fasola - 7842 przepisów (strona:113/523)

Pieczone pierożki (empanadas) 127

mąki pszennej tortowej ok. 450 -500 ml. mocno ciepłego mleka 130  gramów masła 1 jajko szczypta soli Farsz 500 gramów mięsa  mielonego wołowo - wieprzowego 1 puszka czerwonej fasoli wraz z zalewą 1 duża cebula może być czerwona około pół szklanki passaty pomidorowej sól ok pól łyżeczki kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka  tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki pieprz(...)cayenne według uznania Farsz  Fasolę wraz z zalewą zmiksować. Na patelni i odrobinie tłuszczu  zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę następnie dodać mięso i przyprawy. Całość smażymy od czasu do czasu mieszając około 15 minut. Po tym czasie dodajemy zmiksowaną fasolę i passatę pomidorową. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 15- 20  minut do momentu

Andzia Pichci
Zupa fasolowa Roberta 126

rosół 1,5 L · fasola perłowa 3/4 szkl · mięso z kurczaka 25dag · marchewka ugotowana 20 dag · pietruszka gotowana 20 dag · seler ugotowany 15 dag · natka pietruszki · sól · pieprz · gałka muszkatołowa mielona  Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować, odcedzić. Mięsa i warzywa pokrajać w paseczki, dodać do rosołu razem z fasolą, chwilę

przepisy- Milki
Greckie Purée czyli Fava-Φάβα 108

Greckie Purée czyli Fava – Φάβα Greckie Purée, czyli Fava przygotowywana jest z rozłupanej żółtej fasoli, konsystencją przypominająca humus. Każdy kraj ma swoją purée z fasoli lub innych strączków. Jak wiesz zapewnie, w krajach arabskich oraz na bliskim wschodzie jada się humus, którego smak jest nam dobrze znany. W Maroku podaje się bissare, a w Indiach nosi nazwę dipu fasolowego(...)przyrządzić go w greckiej wersji. Fava jest przecierem z rozłupanego groszku, serwowana do dań mięsnych, rybnych oraz warzywnych. Czyli dla każdego do wszystkiego. Często jest mylona z purée z fasoli bobu. Chociaż w takiej wersji również jest podawana, jednak nie smakuje jak prawdziwa Greckie Purée. Ten mały groszek pełen jest witamin i minerałów. Między innymi witaminy B, białka, błonnika oraz

RafalCook
Kac-Zupa - Ostra zupa z mięsem mielonym 107

KacZupa, zdecydowanie ta nazwa pasuje najlepiej. Gęsta zupa na mięsie mielonym, z fasolą, kukurydzą na ostro. Nic więcej nie dodam, u mnie sprawdza się idealnie dzień po imprezie. Składniki: 500 g mięsa mielonego cebula cebula czerwona 2 ząbki czosnku puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej puszka pomidorów  200 g kimchi na ostro  papryczka chili 1,5 l bulionu wołowego(...)tortilla zgrillowana podawana na ciepło  Przygotowanie: W ganku na oliwie podsmaż mięso. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, odrobinę chili i czosnek, nadal podsmażaj. Dodaj bulion, kukurydzę, fasolę, kimchi, pomidory i gotuj na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez 20 min.  Podawaj z łyżką śmietany, chili, połóką limonki i świeżą kolendrą. Zaglądajcie na mój

Niezły Młynek
Z czym podać barszcz czerwony? – 5 pomysłów na dodatki do barszczu 181

wałeczki i formujemy paluchy lub zawijamy w warkocz. Wierzch smarujemy olejem, można też posypać czarnuszką, solą gruboziarnistą czy kminkiem. Pieczemy w 180C stopniach przez ok. 30 minut. 2. Białą fasolę To w niektórych regionach Polski (np. na lubelszczyźnie) tradycyjny dodatek do barszczu czerwonego. Biała fasola jest alternatywą do uszek i gwarantuję Wam, że to bardzo udane połączenie smaków. Jeśli więc(...)zabraknie Wam uszek lub zostanie za dużo barszczu wigilijnego, bardzo polecam podać do barszczu właśnie fasolę jaś. Najlepiej taką świeżą, gotowaną, ale można też ostatecznie użyć tej z puszki. 3. Paszteciki drożdżowe lub z ciasta francuskiego Paszteciki drożdżowe to również popularna przekąska do barszczu. Ja od kilku lat przygotowuję je właśnie z farszem z soczewicy, według tego przepisu. Taki farsz

Wiszniówka
Czekoladowe muffinki fasolowe 94

Lekkie, puszyste, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach muffinki. Świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy. Bez użycia mąki, za to z wykorzystaniem czerwonej fasoli. Składniki na 16 małych muffinek: puszka fasoli czerwonej 3 jajka 1,5 łyżki oleju 1,5 łyżki kakao 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika polewa: 1,5 łyżki masła(...)łyżki wody 1 łyżka kakao 1 łyżka miodu kolorowa posypka Przygotowanie: Fasolę opłukujemy pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki wkładamy do miski  lub kubka od blendera i blendujemy na gładką masę. Gotową masą uzupełniamy formę na muffinki do 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok.25-30 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy

Życie zaczyna się w kuchni
Pasta e fagioli, czyli odpowiedź na pytanie: czy da się połączyć makaron i fasolę? 102

Alla campinadese ? Już było. Większość innych przepisów opiera się o owoce morza, które dla mnie są... no, powiedzmy, że nie istnieją. I co tu zrobić? A może... fasola?  No to jedziemy: Składniki: 200-300g pasty (świeżej lub suszonej). Rodzaj - dowolny, byle tylko była to pasta corta (znaczy, krótka). Może być nawet pasta mista  czyli, pięknie po włosku(...)brzmiący miks pozostałości wszelkich makaronów jakie walają nam się po szafkach w kuchni. 350g fasoli (ugotowanej, może być z puszki). Najlepiej Borlotti albo Cannellini, ale każda biała się nada 80g boczku wędzonego (Opcjonalnie. Można spokojnie pominąć, jeśli ktoś nie jada) lub, "na bogato", prosciutto crudo 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 50ml białego wina (opcjonalnie, równie dobrze może

Pasta Po Polsku
Chili z kurczakiem 93

pracochłonne, a podane może być z plackami ziemniaczanymi, torlittą, pitą albo z ziemniakami, jak kto lubi.   Składniki: 2 piersi kurczaka puszka pomidorów 1 łyżka pasty pomidorowej puszka fasoli białej puszka fasoli czerwonej 2 ząbki czosnku 1 duża cebula szklanka wody pęczek świeżej bazylii olej do smażenia przyprawy do smaku: sól pieprz tabasco oregano (1 łyżeczka) słodka czerwona papryka(...)kurczaka pokrojonego w drobną kostkę i zalej wszystko pomidorami z puszki oraz dodaj wodę. Na małym ogniu gotuj ok 15 minut delikatnie doprawiając solą i pieprzem. Następnie dodaj obie fasole, bazylię i pastę pomidorową. Wszystko dopraw do smaku, gotuj jeszcze ok 10 minut co jakiś czas mieszając.  Smacznego

Niezły Młynek
Tortilla po meksykańsku z mięsem mielonym i sosem czosnkowym 161

Łatwe i szybkie a przy tym pożywne tortille z farszem z mięsa mielonego z fasolą ,papryką oraz szczyptą chili.. Idealne na przystawkę, przekąskę lub jako danie obiadowe  Świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Coś dla miłośnik ów pikantnej kuchni! Składniki: 4-5 sztuk placków tortilli 500 g  mięsa mielonego z łopatki lub karczku 1 cebula 1 czerwona papryka(...)mała puszka  czerwonej fasoli ok.120 g mała puszka kukurydzy ok.120 g mała puszka pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka chili sól i pieprz do smaku Na sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Mięso mielone podsmażamy,dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę,solimy.Następnie dodajemy fasolę ,kukurydzę i pomidory

