ziemniakami. Składniki: 400g płatów śledziowych Matias 5 ziemniaków 1 puszka kukurydzy 6 ogórków konserwowych 1 czerwona papryka 1 por (biała część) 200g śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1 łyżka sól pieprz Wykonanie: 1. Filety śledziowe namoczyć w czystej wodzie z dodatkiem octu przez około 3-4 godziny, po tym czasie pokroić w kostkę. 2. Ziemniaki ugotować w mundurkach
Szalona Kuchnia EwelinySKŁADNIKI : 4-5 ziemniaków ugotowanych w mundurku i ostudzonych 2 marchewki 1 cebula 1 jabłko 2 buraczki ugotowane 1 puszka groszku konserwowego 1 słoik śledzi w zalewie olejowej 800 g 2 ogórki konserwowe ( dodatkowo ) sól, pieprz do smaku odrobina chrzanu 1 łyżka oleju 3 łyżki majonezu dodatkowo natka pietruszki
Kulinarne Fantazje MarioliKupiliśmy ziemniaki, które po ugotowaniu nie rozpadały się. Uznałam, że świetnie sprawdzą się one w sałatce. Ta sałatka to jedna z lepszych sałatek ziemniaczanych jakie miałam okazję jeść. Idealne ziemniaki, kiełbasa krakowska, do tego lekko kwaśne jabłka i korniszony… Pysznie… i tylko o cebuli zapomniałam, bo przepis kiedyś tam przeczytałam, a potem robiłam „z głowy(...)niej wyszło wyśmienicie. Zdecydowanie polecam. 1 kg ziemniaków 1 mała cebula 300 g kiełbasy krakowskiej suchej 3 jajka 2 zielone jabłka (lub inne, kwaśne) 6-8 ogórków konserwowych 3-4 łyżki majonezu kieleckiego 2-3 łyżki drobno posiekanego koperku sól, pieprz Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Następnie obieramy
Smaki Na Talerzuscript','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -3 ziemniaki ( 50 dag ) -1 mała puszka groszku -1 marynowana papryka -1 por ( biała część ) -1 mały słoik marynowanych pieczarek - garść posiekanego koperku - sos musztardowy Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, pokroić w kostkę. Por pokroić w krążki, przelać na sitku wrzątkiem, wystudzić. Paprykę pokroić
Kulinarne przemysleniałodygi selera naciowego pół pęczka koperku SOS opakowanie jogurtu naturalnego 200 g 3 łyżki majonezu sos z połowy cytryny 2 łyżeczki musztardy ½ łyżeczki curry sol, pieprz Instructions Ziemniaki ugotować w mundurkach (ważne żeby nie przegotować, muszą być lekko twarde) Przestudzić, obrać i pokroić w kostkę Kukurydzę ugotować i odkroić nasiona. Jajka ugotować, lekko przestudzić i pokroić w kosteczkę ( ja gotowałam
Cooking for Emilynawet poprawiają wzrok. [embed]https://youtu.be/iLNuSazw5lg[/embed] Składniki na sałatkę ziemniaczaną z tuńczykiem: 5-6 średnich ziemniaków puszka tuńczyka w sosie własnym czerwona cebula 5 średnich ogórków konserwowych 4 jajka puszka kukurydzy około 4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i również kroimy w kostkę. Tuńczyka
e-PrzepisyKulinarnezapomniałam się z Wami podzielić. Składniki: 300 g bobu ( 200 g zjadłam podczas obierania) 5 ziemniaków 1 czerwona papryka garść natki pietruszki ząbek czosnku sól, pieprz 3-4 łyżki oliwy Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.Po przestudzeniu obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Bób ugotować w osolonej wodzie, po przestudzeniu
pieprzny smaczekzrobić jej samemu w domu. Składniki na 4 osoby: pęczek rzodkiewki – umytej i startej na tarce ogórek zielony – obrany i pokrojony 4 ogórki kiszone – pokrojone 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone po pół pęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane 2 jajka na twardo do dekoracji litr kwasu chlebowego 3 łyżki śmietany do zupy (opcjonalnie) sok z połowy cytryny
Ugotowane pozamiataneMoje ulubione pierogi. Ziemniaczano-serowy farsz i delikatne ciasto. Wykonanie dość pracochłonne, ale naprawdę warto. Dobrze smakują również odsmażone na patelni lub okraszone podsmażoną cebulą. Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości
Bulliodotychczasowych. Głównym składnikiem nadzienia jest cukinia, ale wyraźnie czuć tam również ziemniaki i podsmażoną cebulę dymkę. Całość dopełnia kremowy posmak świeżej ricotty. Spróbujcie sami. Tarta z cukinią, ricottą i pomidorami. Składniki: Nadzienie tarty: 4 cebulki dymki (biała część) 2 duże cukinie (najlepiej żółte) 3 ziemniaki 3 jajka 1 łyżka masła klarowanego 100 -120 g ricotty 3 łyżki(...)talarki i podsmażamy na maśle do zarumienienia. Dodajemy odciśniętą cukinię i smażymy ok. 10 minut, żeby większość wody wyparowała. Ricottę mieszamy z jajkami, tymiankiem, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, wystudzone obieramy, kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście. Przykrywamy cukinią a następnie masą serowo-jajeczną. Na wierzchu układamy plastry pomidorów bez skóry. Lekko solimy. Wkładamy
Moja Mama Gotujełodygi selera naciowego pół pęczka koperku SOS opakowanie jogurtu naturalnego 200 g 3 łyżki majonezu sos z połowy cytryny 2 łyżeczki musztardy ½ łyżeczki curry sol, pieprz Instructions Ziemniaki ugotować w mundurkach (ważne żeby nie przegotować, muszą być lekko twarde) Przestudzić, obrać i pokroić w kostkę Kukurydzę ugotować i odkroić nasiona. Jajka ugotować, lekko przestudzić i pokroić w kosteczkę ( ja gotowałam
Cooking for Emilygorące dni z powodzeniem można ją podawać, jako danie główne. Składniki: ziemniaki (1 – 2 na osobę) jajka na twardo (2 na osobę) papryka zielona papryka czerwona pomidory dymka czarne oliwki vinaigrette Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Połamać na mniejsze – ale nie bardzo drobne – kawałki. Jajka pokroić w ćwiartki, papryki w grubą kostkę. Pomidory pokroić
stajnia gołębie od kuchnipieprzu i ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 łyżki sosu sojowego łyżka oleju 4 garście kiełków rzeżuchy – z wysianej 1 paczki nasion lub kupionej, ściętej nożyczkami 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach – obrane i pokrojone na kawałki 2 łyżki tartego chrzanu (może być kupny) 4 jajka ugotowane na twardo do dekoracji (opcjonalnie) – obrane i przekrojone na pół Pełny przepis tutaj
Ugotowane pozamiataneskładniki: 1000 g ziemniaków 120-160 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 jajko wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Jeszcze ciepłe obieramy i ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko oraz mąkę i mieszamy do połączenia. Odrywamy po kawałku ciasta formujemy wałeczki (jeśli ciasto się bardzo klei to podsypujemy mąką), odcinamy
Domowy Smak Jedzeniajeść również z samym pieczywem jako pożywne bezmięsne danie. [embed]https://youtu.be/-r_pU5vKhbc[/embed] Składniki: 6-7 średnich ziemniaków cebula czerwona puszka groszku 5 ogórków konserwowych pęczek koperku 3 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy, ogórki i cebulę kroimy w kostkę
e-PrzepisyKulinarnePRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: 8 średniej wielkości ziemniaków, większa cebula czerwona, 2 duże ogórki kiszone, pęczek koperku, sól, pieprz, duży ząbek czosnku, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Obieram, kroję w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroję w drobną kostkę, koperek oraz czosnek
JejKuchnianiego tą pyszną sałatkę Składniki: 1 opakowanie śledzia z czarnuszką MIRKO 1 ziemniak 2 mniejsze ogórki konserwowe 2 jajka około 1 cm pora 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku opcjonalnie posiekana zielona pietruszka do podania Przygotowanie: Ziemniaka gotujemy w mundurku, obieramy i kroimy. Dodajemy drobniej pokrojonego śledzia z czarnuszką i łyżkę cebulki z opakowania
Słodkie okruszkifiletów śledziowych a’la matias * 3-4 średnie ziemniaki * 3-4 jajka * 1 duża cebula * 1 puszka groszku konserwowego (użyłam groszku Jamar) * 1 jabłko * 4-5 ogórków konserwowych * 1-2 łyżki majonezu * sól i pieprz do smaku * garść posiekanej natki kopru Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, jajka na twardo. Wszystko obrać ze skórki i skorupek i pokroić
Zrób to smacznieprzepisu dodałam swoje... „ trzy grosze”. Danie wyszło doskonałe w smaku i kusząco wygląda na talerzu. Oryginał tego przepisu znajdziecie w książce „Ewa Wachowicz... obiady”. Polecam... Składniki: 1 kg ziemniaków 140 g mąki pszennej 60 g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej 1 jajko Składniki na farsz: 350 g kapusty kiszonej kilka suszonych grzybów 100 g pieczarek kilka moreli suszonych 1 średnia cebula(...)tymianek. Wymieszałam. Przyprawiłam solą i pieprzem. Chwilę podsmażyłam i dodałam pozostałe składniki. Smażyłam do momentu, kiedy sos się trochę zredukował. Zestawiłam z ognia. Czas na zrobienie knedli : Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, po obraniu przepuściłam przez praskę. Wystudziłam, wsypałam obie mąki, wbiłam jajko. Wymieszałam. Ręką wyrobiłam ciasto na zwartą kulę, kroiłam na kawałki formowałam placuszki i na środek
Kuchnia u KrysiSkładniki: 4 średnie ziemniaki 4-5 ogórków konserwowych 2 szalotki lub 1 czerwona cebula 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać, a następnie pokroić w … Czytaj dalej Kartoffelsalat
czarrna od kuchniBardzo fajna łagodna sałatka ziemniaczana z warzywami idealna do pracy czy na imprezę. Składniki: 5 średnich ziemniaków 1 słoik marchewki z groszkiem 1 mała puszka kukurydzy 3 kiszone ogórki 1 średnia cebula majonez sól i pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę, groszek z marchewką, pokrojoną w kostkę cebulę
W Moim Magicznym DomuSmaczna i pikantna sałatka z sosem musztardowym i koperkiem Składniki: 5 średnich ziemniaków 1 pęczek koperku 5 kulek rzodkiewki 4 łyżki kukurydzy 1 cebula 3 kiszone ogórki 3 jajka musztarda (stołowa) i majonez sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy z łupek i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Do zmieników dodajemy pokrojone w kostkę: rzodkiewkę
W Moim Magicznym Domuzeżarliśmy :P Składniki 250 g filetów sledzia w oleju 300 g ziemniaków 1 cebula 50 g drobnej fasoli 1 łyżeczka oleju 1 jabłko 1 łyżeczka soku z cytryny kilka ogórków kiszonych 1 jajko 2 łyżki majonezu 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, ostudziłem, obrałem, pokroiłem. Fasolę namoczyłem w niewielkiej ilości wody na noc, ugotowałem
R'n'G Kitchenrównież groszek lub kukurydzę konserwową. Sałatka obowiązkowa na wielu rodzinnych spotkaniach ;) Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki ziemniak kawałek selera 3 jajka 3 ogórki konserwowe jabłko łyżka musztardy kilka łyżek majonezu sól, pieprz Marchewki, pietruszki, seler i ziemniaka ugotować w mundurkach, aż będą miękkie. Przestudzić, obrać i pokroić w małą kostkę. Jajka ugotować na twardo, również pokroić
wyzwania kuchennegrilla.Fajna alternatywa jak bierzemy obiad do pracy a ziemniaki odgrzewane nie są najsmaczniejsze -ta sałatka za to sprawdzi się super.Polecam! Składniki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 4 korniszony pół puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach,studzimy i obieramy. Kroimy w większą kostkę,dodajemy drobniutko posiekaną cebulkę
Swojskie jedzonkoOstatnio robię je co 2-3 dni. Jeśli dodamy do masła świeże zioła to powstanie nam pyszne, aromatyczne masło ziołowe. Polecam! Masło z ulubionymi ziołami można podawać do ziemniaków gotowanych w mundurkach (PYCHA) , do mięsa i warzyw z grilla, lub po prostu posmarować nim np. bagietkę. Składniki na przygotowanie masła ziołowego domowego lub z masła kupionego w sklepie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniewielka wędzona ryba - ok 300 g 2 średnie ziemniaki 1 puszka kukurydzy 2 szalotki lub średnia cebula czerwona/ cukrowa 3 spore ogórki konserwowe 1 duże jabłko - najlepiej champion lub inne, podobnie kruche i słodkie mały pęczek szczypiorku majonez gęsty jogurt musztarda kremska ewentualnie sól i pieprz Ziemniaki ugotować z mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Rybę obrać
Ze smakiem bez glutenuSKŁADNIKI: • ok. 8-9 ziemniaków • 5-6 ogórków • 1 por, biała część • pęczek koperku • 3-4 łyżki majonezu • sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać ogórki również pokrojone w kostkę oraz posiekany por i koperek, wszystko wymieszać, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać
KUCHNIA POLSKAsię wam już klasyczne chłodniki i tarator, albo jeśli nie chcecie jeść tyle nabiału, zawsze można spróbować rosyjskiego patentu z chłodnikiem na bazie kwasu chlebowego. Możemy mieć już przygotowane ziemniaki i jajka a wtedy przygotowanie tego dania zajmie dosłownie chwilkę.To też dobry patent na piknik – wtedy pakujemy osobno pokrojone warzywa i osobno butelkę schłodzonego kwasu i posiłek gotowy(...)Składniki na 4 osoby: pęczek rzodkiewki – umytej i startej na tarce ogórek zielony – obrany i drobno pokrojony 4 ogórki kiszone – drobno pokrojone 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone na ósemki po pół pęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane 2 jajka na twardo do dekoracji – obrane i pokrojone na ćwiartki litr kwasu chlebowego
Ugotowane pozamiatanewypada się śpieszyć ;) Składniki na 4-6 porcje Czas przygotowania: ok 3 h 1,5 schabu bez kości pęczek młodych marchewek z nacią 1 kg młodych ziemniaków pęczek zielonych szparagów pęczek koperku główka młodej kapusty 300 g chudego boczku 2 łyżki miodu oliwa z oliwek sól, pieprz ok 100 ml białego wina 1 cebula(...)Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni i wstawiamy do niego obsmażony schab, pieczemy ok 2-3 h aż temperatura wewnątrz mięsa będzie wynosiła 69 stopni 4. Warzywa - ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 15 min, marchew ok 10 min, szparagów nie obieramy, odłamujemy jedynie zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu), podgotowane lekko warzyw i surowe szparagi przekładamy do naczynia
Słodki KompromisPrzepyszne danie mięsne. Można je serwować tradycyjnie, np. z młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, ale równie dobrze smakuje z chrupiącą, świeżą bagietką i nie trzeba już niczego więcej. Bardzo aromatyczna, sycąca kompozycja wołowiny i warzyw z czerwonym winem i koniakiem w tle. Wykwintna, więc sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale także na uroczysty obiad. Po poczęstunku usłyszałam
Raj dla PodniebieniaSkładniki: 3 średnie ziemniaki 3 jajka 2-3 ogórki kiszone 1 puszka groszku konserwowego 1 czerwona cebula 20 dkg wędzonego fileta z kurczaka majonez sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach … Czytaj dalej Sałatka ziemniaczana
czarrna od kuchnitrochę lżejszego a i gzik trochę odmieniony bo z czosnkiem. Ziemniaczki świetnie pasują jako główny dodatek obiadowy. Polecam. Składniki: Ziemniaki Twaróg Śmietana gęsta ukwaszona Sól Pieprz Czosnek Oliwa Kolendra mielona Ziołowa przyprawa do ziemniaków Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach ( najlepiej do takiego momentu gdy będą jeszcze lekko twardawe). Po ugotowaniu przekrawamy na połowę, przyprawimy solą, ziołową przyprawą
Smaki Ewyśrednich marchewek - 1 pietruszka korzeń - mały seler ( lub pół średniego ) - 4 średnie ziemniaki - 3 jajka - 4 większe ogórki kiszone - 1 jabłko ( najlepiej lekko kwaskowe ) - puszka groszku konserwowego - majonez - śmietana 12 lub 18% - sól, pieprz do smaku Wykonanie Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotuję w mundurkach, studzę i obieram ze skórki. Jajka gotuje na twardo, obieram. Jabłko obieram ze skórki. Wszystkie
Kuchnia z widokiem na ogródlodówki przynajmniej na pół godziny, aby smaki się przegryzły. Podawać jak klasyczna śledziową sałatkę: samodzielnie lub z dodatkiem świeżego pieczywa. Można również podać jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków gotowanych w mundurkach. Jeśli szukacie innych, pysznych przepisów na śledzie, to zapraszam Was do zestawienia najlepszych przepisów ze śledziami w roli głównej. Przepis dodaję do copiątkowej akcji "Błyskawiczne piątki" . Zapraszam wszystkich
Codzienna kuchnia niecodziennazaskoczy wszystkich. Fioletowe ziemniaki maja niesamowity kolor. Pytania w stylu: "A co to jest? A jak one smakują?" są gwarantowane. Przeprowadziłam wśród domowników pewien eksperyment, polegający na rozróżnieniu koloru i smaku ziemniaków z zamkniętymi oczami. Nikt nie zgadł, który z ziemniaków to był ten fioletowy;) A Wy? Lubicie jarzynową? Składniki: 4 jajka 4 fioletowe ziemniaki* 3 marchewki 3 kiszone(...)majonezu 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu opcjonalnie: łyżeczka musztardy sok z cytryny, sól, pieprz do smaku Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki. Składniki sosu wymieszać, doprawić
Obiad gotowyprzykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni
Bullioosób. Raz, dwa i gotowa! W sam raz, żeby zacząć świąteczną ucztę! Składniki: opakowanie śledzi SEKO , ja wykorzystałam 2 opakowania gotowego już tatara ze śledzia SEKO 3 ziemniaki 1 jabłko 3 jajka 5 łyżek majonezu 1 łyżeczka koperku sól i pieprz do smaku szczypiorek Przygotowanie: Śledzie przedkładamy do miski, chyba że pracujemy z innymi śledziami to wtedy odsączamy(...)paski. Tatar ze śledzia od firmy SEKO to duże, chrupiące kawałki warzyw połączone z solonym mięsem śledzia w gramaturze 100 g. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy również w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wszystkie składniki musimy połączyć, dodajemy majonez, przyprawiamy koperkiem, solą
Życie zaczyna się w kuchniILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 6 zie mniaków, 5 ogórków małosolnych, pęczek koperku, 2 łyżki majonezu, łyżka śmietany, łyżeczka musztardy (najlepiej ostrej), 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Obieram, kroję w większą kostkę. Ogórki kroję w kostkę, osączam na sicie. Koperek i czosnek drobno siekam. Wszystkie składniki łączę z majonezem, śmietaną i musztardą
JejKuchniaŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: P uszka tuńczyka w sosie własnym, 5 ziemniaków, puszka groszku, pęczek szczypiorku, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie, obieram i kroję w grubszą kostkę. Tuńczyka i groszek osączam z zalewy. Szczypiorek siekam. Wszystkie składniki mieszam
JejKuchniaILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 10 śre dnich ziemniaków, 3-4 łyżki masła, pęczek szczypiorku, 100 g kremowego sera topionego, 50 g tartego sera żółtego, 2 większe ząbki czosnki, 2 łyżki śmietany, 30 g masła, tymianek, bazylia, oregano, sól, ostra papryka. Przygotowanie: Ziemniaki myję, gotuję w mundurkach w osolonej wodzie około 25 minut, nacinam uważając, aby nie przeciąć ziemniaka
JejKuchniaposmakowała. Znaleziona w sieci. Składniki: 6 filetów śledziowych 1 puszka czerwonej fasoli 3 ziemniaki 1 ogórek kiszony 1 mała cebula pół szklanki pokrojonego szczypiorku 1-2 łyżki majonezu ewentualnie sól i pieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i również pokroić w kostkę. Ogórka i cebulkę drobno pokroić. Fasolę odsączyć z zalewy
Pysznie & Piękniewersja śledziowa;) Udekorujcie ją paseczkami ogórków kiszonych lub marynowaną papryką. Mam nadzieję, że czasem będziecie po nią sięgać (i nie tylko od święta;) Składniki: 5 większych ziemniaków ugotowanych w mundurkach i ostudzonych pokrojonych w drobniejszą kostkę 2 marchewki 2 pietruszki 2 ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę 1 nieduży por drobno posiekany 1 jabłko obrane i drobno posiekane
Zasmakuj Kuchninadzieję, że Was nie zanudzę ale dziś znów mam propozycję na śledzie. Śledzie w śmietanie i mascarpone z szalotką i imbirem świetnie smakują z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub z pieczywem. Już możecie je przygotować na Wigilię. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSylwestrową prywatkę albo świąteczny stół? Składniki; 40 dag ziemniaków 1 czerwona papryka pół puszki kukurydzy 1 czerwona cebula 2 ogórki kiszone sos; 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu sok z połowy cytryny sól, pieprz do smaku szczypiorek Przygotowanie; Ziemniaku ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić w kostkę. Paprykę i ogórka
Radość kipiąca uśmiechem.śledzenie:). Bo co jak co, ale groszek i ziemniak pasują do niego idealnie! 400g śledzi w oleju 4 duże ziemniaki 1 puszka groszku 1 cebula czerwona 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Śledzie odsączamy z oleju, myjemy i osuszamy. Kroimy na średniej wielkości kawałki. 2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę również
Szefowa kuchnikaszubsku. Zrobię jeszcze jakieś inne, może właśnie takie z jabłkami i chrzanem? Są bardzo smaczne, Smaczna Pyza Wam to mówi. Takie śledzie doskonale smakują z ciemnym chlebem albo ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprodukty. Sałatka jest sycąca, orzeźwiająca i ogólnie smakowita. Składniki: • 5 ziemniaków • 8 jajek ugotowanych na twardo • 5 jabłek • 1 łyżeczka tartego chrzanu • sok z 1 cytryny • 2 łyżki majonezu • 1 łyżka gęstej śmietany • sól, pieprz do smaku • szczypiorek Wykonanie: • Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę. • Jabłka obrać i również
To co kochamstole z okazji różnych spotkań towarzyskich. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 6 średniej wielkości ziemniaki (użyłam jakiejś odmiany, która nadaje się do sałatek) – kilka ogórków kiszonych – 1/2 – 1 czerwonej cebuli – jogurt bez laktozy – sól, pieprz – pietruszka Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Wszystkie warzywa pokroić w sporą kostkę. Dodać jogurt, przyprawy i wymieszać
Szybko Tanio Smaczniekolację. Zapraszam na sałatkę ziemniaczaną :) Sałatka ziemniaczana 4 średnie ziemniaki pół pęczka rzodkiewek 3 ogórki konserwowe pół pęczka szczypiorku (grubego szczypiorku z białą częścią) 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka musztardy (użyłam Sarepskiej) 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz, szczypta cukru Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i wystudzić. Pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki, ogórki
Posadzone i zjedzoneOleje zimnotłoczone to kulinarna wizytówka Szamotuł - zwłaszcza olej rydzowy, a pyry (zwane u nas czasem ziemniakami) to symbol Wielkopolski. Oba produkty doskonale się uzupełniają i razem tworzą wiele fantastycznych dań. Jedną z nich są pyry z olejem rydzowym. Niektórzy z Was zapytają, a cóż to jest ten olej rydzowy?. A więc wytwarza się go z nasion lnianki(...)odstawić na około 15 minut. Po tym czasie dodać ogórki, również pokrojone w drobną kostkę, szczypiorek oraz olej, wymieszać i odstawić do lodówki do przegryzienia się składników. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, następnie jeszcze gorące obrać z łupinki, poszatkować i polać olejem rydzowym lub przekroić na pół, wydrążyć środek tak jak na zdjęciu
Jadło i czytadłoskładniki na ciasto: 700 g ziemniaków 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 jako sól wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach (nie obieramy). Po ugotowaniu obieramy i dusimy na pure. Wykładamy na oprószona mąką stolnicę i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie robimy w nich dołek, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na np. 3 części
Domowy Smak JedzeniaLekka sałatka z białą kiełbasą z majonezem laight. 4 ziemniaki 2 cebule 4 kiełbaski parzone białe 3 marchewki 4 jajka majonez light sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki gotujemy w mundurkach,studzimy i obieramy,a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach do salaterki.Cebulę obieramy i drobno siekamy,układamy równo na ziemniakach.Doprawimy solą i pieprzem.Kiełbasę obieramy i kroimy w plasterki ,wykładamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipęczek, ser żółty 25 dag, śmietana gęsta 1,5 szklanki kolorowy pieprz, obrane ząbki czosnku, liść laurowy, 6 łyżek oleju w moździerzu dobrze utrzeć do naczynia żaroodpornego wsypać ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone w talarki, dodać pokrojoną cebulę i koperek, całą marynatę z moździerza i delikatnie zamieszać dodać na wierzch ugotowany kalafior i pieczarki w sosie śmietankowym z obiadu
W Mojej Kuchni Lubiędużych ogórków kiszonych pęczek szczypiorku pęczek koperku 4 rzodkiewki Na sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 duże ząbki czosnku sól, pieprz do smaku WYKONANIE Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i kroimy w dużą kostkę. W kostkę kroimy również ogórki. Siekamy koperek i szczypior. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę ( jedną zostawiamy do dekoracji). Wszystko mieszamy
W kuchennym oknie Ewyparówkami. Składniki: 5-6 średnich ziemniaków cebula 4 ogórki małosolne puszka kukurydzy 4 cienkie parówki drobiowe 4 łyżki oliwy łyżka octu balsamicznego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie obieramy i kroimy w sporą kostkę. Ogórki i cebulę również kroimy w kostkę, parówki w plasterki. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki przesypujemy do jednej miski, dodajemy oliwę
e-PrzepisyKulinarnekieliszek czerwonego wina, chwilę dusimy aż alkohol odparuje i płyn się zredukuje, przekładamy do żaroodpornego naczynia i układamy na mięsie plastry żółtego sera. W międzyczasie przygotowujemy puree. Ziemniaki gotowałam w mundurkach, wystudziłam, obrałam i zmiksowałam z dodatkiem masła soli i odrobiny pieprzu. Całość podzieliłam w stosunku 1:2 do większą część wymieszałam z pasztetem, mniejszą z ugotowanym i zblendowanym
W kuchennej krainiesałatki zachwycą każdego – nie tylko we Lwowie a winegret jest tak sycący, że spokojnie zastąpi nam obiad. Składniki sałatki winegret: seler korzeniowy ugotowany ze skórką 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 marchewki ugotowane ze skórką opakowanie 500 ml tartych buraków (odsączonych) albo 2 ugotowane buraki 4 kiszone ogórki pokrojone w kostkę po puszce groszku i białej fasoli
Ugotowane pozamiatanefeta 200 g szynki konserwowej puszka kukurydzy sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz do smaku Składniki sosu wymieszać doprawiając do smaku. Ziemniaki ugotować w mundurkach wystudzić, obrać pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. W kostkę pokroić również szynkę i ser. Szczypiorek posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Kukurydzę osączyć
6niebopełną miskę pysznej sałatki :) Składniki: 6 młodych ziemniaków 2 cebule 1 pęczek rzodkiewki ½ pęczka natki pietruszki ½ szklanki gęstej śmietany sól i pieprz do smaku cukier do smaku Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzić,obrać, pokroić w grubszą kostkę razem z cebulą. Połączyć z startą rzodkiewką, posiekaną natką pietruszki, przyprawić do smaku. Podawać ze śmietaną
