ziemniaki w mundurkach - 1232 przepisów (strona:43/83)

Sałatka ziemniaczana ze szparagami 126

obok nich obojętnie, choć jeden pęczek zawsze znajdzie się w moim koszyku. Szparagi, czy to zielone czy białe, lubią prostotę, dlatego u mnie najczęściej lądują na talerzu z młodymi ziemniakami, koperkiem, polane roztopionym masłem. Często przygotowuję z nich zupę, dodaję do risotto, makaronu albo przygotowuję sałatkę, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla. Korzystajcie ze szparagów(...)Dressing: 50 ml octu winnego 100 ml oliwy extra vergine lub oleju roślinnego szczypta soli morskiej szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy, a gdy lekko przestygną obieramy i kroimy w pół-plastry.  Przed gotowaniem szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 długości szparaga). Zielone szparagi najlepiej jest

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka ANANAS 2017

ciekawych przepisów, że na pewno nie omieszkam ich wypróbować :) Zaczynam od warstwowej sałatki ANANAS, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również może stanowić niekonwencjonalną ozdobę każdego stołu. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać i pokroić w drobną kostkę. Udka kurczaka ugotować z dowolnymi przyprawami. Wystudzić. Oddzielić mięso od kości i rozdrobić na małe kawałeczki. Ogórki(...)tylko żeby utrzymać składniki na miejscu. Należy zwrócić uwagę, że już na etapie układania warstw, trzeba pilnować zachowania owalnego kształtu, przypominającego połówkę owocu ananasa. Warstwy sałatki: 1 warstwa  - ziemniaki (+sól +pieprz +majonez) 2 warstwa  - jajka (+sól +pieprz +majonez) 3 warstwa  - cebula (+sól +pieprz +majonez) 4 warstwa  - połowa mięsa z kurczaka (+majonez) 5 warstwa  - ogórki (+majonez

Świat Domowej Kuchni
Zapiekanka nelsońska 283

średnie cebule , 6 jajek , 4 łyżki masła , żółty ser , sól , pieprz - do smaku, 150 ml śmietanki - najlepiej słodkiej, natka pietruszki , bułka tarta do wysypania formy. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. 4 jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. (W przypadku suszonych grzybów trzeba(...)krótko na większym ogniu. Powinny się podsmażyć, a nie udusić. Doprawić solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków i posolić je lekko. Na ziemniakach poukładać jajka, a na jajkach pieczarki z cebulą. Całość posypać drobno posiekaną pietruszką. Na wierzchu ułożyć resztę ziemniaków. 2 jajka roztrzepać

Codzienna kuchnia niecodzienna
ŚLEDŹ W ŚMIETANIE 188

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Pyszny śledź idealny z ziemniaczkami ugotowanymi w mundurkach Składniki: 3 płaty śledziowe 1 mała cebulka lub 1/2 dużej 1 male jabłko 3-4 łyżki śmietany pieprz ocet Przygotowanie: 1. Platy śledziowe obmywamy z oleju, suszymy ręcznikiem i kroimy w kostkę. 2. Cebulkę obieramy z łupiny, kroimy w kostkę i dodajemy do śledzi. 3. Jabłko obieramy ze skorki(...)wszystko razem mieszamy, przyprawiamy do smaku pieprzem 6. Jeżeli lubimy możemy dodać do smaku kilka kropli octu lub soku z cytryny,  7. Najlepiej taki śledź smakuje z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Sałatka śledziowa z pieczonym burakiem i jabłkiem pod pierzynką rodem z Mazowsza 188

przygotowałam sałatkę śledziową z pieczonym burakiem, jabłuszkiem i nie tylko. Co tu wiele rozprawiać, raj dla smakoszy śledzi. Składniki: 7 płatów śledzi solonych 2 średnie jabłka 3 – 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 – 3 buraki (czerwone) 1 mała cebula 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki majonezu(...)trwało 40 minut w temperaturze ok. 200 st. Pieczone w ovenie ). Solone śledzie kroimy na niewielkie kawałki, skrapiamy oliwą, przyprawiamy pieprzem ( sporo ). Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Obrane ziemniaki, białka jajek i cebulę kroimy w kostkę. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Wystudzone buraki obieramy i kroimy w słupki, podobnie jak jabłka. Skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę łączymy z majonezem. Wszystkie