Przepisy mojej mamy
Łosoś w glazurze ze szpinakiem 107

aromatycznej, słodko-kwaśno-słonej zalewie, która dodana pod sam koniec smażenia zmienia się w zawiesistą emulsję. Tak przygotowany łosoś jest delikatny i aromatyczny. Do ryby proponujemy uduszony szpinak z fasolą na słodko oraz kaszę bulgur. Przepis pochodzi z serwisu Delish.com Składniki: 400 g łososia 2 łyżki oleju 200 g szpinaku 1/2 puszki białej fasoli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki miodu(...)skórą do dołu. Smaż kolejne 3 minuty. Dodaj cytrynę pokrojoną w plastry. Krok 5 Wymieszaj składniki sosu i wlej na patelnię. Duś aż sos się zredukuje. Podawaj ze szpinakiem, fasolą i bulgurem. Smacznego! Artykuł Łosoś w glazurze ze szpinakiem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Pasta z foli (wege smalec) 120

Pyszna pasta na kanapki, zrobiona z fasoli, tofu oraz cebulki. Składniki: puszka białej fasoli, 50 g tofu naturalnego, pół cebuli, sól, pieprz ziołowy, ostra papryczka lub chilli w proszku, łyżka oleju, łyżka masła Przygotowanie: Cebulę kroimy w bardzo małą kostkę, podsmażamy na maśle. Fasolę odsączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem lub za pomocą praski do ziemniaków. Tofu kroimy w bardzo małą

Lena Gotuje
Sałatka z kapustą pekińską i fasolą 93

Sałatka z kapustą pekińską i fasolą Gdy na polu robi się ciepło i słonecznie, nie chce się aż tak bardzo jeść, zwłaszcza tłustych i smażonych rzeczy. Właśnie w tym okresie robię sobie najwięcej sałatek, w tym również takich, które mają być pełnowartościowym posiłkiem. Dzisiejsza sałatka z kapustą pekińską i fasolą, może być świetnym dodatkiem do obiadu lub zostać samodzielnym daniem(...)użyłem jogurtu naturalnego, roślinnego. Świetnie sprawdzi się również roślinna śmietana, a w wersji “jak szaleć, to szaleć”, możesz dodać np. sojonez . Artykuł Sałatka z kapustą pekińską i fasolą pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Fasolka szparagowa po bretońsku – pyszne danie jednogarnkowe 131

Fasolka szparagowa po bretońsku to szybka i bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnej potrawy z suchą fasolą w roli głównej. Jest też lekkostrawna i mniej kaloryczna. Młoda fasolka szparagowa gotuje się momentalnie, dlatego przygotowanie potrawy zajmie nie więcej niż 45 minut. Taka fasolka smakuje mi równie mocno jak jej tradycyjny odpowiednik (który zresztą uwielbiam) dlatego latem, kiedy mamy sezon na fasolkę(...)może jej zabraknąć na naszym stole. Zimą natomiast danie można przygotować z fasolki mrożonej. Jest to świetna alternatywa, kiedy nie chce wam się czekać kilku godzin, aż sucha fasola się ugotuje, albo np. zapomnicie ją namoczyć na noc w wodzie. Danie najlepiej smakuje podane z chrupiącym pieczywem, choć spotkałam się też z wersją, gdzie obok fasoli podawane są ziemniaki

e-PrzepisyKulinarne
Fasolka kiszona 110

kolorowa 3-4 łodygi kopru z baldachami nasion główka czosnku kawałek chrzanu pokrojony w paski do zalania: solanka w proporcjach 1 łyżka soli na 1 litr wody do gotowania fasoli: 2 łyżki soli, 1 łyżka cukru Jak zakisić fasolkę szparagową? Fasolkę przebieramy, odcinamy końcówki. Fasolka do kiszenia powinna być młoda, bez łyka, w tej starszej łyko i końce strąków usuwamy(...)garnku zagotowujemy wodę z solą i cukrem. Wrzucamy fasolę i gotujemy ją ok. 3 minuty. Odcedzamy na durszlaku. Do każdego wyparzonego słoja wrzucamy po 2 przekrojone ząbki czosnku i po 2 paski chrzanu. Można dodać ziarna gorczycy. Wkładamy pionowo fasolę, po trochu fasolki fioletowej, zielonej i żółtej. Dokładamy po 1-2 łodygi kopru z baldachami kwiatów i nasion. Całość zalewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię