czerwony - 5718 przepisów (strona:109/382)

C - Pene z kurczakiem w zapuszkowanym towarzystwie 177

kurczakiem. Danie proste, szybkie i pyszne:) Pene z kurczakiem w zapuszkowanym towarzystwie   Składniki: 400 dag makaron pene, 1 szt filet z kurczaka, 1 szt por, 1 szt fasola czerwona z puszki, 1 szt groszek konserwowy, 1 szt kukurydza z puszki, do smaku sól, do smaku curry, do smaku papryka słodka mielona, 2 łyżki oliwa z oliwek, 2 łyżki tymianek(...)wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, smażymy, gdy zacznie nabierać koloru dodajemy pokrojonego w drobne krążki pora, przykrywamy patelnią i dusimy. Gdy kurczak będzie miękki, dodajemy warzywa z puszki: czerwoną fasolę, groszek i kukurydzę. Możemy podlać delikatnie wodą i jeszcze kilka minut razem podduścić. Całość mieszamy z ugotowanym pene i posiekanym tymiankiem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Ziemniaki w mundurkach w towarzystwie sadzonych jaj 160

ziemniaków suszone zioła - np.oregano, zioła prowansalskie, koperek oliwa z oliwek mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 1/2 pęczku świeżego koperku jajka sałatka np: bukiet sałat + ogórek, pomidor, czerwona cebula + sos winegret Ziemniaki dokładnie umyć w gorącej, bieżącej wodzie, wyszorować szczoteczką. Większe należy przeciąć na pół, mniejsze i średnie zostawić w całości. Ponakłuwać widelcem. Posypać solą( ilość wg uznania(...)przed podaniem naciąć do połowy, polać przygotowanym sosem jogurtowym.   Podawać z jajkiem sadzonym i ulubioną sałatką (np. z proponowanym bukietem sałat z pokrojonymi w kostkę pomidorami, ogórkiem czerwoną cebulą, polaną sosem winegret

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZETWORY - Sałatka z zielonych pomidorów z papryką i papryczką chili 191

się prezentują ale nadadzą kolejnym, zimowym przetworom wyrazistego smaku i pozytywnie pobudzą kubki smakowe:) Sałatka z zielonych pomidorów z papryką Składniki:   1 kg zielonych pomidorów, 2 cebule, 1 czerwona papryka, 4 mini papryczki chili 2,5 szklanki wody, 3/4 szklanki octu 10%, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 płaskie łyżeczki soli, 1/2 szklanki cukru(...)kilka ziaren czarnego pieprzu kilka goździków,   Pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka, czerwoną paprykę w paski. Całość posypać dwoma łyżeczkami soli, wymieszać i odstawić w zimne miejsce na około 12 godzin. Po tym czasie dokładnie odcisnąć. Wodę, ocet, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, pieprz, cukier, pozostałą sól i strączki mini papryczki chili ponakuwane

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną 211

wędzonym żeberku i z myśliwską kiełbaską - dziś postanowiłam zmienić nieco recepturę - mamy sezon na grzyby więc zaprosiłam je do garnka, podniosłam również walory smakowe kawałkiem wołowiny duszonej wcześniej w czerwonym winie. Eksperyment udany! Nie zaproszę Was jednak na degustację - nie zostało nic - zachowała się jedynie fotka: Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną Składniki: 1/2 kg fasoli "Piękny Jaś(...)wołowiny gulaszowej 4 średnie grzyby (borowiki, maślaki) 1 czosnek 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 1 papryczka chili 3/4 czerwonego, półwytrwanego wina (polecam Celebro ) 1 szklana bulionu warzywnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Fasolę dokładnie umyć, zalać przegotowaną, ciepłą wodą w ilości 4-5 razy większej niż fasola, dodać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Buraczki na zimno z jabłkiem 171

kiedy mogę się cieszyć własnymi zbiorami z pewnością częściej będą gościć na naszym stole. Poza walorami smakowymi mają przecież szereg zalet - zawierają antocyjany - te same barwniki, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Wiecej na temat zdrowotnych właściwości buraków znajdziecie TUTAJ  a póki co zapraszam na pyszne buraczki(...)jabłkiem, które doskonale sprawdzą się w roli obiadowej sałatki. Buraczki na zimno z jabłkiem Składniki:   4 średniej wielkości buraki 2 jabłka (najlepiej czerwone, lekko kwaskowe) 1 cebula 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli pieprz do smaku     Buraki ugotować w mundurkach (około 1 godziny - zależy od wielkości i wieku buraków:). Odcedzić, zalać zimną