Smaki Ewy
ruskie pierogi z żytniej mąki... 136

żytnia z Kopytowa 3 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, masło 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, woda 1,5 szklanki FARSZ RUSKI: ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg, twaróg 25 dag, cebula podsmażona 5 sztuk, olej rzepakowy 2 łyżki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sól wędzona Royal Brand 1 łyżeczka OKRASA: cebula podsmażona(...)robocie i hakiem wyrabiać z 5 minut ciasto wyjąc na stolnicę obsypaną mąką i jeszcze ręcznie wyrobić na gładka kulę, schować do woreczka na 30 minut ugotowane i obrane ziemniaki zemleć w maszynce razem z twarogiem i dobrze wymieszać z podsmażoną wystudzoną cebulą, pieprzem i solą wędzoną z ciasta w woreczku odkroić porcję i rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy

W Mojej Kuchni Lubię
Gwiazdkowa sałatka śledziowa 297

jabłek. Składniki: 350g śledź 3 marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka 2 małe buraki 1 jabłko 1 czerwona cebula 450g marynowanych pieczarek odsączonych z zalewy 2 pęczki natki z pietruszki sól pieprz majonez Wykonanie: 1. Filety śledziowe wymoczyć w czystej wodzie, następnie pokroić w paseczki. 2. Marchew, pietruszkę i ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Buraki również(...)warstwami: marynowane pieczarki nóżkami do góry, natkę z pietruszki, marchew, jabłko, posypać solą, pieprzem, posmarować trzema łyżkami majonezu, śledź, czerwona cebula posmarować trzema łyżkami majonezu, delikatnie posypać solą, pieprzem, ziemniaki, pietruszka, delikatnie posypać solą, pieprzem, posmarować trzema łyżkami majonezu, buraczek i posmarować cienką warstwą majonezu. Sałatkę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. 5. Sałatkę odwrócić

Szalona Kuchnia Eweliny
filet z kurczaka pieczony na warzywach 169

Składniki(2 porcje): - 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na półtwardo (gotowałam ok 10 minut od zagotowania się wody) - dwie małe cukinie - kilka pomidorków koktajlowych - czerwona cebula - 6 ząbków czosnku - sól morska, świeżo mielony pieprz - liście bazylii - dwie łyżki oliwy - pojedynczy filet z kurczaka marynata: - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól morskai pieprz czarny mielony do smaku - 2 posiekane ząbki czosnku(...)Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i p rzekrajamy na dwa kotlety.  Składnimi marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią mięso. Odstawiamy minimum na godzinę do lodówki. Ziemniaki obieramy i razem z cukinią kroimy w grube plastry, cebulę w piórka, pomidorki rozkrajamy na pół, a ząbki czosnku rozgniatamy nożem. Tak przygotowane warzywa wkładamy do naczynia do zapiekania. Oprószamy

Cook&Love
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami 142

Przepis z cyklu szybko, tanio i smacznie. Przedstawiam wam na prawdę pyszną zapiekane ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami.  Składniki: 500 g - 600 g ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłam z szynki) 15 pieczarek 2 ząbki czosnku 2 małe cebule  200 g sera żółtego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego olej / masło do smażenia majeranek, tymianek, sól, pieprz(...)ostra papryka - opcjonalnie) Sos beszamel: 40 g masła 40 mąki pszennej 200 ml śmietany 12 % 1 żółtko 2 szklanki mleka (500 ml) sól, pieprz, gałka muszkatołowa  Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, studzimy i kroimy w plastry. Żółty ser ścieramy na tarce. Pokrojoną cebulę w kostkę bądź piórka podsmażamy na oleju / maśle wraz z obranymi i pokrojonymi w plastry

W Moim Magicznym Domu
Sałatka z ziemniakami, szparagami, jajkami, sałatą i tuńczykiem 156

bardzo wiosenna. 6-8 małych ziemniaków pęczek zielonych szparagów około 150 g tuńczyka w oliwie (polecam taki w słoiczku) 4 jajka sałata rzymska lub strzępiasta Sos: 3-4 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno 2 łyżeczki wody sól, pieprz, cukier Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu obieramy(...)części). Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo. Po wystudzeniu i obraniu kroimy je na ćwiartki. Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy do niej również ziemniaki, szparagi, jajka oraz osączonego z oliwy i rozdrobnionego na mniejsze części tuńczyka. Składniki na sos przelewamy do garnuszka i chwilę ubijamy trzepaczką. Polewamy sałatkę, mieszamy delikatnie

