kurczakiem. Danie proste, szybkie i pyszne:) Pene z kurczakiem w zapuszkowanym towarzystwie Składniki: 400 dag makaron pene, 1 szt filet z kurczaka, 1 szt por, 1 szt fasola czerwona z puszki, 1 szt groszek konserwowy, 1 szt kukurydza z puszki, do smaku sól, do smaku curry, do smaku papryka słodka mielona, 2 łyżki oliwa z oliwek, 2 łyżki tymianek(...)wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, smażymy, gdy zacznie nabierać koloru dodajemy pokrojonego w drobne krążki pora, przykrywamy patelnią i dusimy. Gdy kurczak będzie miękki, dodajemy warzywa z puszki: czerwoną fasolę, groszek i kukurydzę. Możemy podlać delikatnie wodą i jeszcze kilka minut razem podduścić. Całość mieszamy z ugotowanym pene i posiekanym tymiankiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaziemniaków suszone zioła - np.oregano, zioła prowansalskie, koperek oliwa z oliwek mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 1/2 pęczku świeżego koperku jajka sałatka np: bukiet sałat + ogórek, pomidor, czerwona cebula + sos winegret Ziemniaki dokładnie umyć w gorącej, bieżącej wodzie, wyszorować szczoteczką. Większe należy przeciąć na pół, mniejsze i średnie zostawić w całości. Ponakłuwać widelcem. Posypać solą( ilość wg uznania(...)przed podaniem naciąć do połowy, polać przygotowanym sosem jogurtowym. Podawać z jajkiem sadzonym i ulubioną sałatką (np. z proponowanym bukietem sałat z pokrojonymi w kostkę pomidorami, ogórkiem czerwoną cebulą, polaną sosem winegret
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasię prezentują ale nadadzą kolejnym, zimowym przetworom wyrazistego smaku i pozytywnie pobudzą kubki smakowe:) Sałatka z zielonych pomidorów z papryką Składniki: 1 kg zielonych pomidorów, 2 cebule, 1 czerwona papryka, 4 mini papryczki chili 2,5 szklanki wody, 3/4 szklanki octu 10%, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 płaskie łyżeczki soli, 1/2 szklanki cukru(...)kilka ziaren czarnego pieprzu kilka goździków, Pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka, czerwoną paprykę w paski. Całość posypać dwoma łyżeczkami soli, wymieszać i odstawić w zimne miejsce na około 12 godzin. Po tym czasie dokładnie odcisnąć. Wodę, ocet, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, pieprz, cukier, pozostałą sól i strączki mini papryczki chili ponakuwane
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławędzonym żeberku i z myśliwską kiełbaską - dziś postanowiłam zmienić nieco recepturę - mamy sezon na grzyby więc zaprosiłam je do garnka, podniosłam również walory smakowe kawałkiem wołowiny duszonej wcześniej w czerwonym winie. Eksperyment udany! Nie zaproszę Was jednak na degustację - nie zostało nic - zachowała się jedynie fotka: Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną Składniki: 1/2 kg fasoli "Piękny Jaś(...)wołowiny gulaszowej 4 średnie grzyby (borowiki, maślaki) 1 czosnek 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 1 papryczka chili 3/4 czerwonego, półwytrwanego wina (polecam Celebro ) 1 szklana bulionu warzywnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Fasolę dokładnie umyć, zalać przegotowaną, ciepłą wodą w ilości 4-5 razy większej niż fasola, dodać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakiedy mogę się cieszyć własnymi zbiorami z pewnością częściej będą gościć na naszym stole. Poza walorami smakowymi mają przecież szereg zalet - zawierają antocyjany - te same barwniki, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Wiecej na temat zdrowotnych właściwości buraków znajdziecie TUTAJ a póki co zapraszam na pyszne buraczki(...)jabłkiem, które doskonale sprawdzą się w roli obiadowej sałatki. Buraczki na zimno z jabłkiem Składniki: 4 średniej wielkości buraki 2 jabłka (najlepiej czerwone, lekko kwaskowe) 1 cebula 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli pieprz do smaku Buraki ugotować w mundurkach (około 1 godziny - zależy od wielkości i wieku buraków:). Odcedzić, zalać zimną
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaczego zachęcam nawet po "ogródkowym" sezonie:) Sałatka z cukinią i serem feta Składniki: 2 średnie cukinie (do tej sałatki polecam żółta odmianę) 2 pomidory 2 ogórki 1/2 czerwonej cebuli 1/2 główki czosnku (zresztą ilość wg uznania;) 270 g sera feta pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, poddusić na oliwie(...)skórki, pomidory nie, ale to też kwestia indywidualnych preferencji:). Cebulę pokroić w drobną kostkę. W przezroczystą salaterkę układać warzywa warstwami kończąc pokrojoną w kostkę fetą i czerwoną cebulą oraz świeżo zmielonym pieprzem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaostatnich dniach kulinarnych inspiracji szukałam na stronach kuchni lidla . Znalazłam interesujacą propozycję, która dzięki interesującej gamie składników, od mieszanki sałat poprzez salami, czerwoną cebulę, suszone pomidory po marynowane pieczarki skomponowała się w niebanalną sałatkę - zapraszam:) Sałatka z salami, suszonym pomidorem i marynowaną pieczarką Składniki: małe ziemniaki, ugotowane: 4 szt. pieczarki w zalewie octowej : 0,5 słoiczka mała czerwona
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładuszoną cebulką, jabłkiem, kawałkami papryki, ziołami tudzież kiełbaską. To taka wersja dla zabieganych:) Też smaczna:) Składniki: 1/2 kg słoniny (lub gotowego, "czystego" smalcu) 2 średnie cebule 1 czerwone jabłko 1/3 czerwonej papryki ulubione zioła ewen. kawałek wiejskiej kiełbasy Słoninę należy pokroić w małą kostkę, przełożyć do rondelka z grubym dnem, smażyć na małym ogniu, aż wytopi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagodzinę (ja marynyję mięso przez całą noc). Grillować aż mięsko ładnie się zarumieni, często obracać aby się nie przypaliło. sałatka: 2 słoiczki pieczarek marynowanych (ok 320g) 200 g fasoli czerwonej z puszki lub ugotowanej 350 g zielonej fasolki szparagowej 1 pęczek natki piertuszki do skropienia olej rzepakowy Pieczarki osączyć z zalewy i pokroić na połówki lub ćwiartki.Fasolę czerwoną osączyć
Monia miesza i gotujecukinek :) składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g margaryny 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 2 jajka 250 g ricotty 4 kopiaste łyżki gęstego jogurtu pół czerwonej papryki 1 mała czerwona cebula 8 malutkich cukinii o średnicy 1-1,5 cm sól czosnkowa do smaku Ze składników wyżej podanych zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać
Monia miesza i gotujeskładniki: 350 g wędzonej piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 5 jajek ugotowanych na twardo 3-4 ogórki kiszone 1 łyżka natka piertuszki 4-5 łyżek majonezu Pierś kurczaka, jajka i ogórki pokroić w kostkę. Dodać osączoną kukurydzę i przepłukaną czerwoną fasolę oraz posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać z majonezem. Podawać z chrupkim pieczywem lub waflami ryżowymi
Monia miesza i gotujeDodałam to co miałam pod ręką i wyszły takie małe smaczne kąski:) składniki: 4-5 tortilli użyłam wieloziarnistej 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 duża papryka czerwona 1 cebula czerwona 2 łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyżki majonezu Tuńczyka osączyć z zalewy i przełożyć do rozdrabniacza, dodać majonez i zmiksować. Masę przełożyc do miseczki. Dodać paprykę i cebulę
Monia miesza i gotujetuńczykiem - bardzo smaczna i pożywna. Z podanych składników uzyskamy porządną miseczkę sałatki więc jest czym dzielić. składniki: 250 g makaronu Czaniecki kokardki 2 puszki tuńczyka w kawałkach 1 puszka czerwonej fasoli 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 jajek ugotowanych na twardo 4-5 łyżek majonezu Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Fasolę czerwoną przepłukać
Monia miesza i gotujeKamis. Był to strzał w 10! Całość dobrze ze sobą komponowała, i do tego była lekko ostra. Tę potrawę można przygotować także z innych warzyw, lub dodać kukurydzę i czerwoną fasolkę. Składniki na 3 porcje: Pierś z kurczaka (30 dag) 1 mała cukinia Ząbek czosnku 1 mała cebula 10-15 dag pieczarek Pół czerwonej papryki 250 g makaronu
Fabryka pomysłówmąki 50g świeżych drożdży Ok. 200 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko Farsz: 20 dag pieczarek 30 dag piersi z kurczaka Po ¼ żółtej i czerwonej papryki Mała puszka kukurydzy Kilka plastrów sera żółtego Ketchup Przyprawa do pizzy Prymat Przyprawa do kurczaka złocista – Kamis 1 czerwona cebula Przygotowanie: Drożdże zasypać cukrem. Odstawić na kilka minut
Fabryka pomysłów