wersji wegetariańskiej. puree: 1 kg ziemniaków 2 łyżki śmietany łyżeczka masła łyżka posiekasnej natki pietruszki spora szczypta pieprzu 0/5 łyżeczki ostrej mielonej papryki nadzienie: duża cukinia mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy mała szalotka łyżka oleju rzepakowego szklanka przecieru pomidorowego 1/4 łyżeczki cayenne spora szczypta pieprzu i soli łyżka posiekanej bazylii łyżka posiekanego rozmarynu dodatkowo: 2 łyżki twardego startego(...)osolonej wodzie. W tym czasie cukinię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Szalotkę drobno siekamy i wraz z cukinią podsmażamy do miękkości na oleju. Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę oraz przecier pomidorowy i odrobinę wody. Dusimy około 10 minut po czym doprawiamy przyprawami i ziołami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie przelewamy do żaroodpornej formy. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem
Mienta blogPyszna sycąca zupa z wołowiną, papryką, fasolą i kukurydzą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 łyżki oleju 1 czerwona cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drono posiekane 2 czerwone papryki, pokrojone w paski 1 żółta papryka, pokrojona w paski 1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżki ostrej mielonej papryki (opcjonalnie) 500 ml bulionu wołowego (może być z kostki(...)mielonego mięsa wołowego 1 mała puszka białej fasoli, odsączona 1 mała puszka kukurydzy, odsączona 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: śmietana 18% do podania tortilla podpieczona na patelni do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę
My Culinary Artwygrać?? Zadanie jest bardzo proste! Nie musicie nic gotować, piec czy przygotowywać. Musicie jedynie podać prawidłową liczbę... Na zdjęciu znajduje się słoiczek z białą fasolą. Pytanie brzmi: „Ile ziaren fasoli jest w słoiczku?” Swoje odpowiedzi możecie udzielać w 3 miejscach: 1) W komentarzu pod tym wpisem 2) W komentarzu pod postem konkursowym(...)godziny 23.59. 3. Aby wziąć udział w konkursie, należy wykonać opisane powyżej zadanie konkursowe polegające na podaniu konkretnej liczby odpowiadającej na pytanie: „Ile ziaren fasoli znajduje się w słoiczku?” 4. Każdy może udzielić maksymalnie 5 odpowiedzi, ale wygrać może tylko raz. 5. Nagrodą w konkursie jest książka „Kaszomaniak”. Zwycięzcą zostanie osoba
Nastoletnie Wypiekaniewartości odżywcze. To kolorowa zupa, która gościła na naszych talerzach przez 4 dni i co pewne, wkrótce zagości ponownie. 1,5 godziny 5 l składniki: 500 g białej fasoli 150 g wędzonego boczku 6 małych ziemniaków 2 duże marchewki 1 cebula 1 średnia pietruszka kawałek selera sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryka 2 łyżeczki majeranku 3 liście laurowe garstka ziela(...)angielskiego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki oliwa wykonanie: Wczesnym popołudniem lub rano wsyp fasolę do garnka i zalej wodą, tak by całą przykryła. Odstaw na noc, przez ten czas fasola nasiąknie i zwiększy swoją objętość. Pamiętaj, żeby wody było odpowiednio więcej. Nazajutrz możemy jeszcze dolać kilka szklanek wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli i gotujemy przez
Ania i Marcin gotujądag.fasoli suchej 1 cebula 3-4 ziemniaki 2 dag.boczku wędzonego sól majeranek pieprz czarny maggi czyli lubczyku świeży w liściu plasterki kiełbasy żywieckiej dla smaku ************************************************ Dzień wcześniej namoczyć fasolę.Włoszczyznę , marchewkę rozdrobnić na tarce o drobnych oczkach i wraz z fasolą włożyć do garnka.Dolać wodę w której moczyła się fasolą oraz kości , połowę boczku wędzonego, posolić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKasza jaglana z czarną fasolą to kolejny pomysł na szybkie danie z kaszy. Dostałam wyzwanie – przygotować kaszę jaglaną dla kogoś kto woli trzymać się od niej z daleka. Wyzwanie zostało podjęte. Z sukcesem! :) Takie połączenie składników sprawia, że smak kaszy samej w sobie jest naprawdę mało wyczuwalny. A szybkość i łatwość przygotowania sprawia, że na wakacyjny błyskawiczny obiad nadaje się(...)znakomicie. Kaszę zajadaliśmy razem z sałatką z gotowanych buraków, jabłka i cebuli. Pyszne było! Składniki (na 4 porcje): - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 cebula - 1 puszka czarnej fasoli - 1 puszka kukurydzy - 10 dag wędzonego boczku (opcjonalnie) - 3 łyżki masła klarowanego - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżka miodu - sól, pieprz do smaku Cebulę pokrojoną w kostkę
