ziemniaki w mundurkach - 1232 przepisów (strona:41/83)

Ziemniaczki po chłopsku 346

tyle banalnie proste w przygotowaniu, że każdy sobie z nim poradzi :) Składniki: ziemniaki - 10 sztuk cebula - 2 sztuki czosnek - 2 ząbki boczek wędzony - 2-3 plastry pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy wystygną obieramy z łupin i kroimy na grubsze plastry lub w grubszą kostkę. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż tłuszcz się wytopi(...)lekko chrupiący. Cebulę kroimy w kosteczkę i dorzucamy do boczku. Czosnek wyciskamy przez praskę i także dodajemy na patelnię. Smażymy jeszcze chwilkę aż cebulka lekko się zezłoci i dodajemy ziemniaki. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy wszystko dokładnie i... gotowe

My simple kitchen
Sałatka warstwowa śledziowa + film 184

wodzie około godziny, po czym je odcedzamy i osuszamy. Następnie przygotowujemy sos, do miski przekładamy majonez dodajemy jogurt, doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i wszystko mieszamy. Marchewkę i ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Płaty śledziowe, ogórki kiszone oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dno szklanej miski wrzucamy pokrojone śledzie a następnie cebulę, warstwę cebuli posypujemy(...)pieprzu i skrapiamy oliwą. Wierzch smarujemy połową sosu majonezowo-jogurtowego. Na tarce o dużych oczkach ścieramy ugotowaną i obraną z łupin marchewkę a na warstwę marchewki ugotowane i obrane ziemniaki. Na ziemniaki nakładamy pozostały sos. Warstwę sosu przykrywamy pokrojonymi ogórkami kiszonymi a na wierzch sałatki ścieramy na tarce o dużych oczkach ugotowane jajka. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy na godzinę

Smakowite Dania
Sałatka ziemniaczana z pieczarkami i selerem 392

konserwowe; Słoik selera konserwowego (około 150 g); Pęczek szczypiorku; Majonez; Łyżka masła; Sól; Pieprz; Przyprawa do ziemniaków; 1 płaska łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety. Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w mundurkach w wodzie z dodatkiem soli. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostę. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostkę. Pieczarki dobrze umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na patelni(...)pieczarki, oprószyć ulubioną przyprawą do zup i podsmażyć. Seler dobrze odsączyć na sicie i pokroić na drobniejsze kawałki. Ogórki pokroić w półplasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Do miski wrzucić pokrojone ziemniaki, jajka, podsmażone pieczarki, posiekany seler, pokrojone ogórki i połowę posiekanego szczypiorku. Dodać majonez i wymieszać. Przyprawić przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem. Sałatkę przełożyć do salaterki, po wierzchu oprószyć przyprawą

Gospodyni Miejska
Warzywna zapiekanka z dynią i papryką 173

Składniki: 3 ziemniaki około 600g dyni piżmowej 2 papryki biała część pora 1 cebula 2 większe marchewki 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka zielonej pietruszki 200g żółtego sera 2 jajka 2 łyżki tartej bułki 1 łyżeczka suszonej bazylii spora szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Dynię obrać, oczyścić z nasion i zetrzeć na grubej tarce. Ziemniaki ugotować w mundurkach do średniej miękkości(...)Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz marchew startą na grubej tarce i paprykę pokrojoną w drobną kostke. Smażyć około 5 minut, a następnie wystudzić. W misce połączyć dynię, ziemniaki, podsmażone warzywa i 3/4 sera startego na grubej tarce. Dodać posiekaną pietruszkę, tartą bułkę, bazylię, gałkę muszkatołową i jajka. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia

kuchnia doski
Ziemniaki faszerowane 150

farszu 6 sporych, po 2 "na głowę") 150g świeżych pieczarek mieszcząca się w dłoni kostka wędzonego boczku 1 duża cebula pieprz, sól olej do smażenia masło folia aluminiowa Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Kiedy ostygną obieramy je ze skórki i kroimy delikatnie na połowę i drążymy spore otworki. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości(...)razem podsmażamy. Na koniec dorzucamy starte na dużych oczkach pieczarki i od czasu do czasu mieszając razem zasmażamy.  Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz nakładamy do ziemniaków, po czym każdy smarujemy odrobiną masła i zawijamy w folię aluminiową. Zapiekamy na grillu do zrumienienia skórki, u mnie trwało to około kwadransa. Jednak z fajniejszych, sycących przekąsek grillowych tego lata

Kuchenna Kontrrewolucya
ZIEMNIAKI PIECZONE Z WARZYWAMI Z SOSEM OGÓRKOWYM 149

pomyślałam o czasach ,kiedy to takie ziemniaki piekłam  w prawdziwym ognisku ,a dym  z niego, miło owiewał moją osobę.Ten ziemniak tak nie pachnie ,i nie czuć go dymem z ogniska,jest jednak bardzo smaczny i ma ciekawe towarzystwo w postaci chińskich warzyw,przypraw oraz sosu ogórkowego.Zapraszam.   4 duże ziemniaki 1/3 op.warzyw chińskich-mogą być inne(...)olej ser starty sól pieprz   Sos ogórkowy: ~~~~~~~~~~~~~~ 1 szkl.wywaru z 1/2 kostki rosołowej ogórki konserwowe 1 łyżka mąki 30ml śmietany kremówki natka pietruszki koperek sok z ogórków ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki gotujemy w mundurkach do chwili aż będą pól miękkie.Odcedzamy.Przekładamy do naczynia żaroodpornego ,wysmarowanego oliwą.Pieczemy do miękkości.W tym czasie przygotowujemy sos. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy mąkę i dosłownie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka ziemniaczana ze szparagami i fetą 167

Wolę zielone szparagi i w ybieram zawsze te mniejsze i chudsze, bo nie wymagają obierania i gotują się dosłownie chwilkę. Młode wystarczy właściwie tylko zblanszować.   Składniki: 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone na ósemki dojrzały pomidor pokrojony na ósemki pół pęczka ugotowanych szparagów z odciętymi końcówkami jajko na twardo przekrojone na pół pół czerwonej cebuli drobno posiekanej(...)oliwek zielonych lub czarnych po szczypcie suszonego oregano i pieprzu 2 łyżki sosu beszamelowego (może być kupny)   Przepis na sałatkę ziemniaczaną ze szparagami   Na talerzu ułożyć pokrojone ziemniaki, cebulę, pomidora, szparagi, oliwki i jajko. Szparagi polać sosem. Całość posypać pieprzem, oregano i serem feta.   Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Sałatka ziemniaczana

Ugotowane pozamiatane
filet pstrąga zapieczony z młodymi ziemniakami i szparagową fasolką 150

miski przyprawiamy solą, oraz pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.   Oczyszczamy  fasolkę szparagową i gotujemy ją na parze ( na pół miękko). Ziemniaki gotujemy w mundurkach.  Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę pokrojoną w piórka.  Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekamy czosnek, oraz pokrojoną w paski paprykę. Całość smażymy(...)skóry i pokrojone w cząstki pomidory. Warzywa przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez dziesięć minut. Ugotowaną fasolką wykładamy  do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Pomiędzy fasolkę układamy ziemniaki obrane i pokrojone w ćwiartki. Teraz na fasolkę układamy  uduszone warzywa z patelni, a następnie na całości rozkładamy   wysmarowane oliwą filety z pstrąga. Naczynie   wkładamy

Miód i pieprz
ZAPIEKANKA Z FENKUŁA I ZIEMNIACZKÓW 190

wielkości ziemniaki 3 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Sól Pieprz ½ łyżeczki tymianku 1 litr bulionu 100 ml. wina białego wytrawnego Ser żółty tarty do posypania (ja użyłem Cheddar) Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 10 min. studzimy je i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w plasterki o grubości pół centymetra. Z bulw fenkuła usuwamy końcówki, przydadzą się nam do ozdobienia(...)niego bulwy, dolewamy wino i gotujemy ok. 15 -20 min. w zależności od rozmiaru kopru. Po ugotowaniu, wkładamy do zimnej wody i kroimy na plastry o podobnej grubości co ziemniaki. Następnie czosnek siekamy drobniutko, dolewamy do niego oliwę i dokładamy tymianek (świeży lub suszony), sól, pieprz i całość mieszamy. Naczynie do pieczenia smarujemy oliwą, układamy na przemian plastry ziemniaka

Markowy smak
Kalafiorowo-ziemniaczana sałatka z parówkami 163

drugie śniadanie do pracy. 1 mały kalafior 3-4 ziemniaki 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 6 parówek z szynki 1/2 puszki groszku konserwowego 5-6 ogórków konserwowych 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany sól, pieprz szczypta cukru Oczyszczoną marchewkę oraz dokładnie wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Kalafior dzielimy(...)Rumienimy na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju. Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą, łączymy z przygotowanym sosem. Uwagi: Marchewkę oraz ziemniaki gotowałam w tym samym dużym garnku. Należy uważać, by warzywa zbyt mocno się nie rozgotowały – nie mogą się rozpadać. Przepis pochodzi z książki: Sałatki i dania z warzyw

