ziemniaki w mundurkach - 1232 przepisów (strona:56/83)

Rzymska zapiekanka 431

pomidorów; - 0,5 małej kapusty; - 0,5 l bulionu; - szklanka mleka; - 10 dag sera; - czosnek, olej, sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa - 4 łyżki mąki i masła Wykonanie: Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, obrać. 1 cebulę i 2 ząbki czosnku posiekać, podsmażyć na oleju, dodać mięso i podsmażyć. Do patelni dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Kapustę pokroić w paski(...)odcedzić. W garnku rozgrzać masło, rozprowadzić w niej mąkę, dodać bulion i mleko, zagotować, sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać ziemniaki, mięso, kapustę i starty ser. Każdą warstwę przelewać sosem. Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof

dom-agi.pl
ziemniaki ze śledziami na obiad... 174

Składniki: ziemniaki "sałatkowe" gotowane w mundurkach 1 kg, masło zimne 1/4 kostki, sól - do smaku, płaty śledziowe 8 sztuk, cebula biała 1 duża, cebula czerwona 1 duża, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, jabłko 1 średnie, ocet 10 % - do smaku, śmietana gęsta 1 szklanka płaty śledziowe matiasy wymoczyć raz w letniej wodzie przez 1 godzinę i wodę wylać(...)cebule, jabłko bez skórki pokroić na kostkę i dać do śledzi, wymieszać wlać słodką, gęstą śmietanę 18% i wymieszać ze śledziami, schować do lodówki na 1 godzinę ugotowane, gorące ziemniaki obrać z łupin, pokroić na talarki na talerz, dać kawałeczki zimnego masła na gorące ziemniaki i porcje śledzi w śmietanie...............SMACZNEGO!!! gorące ziemniaki obieram albo nadziane na widelec albo

W Mojej Kuchni Lubię
kopytka na szybko na obiad... 179

Składniki: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, jajka 1 sztuka "M", sól - ile potrzeba, mąka tortowa - ile potrzeba, boczek wędzony 20 dag, smalec 2 łyżki, cebula 5 sztuk, majeranek 1 łyżeczka użyłam ziemniaki dzień wcześniej wieczorem ugotowane w mundurkach, okrasy nie solę gdyż boczek wędzony był dość słony = letnie ziemniaki utłuc dokładnie tłuczkiem, nakryć talerzem i schować do lodówki na następny dzień

W Mojej Kuchni Lubię
Pulki ze śledziem 256

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ogólnie kocha się ziemniaki – bo pulki to właśnie ziemniaki , tyleż że gotowane w mundurkach , czyli łupinkach i obrane przed podaniem , są jednym z głównych składników smacznej , ale skromnej Kaszubskiej kuchni . To już tradycja ,że pulki podaje się tu ze śledziem(...)czasu gotują się pulki – czyli około 15 minut " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 6 ziemniaków średniej wielkości ( tak po 2 na osobę ) 1 słoik marynowanych płatów śledziowych ( lub solonych jeśli wolicie słone -nie kwaskowe ,chociaż ja preferuję z marynowanymi ) 1 duża cebula 1 opakowanie

Ogrodnik w podróży
Tarta ziemniaczana z kurczakiem i warzywami 237

ziemniaków (najlepiej wczesnych) 1 pęczek koperku 60 g masła 200 g piersi z kurczaka 1-2 łyżki oliwy 1 brokuł 1 duża czerwona papryka 1 średnia cukinia 2 jajka 200 g śmietany 30% 2 kulki mozzarelli sól, świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy), zioła prowansalskie, oregano odrobina posiekanej natki pietruszki WYKONANIE Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości. Odcedzić

Passions hobbies life
SAŁATKA Z MAKRELĄ WĘDZONĄ 163

pół puszki kukurydzy konserwowej * pół puszki groszku konserwowego * 2 średnie cebule * 5-6 ogórków konserwowych * 5 jajek * 4-5 średnich ziemniaków * 2 łyżki majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ziemniaki ugotować do miękkości w mundurkach.  Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy, wyspać do miski. Jajka obrać ze skorupek, pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki oskubać

Zrób to smacznie
SAŁATKA NAJSZTUBA. 1934

osób 6 małych młodych ziemniaków 1 płat makreli wędzonej pęczek pietruszki oliwa z oliwek pieprz 2 - 3 łyżki musztardy francuskiej mała cebula ( lepiej jednak pasuje czerwona ) Ziemniaki myję i gotuję w mundurkach. Kiedy są już miękkie, odcedzam i zostawiam, aby przestygły. Cebulę kroję w drobną kostkę, pietruszkę siekam, a ziemniaki kroję w cząstki. Wrzucam do miski, dodaję musztardę francuską, oliwę

W kuchni Karmel-itki
Faszerowane ziemniaki z grilla / Stuffed Grilled Potatoes 119

Faszerowane ziemniaki z grilla Faszerowane ziemniaki z grilla to świetny pomysł na ziemniaki inaczej niż zwykle. Takie pyszne ziemniaki z farszem można upiec również w piekarniku. Dziś aż trzy przepisy na pieczone lub grillowane ziemniaki: ziemniaki nadziewane mięsem mielonym , wegetariańskie ziemniaki nadziewane pieczarkami i ziemniaki nadziewane serem i kiełbasą lub boczkiem. Obejrzyj film i zdecyduj, który pyszny farsz wybierasz : Kliknij(...)subskrybować mój kanał na Youtube Aby przygotować faszerowane ziemniaki z grilla , musimy najpierw je upiec (około godziny w 200 stopniach, w folii, do miękkości) lub ugotować w mundurkach. Najlepiej sprawdzą się duże ziemniaki, wybierzcie gatunki, które łatwo się nie rozpadają. Pierwszy przepis to ziemniaki nadziewane serem i boczkiem lub kiełbasą . Połączenie ciągnącego się sera i przyrumienionej wędliny na pewno posmakuje

Lekcje w kuchni
Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem 1128

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem to wyśmienite, bezmięsne danie na obiad. Podajemy je z ulubioną surówką, sosem tzatziki czy czosnkowym albo z barszczem czerwonym. Składniki: 4 duże ziemniaki 300 g pieczarek cebula 150 g sera żółtego garść natki pietruszki jajko sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach na półmiękko. Studzimy, obieramy ze skóry i przekrawamy wzdłuż na pół

e-PrzepisyKulinarne
Pyry z gzikiem - nasza wariacja na ten temat 161

Pyry z gzikiem to danie, które wywodzi się z kuchni wielkopolskiej. Pyry to nic innego jak ziemniaki, a gzik to nazwa twarogu ze śmietaną i szczypiorkiem. W województwie wielkopolskim pyry z gzikiem spożywa się w dni postne. Ziemniaki najczęściej gotowane są w mundurkach, potem obierane ze skórki lub zjadane razem z nią. U nas pyry z gzikiem zostały troszkę

W kuchni Katie
Sałatka śledziowa w jabłku 133

octem jabłkowym, aby nie ściemniały). Zagotować wodę z octem i przyprawami, włożyć jabłka i gotować około 3 minut. Nie rozgotować jabłek. Wyjąć jabłka i odłożyć do ostygnięcia. Ziemniaka ugotować, w skórce (w mundurku) al dente. Ostudzić. Obrać i pokroić w kostkę. Filety śledzia pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Wymieszać śledzia z ziemniakiem i cebulą. Doprawić do smaku musztardą i ogórkiem

królestwo garów
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 185

wypieków słodkich, ale nie do mięsa) 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki sojowej zmieszanej z 1 łyżką wody 1/4 szklanki utartych na puree ziemniaków 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego zmieszanego z 3 łyżkami wody (składniki wymieszać i pozostawić na kilka minut) 1 łyżka zmielonych płatków owsianych zmieszanych z 1,5 łyżki wody (składniki wymieszać(...)przypomina nieco skrobię. Można zastąpić mąką tortową Mąka ziemniaczana Można zastąpić skrobią kukurydzianą budyniem w proszku (waniliowy, śmietankowy) - tylko w przypadku potraw serwowanych na słodko ugotowanym w mundurku, obranym i zmielonym ziemniakiem - 1 łyżka mąki ziemniaczanej odpowiada około 70-80 g ziemniaka. Mleko kokosowe Można zastąpić mlekiem pełnotłustym z dodatkiem aromatu kokosowego (1 łyżeczka aromatu na szklankę mleka). Ocet jabłkowy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zapiekanka drwala 508

tylko dla tytułowych drwali :) Uwielbiam takie kolorowe, jesienne połączenia. Składniki: ½ kg ziemniaków 25 dag kiełbasy  ½ kg kiszonej kapusty 1 biała cebula 1 jabłko kminek do smaku sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku olej do smażenia 2 marchewki Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę, jabłko obrać i pokroić

Tradycyjna Kuchnia
Pasta z zielonego groszku z fetą 134

groszku to bardzo szybki w przygotowaniu dodatek. Pasuje zarówno do kanapek, jak i do obiadu w zastępstwie surówek czy marynowanych przetworów. Idealnie smakuje w połączeniu z ziemniakami, np. ugotowanymi w mundurkach. Jej największą zaletą jest to, że składniki praktycznie zawsze mamy w domu, więc jest to jedno z tzw. dań awaryjnych, przed pójściem na weekendowe zakupy Składniki: 1 puszka zielonego

Taste and Cook
Pyry z gzikiem 142

bardzo dobra. Pyry z gzikiem 2 porcje Składniki: 4 duże ziemniaki 3-4 łyżki oliwy z oliwek kawałek masła 250 g sera białego 3-4 łyżki śmietany pęczek rzodkiewki 2 ogórki gruntowe ząbek czosnku pęczek koperku pieprz sól Ziemniaki porządnie myjemy i szorujemy pozostawiając je w mundurkach. Doprawiamy je oliwą, solą i pieprzem. Każdego ziemniaka owijamy osobno folią aluminiową

PatiGotuje

Proponowane wyszukiwania