ziemniaki w mundurkach - 1232 przepisów (strona:25/83)

Ziemniaczane ciasteczka z powidłami śliwkowymi 149

smakuje. SKŁADNIKI 125 g ziemniaków (2 małe) 60 g masła 60 g cukru trzcinowego 1 jajko 250 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta mielonego kardamonu skórka starta z 1 cytryny 1 mały słoik powideł śliwkowych cukier puder do dekoracji WYKONANIE Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, po czym ostudzić

Passions hobbies life
Ziemniaczana "tarta" z cukinią, grzybami i suszonymi pomidorami 114

suszonymi pomidorami Składniki – ciasto: Ziemniaki – 500g Mąka – 2 łyżki Jajko – 1 sztuka Rozmaryn suszony – 1 łyżka Sól, pieprz Składniki: Cukinia – 1 sztuka Podgrzybki lub borowiki – 1 szklanka Suszone pomidory – 6-7 sztuk Jogurt naturalny – 3 łyżki Ser gorgonzola – 50g Czosnek – 1 ząbek Rozmaryn suszony, sól, pieprz Płatki migdałów Wykonanie – ciasto: Ziemniaki ugotować w mundurkach, a gdy będą miękkie obrać

Kuchnia Bon Appetit
Leśna sałatka z marynowanymi grzybkami 164

zdaję sobie sprawę, że nie podpasuje każdemu.  1 mały słoik marynowanych pieczarek 2 ziemniaki 2 marchewki 2 jajka 1/2 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, marchewkę obieramy i gotujemy. Jajka również gotujemy, na twardo.  2. Ziemniaki, marchewkę i jajka drobno siekamy. Pietruszkę rwiemy na nieduże gałązki lub drobno siekamy w zależności

Szefowa kuchni
ZIEMNIAKI FASZEROWANE 123

duże najlepiej owalne ziemniaki 1/4 szklanki śmietany 1 duża cebula 100 g buczku 1 łyżka masła sól pieprz czosnek ser żółty oscypek koperek lub szczypiorek do posypania Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Do wydrążonych ziemniaków dajemy śmietaną, sól, pieprz i dokładnie rozgniatamy na gładką masę. Na patelni rozpuszczamy masło i dajemy drobniutko pokrojoną

harrisa
Zrazy z mięsa mielonego 156

zrazy, bo z mielonego mięsa a w  środku ogórek, marchew, cebula, boczek i gotowany ziemniak.     Składniki na 5 zrazów : -75 dkg mięsa mielonego -ugotowane w mundurkach 2 małe ziemniaki -ugotowana marchewka -2 małe ogórki kiszone -cebula -ząbek czosnku -plaster wędzonego boczku -pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi -olej    Śmietana, koper, ząbek czosnku, woda, mąka kukurydziana i przyprawy

Maminek kulinarny
Pivovar u Fleku 165

ziemniaczanej ( b ramborové) lub bułczanej (housk ové). Z braku świeżej bułki zdecydowałam się na te pierwsze. Jak ma być po czesku, to nie ma lipy ;) Bramborové knedlíky 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 1,5 łyżki mąki 1,5 łyżki kaszy manny sól Ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej, następnie obrałam i starłam na tarce. Dodałam mąkę, kaszę mannę i sól. Wyrobiłam ciasto

bastalena
Domowe gnocchi w sosie szpinakowym z fetą 128

PORCJE)   1 jajko   100 g mąki pszennej   pół kg ziemniaków   1 opakowanie szpinaku (świeżego bądź zamrożonego)   3 ząbki czosnku   masło   garść suchych pomidorów   1/4 opakowania fety   sól INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj. Ugotuj w mundurkach, odcedź i przestudź. Jeszcze ciepłe obierz, przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce(...)PORCJE)   1 jajko   100 g mąki pszennej   pół kg ziemniaków   1 opakowanie szpinaku (świeżego bądź zamrożonego)   3 ząbki czosnku   masło   garść suchych pomidorów   1/4 opakowania fety   sól Przygotowanie INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj. Ugotuj w mundurkach, odcedź i przestudź. Jeszcze ciepłe obierz, przeciśnij przez praskę lub zmiel

A to pestka
Knedle z truskawkami 208

równie dobrze z ich początkiem. Składniki na ok 20 szt Czas przygotowania: 60 min 500 g ziemniaków 300 g mąki pszennej + do podsypania 500 g truskawek szczypta soli 2 jajka Do podania   truskawki śmietana 30 % brązowy cukier Przygotowanie: 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, następnie obieramy przepuszczamy przez praskę, studzimy 2. Do ziemniaków dodajemy make, jajka

Słodki Kompromis
Zapiekane ziemniaczki z kolendrą 110

obiad podajemy potrawę bez sosu typu: smażona ryba, kotlety schabowe. Propozycja prosta w wykonaniu a ziemniaki odmienione. Składniki: Dowolna ilość ziemniaków Olej Ziarna kolendry czosnek Masło Sól Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy na połówki. Układamy w naczyniu do zapiekania. Każdego ziemniaka smarujemy olejem i posypujemy kolendrą wcześniej lekko utłuczoną w moździerzu i przyprawiamy odrobiną czosnku. Zapiekamy przez

Smaki Ewy
Najlepsza sałatka śledziowa 195

wigilijnych stołach jako "Jedna z dwunastu"? Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 jabłko 1 cebula 250 g filetów śledziowych (ja użyłam Matjasów od Seko) 2 jajka na twardo 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy  sól i pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Śledzie kroimy w kostkę, podobnie jajko, jabłko i ogórki, cebulę

Cynamonowe szczęście
Krokiety staropolskie 168

Może ocenicie sami?:) 8 krokietów 2,5 h składniki: Ciasto naleśnikowe jak w tym przepisie: TUTAJ farsz: 400 g ziemniaków 300 g białego sera 1 duża cebula sól, pieprz dodatkowo: 2 jajka bułka tarta wykonanie: Usmażyć naleśniki Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni. Ziemniaki, biały ser bardzo dokładnie wymieszać (proponuję

Ania i Marcin gotują
Gnocchi dyniowe 99

pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) aż dynia będzie miękka. Gdy dynia będzie upieczona i przestudzona obrać ze skórki i całość zblendować na jednolitą masę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać ze skórki. Przecisnąć przez praskę prosto na stolnicę. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, żółtko, sól, pieprz i zmiksowaną dynię. Całość zagnieść, jeśli ciasto jest

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sałatka ziemniaczana ze śledziem 239

filety śledziowe marynowane 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 jabłko 1 cebula 300 g majonezu Śledzie pokroić na małe kawałki, ziemniaki, jabłko i cebulę w drobną kosteczkę. Ułożyć warstwowo w salaterce przekładając majonezem, warstwy ziemniaków i cebuli można odrobinę posolić. Odstawić na kilka godzin do lodówki by sałatka się schłodziła

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka rybna z warzywami 175

szklanka kremówki * 10 dag żółtego sera * 2 jajka * sól, pieprz * mąka do obtoczenia * tłuszcz do wysmarowania formy * olej do smażenia. Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy przyprawą do ryby, obtaczamy w mące i smażymy

Pobite gary Barbary
Langosz – drożdżowy placek węgierski 120

Przygotowanie Przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy do miseczki i rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 min. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i tłuczemy na puree, ale przeciskamy przez praskę. Do miski z ziemniakami wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, olej, sól i ciepłe mleko. Wyrabiamy gładkie ciasto, następnie miskę przykrywamy

e-PrzepisyKulinarne
Kotleciki Ziemniaczane z Sezamem 144

Przepis ten to kolejny przepis dedykowany Adamowi. Kotleciki ziemniaczane z sezamem można wykonać z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia lub z ziemniaków ugotowanych w mundurkach specjalnie do tego dania. Są one pyszne, proste i łatwe. Składniki: ½ kg ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 6 łyżek ziaren sezamu 2 łyżki bułki tartej sól pieprz olej

Mama Gotuje