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z cukinią i serem feta 722

czego zachęcam nawet po "ogródkowym" sezonie:) Sałatka z cukinią i serem feta Składniki: 2 średnie cukinie (do tej sałatki polecam żółta odmianę) 2 pomidory 2 ogórki 1/2 czerwonej cebuli 1/2 główki czosnku (zresztą ilość wg uznania;) 270 g sera feta pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, poddusić na oliwie(...)skórki, pomidory nie, ale to też kwestia indywidualnych preferencji:). Cebulę pokroić w drobną kostkę. W przezroczystą salaterkę układać warzywa warstwami  kończąc pokrojoną w kostkę fetą i czerwoną cebulą oraz świeżo zmielonym pieprzem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z salami, suszonym pomidorem i marynowaną pieczarką z serii: kuchnia Lidla:) 514

ostatnich dniach kulinarnych inspiracji szukałam na stronach kuchni lidla .  Znalazłam interesujacą propozycję, która dzięki interesującej gamie składników, od mieszanki sałat poprzez salami, czerwoną cebulę, suszone pomidory po marynowane pieczarki skomponowała się w niebanalną sałatkę - zapraszam:) Sałatka z salami, suszonym pomidorem i marynowaną pieczarką Składniki: małe ziemniaki, ugotowane: 4 szt. pieczarki w zalewie octowej : 0,5 słoiczka mała czerwona

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Smalec topiony z cebulką, jabłkiem, papryką i ziołami 162

duszoną cebulką, jabłkiem, kawałkami papryki, ziołami tudzież kiełbaską. To taka wersja dla zabieganych:) Też smaczna:) Składniki: 1/2 kg słoniny (lub gotowego, "czystego" smalcu) 2 średnie cebule 1 czerwone jabłko 1/3 czerwonej papryki  ulubione zioła ewen. kawałek wiejskiej kiełbasy  Słoninę należy pokroić w małą kostkę, przełożyć do  rondelka z grubym dnem,  smażyć na małym ogniu, aż wytopi

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Grillowana karkówka z fasolową sałatką 253

godzinę (ja marynyję mięso przez całą noc). Grillować aż mięsko ładnie się zarumieni, często obracać aby się nie przypaliło. sałatka: 2 słoiczki pieczarek marynowanych (ok 320g) 200 g fasoli czerwonej z puszki lub ugotowanej 350 g zielonej fasolki szparagowej 1 pęczek natki piertuszki do skropienia olej rzepakowy Pieczarki osączyć z zalewy i pokroić na połówki lub ćwiartki.Fasolę czerwoną osączyć

Monia miesza i gotuje
Tarta z ricottą i warzywami 158

cukinek :) składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g margaryny 1 jajko  duża szczypta soli nadzienie 2 jajka 250 g ricotty 4 kopiaste łyżki gęstego jogurtu pół czerwonej papryki 1 mała czerwona cebula 8 malutkich cukinii o średnicy 1-1,5 cm sól czosnkowa do smaku Ze składników wyżej podanych zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać

Monia miesza i gotuje
Sałatka z wędzonym kurczakiem 1643

składniki: 350 g wędzonej piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 5 jajek ugotowanych na twardo 3-4 ogórki kiszone 1 łyżka natka piertuszki 4-5 łyżek majonezu Pierś kurczaka, jajka i ogórki pokroić w kostkę. Dodać osączoną kukurydzę i przepłukaną czerwoną fasolę oraz posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać z majonezem. Podawać z chrupkim pieczywem lub waflami ryżowymi

Monia miesza i gotuje
Roladki z tortilli z pastą z tuńczyka 290

Dodałam to co miałam pod ręką i wyszły takie małe smaczne kąski:) składniki: 4-5 tortilli użyłam wieloziarnistej 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 duża papryka czerwona 1 cebula czerwona 2 łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyżki majonezu Tuńczyka osączyć z zalewy i przełożyć do rozdrabniacza, dodać majonez i zmiksować. Masę przełożyc do miseczki. Dodać paprykę i cebulę

Monia miesza i gotuje
Sałatka z makaronem i tuńczykiem 397

tuńczykiem - bardzo smaczna i pożywna. Z podanych składników uzyskamy porządną miseczkę sałatki więc jest czym dzielić. składniki: 250 g makaronu Czaniecki kokardki 2 puszki tuńczyka w kawałkach 1 puszka czerwonej fasoli 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 jajek ugotowanych na twardo 4-5 łyżek majonezu Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Fasolę czerwoną przepłukać

Monia miesza i gotuje
Meksyk po polsku! 336

Kamis. Był to strzał w 10! Całość dobrze ze sobą komponowała, i do tego była lekko ostra. Tę potrawę można przygotować także z innych warzyw, lub dodać kukurydzę i czerwoną fasolkę.  Składniki na 3 porcje: Pierś z kurczaka (30 dag) 1 mała cukinia Ząbek czosnku 1 mała cebula 10-15 dag pieczarek Pół czerwonej papryki 250 g makaronu

Fabryka pomysłów
Drożdżowe bułeczki z kurczakiem 318

mąki 50g świeżych drożdży Ok. 200 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko Farsz: 20 dag pieczarek 30 dag piersi z kurczaka Po ¼ żółtej i czerwonej papryki Mała puszka kukurydzy Kilka plastrów sera żółtego Ketchup Przyprawa do pizzy Prymat Przyprawa do kurczaka złocista – Kamis 1 czerwona cebula Przygotowanie: Drożdże zasypać cukrem. Odstawić na kilka minut

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania