kostke,skropic sokiem z cytryny,by nie ściemniało jogurt wymieszać z majonezem,połączyć z cebulą i jabłkiem,dodać cukier i wyłożyć na śledzie.Posypać zieleniną i podawać z ziemniakami w mundurkach lub bagietką druga możliwość - osuszone filety śledziowe pokroić w 3 cm kawałki i wymieszać z sosem jogurtowo majonezowym.Posypać zieleniną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!był w moim domu zawsze. Robiło się z najlepszej gęstej śmietany i dużej ilości grzybów. Nie wyobrażam sobie, aby mogło go zabraknąć :) Takim sosem polewaliśmy smażonego karpia i ziemniaki gotowane w mundurkach. W żadnym innym dniu zwykły ziemniak polany takim grzybowym sosem nie smakował tak, jak w Wigilię :) Składniki: 2 spore garście najlepszych suszonych grzybów , 1 średnia cebula
Codzienna kuchnia niecodziennajabłka 4 ogórki kiszone 3 średnie ziemniaki 3 jajka 1/2 pęczku koperku 1/2 pęczku szczypiorku garść sałaty lodowej 4 łyżki majonezu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo , ziemniaki w mundurkach - obieramy . Jabłka i ogórki obieramy ze skórki. Wszystkie te składniki oraz śledzie kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy razem w misce. Koperek, szczypiorek i sałatę drobno siekamy. Dorzucamy
Moje Kuchenne Rewelacjeblasze. Wokół możemy rozłożyć warzywa, które upieką się wraz z mięsem i poprzez wytapiający się z niego tłuszcz i "soki" zyskają dodatkowe walory smakowe. Ja równocześnie piekłam ziemniaki w mundurkach (wcześniej obgotowane we wrzątku z solą), marchew oraz dynię. Kurczaka pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni. Czas pieczenia jest uzależniony od wagi ptaka. Zgodnie z zasadami jakie zdradziła
Taste Of My Daywsunęłam do piekarnika nagrzanego do 190st na ok 20 minut. Po tym czasie miałam już gwarancję, że są pięknie usmażone także i w środku. Podałam roladki z ziemniakami w mundurkach, które polałam roztopionym masłem i posypałam tymiankiem oraz surówką z białej kapusty
Walijskie Pichceniekawałki dodać drobniutko pokrojone chilli z pestkami i pokrojoną cebulę dodać cukier i ocet winny zamieszać i odstawić do lodówki na 1 godzinę przed podaniem na obiad do ziemniaków w mundurkach dodać gęstej śmietany 12%............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępieprzem matiasy pokroić na 3-4 cm kawałki i dodać do cebuli, skropić cytryną wymieszać i wlać odpowiednią ilość śmietany 18% i wsypać natkę pietruszki podawać np. z ziemniakami w mundurkach.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmogłabym się nią zachwycać gdyby nie mama mieszkająca w Gdyni, bo nie ma co się oszukiwać, że te mrożone z marketu są pyszne. Ten śledzik jest idealny do ziemniaków w mundurkach bądź jako sałatka do czegoś mocniejszego :) Jestem pewna, że znacie tą wersję, ale nie ukrywam, że moja mama robi najlepsze śledzie! Składniki : * 5-6 płatów śledziowych * cebula
Magiczne Życie Martykropel soku z cytryny Zimnym sosem można polać jajka na twardo, ja wykorzystałam do klusek"rzucanych" , były ciepłe, bo prosto z garnka:) Równie dobrze smakować może z ziemniakami w mundurkach i śledzik do tego
Proste Potrawyłyżeczka cukru Śledzie moczymy w wodzie, a potem w mleku. Czas moczenia zależy od śledzi. Nam starczyła godzinka w wodzie i pół godzinki w mleku. Dwa ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jabłka, ogórki, cebule i obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w spore kawałki, dorzucamy pokrojone produkty i dodajemy jogurt oraz majonez. Doprawiamy cukrem, nie solimy! Dekorujemy koperkiem
Kolizje SmakówDzisiaj nastepna sałatka na tapetę Sałatka z ziemniaków . Co mogę o niej powiedzieć- że nie wiem dlaczego jako pierwsza znika ze stołu Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Obieramy i kroimy w dużą kostkę. Kroimy jedną czerwoną cebulę w półtalarki, szczypiorek, 2 ząbki czosnku, pieprz i majonez do smaku Smacznego
Smaki EdytyOdkąd tylko pojawiły się w sklepach, nie mogę się ich najeść. :) Mowa o młodych ziemniakach, po zimie muszę co roku koniecznie uzupełnić ich braki. Gotuję je zawsze w mundurkach, w przykrytym garnku, na wolnym ogniu, z solą i odrobiną prawdziwego masła. Dzięki tym zabiegom są wyjątkowo pyszne i zachowują swoje wszelkie walory. Radzę zatem wypróbować mój sposób. :) Kolejny długi weekend(...)zdaniem najładniej prezentują się w tym daniu. :) Składniki: młode ziemniaczki (dowolna ilość) suszone na słońcu pomidory w zalewie z oliwy świeża bazylia parmezan świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach (jak na wstępie). Posiekaj drobno bazylię oraz pomidory, zetrzyj na tarce parmezan. Ziemniaki odlej, przestudź, obierz ze skórki. Włóż do miski, dodaj wszystkie składniki, dopraw
Garniec Magaliesłoną i kwaśną, robioną na białym winie (nieodmiennie polecam musztardę Maille). Musztardę dokładnie rozsmarowujemy po śledziach. Pieprzymy. Pokrywamy warstwę musztardy posiekaną cebulą. Na tą warstwę ścieramy ¼ ziemniaków i lekko przyklepujemy. Na ziemniaki wysypujemy kiszone ogórki i warstwę wyrównujemy – na ogórki kładziemy majonez wymieszany ze śmietaną w proporcji 2:1 (u mnie na każdą salaterkę to po czubatej łyżce majonezu(...)Zdecydowanie wolę wyczuwalne faktury i smaki. SKŁADNIKI 5-6 filetów śledziowych ‘a la matias’ (około 500g) 0,5l mleka do moczenia śledzi 500g buraków – ugotowanych lub upieczonych 500g ziemniaków – ugotowanych w mundurkach 3 jajka L (albo 4 jajka M) 1 spora czerwona cebula (150-170g) 4-5 ogórków kiszonych, najlepiej z beczki – twardych, mocno kwaśnych i słonych musztarda Dijon
Karo in the Kitchenniesamowicie smaczne. Zróbcie je szybko, a przekonacie się sami. Składniki: ciasto: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem) 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka sól nadzienie: ok. 15 śliwek węgierek cukier waniliowy cynamon do podania: masło cukier płatki migdałowe Sposób przygotowania: Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach. Lekko studzimy i obieramy ze skórki. Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajka
Pobite gary Barbarymłode/nowe ziemniaki. Zalewamy je mieszanką jajek i mleka i zapiekamy. Świetnie smakują z kiełkami rzodkiewki oraz szklanką maślanki. ok. 1,5- 1.8 kg ziemniaków 200 g żółtego sera 4 jajka 50 g masła 500 ml mleka 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej pęczek drobno posiekanej natki pietruszki 100 g kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka soli Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po odcedzeniu
Smaki Na Talerzu