fasola - 7342 przepisów (strona:114/490)

Gulasz z cytrynową nutą i fasolką szparagową. 215

Mimo iż użyłam suszonych aromat w daniu był wyczuwalny. Zapraszam! Składniki; 50 dag karkówki lub szynki 2 marchewki 2 łyżki suszonej cebuli w płatkach  Skworcu 20 dag fasoli szparagowej 2 listki limonki Skworcu pieprz biały   Skworcu do smaku 3 łyżki oleju mąka do oprószenia mięsa, ewentualnie do zagęszczenia sól cytrynowa Skworcu do smaku pełnoziarnista kasza(...)wierzchu i rumienimy z każdej strony. Zalewamy ciepłą woda. Dorzucamy listki limonki i pokrojoną marchewkę a także płatki cebuli. Dusimy do miękkości. Kiedy wszystko jest już miękkie dorzucamy oczyszczoną fasolę szparagową (może być mrożona). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości fasoli.  Jeśli sos jest za rzadki możemy zagęścić go dodatkowo mąką.Możemy posypać po wierzchu

Radość kipiąca uśmiechem.
Makaron z cukinią i białą fasolą 159

Warzywne, bezmięsne aromatyczne danie. Pięknie pachnie cukinią, suszonymi pomidorami. Dodatkowym atutem smaku całego dania jest świeży czosnek, lubczyk i fasola, która dodaje delikatności daniu. Składniki: 230 g makaronu wstążki (zamiennie świderki, kolanka, penne, inny krótki) 1 cukinia 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 łyżki białej fasoli z puszki 2 suszone pomidory z oleju 3 łyżki(...)łyżką oleju z suszonych pomidorów, przesmażamy na nich cebulę wraz z czosnkiem. Potem dodajemy cukinię i suszone pomidory, dusimy na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości. Dodajemy fasolę, łyżkę przecieru, doprawiamy do smaku, chwilę jeszcze przesmażamy, łączymy z odcedzonym makaronem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
JAGLANA SAŁATKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 171

Zdrowa i pożywna sałatka, doskonale sprawdzi się na obiad, drugie śniadanie czy kolację. Do przygotowania użyłam fasoli czerwonej firmy Cenos.     SKŁADNIKI 1 woreczek kaszy jaglanej Cenos , ½ szklanki ugotowanej fasoli czerwonej Cenos, ½ szklanki ugotowanej zielonej fasolki, 1 upieczona pierś z kurczaka, 100 g sera feta, kawałek czerwonej papryki, ½ łyżeczki czarnuszki, cebula dymka ze szczypiorkiem, curry, sól, pieprz, oliwa ziołowa(...)WYKONANIE Woreczek gotujemy w osolonej wodzie, osączamy, mieszamy ze szczyptą curry. Paprykę, kurczaka i fetę kroimy w paski lub kostkę. Kaszę mieszamy z fasolą, zieloną fasolką, papryką, kurczakiem, fetą, dodajemy posiekaną dymkę. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, czarnuszką, polewamy oliwą

słodki bratek
Chili z dynią i soczewicą 131

pokrojone na kawałki łyżeczka pasty chili lub ostrej papryki po ćwierć łyżeczki kuminu, oregano, pieprzu, słodkiej papryki i cynamonu sól (opcjonalnie) 2 liście laurowe 2 łyżki kakao puszka czarnej fasoli lub szklanka ugotowanej fasoli puszka kukurydzy (opcjonalnie) puszka pomidorów lub opakowanie passaty pomidorowej ryż i sok z limonki do podania (u mnie czarny ryż)   Jak przygotować chili z dynią(...)warzywa, żeby mieć je już pokrojone i gotowe. Podsmażyć cebulę i szalotki. Dodać dynię, a po 10 minutach paprykę, selera i przyprawy. Dusić do miękkości, a potem dodać odsączoną fasolę, soczewicę i kukurydzę, jeśli ją dodajemy. Po kilku minutach dodać pomidory, wymieszać i podawać z ryżem, skropione sokiem z limonki. Taka potrawka warzywna jest najlepsza następnego dnia, kiedy smaki się

Ugotowane pozamiatane
Blondie z fasoli z masłem orzechowym, bez glutenu i bez mąki 204

blogu pojawił się przepis na brownie z czerwoną fasolą, więc teraz przyszła pora na blondie z białą fasolą. Trochę eksperymentalny przepis ale wyszedł. Pyszny, wilgotny. Do tego robi się ją w jednej misce, jak brownie i z prostych składników. U mnie w wersji z masłem orzechowym. Pyszności. Do tego standardowo, bez glutenu i bez mąki. Składniki (na małą keksówkę(...)puszka białej fasoli - 1 duży dojrzały banan - 2 jajka - 2 łyżki masła orzechowego - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować blenderem na gładką masę (ważne jest dokładne zmiksowanie, tak aby masa była bardzo gładka). Dodać posiekane bakalie. Masę przelać do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym

CookYourself
Pieczone pierożki z mąki orkiszowej wegetariańskie 210

ciasta różni je to, że zamiast wody dodaje się do nich maślankę, ciasto pięknie wyrasta i do tego jest bardzo chrupiące, nadzienie do nich zrobiłam z pieczarek i czarnej fasoli. Wypróbujcie koniecznie.  Składniki (ok 35-40 pierożków) 300g mąki orkiszowej (lub innej im bardziej pełnoziarnista mąka tym więcej wchłonie płynu) 4-5 g suchych aktywnych drożdży 50 ml oleju(...)mniej w zależności od mąki) szczypta soi łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 roztrzepane jajko do posmarowania pestki dyni, sezam do ozdób Farsz : 300g pieczarek i puszka czarnej fasoli  Przygotowanie : Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski (pozostałe na sitku otręby dodać do przesianej mąki) dodać drożdże, sól, cukier, kurkumę, maślankę podgrzewamy z olejem do temperatury

zdrowa vege kuchnia
Dietetyczne brownie z fasoli 136

Ciasto jest puszyste, wilgotne i po prostu pyszne :) Koleżanki z pracy zachwycały się jego smakiem i nikt nie zorientował się, że nie jest to tradycyjny wypiek na mące. Fasola jest zupełnie niewyczuwalna a ciasto mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej i dbające o linię :) Bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po kolejny kawałek ;) 480 g ugotowanej czerwonej fasoli Cenos(...)pieczenia, wylać ciasto. Brownie piec ok 40 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, można posypać cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą. Rada: ciasto szybciej przygotujesz używając fasoli z puszki

Smakołyki Asi
Tajski ramen z kurczakiem i warzywami 356

jest ten ramen w tajskim stylu. Esencjonalny wywar i mięso z kurczaka w roli sporej dawki białka, mleko kokosowe i olej kokosowy w roli zdrowych tłuszczy. Marchew, papryka, kiełki fasoli i groszek cukrowy jako tercet pełen witamin i błonnika. Pikantne zielone curry i kurkuma – dla zdrowia. I smak – nie do podrobienia! WYWAR Z KURCZAKA Wywar to podstawa tej zupy(...)cukier, kurkumę, wrzucamy dwa liście limonki i z grubsza posiekaną kolendrę. Dodajemy pozostały wywar i mięso z wywaru, wlewamy sos rybny. Wszystko razem zagotowujemy, dodajemy groszek cukrowy i kiełki fasoli mung. Całość gotujemy na małym ogniu 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. PODANIE Zupę podajemy z makaronem – pasuje tu zarówno gryczana soba, makaron błyskawiczny wonton (identyczny jak w zupkach

Karo in the Kitchen
Meksykańska zupa z mieloną wołowiną 126

Pomidorowa, lekko pikantna od wyrazistych przypraw zupa, z dodatkiem wołowiny, papryki i czerwonej fasoli, która w nieco gęściejszej postaci mogłaby śmiało uchodzić za popularne meksykańskie danie znane jako chili. Połączenie tych klasycznych składników w formie zupy ma jednak swoje zalety – w ten sposób przygotuje się solidną porcję potrawy ze stosunkowo niedużej ilości mięsa, przy całkiem sporej ilości warzyw, a całość(...)ekologiczne lub od zwierząt z wolnego chowu) 1 czerwona cebula 1 nieduża marchewka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 duże ząbki czosnku 1 – 1 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli 600 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) 400 ml wody (lub więcej, zależnie od preferencji) 1 łyżka + 1 łyżeczka preferowanego oleju do smażenia nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe

Even Better Food
Wegetariańska fasolka po bretońsku 139

Dodatek aromatycznych przypraw jak pieprz cayenne, wędzona papryka, gałka muszkatołowa i czerwona czubrica da niesamowicie pyszny efekt. Spróbujcie sami!! FASOLKA PO BRETOŃSKU  Składniki: ok. 60-70 dag świeżej fasoli Jaś lub ok. 30-40 dag suchej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3- 4 szklanki dobrej passaty pomidorowej  1,5 kostki wędzonego tofu 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki(...)łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki czerwonej czubricy (jeżeli mamy) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1,5 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę (jeżeli była sucha, namoczoną dzień wcześniej) zalewamy świeżą wodą i gotujemy 50 minut. W garnku rozpuszczamy klarowane masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Szklimy na małym ogniu przez 3-4 minuty

Moja Mama Gotuje
Saładka śledziowa -warstwowa 155

Składniki: 6 płatów śledzi matias 5 ziemniaków 4 marchewki 1 duża cebula czerwona 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 15 dag sera żółtego sos 1 mały słoiczek majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego sól do smaku Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach razem z marchewką. Studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedzamy(...)szklanej miski wkładamy pokrojone ziemniaki, smarujemy przygotowanym sosem z podanych składników. W dalszej kolejności pokrojone śledzie posypujemy czerwoną cebulą smarujemy sosem. Następnie pokrojoną marchewkę smarujemy sosem na marchewkę czerwoną fasolę również smarujemy sosem, następnie kukurydzę i posmarować pozostałym sosem. Wierzch sałatki posypujemy z tarty żółty ser i dekorujemy. Smacznego

kgwjanczewo
Zupa fasolowo-pieczarkowa, pizzeria Pippo 207

Bardzo smaczna i sycąca zupa, idealna na tę porę roku. Składniki: 2 szklanki dużej białej fasoli (piękny Jaś) 3 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 kulki jałowca 0,5 kg pieczarek kilka łyżek oleju 3-4 ząbki czosnku tymianek, majeranek sól, czarny pieprz opcjonalnie: 1 duża garść pokruszonych suszonych grzybów opcjonalnie: 3 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej Namocz fasolę(...)ugotuj następnego dnia z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i jałowcem. Pokrój pieczarki i podsmaż na oleju. Dodaj do fasoli, wlej wodę (ok. 1,5-2 litry), dodaj pozostałe składniki i gotuj jeszcze ok. 10-15 minut. Wyjmij liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Zblenduj i ewentualnie dopraw do smaku.     W pizzerii  Pippo w Boguchwale zjecie pizzę

Qlinarnie i Qlinarnie
Zapiekany gulasz warzywny pod serową kruszonką. Bardzo zdrowy pomysł na obiad. 143

Gulasz warzywny z cukinii, pomidorów, czerwonej fasoli oraz cebulki. Bardzo szybki do przygotowania a jednocześnie zdrowy. Bardzo często przygotowuję go w domu. Brakowało mi tylko czegoś dodatkowo jakiegoś dodatku skrobiowego. Jednak ziemniaki, ryż czy chleb nie za bardzo mi pasowały dlatego pomyślałam, że cały gulasz zapiekę z kruszonką serową z płatków owsianych. Strzał w dziesiątkę!!! Składniki na gulasz: 3 cukinie(...)duża cebula 2 ząbki czosnku puszka czerwonej fasoli (250g) 2 puszki pomidorów 2 łyżki oleju papryka słodka, mielony kminek, sól, pieprz Składniki na kruszonkę: 50g sera żółtego 1,5 szklanki płatków owsianych czubata łyżka mąki pełnoziarnistej 80g masła (temperatura pokojowa) sól, pieprz Sposób przygotowania: na patelni podsmaż posiekaną w piórka cebulę a następnie drobno posiekany czosnek. Dodaj cukinię pokrojoną

wysmienity
Beztłuszczowe, bezglutenowe ciasto czekoladowe z fasoli. 102

się, że jest również bezglutenowe. Bardzo wilgotny, czekoladowy biszkopt, przełożony dżemem żurawinowym. Czyli połączenie słodkiego z kwaśnym. Bardzo pocieszające w chłodne jesienne dni:-) Składniki na małą blaszkę: 400g czerwonej fasoli 5 czubatych łyżek kakao pół szklanki cukru 3 jajka łyżeczka cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka proszku do pieczenia 50ml mleka 200g dżemu żurawinowego garść suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Białka(...)ubij z cukrem. Ugotowaną fasolę, bądź fasolę z puszki (ja użyłam z puszki) zmiksuj blenderem. Dodaj mleko, żółtka, cynamon, gałkę muszkatołową i jeszcze raz zmiksuj. Wymieszaj szpatułką z białkami oraz kakaem. Przelej do blaszki wysmarowanej masłem. Piecz w temperaturze 180C przez 40 minut. Kiedy ciasto ostygnie odkrój górę i ją pokrusz. Posmaruj dżemem żurawinowym. Na wierzch wysyp pokruszone ciasto oraz

wysmienity