wywar warzywny 1,5 L · fasola biała 1/2 szkl · pieczarki 5-7 szt · marchew · pietruszka · tłuszcz · pomidory 2 szt · szynka wędzona 15 dag · śmietana 18 proc 1/21 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · natka pietruszki · sól · pieprz · przyprawa do zup Fasole przebrać, opłukać, zalać częścią wywaru, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować. Pieczarki i warzywa oczyścić(...)opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, zalać wywarem , ugotować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki, dodać do zupy razem z fasolą, wędliną pokrajaną w paseczki i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką
Camilla w kuchniDuszone kiełki soczewicy + brązowy ryż Kiełki są najzdrowszą formą spożywania roślin strączkowych. Są łatwostrawne, pełne witamin, minerałów i białka. Do tej pory wyhodowałam kiełki soczewicy zielonej, ciecierzycy i fasoli mung. I na tym na razie poprzestałam, gdyż kiełki fasoli mung są nie do przebicia- po prostu przepyszne. Orzechowe, chrupiące, lekko słodkie. Jeśli ktoś woli iść drogą ‘na skróty(...)łyżeczki kurkumy - mieszanka kiełków na patelnię - grys chili ( fasoli mung, soczewicy, cieciorki) - ½ łyżeczki curry - kawałek papryki chili - świeżo mielony pieprz
Wegańska kuchnia orientalnaKotlety z czerwonej fasoli + brązowy ryż z groszkiem Składniki: - 100g ryżu naturalnego - ¼ łyżeczki kurkumy - 100g czerwonej fasoli - ¼ łyżeczki kuminu (ugotowanej lub z puszki(...)opakowaniu, dodając kurkumę i sól - 5 minut przed końcem gotowania ryżu dodać groszek - Czosnek, chili i cebulę posiekać; podsmażyć je na odrobinie oliwy, z dodatkiem kuminu i kolendry - Fasolę zmiksować na pastę, dodać podsmażoną cebulę z resztą przypraw, wymieszać - Z masy uformować kotlety (ręce opłukać pod zimną wodą- wtedy masa nie będzie się lepiła do dłoni) - Kotlety posypać
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki kurkumy - mały batat (ok. 100g) - ½ łyżeczki garam masali - 80g ugotowanej czarnej fasoli - ½ łyżeczki kuminu - ¼ puszki pomidorów - ¼ łyżeczki kolendry - ząbek czosnku(...)rozgrzać odrobinę oliwy - Dodać posiekany czosnek i chili oraz przyprawy: kumin, kolendrę i imbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory i trochę wody - Doprawić garam masalą i solą, dodać fasolę, gotować przez 4 minuty - Jeśli używamy śmietanki sojowej, dodać łyżkę śmietanki pod koniec gotowania dalu - Dal lekko przestudzić (np. położyć na parapecie za oknem;) - Dodać posiekaną natkę i skropić sokiem
Wegańska kuchnia orientalnaSurówka z kopru włoskiego i awokado + czerwony ryż + fasola Czerwony ryż jest pełnoziarnisty, jednak bardziej klejący się niż brązowy. Jest smaczną odmianą na talerzu; ma orzechowy, słodki smak. Ajurweda przypisuje temu ryżowi smak słodki i liczne działania prozdrowotne. Odmiana ta korzystnie wpływa na serce, barwę skóry, wzrok. Leczy chorobliwe pragnienie, duszność, gorączkę, kaszel, owrzodzenia, zatrucia; pobudza czynności trawienne(...)najważniejsze, jest po prostu pyszny, również na zimno w formie sałatki;) Składniki: - 100g ryżu czerwonego SURÓWKA Z KOPRU: - 100g czerwonej fasoli - mały koper włoski - ½ czerwonej cebuli - ½ marchewki - ½ łyżeczki oregano
Wegańska kuchnia orientalnaLunchBox: Sałatka ryżowa z brokułem, fasolą, awokado i sezamem Składniki: - 100g ryżu naturalnego - ¼ łyżeczki kurkumy - 100g czerwonej fasoli - ½ łyżeczki grysu chili - 120g brokuła - ¼ łyżeczki kolendry - kawałek awokado(...)chrupkość i intensywny kolor - Sezam wrzucić na rozgrzaną patelnię i prażyć, aż zacznie się wydzielać intensywny zapach sezamu - Ryż wymieszać z przyprawami i sezamem, umieścić w pojemniczku - Dodać brokuła, fasolę i awokado; wymieszać - Sałatkę skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, zamknąć pojemniczek. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z brązowego ryżu z brukselką, fasolą i orzechami piniowymi Składniki: - 100g ryżu naturalnego - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich - 100g brukselki(...)samo oregano) - 80g czerwonej fasoli - ¼ łyżeczki kurkumy - garść roszponki
Wegańska kuchnia orientalnaFasola mung w pomidorach+ ryż naturalny z kuminem+ brokuł Składniki: - 100g ryżu naturalnego - ¼ łyżeczki kurkumy - 100g brokuła(...)łyżeczki kardamonu - 80g ugotowanej fasoli mung - 1 łyżeczka garam masali - garść świeżego szpinaku typu baby - ¼ łyżeczki imbiru - kilka łyżek soku pomidorowego
Wegańska kuchnia orientalnaKasza jaglana z oliwkami, fasolą i brokułem Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - 100g białej fasoli(...)przez 30 sekund - Dodać pora i pomidory, smażyć przez kolejne 30 sekund - Dodać wodę, curry, cynamon, sól, cukier i oregano; dusić pod przykryciem przez 3 minuty - Dodać brokuła i fasolę, dusić do miękkości brokuła (ok. 4 minuty) - Kaszę skropić oliwą i dodać awokado, wymieszać i przełożyć na talerz - Oliwki posiekać w plasterki i przełożyć na kaszę - Obok wyłożyć warzywa, posypać
Wegańska kuchnia orientalnawyrówna. - dociskamy brzegi i odstawiamy do lodówki na ok 15 minut, aby odpoczęło - po czym zapiec w 180 stopniach przez 10 minut z obciążeniem (wykorzystuje do tego fasolę) i 5 minut bez obciążenia - aby, się nie bawić z wyciąganiem fasoli z ciasta biorę kawałek papieru do pieczenia, gniotę go, układam na cieście i na to wsypuję fasole
Basia w kuchniSałatka z kiełkami fasoli mung i gotowaną piersią kurczaka Kiedy zrobiłam tą sałatkę, nie miałam pojęcia, że wpisze się na stałe w moje menu. Jest świetna na obiad, i doskonała na kolację. Bez węglowodanów same warzywa i białko. Chude nie smażone białko. Jest ona zgodna z kuchnią pięciu przemian(...)Znajdziecie w niej słodki, kwaśny, słony, pikantny smak. Składniki: opakowanie kiełków fasoli mung 1 piers z kurczaka pomidor ogórek Na sos: ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego kilka kropel oleju sezamowego szczypta cukru trzcinowego Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka ugotuj w bulionie z dodatkiem sosu sojowego
AZgotuj!Kiedy przeczytałam o wartościach odżywczych czarnej fasoli od razu chciałam zrobić z niej zupę krem. Tak sobie ją wyobraziłam. Dodałam gorzką czekoladę i to zdecydowanie moje smaki. Wyrafinowane. Ciekawe. Zaskakujące. Podałam ją z kosteczkami dyni i awokado. Myślę, że krewetki byłyby świetne. 250 gram czarnej fasoli 8 kosteczek czekolady gorzkiej Wedel bulion warzywny 1 papryczka chili czosnek kosteczka dyni(...)użyłam Hortex) awokado Fasolę namocz rano na 3-4 godziny, odlej wodę, zalej wrzątkiem, dodaj bulion warzywny i gotuj. Pod koniec gotowania wciśnij czosnek i pokrojoną papryczkę chili. Na koniec dodaj awokado, pamiętając o pozostawieniu kilku cząstek do przybrania. Zmiksuj zupę. Dodaj czekoladę i mieszaj żeby kosteczki rozpuściły się w gorącym kremie. Podawaj natychmiast z obgotowaną dynią
AZgotuj!zużywam pół płata gotowego opakowania 275 g) żółtko 350 g mięsa wieprzowego ( użyłam schabu ) ząbek czosnku 2-3 ziarenka ziela angielskiego jajko cebula pół puszki kukurydzy puszka czerwonej fasoli mała czerstwa bułka sól i pieprz olej rzepakowy Mięso zalać wodą do przykrycia, dodać czosnek i ziele angielskie i gotować do miękkości mięsa. Bułkę namoczyć w wodzie. Kukurydzę(...)fasolę wypłukać pod bieżącą wodą i odsączyć na sicie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Ugotowane mięso drobno pokroić lub zmielić w maszynce. Dodać jajko, odciśniętą bułkę, cebulę, kukurydzę i fasolę. Doprawić do smaku. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Nałożyć farsz i zwinąć ciasto jak roladę ( łączenie ciasta powinno znaleść się pod spodem, boki zawijamy
Atlas Smakówtego przydaje jej kasza gryczana, największym jej atutem jest jej nieskomplikowany skład, polecamy! Składniki: 200 g kaszy gryczanej 1 puszka tuńczyka w zalewie 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 papryka czerwona 1 cebula czerwona 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki majonezu sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Kaszę gotujemy na sypko studzimy. Kukurydzę z fasolą odcedzamy z zalewy(...)sitku do odsączania z nadmiaru wody . Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Z tuńczyka odlewamy zalewę. Ostudzoną kaszę przekładamy do miski dodajemy kukurydzę, fasolę pokrojoną paprykę, cebulę oraz kawałki tuńczyka, pokrojoną natkę pietruszki. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą, dekorujemy według uznania odstawiamy na 15 minut
kgwjanczewopodwładnym. Jedzmy więc kaszę quinoa - syci, smakuje i zapewnia prawidłowe odżywianie. KASZA QUINOA PO MEKSYKAŃSKU /własny;/ 4 porcje 1 szklanka kaszy quinoa 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 papryczka chili 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki dobrej jakości koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki chili w płatkach sól, pieprz olej do smażenia(...)minut, od chwili zawrzenia płynu w garnku. Kasza powinna wchłonąć większość lub nawet całość wody (bulionu). Cebulę, czosnek obieram, siekam wraz papryczką i podsmażam na kilku łyżkach oleju.Kukurydzę, fasolę czerwoną i białą odcedzam na sicie. Wrzucam do rondla z cebulą, dodaję komosę ryżową i podmsażam całość. Na końcu dodaję przyprawy, koncentrat, podgrzewam 2 minuty, ciągle mieszając. Podaję z posiekaną
W kuchni Karmel-itki