ziemniaki w mundurkach - 1232 przepisów (strona:33/83)

Gnocchi dyniowe 128

Składniki: (5-6 porcji) ok. 500 g. puree z dyni hokkaido* 500 g. ziemniaków (ze skórką) 200 g. maki pszennej 40 g. maki kukurydzianej 30 g. maki ziemniaczanej szczypta soli i pieprzu 1 żółtko Oraz 4 łyżki masła 2 duże garście pestek dyni garść listków szałwii 2 gałązki rozmarynu 50 g. sera cheddar  * Puree z dyni: Dynię w większych(...)dołu. Przykryj folią i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Piecz 25-30 minut. Wyjmij, obierz ze skórki i zmiksuj blenderem na gładkie puree (miksuj jeszcze ciepłe). Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Po ugotowaniu zdejmij skórkę i przeciśnij przez praskę lub dobrze utłucz na puree. Na stolnicę wysyp wszystkie mąki i wymieszaj je razem z solą i pieprzem. Dodaj zimne ziemniaki

Delicious Place
KARTOFFELSALAT CZYLI SAŁATKA ZIEMNIACZANA 191

każdym razie, to jest nasza ulubiona wersja. Konkretny i lekko pikantny smak. W mojej sałatce oprócz ziemniaków królują ogórki kiszone, gotowane jajka, szczypior z cebulą i pyszny sos jogurtowo-czosnkowy "podkręcony" musztardą Dijon. Ja najczęściej przygotowuję sałatkę z ziemniaków gotowanych w mundurkach, takie bowiem preferujemy, ale dobre sałatkowe, gotowane bez skórki również się sprawdzą. Kartoffelsalat idealnie sprawdza się jako dodatek

Smaczne Zdrowe
SAŁATKA ZIEMNIACZANA 133

sałatkę z ziemniakami, kiszonymi ogórkami, cebulką...Przegonić w myślach jej nie mogłam, musiałam zrobić i zjeść ze smakiem. A Wy lubicie ziemniaczane sałatki? Składniki: 40 dag niedużych ziemniaków ( najlepsze młode)  3 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 3/4 szklanki śmietany 18%  sól, pieprz odrobina octu pęczek szczypiorku Wykonanie: Ogórki i cebule drobno siekamy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej

Z Majeczką w kuchni
Ziemniaki faszerowane, zapiekane... 135

smaku Składniki: 5 - 6   ziemniaków wyszorowanych (po jednym dla każdego) 60 g sera z białą lub niebieską pleśnią 2 duże obrane pieczarki (ok. 120 g) 1 duża lub 2 małe cebule 3 ząbki czosnku świeża natka pietruszki posiekana sól świeżo zmielony pieprz 4 – 5 łyżek oliwy Wykonanie: Ziemniaki ugotowałam w mundurkach w osolonej wodzie. Trzeba je tak ugotować, żeby

Kuchnia u Krysi
Langosze - placki węgierskie 498

Składniki: 2 ziemniaki 30 g drożdży 400 ml mleka 500 g mąki pszennej 3 łyżeczki oleju łyżeczka cukru sól olej do smażenia 20 dag żółtego sera (gouda) 10 dag masła 4 ząbki czosnku sól Sposób wykonania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach a po wystudzeniu mielimy. Drożdże ucieramy z cukrem i rozpuszczamy w 100 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut

Qchnia po prostu
Brokułowa sałatka warstwowa 119

więcej, to mam dla was nowego warstwowca! To takie szybkie i proste, a gwarantuje efekt, smak i zbilansowany posiłek. Składniki: 400 g różyczek brokułów (mogą być mrożone) 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 czerwone papryki puszka kukurydzy konserwowej (odsączona) opakowanie sera feta duży jogurt grecki 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę świeżo mielony pieprz duża garść słonecznika łuskanego Brokuły

Ugotowane pozamiatane
Szybka zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem 195

niesamowitego smaku. Składniki: 6 średnich ziemniaków por 200 g boczku 100 ml mleka 180 ml śmietany 12% 100 g sera żółtego sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach na pół twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w talarki. Boczek kroimy w paski, por w półplasterki i oba składniki podsmażamy na patelni. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków

e-PrzepisyKulinarne
Berner Roesti 200

Szwajcarska zapiekanka ziemniaczana, prosto z patelni. Składniki 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła 100 g boczku parzonego 2 łyżki mleka Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach poprzedniego dnia. Obrałem je i starłem na tarce o dużych oczkach. Posoliłem i delikatnie wymieszałem. Boczek pokroiłem w drobną kostkę i wrzuciłem na patelnię na gorące masło. Dodałem ziemniaki, mieszałem przez chwilę

R'n'G Kitchen
Ziemniaczki w marynacie 160

starty na tartce sok z połowy cytryny 1 łyżeczka sosu sojowego 1 ząbek czosnku świeże zioła u mnie nać pietruszki, bazylia, kolendra i szpinak sól, pieprz, domowa vegeta Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w dużą kostkę. W misce mieszamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dodajemy posiekaną zieleninę. Do marynaty wrzucamy

NA MOIM TALERZU
Sałatka ziemniaczana 358

dnia. Jeśli lubicie sałatki ziemniaczane to może przypadnie Wam również do gustu taka  mocno czosnkowa  ? Sałatka ziemniaczana  Składniki: 700 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach 250 g kiszonych ogórków 4 jajka ugotowane na twardo 4 czubate łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ( u mnie mrożona

Kulinarne przygody Gatity
Faszerowane ziemniaki 165

Składniki: 7 dużych ziemniaków pół wędzonego swojskiego boczku (kawałek około 7-8cm) 4 duże pieczarki łyżka posiekanego koperku 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% 15 dag sera żółtego startego na średnich oczkach sól, pieprz do smaku Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż. Wyciągamy delikatnie łyżką środek

Kuchenne inspiracje Sylwii
szczupak pieczony z ziemniakami i zielonym groszkiem 183

wkładamy do miski, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, dodajemy dwie łyżki oliwy, mieszany a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. Ziemniaki  zalewamy wodą i  gotujemy w mundurkach na pół miękko. Przestudzone ziemniaki obieramy z łupin i kroimy w ćwiartki. Cebulę kroimy w cząstki, papryki kroimy w cienkie paski.  Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodajemy cebulę

Miód i pieprz
Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i oliwkami 99

czarnymi oliwkami i rzeczywiście udany duet. Przygotujcie koniecznie więcej takiej sałatki, posmakuje każdemu! Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i oliwkami Składniki: 1 jajko ugotowane na twardo 2 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach 1/2 szklanki konserwowej kukurydzy 1/2 pęczka natki z pietruszki 3 łyżki drylowanych czarnych oliwek sol, pieprz do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Kukurydzę bez zalewy przekładamy do miski

Moja smaczna kuchnia
Wspaniała sałatka rosyjska 172

mrożonego 150 gram szynki gotowanej ½ szklanki majonezu 20 gram żelatyny / 1 szklanka wody 6 jajek ugotowanych na twardo Sok z cytryny Sól Pieprz 3 – 4 ząbki czosnku Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, podobnie marchew oraz groszek. Lecz każde z nich w oddzielnych naczyniach. Rada: aby groszek zachował piękny kolor, warto ugotować go w mikrofalówce. Wystudzone marchewki

Smaki Ewy
SAŁATKA GRUZIŃSKA 123

Uwielbiam takie smaki.Proste ,nieskomplikowane ,zdrowe ,które są banalne ,ale wprost fantastyczne.Taka właśnie jest ta sałatka.Polecam.!Jeśli lubicie delikatne smaki ziemniaków i oliwy. 30 dag ,ziemniaków ugotowanych w mundurkach 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 cebula 2  - 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki pęczek koperku 3 - 4 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz *************************************************** Ziemniaki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki