ziemniaki w mundurkach - 1232 przepisów (strona:52/83)

Kaukaskie klimaty czyli warzywa i chleb lawasz 229

ząbki czosnku 8 małych pieczarek 1/2 białej cebuli zwanej czosnkową pieprz, sos sojowy, oliwa z oliwek Zaczynamy od umycia warzyw. Kroimy paprykę, cebulę i pieczarki a ziemniaki wrzucamy do wody w mundurkach i gotujemy do miękkości. W czasie kiedy ziemniaki gotują się my na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, pieczarki i paprykę. Przesmażamy aż cebula zacznie się rumienić. Teraz

vegetanie
Kluski śląskie 160

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. W tym czasie pokroić cebule pieczarki i podsmażyc na patelni. Ziemniaki obrać po ugotowaniu, a kiedy wystygną przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka i obie mąki, posolić i szybko zagnieć ciasto. Utoczyć z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą spłaszczyć, pośrodku zrobić palcem dołek. Kluski wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować

w mojej kuchni
Kopytka z papryką 182

inny sposób. Są smaczne, aromatyczne i tanie w wykonaniu. Składniki: 70 dag ziemniaków 1 ¼  szklanki mąki pszennej 1 czerwona papryka świeża 2 białe cebule 1 jajko 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku masło bułka tarta  Wykonanie: Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić razem z obraną cebulą i przysmażyć na oleju. Wystudzone ziemniaki

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka drwala 478

łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 1 szklanka mleka 2-3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa 85 g sera żółtego WYKONANIE Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach około 10 minut, następnie ostudzić i obrać. Większość ziemniaków pokroić w nieregularną kostkę, zaś 2-3pokroić w talarki (będą ułożone na samej górze zapiekanki). Tak przygotowane ziemniaki skropić

Passions hobbies life
Wpadłam jak śliwka w kompot 226

może tylko kilogramy. Ale dla takiej przyjemności warto zgrzeszyć i zaokrąglić się ociupinkę ;) Tak dla odmiany dziś po raz pierwszy w wersji z masełkiem... 3 ugotowane ziemniaki (mogą być w mundurkach) mąka (ilość zależy od tego jakie ciasto lubicie) jajko szczypta soli śliwki (całe lub połówki, wypestkowane) cukier masło Ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej. Następnie starłam je na tarce, dodałam mąkę

bastalena
Domowe gnocchi 294

podać je z różnymi sosami- pomidorowym lub grzybowym, z bazyliowym pesto lub po prostu z masłem szałwiowym. Zachęcam! ;) Składniki: 1kg ziemniaków łyżka soli 100g mąki pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 roztrzepane jajko Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i rozcieramy praską do ziemniaków lub mielimy w maszynce. Do ziemniaków dodajemy sól, mąkę, pieprz

Czerwona Porzeczka
Kopytka z serem i ziemniakami 203

prostu podprażona bułka tarta. Dzięki tej potrawie możemy również wykorzystać ziemniaki, które pozostały nam z poprzedniego dnia. Kopytka z serem i ziemniakami Składniki: 800 g ziemniaków 300 g białego sera około 1,5-2 szklanek mąki pszennej 1 jajko sól W pierwszej kolejności gotujemy ziemniaki do miękkości, najlepiej w mundurkach. Do tego przepisu możemy użyć także obrane i ugotowane ziemniaki

PatiGotuje
Ziemniaczana kosteczka w przyprawach 176

ostatnim czasie u mnie w domu zjadamy dość sporą ilość ziemniaków , na różne sposoby , czy gotowane , pieczone , czy smażone . Ale najbardziej zasmakowały nam ziemniaki z piekarnika w mundurkach ,są do tego  łatwe w przygotowaniu  i własnie dziś chciałabym zaprosić na takie  pyszne ziemniaczki . Składniki  10 sztuk średnich ziemniaków  2 łyżeczki kopru suszonego  sól

Mój Smak
Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach 227

śledzi wyjmujemy ość grzbietową kroimy w grubsze kawałki dokładamy do zupy oraz wlewamy śmietanę, przyprawiamy pieprzem. Ziemniaki myjemy wstawiamy do garnka zalewamy zimną wodą gotujemy w mundurkach około 20 minut. Gorące ziemniaki kroimy na połówki nakładamy troszkę masła posypując pokrojonym koperkiem podajemy z zupą śledziową. Smacznego

kgwjanczewo
Trójkolorowa sałatka 267

Polecam:) około 4-5 średniej wielkości ziemniaków po 1 małej papryce: czerwonej, zielonej i żółtej 1 sałata (strzępiasta, rzymska lub ew. lodowa) 1 ząbek czosnku 4 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki bulionu 1 łyżka miodu 6 filecików anchovies/anchois 1 cebula 5 łyżek oliwy garść orzechów włoskich sól, pieprz Ziemniaki szorujemy. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy

Smaki Na Talerzu
Młode ziemniaczki z grilla 174

kawałkami chrupiącego kurczaka;) Składniki: 6 dużych ziemniaków, 6 łyżek oliwy z oliwek, łyżka ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki kminku, szczypta czosnku granulowanego, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz. Przygotowanie Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, tak były na pół surowe na pół ugotowane. Odlać, obrać i pokroić na grube plastry. Oliwę zmieszać z wszystkimi przyprawami, posypać ziemniaki. Ułożyć na tacce do grillowania

Z miłości do słodkości
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem 193

sałatki! Ziemniaki, jajka na twardo, cebula, dobrej jakości majonez i koniecznie posiekana natka z pietruszki, dużo, dużo natki, bo jest zdrowa. Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem / 4 porcje Składniki: 1/2 kg ziemniaków, podobnej wielkości 3 jajka 1 cebula 4 łyżeczki majonezu lub więcej sól, pieprz do smaku 1/3 natki z pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach. Jajka gotujemy

Moja smaczna kuchnia
delikatne kopytka okraszone cebulą... 173

Składniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, mąka ziemniaczana 2 łyżki, mąka pszenna - ile potrzeba, sól 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka "XL", olej rzepakowy 2 łyżki, sól 1 łyżka, cebula 4 sztuki, smalec 6 łyżek/domowy, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki ziemniaki najlepiej ugotować w mundurkach wieczorem, odlać z wody i zostawić obrane ze skórki w garnku, następnie

W Mojej Kuchni Lubię
Wiosna / Lato 2017: Sałatka ziemniaczana a’la tzatziki 182

tzatziki Przygotuj garnek, nóż i deskę do krojenia, miski, łyżkę, durszlak. Przygotuj składniki: 3-4 ziemniaki, 2-3 ogórki małosolne, ½ pęczka koperku, 1 małą cebulę lub ½ większej cebuli, kilka łyżek majonezu lub jogurtu, sól, pieprz. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Miękkie kartofle przełóż na durszlak i odstaw je do wystudzenia. Wystudzone ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ogórki osusz

blog.moje-pasje.info
Kluski śląskie 132

kluski są pyszne, mięciutkie, wręcz aksamitne. Na zdjęciu kluski śląskie z sosem kurkowym. Składniki: 1 kg ziemniaków mąką ziemniaczana jajko sól mąka pszenna do oprószenia blatu Wykonanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do miski, uklepujemy równomiernie na jej dnie i dzielimy na 4 części. 1/4 ziemniaków

Smak mojego domu