Smaki Na Talerzu
Sałatka ziemniaczana z kurczakiem i winogronem 170

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 4 łyżki curry, 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 40 dag ciemnych winogron, 10 dag rodzynek, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki gęstej śmietany, sól, pieprz, 3 łyżki oleju, tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania:  Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy 3 łyżki oleju i 3 łyżki curry. Do miseczki wkładamy kurczaka(...)mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka podsmażamy na patelni do czasu aż się ładnie zrumieni (tłuszcz zachowujemy). Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Winogrona przekrawamy na pół. Olej pozostały po smażeniu kurczaka mieszamy z majonezem, śmietaną i łyżką curry. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy ze składnikami sałatki. Sałatkę schładzamy w lodówce

Pobite gary Barbary
Sałatka ziemniaczana z cukinią i śliwką węgierką 195

jesienna wersja z jesiennymi warzywami – cukinią i dynią to moja ulubiona wersja. Idealna do zabrania do pracy w pudełku obiadowym.   Składniki dla 2 osób: 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane mała cukinia pokrojona na półplasterki ząbek czosnku przetarty przez praskę kawałek pieczonej dyni (opcjonalnie) – pokrojony na plasterki winegret ukręcony z 2 łyżeczek octu jabłkowego, 4 łyżek(...)przekrojonych na pół i z wyjętymi pestkami pół opakowania sera feta – pokrojonego na kawałki kilka liści dowolnej sałaty świeżo zmielony pieprz Przepis na sałatkę ziemniaczaną ze śliwką węgierką Ziemniaki pokroić w plasterki. Cukinię podsmażyć na patelni z czosnkiem przez kilka minut. Ułożyć na talerzu liście sałaty, na nich ziemniaki z cukinią. Polać sosem winegret. Na to ułożyć śliwki

Ugotowane pozamiatane
Ziemniaki podsmażane z boczkiem,cebulą i kefirem 208

mlodych ziemniakow 1 spora cebula 100-150 g boczku wedzonego 2 kefiry a 500 g koperek,szczypiorek sol,pieprz do smaku 2 lyzki masla ghee Wykonanie: Ziemniaki ugotowac w mundurkach lub na parze.Ostudzic,obrac z lupinek. Boczek pokroic w slupki i umiescic na rozgrzanej patelni.Wysmazac na wolnym ogniu tluszcz z boczku okolo 10-15 minut,az sie ladnie zrumieni(...)pokrojona w piorka cebule.Gdy sie zeszkli dodajc porojone w plasterki ziemniaki.Posmazac razem okolo 15 minut na wolnym ogniu czesto mieszajac.Oczywiscie stopien wysmazenia zalezy od naszych upodoban. Na koniec wymieszac ziemniaki z chrupiacym boczkiem.Posypac suto zielonym szczypiorkiem lub koperkiem. Podawac ze schlodzonym kefirem W wersji dla wegeterian pominac boczek ,a ziemniaki suto posypac koperkiem.Smacznego! O wartosciach odzywczach ziemniakow,mozesz przeczytac tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie pod pierzynką 200

gościła w Święta, zagości też w Sylwestra. Prosta w przygotowaniu i zjawiskowa. Składniki 6 łyżek  majonezu 5 filetów śledziowych 3 szt ogórka konserwowego 1 cebula 3 sztuki ziemniaków ugotowanych w mundurkach 3 ugotowane czerwone buraki 3 jaja ugotowane na twardo opcjonalnie ser żółty tarty do dekoracji szczypiorek pieprz ziołowy do smaku Sałatkę możesz przygotować w jednym przeźroczystym wysokim naczyniu.U(...)godziny w zimnej wodzie, następnie przepłukać i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa , pozbawione skórki również kroimy w kostkę. Na dnie naczynia układamy kolejno, warstwami- śledzie, majonez,pieprz,cebulę,ogórki,ziemniaki,majonez,pieprz,buraki,majonez,pieprz ,jajka, lub jak chcesz,wedle uznania. Jeśli chcesz posyp sałatkę tartym żółtym serem, u mnie jest szczypiorek. Włóż do lodówki, podawaj na drugi dzień. Pysznie

Z Kuchni Do Kuchni
ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KURCZAKIEM 228

ulubione warzywa, makaron, może mięso, zalać sosem lub śmietanką, zapiec i gotowe. U mnie dzisiaj zapiekanka z fasolką szparagową :) Chyba jedna z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach 2 piersi z kurczaka 1/2 kg fasolki szparagowej, ugotowanej al dente 200 g świeżego szpinaku 150 g startego żółtego sera (ostrego) 200 ml śmietanki 30 % 2 szalotki(...)muszkatołowa świeży tymianek olej A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Szpinak umyć, osuszyć. Wrzucić na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i chwilę przesmażyć, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Przygotować żaroodporne naczynie, które lekko wysmarować

Kuchnia w opałach