Smakuje zdrowosize:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Składniki: szklanka ugotowanej czerwonej kaszy quinoa pół puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebulka 2 małe czarne pomidorki 1 łyżka oliwy z oliwek świeża ciemna bazylia ostra papryka (dowolna) kolorowy pieprz sól Wykonanie: Quinoę gotujemy na sypko według instrukcji :). Fasolę(...)dokładnie opłukujemy z zalewy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy do niej fasolę, ugotowaną quinoę i obrane ze skórki pokrojone w dużą kostkę pomidory, dusimy chwilę, na niewielkim ogniu, żeby wszystko się podgrzało, ale nie za długo, żeby składniki nie rozpadły się. Doprawiamy solą, tłuczonym pieprzem, świeżą bazylią i ostrą papryką (ja dodałam amazońską papryczkę czereśniową
Quinoa Raz!naturalne mąki mam zawsze w zapasie, ale przydało by się jakieś smarowidło. Zajrzałam do szafki i do lodówki, pozornie pusto, ale nie tak całkiem ;) Znalazłam kilka skarbów - puszkę białej fasoli, pół słoiczka chrzanu, niedawno zakupiony olej konopny i niezastąpioną quinoę. Co oznaczało triumf, pasta będzie i to nie byle jaka. Kocham takie „coś z niczego” :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej(...)quinoy 1 puszka białej fasoli 3 - 4 łyżki chrzanu 1 łyżka oleju konopnego świeżo mielony kolorowy pieprz sól Wykonanie: Fasolę płuczemy z zalewy i odsączamy na sitku, łączymy z pozostałymi składnikami i blendujemy. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy bułeczki, placki, wafle, czy co tam mamy pod ręką i pałaszujemy
Quinoa Raz!też dla mnie świetną zabawą słowną, bo czerń i biel występuje w nazwach większości składników, a w niektórych dość przewrotnie ;) Sprawa jest oczywista w przypadku czarnej quinoy, lub białej fasoli, ale już nie tak jednoznaczna, gdy weźmiemy kwiaty czarnego bzu, które są białe. Z kolei skorzonera, zwana niekiedy czarnym korzeniem, po obraniu, nie ma z czernią nic wspólnego(...)zaopatrzyłam się w białe lilaki i bratki. Warto eksperymentować, bo efekt końcowy świetnie się prezentował i bardzo mi smakował ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 puszka białej fasoli Cannellini gotowanej na parze 4-5 korzeni skorzonery 5 kwiatów czarnej petunii garść kwiatów czarnego bzu garść kwiatów akacji garść kwiatów białego lilaka (bzu) kilka białych bratków
Quinoa Raz!Dziś znów zabawa w kolory, a inspiracją była czerwona fasola z puszki ;) Pamiętacie moją quinoę bordo? To był jeden z pierwszych przepisów na blogu ;) Tym razem lżejsza propozycja na lato w formie sałatki i z większą ilością ciemnoczerwonych składników ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czerwonej quinoy 1 puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze pół główki czerwonej sałaty dębolistnej(...)różowa sól himalajska Wykonanie: Liście sałaty i cykorii rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski razem z mikro amarantusem. Dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki, oliwki, opłukaną z zalewy fasolę, quinoę i pociętą w piórka, lub półplasterki cebulę. Wszystko polewamy sosem wykonanym ze zmieszanych dokładnie składników - oleju lnianego, octu winnego, soli i utłuczonego w moździerzu pieprzu. Smacznego :) http://warzywneinspiracje.pl
Quinoa Raz!Miękka, delikatna wołowina otoczona aromatycznym sosem curry z dodatkiem żółtej fasolki i mnóstwa kiełków fasoli mung. Pyszny sos, odpowiedni do podpłomyków, makaronu, ryżu czy kaszy. Wołowinę podałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu . Składniki: 400ml mleczka kokosowego 500g wołowiny 200g kiełków fasoli mung ze słoika 200g żółtej fasolki(...)pióra, fasolkę kroimy na mniejsze części. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy wołowinę i pociętą szalotkę, podsmażamy przez 5 minut z każdej strony. Na patelnię wlewamy mleczko kokosowe, odcedzone kiełki fasoli mung i fasolkę i pozostałą mieszankę przypraw. Przykrywamy patelnię i na wolnym ogniu gotujemy przez 60-90 minut (aż wołowina będzie miękka a nie gumowata). Na koniec doprawiamy solą
Gotowanie i blogowanieDorzuciłam jeszcze kiszonego ogórka i marynowane pieczareczki , które otrzymałam od Dagomy. Gotową sałatkę skropiłam tylko olejem ale równie dobrze można zrobić ją z dodatkiem majonezu. składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 2 puszki tuńczyka kawałki w oleju 1 mały słoik marynowanych pieczarek 2 duże kiszone ogórki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej słonecznikowy do skropienia Czerwoną(...)białą fasolę przełożyć na sito. Przepłukać i dobrze osączyć. Marynowane pieczarki osączyć z zalewy i przekroić na pół. Kieszone ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie skłądniki przełózytc do miski. Dodać kawałki osączonego tuńczyka oraz posiekaną natkę pietruszki. Dkładnie wszystko wymieszać. Skropić delikatnie olejem
Monia miesza i gotujejest dodatkiem do sufletów i sosów serowych. Doskonale pasuje w zestawieniu z pomidorami, kurczakiem i czarną fasolką. Dopełnia smak potraw z jajek i warzyw takich jak kapusta, szpinak, brokuł, fasola, cebula i oberżyna. Nadaje smak włoskiej mortadeli, szkockiej haggis (potrawa z baraniny podobna do kaszanki), oraz potrawom bliskiego wschodu z jagnięciny. Często wchodzi w skład marokańskiej mieszanki przypraw(...)zmniejszaniu objawów spowodowanych alergiami wziewnymi. Co ciekawe może być dodawany do perfum (zwłaszcza męskich) jako afrodyzjak. (Stress Free). Kolendra i imbir dobrze komponują się z daniami z fasoli, zmniejszając problemy ze wzdęciami brzucha. Ta kombinacja korzeni i nasion wprowadza do diety właściwości wzmacniające. Świeży imbir jest stosowany do rozkładania żywności w organizmie o dużej zawartości białka, takiej
Zasmakuj Kuchniniezależnie czy użyjecie formy prostokątnej czy okrągłej. Oczywiście nieco więcej pracy włożycie w przygotowanie kruchego ciasta - ciasto trzeba wcześniej schłodzić w lodówce, a przed nałożeniem nadzienia podpiec obciążone suchą fasolą. Ale tak to już jest z kruchym ciastem. Jednak efekt z pewnością wynagrodzi Wam wysiłek włożony w przygotowane tego przepisu, a dla dużych leniuszków polecam zamianę ciasta kruchego na gotowe(...)razem z ciastem jeszcze na 20 min. do schłodzenia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Wyjmij formę z lodówki, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp suchą fasolą lub innym strączkiem, które akurat masz. Dzięki temu ciasto nie urośnie w czasie pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 20 minut. Gdy będzie upieczone, wyjmij je z piekarnika
Chilli Czosnek i Oliwazarówno do dań głównych, jak i do deserów. Gorąco polecam! Składniki: 3/4 szklanka suchej komosy ryżowej (quinoa) 1,5 szklanki wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju pół puszki białej fasoli Bonduelle pół puszki kukurydzy Bonduelle garść małych pomidorków koktajlowych 1/2 opakowania rukoli sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Komosę(...)ryżową dokładnie wypłukać. Zalać 1,5 szklanki wody dodając szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Gotować pod przykryciem 15-20 minut (do wchłonięcia całej wody). Kukurydzę i fasolę dokładnie odsączyć i wymieszać z wystudzoną komosą ryżową. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić każdy na pół. Rukolę rozłożyć na półmisku. Na rukoli położyć komosę ryżową z fasolą i kukurydzą. Na wierzchu poukładać pokrojone
kuchnia doski