
Zupa botwinkowa z fasolą, śmietaną i jajkiem! 206

zupę botwinkową robię co najmniej na pięć sposobów. Jednym z nich jest zupa na wywarze mięsnym, z dużą ilością buraków pokrojonych na plasterki ćwiartki z dodatkiem białej fasoli (ja używam konserwowej) i jajka wiejskiego ugotowanego na twardo. Ta zupa, wydaje mi się pochodzi ze wschodniej Polski, kiedyś na studiach, zostałam poczęstowana, przez koleżankę, takim obiadem i zakochałam się(...)buraków - 2 pęczki młodej botwinki - wywar z mięsa np. kury, indyka lub wołowy (jeśli nie masz użyj 3 kostek: 2 rosół z kury i 1 szt rosół wołowy) - puszka fasoli białej konserwowej drobnej - jajka na twardo - 250 ml śmietany 12% Buraki obieramy, kroimy na plasterki- ćwiartki. Botwinkę siekamy w około 0,5 cm paski. Całość zalewamy wywarem mięsnym około

SMYKWKUCHNI
Zielone minestrone - szybka, wiosenna zupa 159

Minestrone to włoska zupa na bazie warzyw, z dodatkiem makaronu i fasoli. Nie ma jednego przepisu na minestrone - robi się ją z takich składników, jakie są w sezonie, zawsze jednak jest gęsta, sycąca i pyszna. Dziś przedstawiam Wam szybką wiosenną wersję tej zupy pełną zielonych warzyw -  fasolki, szparagów, groszku i cukinii, z dodatkiem ziołowego pesto. Jeżeli macie gotowy bulion(...)warzyw, np. szparagów, zielonej fasolki, groszku, bobu, cukinii, kalarepki, młodej kapusty, szpinaku, szczawiu, rukoli, cebulki dymki ( u mnie szparagi, fasolka, groszek, cukinia i kalarepka) 1 puszka ciecierzycy lub białej fasoli 5-6 czubatych łyżek ulubionego pesto, np. tradycyjnego bazyliowego lub z liści rzodkiewki Przygotowanie zupy minestrone: W garnku zagotuj bulion warzywny. Staram się przygotowywać własny, ale od czasu do czasu

Chilli Czosnek i Oliwa