Tradycyjna Kuchniazamknąć szybkowar, po zasyczeniu ciśnienia na mniejszym ogniu gotować z 45 minut, spuścić ciśnienie, wyjąć piersi i blenderem zmiksować wywar z cebulą, owocami na gęsty sos podać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach pokrojonymi w talarki, ugotowaną w osolonej wodzie fasolką, buraczkami zasmażanymi - kacze piersi są z sosem obłędnie smaczne a sam sos naturalny bez mąki...pycha...polecam...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzastąpić nawet i obiad. 500g ziemniaków 1 pęczek rzodkiewki (duży) 150-200g wędzonego boczku 120g sera feta 1/2 pęczka koperku Dodatkowo: majonez jogurt naturalny czarnuszka (zamiast pieprzu) Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pokrojony boczek podsmażyć na patelni, a następnie dokładnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki, fetę w kostkę, a koperek posiekać
Di gotujeboczek, smażymy do zarumienienia. Boczek przekładamy na talerz zostawiając na patelni olej, na którym smażymy cebulę. Podlewamy wodą, dusimy 5-10 minut do miękkości i wyparowania płynów. 2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i rozgniatamy praską (najlepiej kiedy są jeszcze ciepłe). Mieszamy z twarogiem, boczkiem, cebulą, surowymi jajkami, mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy
Szefowa kuchnigłodne miejsce. Najlepiej wykorzystać mięso z rosołu (gotujemy sobie niedzielny rosół; kurczaka wyjmujemy, obieramy mięso); ewentualnie pierś kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Jaja ugotować na twardo, obrać. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać. Wszystko pokroić w kostkę. Groszek, ogórki i oliwki odsączyć. Ogórki pokroić w małą kosteczkę, oliwki w krążki. Składniki sałatki wymieszać z sosem. Odstawić na jakiś czas
6nieboSkładniki: 8 średnich ziemniaków 8 plasterków boczku 1 mała cebula 2 łyżki masła 1 gałązka lubczyku 3-4 gałązki oregano 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz Przygotowanie Ziemniaki ugotować w mundurkach … Czytaj dalej Ziemniaczki z boczkiem
czarrna od kuchnismaku do dekoracji: świeża zielenina, np rzeżucha Składniki sosu wymieszać, na czas przygotowania sałatki odłożyć do lodówki. Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić, pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę. Jaja ugotować na twardo, obrać, również pokroić w kostkę. Podobnie pokroić ogórki i cebulę. Składniki sałatki wymieszać wraz z sosem. Schłodzić. Przed podaniem
6niebomenu. Polecam. Składniki: 10 średnich ziemniaków 2 jajka 1/2 szklanki mąki kostka twarogu (20 dag) 1/2 czerwonej cebuli łyżka masła mąka do panierowania tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę. Zagniatamy ciasto. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy do twarogu. Wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy do smaku
Pobite gary Barbarywodę, przyprawę w płynie, dodać cebulę z patelni, mielone kotlety i gotować na małym ogniu z 15 minut, ktlety wyjąć na talerz, wlać śmietanę, zagotować dodać natkę KLUSKI: ziemniaki ugotować w mundurkach, ciepłe obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa, ciepłe wyłożyć na stolnicę, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać w niego jajko, zagarniając składniki
W Mojej Kuchni Lubięwarstwę lekko ugniatamy aby szczelnie wypełniła foremkę. Na koniec zdejmujemy obręcz, a całość dekorujemy natką pietruszki. Sałatka jest dosyć kwaśna dlatego dobrze smakuje ze świeżym chlebem albo z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach
Bon Appetit Małgorzatymajonezu mleko sól, pieprz Wykonanie: Śledzia przepłukać, włożyć do miski i zalać mlekiem. Pozostawić by się wymoczył na ok 2-3 godziny w zależności jak słone były śledzie. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, pokroić w kostkę. Śledź, ogórek oraz cebulę pokroić w kostkę. Soczewicę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jogurt wymieszany z majonezem i dokładnie wymieszać
magiczna kuchnia Kasicebulka rewelacyjnie podkreśla smak sałatki Składniki ziemniaki, 4 duże sztuki brokuł, 1 sztuka cebula, 1 duża sztuka majonez, 3-4 łyżki śmietana 18%, 2 łyżki sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, obieramy, kroimy w kostkę. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie 5-7 minut, dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w pióra, smażymy na złoty kolor na kropelce oleju
Gotowanie moimi oczamiśrednich ziemniaków 1 duża wędzona makrela (500 g) 1 czerwona cebula 4 kiszone ogórki 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki majonezu Ziemniaki ugotować, jak nam wygodnie w mundurkach lub obrane. Następnie wystudzone obrane ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wędzoną makrelę oczyścić z ości i skóry, rozdrobnić na kawałki
Monia miesza i gotujepaczka mrożonego szpinaku (świeży około 400 g) 1-2 łyżki masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek 1 roztrzepane jajko ok.200 g mąki sól,pieprz 2 ząbki czosnku Ziemniaki ugotowałam w mundurkach w osolonej wodzie. Sugeruję aby zrobić to dzień lub co najmniej parę godzin przed zaczęciem robienia ciasta. Obrałam je ze skórki i przecisnęłam przez praskę. Szpinak
potrawyregionalnełyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu sól pieprz Śledzia wymoczyć w zimnej wodzie, około 2 godzin. W tym czasie raz wymieniam wodę. Wymoczone pokroić w skośne paseczki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, a następnie obrać i pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać z pozostałymi składnikami i schłodzić w lodówce. sałatka ziemniaczana ze śledziem
O kuchni z uczuciemSKŁADNIKI: 4 szt. śledzi marynowanych podwójnych,lub 7-8 pojedynczych 4-5 dużych ziemniaków 1 cebula kilka ogórków korniszonów papryka świeża czerwona majonez i śmietanka 18% PRZYGOTOWANIE: ziemniaki ugotować w mundurkach,ostudzić ,obrać i pokroić w grubą kostkę, śledzie ,korniszony i paprykę również kroimy w grubą kostkę cebulkę w drobną kotkę mieszamy śmietankę z majonezem,pół na pół
Swojskie jedzonkoprzygotowania kopytek potrzebujemy (4 solidne porcje): – 1 kg ziemniaków – 1 jajko – 1 szklankę mąki bezglutenowej – szczyptę soli – odrobinę pieprzu Ziemniaki gotujemy w mundurkach, gdy będą miękkie
Szybko Tanio SmacznieCebulę kroimy w kostkę, jabłko ścieramy na tarce o małych oczkach. Śledzie kroimy na średnich rozmiarów kawałki i łączymy wszystkie składniki - śmietanę, cebulę, jabłko, rybę, pieprz. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakumasłem. Pycha! Składniki: 1 kg ziemniaków ok. 1 szklanki mąki 1 jajko Sól Farsz: ok. 350 gram twarogu 1 jajko 2 cebule Sól Pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do masy jajko, mąkę i sól. Wyrabiamy na ciasto z którego formujemy wałek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju
Smaki EwyProporcje dla 3-4 osób 250 g twarogu 300 g ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 11-13 łyżek mąki pszennej sól, pieprz Ziemniaki ugotować w mundurkach, jeszcze ciepłe obrać, wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę, dodać twaróg, oraz pozostałe składniki, na tym etapie masa może być już za twarda do wyrabiania malakserem więc
Jadło i czytadłokonkurencji ze strony pieczonych i wędzonych mięs, sałatka jest zawsze tylko dodatkiem. Ale jest! I jest pyszna! Delikatna, kremowa, idealnie skomponowana, niezastąpiona! Składniki na sałatkę jarzynową 5 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach (ze skórką) 4 średnie ugotowane marchewki 2 średnie ugotowane pietruszki 1 nieduży ugotowany seler 1 puszka dobrej, słodkiej kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego (lub szklanka ugotowanego, mrożonego groszku
Rozpustne gotowaniemasła szczypta nasion chilli prażone płatki czosnku PRZYGOTOWANIE: Mięso wymieszać z wyżej wymienionymi składnikami i uformować kulki po czym lekko je spłaszczyć. Smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie przełożyć je na 10 minut na patelnię z masłem i przyprawami. Niech skórka stanie się lekko chrupiąca
ClauditteMissCookingszpinaku 1/2 lampki białego wina szczypta soli oraz pieprzu zioła prowansalskie 1/2 szklanki jogurtu naturalnego łyżka oliwy z oliwek 300 gram piersi z kurczaka 1/3 pęczka kopru Ziemniaki gotujemy w mundurkach z dodatkiem soli. Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i marynujemy w jogurcie naturalnym 10 minut. Następnie grillujemy po 2 minuty
Mango Papajałyżki) i smażymy kilka minut aż gruszki nam zmiękną. Następnie robimy zawiesinę z mąki oraz wody i dodajemy do sosu. Truskawki lekko solimy i dodajemy odrobinę octu balsamicznego. Ziemniaki gotujemy w mundurkach z połową łyżeczki soli, studzimy i miksujemy z masłem. Do tego dodajemy żółtka, suszone pomidory w płatkach i mieszamy. Z masy za pomocą rękawa wyciskamy rozetki i pieczemy
Kuchenne WariacjeDodatkowo: garść orzechów włoskich szczypta cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego łyżka oleju kokosowego 300 gram świeżych truskawek sok z 1/4 limonki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jogurt naturalny, mąki, sól i cukier. Całość dokładnie zagniatamy, jeśli klei się do rąk dodajemy więcej mąki ziemniaczanej. Bierzemy w dłonie
Mango Papajaodsączyć na ręczniku kuchennym i delikatnie zdjąć ciasto z chochelki. Gotowe wystudzone czapeczki nadziewać dowolnie: owocami lub np. sałatką ziemniaczaną Składniki na sałatkę ziemniaczaną: 2 ugotowane marchewki 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 jabłka 2 kiszone ogórki lub świeże ½ szklanki śmietany lub majonez Kminek Sól do smaku Wykonanie sałatki żmudzkiej: Wszystkie składniki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, wymieszać
Tradycyjna Kuchniakotlety ryżowe z serem i ziemniakami. Pychota! Składniki: 50 dag ziemniaków 20 dag sera żółtego 4 jaja ¼ szklanki ryżu sól, pieprz mąka do panierki olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce razem z serem. Dodać ugotowany ryż na półtwardo, jaja i doprawić do smaku. Formować owalne kotleciki, obtaczać w mące i smażyć na oleju
Tradycyjna Kuchniasałatka ziemniaczana. Jeśli nie macie pomysłu na przekąskę zapraszam po przepis. Składniki: ziemniaki sałatkowe ogórki kiszone koper sól pieprz chilli w płatkach majonez ( u mnie Winiary) Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach i gdy delikatnie przestygną obieramy je ze skórki. Następnie kroimy pyrki i ogórki w drobną kosteczkę. Dodajemy posiekany koperek i majonez i doprawiamy do smaku. Sałatkę podajemy schłodzoną
Wielki apetytsera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem
Bulliociepło. Ulubiony zestaw mojej Mamy to gotowane ziemniaki ze skwareczkami i koperkiem i botwinka do popicia. A o to mój wymarzony wiosenno - letni obiad z botwinką: młode ziemniaki gotowane w mundurkach, fasolka szparagowa z tartą bułką w maśle i "schabowy - drobiowy" :-) Botwinka - świeżynka, w ten piątek na targu zakupiona Smacznego
Kuchnia po mojemukcal. Składniki (na niewielką salaterkę) : 4-5 ziemniaków duży pęczek rzodkiewki mała czerwona cebula pęczek szczypiorku 2 łyżki śmietany 12% (lub majonezu) łyżka musztardy sól i pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy wystygną obieramy je i kroimy w kostkę. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy, rzodkiewki kroimy w ćwiartki. Warzywa przekładamy do miski. Musztardę mieszamy ze śmietaną i przyprawami
e-PrzepisyKulinarnesól, pieprz przyprawa Maggi Sos szpinakowy: 100 g boczku 3 garście świeżego szpinaku 1 serek topiony 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatałowa przyprawa Maggi Ziemniak ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe obrać z łupin i przepuścić przez praskę, dodać jajko, mąkę przyprawy i dokładnie wymieszać rękoma. Z ciasta wyrabiać kulki lub tradycyjne dla kopytek
Jadło i czytadłosól/ do smaku ciasto: 600 z mąki/ semoliny plus 100 g mąki 00 20 ml oliwy z oliwek extra virgin 375ml wody sól/ do smaku Wykonanie: -Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę. -Ser zmielić. -Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie/ czosnek usunąć/. -Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą
Zakamarki mojej kuchniwykonaniu! potrzebujemy: - 6 średniej wielkości ziemniaki (użyłam jakiejś odmiany, która nadaje się do sałatek) - ogórki kiszone - 1/2 - 1 czerwonej cebuli - jogurt bez laktozy - sól, pieprz - pietruszka Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić. Kartofle, cebulę - obrać i pokroić w spore kawałki. Ogórki pokroić. Wszystko wymieszać. Dodać jogurt, przyprawy i posiekaną pietruszkę. Schłodzić w lodówce, żeby całość się "przegryzła". Ewentualnie doprawić
Szybko Tanio SmaczniePewnej nocy naszło mnie na nocne jedzenie. Wzięłam to co było pod ręką. Składniki: 2-3 ziemniaki ugotowane w mundurkach łyżka masła 1/2 cebuli do smaku przyprawa: suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim
ClauditteMissCookingsoku z cytryny 1 mały ząbek czosnku 1 mała ły żeczka cukru sól, pieprz do smaku opcjonalnie: koperek , drobno posiekany ogórek.. Przygotowanie: Tuńczyka odcedzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki : jajko, drobno posiekaną cebulę, przyprawy , czosnek. Formować kotleciki lub jak kto woli małe, duże kuleczki, obtoczyć w mąc
Gaździnka warzygorącą wodę - energicznie wyrabiać ciasto ( mąka się zaparza i po ugotowaniu pierożki są mięciutkie ). Wody tyle alby się ciasto związało i nie kleiło do rąk. ( nie poparzyć się ) Ziemniaki ugotować w mundurkach, cebulę drobno posiekać i zeszklić, wszystko wystudzić i zmieszać z serem na gładką masę. Doprawić do smaku. Sklejone pierogi wrzucić do osolonego wrzątku - zamieszać, żeby się nie przykleiły
Gaździnka warzysera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem
Bulliocytryny. Mieszamy i zalewamy pokrojone na kawałki, wymoczone śledzie. Odstawiamy na dobę, aby smaki się przegryzły. Śledzie w oleju, to nie tylko zakąska. Z ugotowanymi ziemniakami (nawet w mundurkach) mogą stanowić pełnowartościowe danie obiadowe. Mając na uwadze walory zdrowotne śledzi – są bogate w pełniowartościowe białko, witaminy i mikroelementy – śledzie pod różną postacią powinny częściej gościć na naszych stołach, nie tylko
mojewypiekiinietylkocytryny, pokrojone śledzie, bazylię i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny. Podawać podobnie jak tradycyjne śledzie w śmietanie, czyli z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Można też podać jako klasyczną przekąskę :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaNajbardziej popularny śledź na wigilijny stół i nie tylko. Podany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i surówką z kiszonej kapusty jest smacznym daniem obiadowym. Składniki: -solone filety śledziowe -czerwona i biała cebula -olej -pieprz -słodka papryka -można dodać do dekoracji pieczarki marynowane z marchewką, szczypiorek i ogórek konserwowy Filety moczymy kilka godzin w zimnej wodzie
Maminek kulinarnypokroić w grubszą kostkę. Dodać razem ze śledziami do śmietany i wymieszać. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odstawić na pół godziny do lodówki. Podawać z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaeksperymenty przyjdzie jeszcze czas. Składniki: 1 kg ziemniaków 100g mąki pszennej 1 łyżka soli świeżo zmielony pieprz 1 roztrzepane jajko Dodatkowo: masło odrobina oliwy listki szałwii Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, około 30-40 minut. Gdy będą miękkie odcedzamy i obieramy gdy są jeszcze gorące. Natychmiast rozgniatamy je praską lub mielimy maszynką. Jeszcze ciepłe
Smakowity Blog Kulinarnyżurawinowy Żurawinę gotujemy z dwiema łyżkami wody oraz nalewką, tak długo aż się rozpadnie. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz miodem. Dusimy jeszcze 1-2 minuty. Zapiekane ziemniaczki Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez 15 minut, następnie studzimy i kroimy w ćwiartki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, chili, majerankiem i tymiankiem. Dodajemy łyżkę tłuszczu wytopionego ze smażenia piersi kaczki i dokładnie mieszamy
Mango Papajałyżki majonezu 1 łyzka jogurtu greckiego Wykonanie: Matiasy namoczyć w mleku, trzymać je w nim ok.2h. Następnie wyjąc, osączyć na papierowym ręczniczku i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, pokroić w dużą kostkę. Jajka ugotować na twardo, pokroić w połplasterki. Ogórki kiszone pokroić w plasterki. Cebulę sparzyć wrzątkiem, odsączyć, natkę posiekać. Dodać wszystko do sałatki. Dołożyć
Walijskie Pichceniebrokuły i kalafior, ok 0,5kg pojedyncza pierś z kurczaka awokado 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy przyprawy: curry, tymianek, majeranek, bazylia, papryka ostra i ew. słodka Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w mocno osolonej wodzie. Widelcem sprawdzamy czy są miękkie. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ósemki
Taste Of My Dayogórek kiszony 4 sztuki, sól 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, majonez light 180 ml, matiasy 8 sztuk marchew, pietruszkę, seler ugotować i wystudzone pokroić w kosteczkę ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzone obrać i pokroić w kosteczkę ogórek kiszony pokroić w kostkę obrany ze skórki dodać groszek konserwowy odsączony na sitku do smaku sałatkę doprawić pieprzem, majonezem light
W Mojej Kuchni LubięSasznie wypełnione masą twarogową. Składniki na 12- 15 sztuk: 1,5 kg ziemniaków 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajo sól pieprz olej do smażenia 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić do wystudzenia, obrać ze skórki, rozdrobnić w ręcznej prasce lub ugnieść jak zwykle na obiad. Do masy ziemniaczanej dodać jajo, mąkę oraz obfitą
Apetyczna babeczkagrecki 400 ml majonez sojowy (niekoniecznie) 200 ml wersja bezmleczna: majonez (sojowy lub zwykły) 200 ml śmietanka sojowa 200 ml wersja light: jogurt naturalny niskotłuszczowy 400 ml Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Grzyby i oliwki pokroić w plasterki. Kalarepki i jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Kiszone ogórki pokroić
głodny alergikcytryny Przygotowanie : Zioła umyć, osuszyć i drobno pokroić Wszystkie dobrze wymieszać i dodać śmietanę lub jogurt Przyprawić do smaku solą, pieprzem ewentualnie zakwasić cytryną Nadaje się do ziemniaków gotowanych w mundurkach, proste i zdrowe
Proste PotrawyFarsz II 1 szklanka ugotowanej kapusty kiszonej kilka grzybów suszonych (namoczyć i ugotować) lub pieczarek(poddusić) Łyżka oleju, sól, pieprz Kapustę i grzyby przepuścić przez maszynkę, przyprawić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, po ostudzeniu obrać, przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, jajko, posolić i wyrobić ciasto. Z ciasta formować większe placki, kłaść na każdym łyżkę wybranego farszu, utoczyć kulę, następnie rozpłaszczyć
Praktyczna plpieprzu w trakcie jedzenia całość zalać 3 l wody, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godziny opcjonalnie można całość opruszyć mąką tradycyjnie potrawa podawana jest z ziemniakami gotowanymi w mundurkach Źródło: internet Prawda, że proste
bastalenanich mięso (całą noc w lodówce). Następnie grillowaliśmy z obu stron. Szwabska kartoflanka 4 średnie ziemniaki 2 ogórki kiszone pół cebuli majonez jogurt naturalny pieprz koperek Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, wystudziłam, a następnie obrałam i pokroiłam w plastry. Ogórki kiszone oraz cebulę pokroiłam w drobną kostkę. W kubku wymieszałam majonez, jogurt ( ilość dobierzcie wg własnych upodobań ) pieprz i koperek
bastalenachociaż. Do tego skrzydełka BBQ. Palce lizane były. I co z tego jak (znowu) przyszło nam pałaszować wszystko w domowym zaciszu. Ale przynajmniej "Żelazną damę" sobie obejrzeliśmy. Ziemniaki ugotowane w mundurkach wystudziłam, obrałam, a następnie pokroiłam w półtalarki. Cebulę posiekałam w drobną kostkę. Pieczarki podsmażyłam na łyżce oliwy, wystudziłam. Kukurydzę odcedziłam. Wszystkie warzywa wymieszałam z 2-3 łyżkami majonezu
bastalenadzięki urozmaiceniu warzyw dostarczy nam wielu cennych składników... Składniki: 250g fasolki szparagowej, puszka tuńczyka, 2 pomidory, czerwona cebula, główka sałaty, garść czarnych oliwek, 4 ziemniaki, 2 jajka. Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, ostudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w cząstki. Dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz odsączonego tuńczyka i przepołowione oliwki
Z miłości do słodkościmaly ogorek zielony salata peczek koperku skladniki na sos: 5 lyzek oliwy sok z cytryny 2 lyzki soku jablkowego sol, bialy pieprz lyzeczka musztardy cukier do smaku wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a nastepnie obieramy, kroimy w plastry i przekladamy do duzej miski. Salate kroimy w paski lub rozdzieramy na kawaleczki. Dokladamy do ziemniakow. Z jablka usowamy gniazda nasienne
Przysmaki Karolkidorsza skladniki: 400g dorsza 400g ziemniakow 40g orzechow piniowych 3 zabki czosnku sol, pieprz papryka w proszku 3 jajka bulka tarta natka pietruszki olej do smazenia wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po odcedzeniu obieramy i przepuszcamy przez praske. Filety z ryby osuszyc, usunac osci i rozdrobnic. Ja pokroilam w kosteczke. Czosnek i natke pietruszki posiekac. Orzechy piniowe uprazyc na patelni
Przysmaki Karolkismaku :) Rewelacyjan na świąteczy stól. Polecam Zaczynamy : Składniki: 4-5 ziemniaków 4 ogórki konserwowe 4 matiasy pół cebuli sól, pieprz sos tatarski - przepis znadziecie tutaj Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ugotowane kroimy w gubą kostkę. Wymoczone śledzie kriomy w paski. Ogórki w półtalarki. Cebulę- bardzo drobno w paseczki. Wszystkie składniki łączymy- dodajemy 3-4 łyżki sosu tatarskiego
Smaki Edytypatelni rozgrzać kilka łyżek oleju z 2 łyżkami masła. Smażyć filety kilka minut z każdej strony(ok.3 minuty na stronę - a potem zmniejszyć gaz i dosmażyć). Podałam z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i obsmażonymi potem po obraniu na rumiane plastry i surówka z roszponki z innymi sałatami ( skropioną delikatnym dresingiem
Buniabaje w kuchnizdjęcia wyszły przeokrutne, więc będę musiała ją powtórzyć. Składniki: 10 średnich młodych ziemniaków 5 ogórków małosolnych pęczek koperku pęczek szczypiorku pęczek natki 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej sól pieprz Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy i obieramy. Do miski wrzucamy pokrojone w większe kawałki ziemniaki, pokrojone
KardamonovySzklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Ilość dodanej mąki zależy od tego jak mączystych ziemniaków użyjecie. Oprócz składników potrzebować będziesz stolnicy, trochę mąki do podsypywania i ewentualnie praskę do ziemniaków (choć ziemniaki można utłuc także zwykłym tłuczkiem). PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki dobrze szoruję, gotuję w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzam, studzę. Ziemniaki obieram, kroję na kawałki i rozdrabniam tłuczkiem
Zasmakuj Kuchniząbki czosnku 8 małych pieczarek 1/2 białej cebuli zwanej czosnkową pieprz, sos sojowy, oliwa z oliwek Zaczynamy od umycia warzyw. Kroimy paprykę, cebulę i pieczarki a ziemniaki wrzucamy do wody w mundurkach i gotujemy do miękkości. W czasie kiedy ziemniaki gotują się my na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, pieczarki i paprykę. Przesmażamy aż cebula zacznie się rumienić. Teraz
vegetanieZiemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. W tym czasie pokroić cebule pieczarki i podsmażyc na patelni. Ziemniaki obrać po ugotowaniu, a kiedy wystygną przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka i obie mąki, posolić i szybko zagnieć ciasto. Utoczyć z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą spłaszczyć, pośrodku zrobić palcem dołek. Kluski wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować
w mojej kuchniinny sposób. Są smaczne, aromatyczne i tanie w wykonaniu. Składniki: 70 dag ziemniaków 1 ¼ szklanki mąki pszennej 1 czerwona papryka świeża 2 białe cebule 1 jajko 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku masło bułka tarta Wykonanie: Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić razem z obraną cebulą i przysmażyć na oleju. Wystudzone ziemniaki
Tradycyjna Kuchniałyżki masła 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 1 szklanka mleka 2-3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa 85 g sera żółtego WYKONANIE Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach około 10 minut, następnie ostudzić i obrać. Większość ziemniaków pokroić w nieregularną kostkę, zaś 2-3pokroić w talarki (będą ułożone na samej górze zapiekanki). Tak przygotowane ziemniaki skropić
Passions hobbies lifemoże tylko kilogramy. Ale dla takiej przyjemności warto zgrzeszyć i zaokrąglić się ociupinkę ;) Tak dla odmiany dziś po raz pierwszy w wersji z masełkiem... 3 ugotowane ziemniaki (mogą być w mundurkach) mąka (ilość zależy od tego jakie ciasto lubicie) jajko szczypta soli śliwki (całe lub połówki, wypestkowane) cukier masło Ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej. Następnie starłam je na tarce, dodałam mąkę
bastalenapodać je z różnymi sosami- pomidorowym lub grzybowym, z bazyliowym pesto lub po prostu z masłem szałwiowym. Zachęcam! ;) Składniki: 1kg ziemniaków łyżka soli 100g mąki pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 roztrzepane jajko Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i rozcieramy praską do ziemniaków lub mielimy w maszynce. Do ziemniaków dodajemy sól, mąkę, pieprz
Czerwona Porzeczkaprostu podprażona bułka tarta. Dzięki tej potrawie możemy również wykorzystać ziemniaki, które pozostały nam z poprzedniego dnia. Kopytka z serem i ziemniakami Składniki: 800 g ziemniaków 300 g białego sera około 1,5-2 szklanek mąki pszennej 1 jajko sól W pierwszej kolejności gotujemy ziemniaki do miękkości, najlepiej w mundurkach. Do tego przepisu możemy użyć także obrane i ugotowane ziemniaki
PatiGotujeostatnim czasie u mnie w domu zjadamy dość sporą ilość ziemniaków , na różne sposoby , czy gotowane , pieczone , czy smażone . Ale najbardziej zasmakowały nam ziemniaki z piekarnika w mundurkach ,są do tego łatwe w przygotowaniu i własnie dziś chciałabym zaprosić na takie pyszne ziemniaczki . Składniki 10 sztuk średnich ziemniaków 2 łyżeczki kopru suszonego sól
Mój Smakśledzi wyjmujemy ość grzbietową kroimy w grubsze kawałki dokładamy do zupy oraz wlewamy śmietanę, przyprawiamy pieprzem. Ziemniaki myjemy wstawiamy do garnka zalewamy zimną wodą gotujemy w mundurkach około 20 minut. Gorące ziemniaki kroimy na połówki nakładamy troszkę masła posypując pokrojonym koperkiem podajemy z zupą śledziową. Smacznego
kgwjanczewo