Smaki Na Talerzu
Sałatka warstwowa gyros 505

ziemniak 2 szt, ser żółty starty 1 szklanka, pieczarki marynowane 1 mały słoik, kukurydza konserwowa 1/4 puszki, pierś kurczaka 2 szt, przyprawa gyros 2 łyżki, szczypiorek posiekany 5 łyżek, olej do smażenia,  sos: majonez 5 łyżek, ketchup 2 łyżki, jogurt naturalny 1 łyżka, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Marchew i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie(...)kurczaka należy wystudzić. Kurczaka wykładamy na sałatkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim kurczaka. Ser żółty smarujemy sosem majonezowym. Następnie układamy pokrojone w kostkę ziemniaki i polewamy resztą sosu. Sałatkę wkładamy do lodówki, najlepiej schłodzić ją do następnego dnia. Keksówkę nakrywamy talerzem i wywracamy do góry dnem. Delikatnie usuwamy folię. Na boki sałatki układamy kukurydzę

kulinarne odsłony pati
Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem, boczkiem i dymką 168

zapiekance.  Ta jest inna, cieniutka - mało warstw, dużo smaku.  Zobaczcie sami: (na zdjęciu zobaczycie co prawda same ziemniaki i szczypior, dlatego należy zagłębić się nieco dalej:D) Składniki: - 6 sporych ziemniaków ugotowanych w mundurkach. wystudzonych i obranych - 3 ćwiartki z kurczaka - 3 dymki - 200 g boczku wędzonego - 4 łyżki kwaśnej śmietany - olej rzepakowy do smażenia - sól, pieprz, papryka(...)kostkę, podsmażamy na tłuszczu ze smażenia kurczaka. Dodajemy pokrojoną dymkę z większością szczypioru (zostawiamy odrobinę do posypania). Smażymy aż dymka się zeszkli. Wykładamy na kurczaka, następnie smarujemy śmietaną. Ziemniaki kroimy w grube plastry i układamy dachówkowo na warstwie śmietany. Ziemniaki smarujemy oliwą. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem, zapiekamy 20 minut. Na końcu posypujemy szczypiorkiem. Smacznego

Cook&Love
KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM 142

ziemniaczanej 1 jajko 1/2 lub jak wolicie więcej startego parmezanu  lub cheddara 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól do smaku Ziemniaki ugotowałam w mundurkach. Najlepiej przygotować je nawet dzień wcześniej ,żeby nie były zbyt mokre. Obrałam i przepuściłam przez praskę. Dynię jak wspomniałam najlepiej upiec w temp.200 stopni  na wyłożonej papierem(...)puree. Zmiskowaną dynię smażyłam jeszcze przez około 20 minut aby odparować z niej wodę. Będzie wtedy bardziej gęsta i dodacie wówczas mniej mąki.  Przełożyłam ją do ziemniaków.  Dodałam jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Wsypałam mąkę pszenną. Możecie dodać jej mniej lub więcej w zależności od konsystencji ciasta. Następnie wsypałam parmezan.  Formowałam kluseczki. Kształt i forma zależy

potrawyregionalne
Kopytka z zasmażaną śmietaną 135

rozpisywać a raczej zaproszę was do wspólnego gotowania.  Składniki :  1,5 kg surowych ziemniaków  sól  1 jajko  2 szklanki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowa mąka do podsypania  330 ml śmietanki kremówki 30% Ziemniaki ugotować w mundurkach w słonej wodzie, następnie przestudzić i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Masę(...)było twarde, bo wtedy kopytka też będą twarde. Ciasto musi być trochę kleiste - dzięki temu kopytka będą puszyste. Pamiętajmt żę to, jak kleiste będzie ciasto zależy od użytych ziemniaków! Ziemniaki bardziej mączne są oczywiście mniej kleiste. Podzielić ciasto na kawałki i na posypanej mąką stolnicy rolować wałki grubości ok. 2 cm, następnie trochę je spłaszczyć i kroić ukośnie na małe

vaniliowoczekoladowa
HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (2 wersje) 707

wody 2 - 3 cebule 4 łyżki octu 250 ml śmietany 18 % 2 liście laurowe 4 kuli ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól i cukier do smaku ziemniaki ugotowane w mundurkach  Cebulę kroimy w piórka i gotujemy w litrze wody do miękkości razem listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Gdy cebula już będzie miękka dodajemy ocet - na 1 litr wody(...)mieszamy, tak żeby nie zostały grudki.  Następnie doprawiamy solą i cukrem do smaku oraz pieprzem ziołowym, na sam koniec dodajemy śledzie. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. Gotujemy ziemniaki w łupinach i podajemy do śledzi. HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (wersja rodzima) Składniki: • 500 g solonych śledzi • 3 cebule • 200 ml śmietany 18% • ½ szklanki mleka • sól, pieprz

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania