ziemniaki w mundurkach - 1232 przepisów (strona:34/83)

Żeberka pieczone z kapustą i ziemniakami 189

czosnku -olej Podzielone żeberka przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, czosnkiem niedźwiedzim, słodką papryką, układamy warstwami, dodając pokrojony w plasterki czosnek, skrapiamy olejem, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i zdejmujemy skórki. Kroimy w ćwiartki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cienką warstwę opłukanej w zimnej wodzie i odsączonej kiszonej kapusty. Na niej

Maminek kulinarny
Puree ziemniaczane z gałką muszkatołową 204

być również ciekawą dekoracją nakrytego do obiadu stołu. Bo kto powiedział, ze ziemniaki muszą być prosto z wody i podane w mało ciekawy sposób? Do puree najlepsze są ziemniaki gotowane w mundurkach. Nie tracą smaku i wartości odżywczych. Jeśli jednak zależy nam na tym, żeby na stół podać gorące puree, bez konieczności odgrzewania, wtedy lepiej jest ugotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka warzywna z tuńczykiem 177

Rozejrzyjcie się po kuchni, lodówce i szafkach a sałatka wyczaruje się w oka mgnieniu. A teraz moja wersja wyczarowanej sałatki. Składniki: Mieszanka warzywna z groszkiem i kukurydzą 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 jabłka 3 kiszone ogórki 4 jajka ugotowane na twardo 2 puszki tuńczyka w oleju Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Mieszankę warzywną odsączamy na sicie, tak samo postępujemy

Smaki Ewy
Kartoffelsalat czyli sałatka ziemniaczana 406

skorzystałam z tego ..i robiłam "na oko"..a przyprawy  do smaku..  ziemniaki ogórki kiszone cebula kostka bulionu warzywnego sól,pieprz do smaku  Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku ,aby były miękkie, ale nie rozgotowane .Ostudzić i obrać ze skórki ,następnie pokroić w kostkę  średniej wielkości. Ogórki pokroić w kostkę, a cebule drobno posiekać

Moje domowe kucharzenie
Sałatka ziemniaczana do grilla 218

kilku dniach świetnie smakowała jako dodatek do obiadu:-) Składniki: 4-5 średnich ziemniaków - najlepiej sałatkowych, na pewno nie mączystych 2 spore ogórki konserwowe 1 mała cebula czerwona pęczek koperku ewentualnie kilka gałązek świeżej kolendry dobry majonez - ok 3 łyżek pieprz, sól Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w sporą kostkę. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej(...)zostawić w mundurkach do wystygnięcia do następnego dnia. Cebulkę i ogórki konserwowe posiekać w drobną kostkę.  Koperek i kolendrę również posiekać. Całość wymieszać dodając odrobinę pieprzu. Majonez dodałam przed samym podaniem, ponieważ po jakimś czasie ziemniaki wchłaniają majonez. Dopiero po wymieszaniu ziemniaków z majonezem posoliłam. Wcześniej lepiej nie solić bo majonez jest dosyć słony i można przesadzić. Nie należy

Ze smakiem bez glutenu
Ruska zapiekanka 114

Składniki: 10 średniej wielkości ziemniaków 2 śmietany 18% po 200 ml (ukwaszone) 2 duże cebule 2 kostki twarogu 150 g tartej mozarelli sól, pieprz Sposób przygotowania:   Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Twaróg mieszamy ze śmietaną. Dodajemy do niego cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem (powinno być dosyć ostre). Naczynie żaroodporne smarujemy

Pobite gary Barbary
Kotlety ze szpinaku i łososia 107

wędzonego łososia 1 cebula, 1 jajo, 1kg ziemniaków Sól, pieprz, 2 ząbki czosnku Galka muszkatołowa 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki Olej do smażenia Wykonanie Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Łososia rozgnieść widelcem, szpinak sparzyć i zmielić. Następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać 2 ząbki zmiażdżonego czosnku i dusić na patelni około 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
SAŁATKA JARZYNOWA 119

Każdy z nas zapewne lubi lubi sałatkę Jarzynowa.Jest to chyba już stała tradycja w naszych domach.A ja, mogę ją jeść i jeść bez końca :).    4 ziemniaki ugotowane w mundurkach , obrać. 2 marchewki ugotowane 1 pietruszka ugotowane 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 2 Cebulę 3-4 ogórki konserwowane 1 łyżeczka musztardy 1 słoik majonezu 4 ugotowane na twardo

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka ziemniaczana z czosnkiem i szczypiorkiem 249

podczas mojego wyjazdu, na zdjęciach widzicie właśnie ją.)  Będzie tak, jak zawsze: prosto, szybko, niedrogo i przede wszystkim smacznie :) Składniki: ziemniaki , majonez , sól , biały pieprz , czosnek , szczypiorek . Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w niezbyt drobną kostkę.  Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce.  Szczypiorek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie pod pierzynką z burakami 9852

matyjas (250 g) 1 słoik majonezu (250 ml) 4 ziemniaki 4 buraki podłużne 5-6 dużych ogórków konserwowych 3 małe cebule sól, pieprz Najlepiej dzień wcześniej ziemniaki ugotować w mundurkach. Buraki piec w naczyniu żaroodpornym (pod przykryciem) około 1,5 godziny w 18 0ºC . Warzywa ostudzić. Na drugi dzień warzywa obrać ze skórki. Śledzie przepłukać wodą i drobno pokroić. Cebulę

Ugotować
Ziemniaczana sałatka z pieczonym morszczukiem 191

Sałatka na bazie gotowanych ziemniaków, zielonego groszku, marchewki, jajek na twardo, wyrazistych czarnych oliwek i pachnącej ryby to ciekawy pomysł na smaczne danie obiadowe w wersji na zimno. Składniki: 4 duże ziemniaki 450g fileta z morszczuka 1 słoik marchewki z groszkiem 5 jajek 50g czarnych drylowanych oliwek 4 łyżki majonezu sok z limonki sól pieprz Wykonanie: 1. Filety z morszczuka(...)grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z limonki. Następnie owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. 2. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wystudzić, obrać i pokroić w grubszą kostkę. 3. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w grubszą kostkę. 4. Marchewkę z groszkiem odcedzić

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka śledziowa z ziemniakami i jabłkiem 107

chętni ? Składniki 4 duże ziemniaki 300 g śledzi matiasów 2 jajka 1 duża cebula sól do smaku 1 duże kwaskowate jabłko 3 średnie kiszone ogórki natka pietruszki Sos : • 200 ml majonezu 100 ml jogurtu naturalnego szczypta białego pieprzu sok z 1/2 cytryny łyżeczka posiekanej natki pietruszki łyżka musztardy Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie, ( nie mogą być zbyt

R'n'G Kitchen
ziemniak faszerowane z piekarnika 262

składniki: 3 średniej wielkości ziemniaki 1/2 papryki czerwonej 150 g pieczarek kawałek ulubionej kiełbaski kawałek sera, startego sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie szczypiorek dodatkowo: np. sos czosnkowy sałata wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu, odlewamy wodę i odstawiamy je do wystudzenia. Pieczarki, paprykę, cebulę oraz oraz kiełbaskę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni

Domowy Smak Jedzenia
Jajka faszerowane awodako, fioletowymi ziemniakami i rzeżuchą 169

jajkami) 1/2 dojrzałego awokado 3 małe ziemniaki fioletowe truflowe garść rzeżuchy + odrobina do dekoracji 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu Jajka gotuję na twardo. Studzę. Ziemniaki gotuję w mundurkach około 20 minut (tylko wtedy zachowają swoją piękną barwę), studzę, obieram i kroję w kostkę. Awokado kroję w kostkę. Rzeżuchę siekam. Jajka kroję na pół, wyciągam żółtka i mieszam

Mango Papaja
Zapiekanka ziemniaczana pachnąca czosnkiem 175

ziemniaków i resztek ogonówki zrobiłam zapiekankę. Troszkę żałuję, że nie dodałam do sosu odrobiny musztardy, bo zapiekanka była w smaku dość łagodna. Zapiekanka ziemniaczana Składniki: 3 spore ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag wędzonej ogonówki w plastrach sól rozmaryn suszony ostra papryka w proszku 3-4 łyżki śmietany 18% 10 dag sera gouda w drobnych wiórkach duży ząbek czosnku masło

Kuchenne zapiski Edyty