ziemniaki w mundurkach - 1232 przepisów (strona:51/83)

Kotlety ryżowe z serem 164

kotlety ryżowe z serem i ziemniakami. Pychota! Składniki: 50 dag ziemniaków 20 dag sera żółtego 4 jaja ¼ szklanki ryżu sól, pieprz mąka do panierki olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce razem z serem. Dodać ugotowany ryż na półtwardo, jaja i doprawić do smaku. Formować owalne kotleciki, obtaczać w mące i smażyć na oleju

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka ziemniaczana 155

sałatka ziemniaczana. Jeśli nie macie pomysłu na przekąskę zapraszam po przepis. Składniki: ziemniaki sałatkowe ogórki kiszone koper sól pieprz chilli w płatkach majonez ( u mnie Winiary) Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach i gdy delikatnie przestygną obieramy je ze skórki. Następnie kroimy pyrki i ogórki w drobną kosteczkę. Dodajemy posiekany koperek i majonez i doprawiamy do smaku. Sałatkę podajemy schłodzoną

Wielki apetyt
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 127

sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem

Bullio
Botwinka jak u babci 156

ciepło. Ulubiony zestaw mojej Mamy to gotowane ziemniaki ze skwareczkami i koperkiem i botwinka do popicia. A o to mój wymarzony wiosenno - letni obiad z botwinką: młode ziemniaki gotowane w mundurkach, fasolka szparagowa z tartą bułką w maśle i "schabowy - drobiowy" :-) Botwinka - świeżynka, w ten piątek na targu zakupiona   Smacznego

Kuchnia po mojemu
Szybka sałatka z ziemniaków i rzodkiewki (136 kcal) 350

kcal. Składniki (na niewielką salaterkę) : 4-5 ziemniaków duży pęczek rzodkiewki mała czerwona cebula pęczek szczypiorku 2 łyżki śmietany 12% (lub majonezu) łyżka musztardy sól i pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy wystygną obieramy je i kroimy w kostkę. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy, rzodkiewki kroimy w ćwiartki. Warzywa przekładamy do miski. Musztardę mieszamy ze śmietaną i przyprawami

e-PrzepisyKulinarne
111. Kopytka w sosie szpinakowym 110

sól, pieprz przyprawa Maggi  Sos szpinakowy: 100 g boczku 3 garście świeżego szpinaku 1 serek topiony 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatałowa przyprawa Maggi Ziemniak ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe obrać z łupin i przepuścić przez praskę, dodać jajko, mąkę przyprawy i dokładnie wymieszać rękoma. Z ciasta wyrabiać kulki lub tradycyjne dla kopytek

Jadło i czytadło
Culurgiones czyli sardyńskie ravioli 199

sól/ do smaku ciasto: 600 z mąki/ semoliny plus 100 g mąki 00 20 ml oliwy z oliwek extra virgin 375ml wody sól/ do smaku Wykonanie: -Ziemniaki  ugotować  w  mundurkach, obrać i  przecisnąć przez praskę. -Ser zmielić. -Cebulę  i czosnek  podsmażyć na oliwie/ czosnek usunąć/. -Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku  solą

Zakamarki mojej kuchni
Sałatka ziemnaczana (bez laktozy, bez glutenu) 165

wykonaniu! potrzebujemy: - 6 średniej wielkości ziemniaki (użyłam jakiejś odmiany, która nadaje się do sałatek) - ogórki kiszone  - 1/2 - 1 czerwonej cebuli - jogurt bez laktozy - sól, pieprz - pietruszka Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić. Kartofle, cebulę - obrać i pokroić w spore kawałki. Ogórki pokroić. Wszystko wymieszać. Dodać jogurt, przyprawy i posiekaną pietruszkę. Schłodzić w lodówce, żeby całość się "przegryzła". Ewentualnie doprawić

Szybko Tanio Smacznie
Ziemniaki z masłem i cebulą. 131

Pewnej nocy naszło mnie na nocne jedzenie. Wzięłam to co było pod ręką. Składniki: 2-3 ziemniaki ugotowane w mundurkach łyżka masła 1/2 cebuli do smaku przyprawa: suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim

ClauditteMissCooking
Tuńczykowe placuszki 145

soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku 1 mała ły żeczka cukru   sól, pieprz do smaku opcjonalnie: koperek , drobno posiekany ogórek.. Przygotowanie:   Tuńczyka odcedzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki : jajko, drobno posiekaną cebulę, przyprawy , czosnek. Formować kotleciki lub jak kto woli małe, duże kuleczki, obtoczyć w mąc

Gaździnka warzy
Pierożki 136

gorącą wodę - energicznie wyrabiać ciasto ( mąka się zaparza i po ugotowaniu pierożki są mięciutkie ). Wody tyle alby się ciasto związało i nie kleiło do rąk. ( nie poparzyć się ) Ziemniaki ugotować w mundurkach, cebulę drobno posiekać i zeszklić, wszystko wystudzić i zmieszać z serem na gładką masę. Doprawić do smaku. Sklejone pierogi wrzucić do osolonego wrzątku - zamieszać, żeby się nie przykleiły

Gaździnka warzy
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 312

sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem

Bullio
Śledzie w oleju 181

cytryny. Mieszamy i zalewamy pokrojone na kawałki, wymoczone śledzie. Odstawiamy na dobę, aby smaki się przegryzły. Śledzie w oleju, to nie tylko zakąska. Z ugotowanymi ziemniakami (nawet w mundurkach) mogą stanowić pełnowartościowe danie obiadowe. Mając na uwadze walory zdrowotne śledzi – są bogate w pełniowartościowe białko, witaminy i mikroelementy – śledzie pod różną postacią powinny częściej gościć na naszych stołach, nie tylko

mojewypiekiinietylko
Śledzie w śmietanie z bazylią i cytryną 215

cytryny, pokrojone śledzie, bazylię i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny. Podawać podobnie jak tradycyjne śledzie w śmietanie, czyli z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Można też podać jako klasyczną przekąskę :)  Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledź w oleju tradycyjny 226

Najbardziej popularny śledź na wigilijny stół i nie tylko. Podany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i surówką z kiszonej kapusty jest smacznym daniem obiadowym.    Składniki: -solone filety śledziowe -czerwona i biała cebula -olej -pieprz -słodka papryka -można dodać do dekoracji pieczarki marynowane z marchewką, szczypiorek  i ogórek konserwowy    Filety moczymy kilka godzin w zimnej wodzie

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania