ziemniaki w mundurkach - 1232 przepisów (strona:17/83)

smaczne ruskie kopytka okraszone boczkiem z cebulką... 195

pszenna typ 650 2,5 szklanki, sól 2 łyżeczki, boczek parzony 20 dag, cebula 4 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki ugotowane dzień wcześniej ziemniaki w mundurkach obrać i zmielić w maszynce do mięsa razem z twarogiem półtłustym cebule drobno pokroić, posypać 1/2 łyżeczki cukru, pieprzu i na gorącym oleju zeszklić na złocisto, wystudzoną cebulę dać(...)jest mnie bałaganu na stole - do ciasta dodać jajko, sól, wsypać obie mąki i wyrobić ciasto, jeśli będzie zbyt kleiste to podsypywać z wyczuciem mąki /zależy od gatunku ziemniaków/ wyrobione ciasto podzielić na kilka kawałków, każdy formować na wałek i kroić ukośne kopytka kopytka wrzucać porcjami na gotującą się na średnim ogniu 1 łyżeczką osoloną wodę i gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Ziemniaczana zapiekanka z brukselką i papryką 538

zespala w całość. 800 g ziemniaków 1/2 szt żółtej papryki 1/2 szt czerwonej papryki 1 cebula 1 filet z kurczaka 300 g brukselki sól pieprz czarny papryka słodka wędzona mielona 1 łyżka sosu sojowego SOS SEROWY: 250 g ricotty 3 jajka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól pieprz czarny suszony tymianek Ziemniaki w mundurkach, czyli bez obierania ugotować do miękkości(...)kostkę i lekko obsmażyć na oleju przyprawiając sosem sojowym, papryką w proszku, pieprzem i solą. Zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić dodając również pokrojone papryki. Ziemniaki wymieszać z pozostałymi warzywami i mięsem. Wyłożyć do natłuszczonej formy do zapiekania. Roztrzepać jajka z ricottą oraz kremówką doprawiając dość sporą ilością soli, pieprzu i tymianku. Wylać na warzywa

https:KKuchniaMniam
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiszoną kapustą 404

łyżeczki gałka muszkatołowa -szczypta 1. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki i obgotować w osolonej wodzie aż zrobią się miękkie, ale się nie rozgotują. (Ponieważ miałam już ugotowane ziemniaki w mundurkach to użyłam ich, ale plasterki były grubsze.) 2. Jedną cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam. Jak cebula zmiękła dodałam mieloną wołowinę i smażyłam, mieszając około 8-10 minut(...)można ją pokroić ) i doprawiłam pieprzem, papryką i majerankiem. Smażyłam około 10 minut. 4. Naczynie żaroodporne o wymiarach 30×20 cm wysmarowałam olejem. Na spód wyłożyłam połowę plastrów ziemniaków. Lekko oprószyłam solą i pieprzem. Na to wyłożyłam podsmażoną kapustę a na nią -warstwę mięsa. Na mięso pozostałe ziemniaki, które oprószyłam znowu lekko solą, pieprzem i płatkami chilli . Na wierzch

UgotujmyTo.pl
Zapiekanka rybna z dorsza i czerniaka z szyjkami rakowymi, ziemniakami i jajkiej pod beszamelem 180

gramów masła (+ tłuszcz do smażenia ryby) - 50 gramów mąki - 650 mililitrów mleka - 150 gramów żółtego sera - zioła prowansalskie - pieprz kolorowy - sól Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, a ziemniaki w mundurkach. Cebulę siekamy drobno, rybę kroimy w grubszą kostkę. Podsmażamy najpierw cebulę, później dodajemy do niej rybę i szyjki. Na 75 gramach masła smażymy 50 gramów mąki - robimy zasmażkę. Powinno trwać(...)niego mleko, cały czas mieszając.  Dodajemy beszamel do podsmażonej cebuli i ryby. Doprawiamy ziołami, pieprzem i solą. W żaroodpornym naczyniu układamy obrane i pokrojone w grube plastry ziemniaki oraz podzielone na ćwiartki jajka. Całość zalewamy rybą z beszamelem. Na wierzch ścieramy żółty ser. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Voila! Smacznego i do napisania

Życie zamknięte w smaku
Dorada z grilla z ziemniakami po indyjsku 171

świeże dorady ½ pęczka świeżej kolendry Sól do smaku Pieprz do smaku Sok z cytryny do smaku 2 ząbki czosnku Oliwa do natarcia Ziemniaki po indyjsku: 1 kg młodych ziemniaków w mundurkach 50 ml wody 1 łyżeczka pasty z tamandarynowca ½ łyżeczki kminu rzymskiego 2 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego Jogurt naturalny do polania Świeża kolendra do posypania Sposób(...)cytryny. Odstawiam na 30 minut aby ryba naszła przyprawami, grilluję na ogniu w kratce do ryb, z każdej strony aż skóra stanie się chrupiąca.Około 15 -20 minut. Ziemniaki gotuję w  osolonej wodzie do miękkości. Odcedzam. Wodę zagotowuję w rondelku, dodaję pastę z tamandarynowca , cukier , kmin oraz starty imbir, gotuję aż uzyskam konsystencję syropu, wkładam ugotowane ziemniaki, mieszam, wykładam

Wanilia i Kardamon
Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :) 224

Ryż przelewamy na sito i wkładamy ponownie do garnka i dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy oraz jogurt lub mleczko kokosowe. Odstawiamy, a w tym czasie robimy warstwę środkową. Nastawiamy ziemniaki w mundurkach, aby się ugotowały, 20 dkg groszku musimy również ugotować, najlepiej od razu z soczewicą, to potrwa ok. 10 min. W czasie kiedy gotujemy groszek z soczewicą kroimy paprykę(...)oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią paprykę i lekko przesmażamy oraz dodajemy całą passatę. W tym czasie mamy już prawie gotowy groszek i soczewicę. Odcedzamy i dodajemy do papryki. Ziemniaki powinny być już również ugotowane, więc kroimy je w kostkę, wcześniej obierając ze skórek i dodajemy do reszty warzyw na patelni. Dusimy jeszcze chwilę i na koniec dodajemy pieprz, ostrą

vegetanie
PYRY Z GZIKIEM CZYLI KLASYKA PO POZNAŃSKU 159

nooo... pewnie raz w miesiącu na piątkowy obiad. I był to dla mnie jeden z bardziej nielubianych piątkowych obiadów.  Bo w sumie to czy dziecku mogą smakować ziemniaki w mundurkach z białym twarożkiem? Dla mnie było to strasznie "zapychające" danie,  ale było to czasy, że nie było innej alternatywy obiadu, nikt nie sugerował: jak ci nie smakuje - zrobię(...)tylko pyszne ziemniaczki, z jeszcze pyszniejszym twarożkiem z cebulką i śmietaną ...  Echhh życie! :) Składniki: zmielony twaróg (lub poduszony widelcem) ukwaszona śmietana 18% mała cebulka szczypiorek pieprz sól małe ziemniaki masło  Wykonanie: Ziemniaki szorujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie.Odcedzamy, podajemy w całości lub kroimy na poł. Obok ziemniaków, lub na przekrojone połówki kładziemy gzik czyli nasz twarożek rozrobiony

Walijskie Pichcenie
sałatka leśna polana 306

słoik pieczarek marynowanych 2 marchewki 3 ziemniaki 3 jajka 2 ogórki konserwowe, średniej wielkości 2 piersi z kurczaka 100 g sera żółtego natka pietruszki (ja użyłam zamrożonej natki z selera, którą wcześniej rozmroziłam) 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany, kwaśnej słodka papryka, sproszkowana sól, pieprz wykonanie: Marchewkę gotujemy z ziemniakami w mundurkach do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę(...)mieszamy ze śmietaną. Całą tortownicę (ok. 18 cm średnicy) wykładamy folią spożywczą. Układamy poszczególne składniki warstwowo: odsączone pieczarki, kapeluszami do dołu, natka pietruszki, marchewka, sól, pieprz, cienka warstwa majonezu, ziemniaki, sól, pieprz, cienka warstwa majonezu, mięso, warstwa majonezu, ogórki, warstwa majonezu, jajka, sól, pieprz, cienka warstwa majonezu, ser żółty. Wierzch przykrywamy folią i całość wstawiamy do lodówki na całą

Domowy Smak Jedzenia
Poznańska pyra z gzikiem 170

Twaróg z ziemniakami w mundurkach,w grodzie Przemysława zwane pyra z gzikiem.Ten smak -to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa, kiedy na podwórkach grało się w klasy, skakało w gumę ,czy pajaca. Pyra z gzikiem, z racji czasów, może nie była wyszukanym, kulinarnym hitem...ale takich smaków się nie zapomina. Obecnie ten klasyk wkracza na areny modnych restauracji. Szefowie kuchni głowią się(...)tędy droga. Pyra z gzikiem-to zaledwie kilka składników i tak ma pozostać, i kropka. Dobrego się nie ulepsza. SKŁADNIKI: (4 porcje) 8 ładnych, dobrych pyrek ( to bardzo ważne-ziemniak musi być smaczny) ok. 250 g. twarogu -najlepiej półtłustego śmietana 18 % szczypiorek czubryca (kiedyś używana, później zapomniana-obecnie przeżywa renesans) sól pieprz i tyle.... PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy

Kopystką po garach
ŻEBERKA NA KAPUŚCIE 173

Stary, swojski przepis na kapustę i dodatek mięsny czyli żeberka. Przepis od mojej babci, uwielbiam tak podane  żeberka. A do tego koniecznie ziemniaczki w mundurkach Składniki: 1 kg kapusty 1/2 kg kapusty kiszonej 20 dag boczku wędzonego pętko kiełbasy 5 żeberek 4 marchwie garść suszonych grzybów 3 liście laurowe Kamis 5 ziaren angielskich Kamis 4 pieprze ziarniste Kamis sól(...)wywar z moczenia wlewamy do garnka. Kiedy kapusta zacznie się gotować zbieramy szumowiny. Gotujemy ok 1,5 godz na wolnym ogniu. W razem potrzeby jeszcze dosalamy. Podajemy z ziemniakami w mundurkach

Z Majeczką w kuchni
Surówka z młodej kapusty. Przepis krok po kroku. 169

najważniejsze surówka ta pasuje zarówno do karkówki, drobiu czy ryb z rusztu. Jest też wspaniałym punktem wyjścia, można do niej dodać ugotowane obrane ziemniakimundurkach, pomidorki koktajlowe, ogórka małosolnego czy paski papryki i zrezygnować np. z dodatku pieczywa.   Warto czasami zrezygnować z surówek z sosem(...)miski.   Dodaj posiekany koperek, utarty czosnek, oliwę z oliwek, ocet oraz przyprawy.   Całość delikatnie wymieszaj rękoma.     Jako urozmaicenie można dodać pomidory lub ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę.   Smacznego! Artykuł Surówka z młodej kapusty. Przepis krok po kroku. pochodzi z serwisu Jakub Kuroń

kuron.com.pl
Szparagowa misa rozmaitości 151

bardzo często w różnych konfiguracjach. Bardzo lubimy sałatki, dają one dużo możliwości jeśli chodzi o składniki i kompozycje. Dziś na blogu pojawia się szparagowa misa rozmaitości, czy szparagi, młode ziemniaki, rzodkiewki, jajka i świeże zioła. Pyszne i zdrowo! Na blogu znajdziecie także inne pomysły na szparagi: prosta sałatka ze szparagami i jajkiem sałatka z bobem i zielonymi szparagami pieczarki(...)zielonymi szparagami tarta z zielonymi szparagami wiosenna sałatka ze szparagami tagliatelle ze szparagami Szparagowa misa rozmaitości Czas przygotowania: 15 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 6 ugotowanych w mundurkach młodych ziemniaków 3 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek rzodkiewek świeże zioła do posypania ( u mnie kolendra i pachnotka) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki musztardy oliwa z oliwek sok z 1 cytryny

Kulinarne przygody Gatity
Dorsz atlantycki w cytrynie 177

Chciałam zaproponować Wam prosty, a pyszny zestaw obiadowy: dorsz z piekarnika + lekko podpieczone ziemniaki w mundurkach + sałata lodowa z sosem winegret. Najpierw zajmę się przepisem na rybę, a później resztą ;-) Porcja dla 2 osób. Składniki: 2 filety z dorsza atlantyckiego 4 cytryny przyprawy: sól, pieprz biały, pieprz cytrynowy ponadto: nieco oliwy Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim naczyniu lub misce): wycisnąć(...)trochę posypać rybę pieprzem cytrynowym. Włożyć naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 30 min. (pod koniec pieczenia można na 5 min. ściągnąć pokrywę naczynia). Ziemniaki: Ilość oczywiście wedle uznania. Najpierw ziemniaki umyć i włożyć do garnka z lekko osoloną wodą. Gotować 10 min., wyjąć i przestudzić (nie muszą być zimne). Włożyć do naczynia lub miski

Passions hobbies life
Xmas... and a Happy 2014 199

się uśmiecha spędzić pół dnia na ich lepieniu, tartaletki to mniejsze zło w tym przypadku. Następnie wielkiego nieobecnego, czyli karpia, godnie ma zastąpić smażony dorsz w asyście ziemniaków w mundurkach. Jako "popychacza" postaram się użyć kompotu świątecznego, jednak nie będzie on na suszu jak to zwykle u mnie bywało. Kompot świąteczny Świąteczny obiad otworzy zupa grzybowa z kluseczkami. Na drugie(...)Nowy Rok zajadać się będziemy żurkiem z białą kiełbasą, na który chyba najbardziej czekam. Dla Misia przygotuję pieczoną makrelę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami, a dla siebie zapiekankę z ziemniakami, kurczakiem i grzybami. Szampana będziemy spijać z tartą straciatellą i pijanymi galaretkami. Makrela faszerowana kaszą gryczaną i grzybami Pijane pucharki Wesołych Świąt

bastalena