SKŁAD - 1 kg Ziemniaków w Mundurkach 500 g Piersi z Kurczaka 300 g Marchewki 200 Pietruszki 100 g Pora - Wartości odżywcze całego dania - Kalorie 1546 Węglowodany 237 g Białko 135,5 g Tłuszcze(...)PRZYGOTOWANIE - Wszystkie składniki myjemy, następnie kroimy. Do garnka wrzucamy Ziemniaki. Na koniec wrzucamy pierś z kurczaka. Następnie wlewamy 500 ml wody, doprawiamy garnek Vegetą, pieprzem i solą według uznania. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30-40 min . Do momentu aż warzywa i mięso będzie miękkie. Smacznego
Sylwetka Od Kuchniwarzyw. Składniki: -4 duże ziemniaki -1/2 kg mielonego mięsa -cebula -marchewka -2 kiszone ogórki -jajko -sól, pieprz, pieprz ziołowy -ząbek czosnku W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach. Odlewamy, studzimy i obieramy ze skórek. Kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy środki. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy połowę startej cebuli i ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy. Marchew
Maminek kulinarnymłodych małych ziemniaków 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Ziemniaki w mundurkach gotujemy na parze 20-25 minut. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na pół. W moździerzu ucieramy czosnek z solą i połową natki.W misce mieszamy majonez, jogurt
Kulinarne przygody Gatityużyciem jabłuszka.Troszke się różni od tej zwykłej jarzynowej kilkoma składnikami , ale w smaku jest tak samo pyszna jak ta klasyczna.Zapraszam. 1 duży seler lub rzepy 4 ugotowane ziemniaki w mundurkach 4 jabłka 4 kiszone ogórki 1 cebula 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku sól pieprz Sos: ************************** 1majonez 4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkischować do lodówki na całą noc na gorącym oleju zrumienić podudzia i na mniejszym ogniu podsmażać co jakiś czas je obracając, usmażone przełożyć na talerz ugotowane małe ziemniaki w mundurkach obrać i tłuszczyku po podudziach lekko je podsmażyć ugotowaną w osolonej wodzie marchewkę odlać z wody i wlać puszkę groszku, dodać masło, sól do smaku, masło i mieszając zagotować, wsypać
W Mojej Kuchni LubięGnocchi szpinakowe są miękkie, ładne i smakują cudownie. Polane oliwą i startym parmezanem nie potrzebują żadnego towarzystwa :) Potrzebne składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklana mąki ziemniaczanej 1 jajko szpinak w liściach 2 ząbki czosnku 1/3 startej gałki muszkatołowej 3 łyżki soku z cytryny(...)Przygotowanie: Gotujemy z iemniaki w mundurkach, lekko studzimy i ciepłe obieramy, przeciskamy przez praskę. Rozmrożony szpinak wrzucamy na patelnię, dodajemy starte 2 ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, pieprz i sól i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy sok z cytryny i dusimy przez ok. 5 min. Ostygnięty szpinak mieszamy z ziemniakami, dodajemy mąki, jajko i wyrabiamy ciasto
Łycha smakówSkładniki: 1 duży seler 1 korzeń pietruszki 1 mała cebula 2 ugotowane ziemniaki 1 łyżka suszonego lubczyku 1 łyżeczka susonego majeranku 4 ziela angielskie 4 ziarn ajałowca 2 liście laurowe 3 łyżki mąki jaglanej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Najpierw nastawiamy ziemniaki w mundurkach do ugotowania. Obieramy warzywa, cebulę kroimy w drobną kostkę, a seler
Lamarida.plfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Focaccia z ziemniakami Składniki – 2 duże blachy: Mąka pszenna typ 00 – 500g Woda ciepła – 250ml Oliwa z oliwek – 3-4 łyżki Drożdże – 40g Sól – 1.5 łyżeczki Cukier – szczypta Ziemniaki – 6-7 sztuk Oliwa z oliwek do polania focacci – 4 łyżki Rozmaryn – kilka gałązek (można użyć suszony(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść ciasto (około 1 minuty) i ponownie odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. W między czasie ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie, a gdy będą już prawie miękkie (widelec powinien w nie wchodzić z delikatnym oporem) zdjąć z ognia, obrać i pokroić w cienkie plastry. Wyrośnięte ciasto podzielić
Kuchnia Bon Appetitolej wymieszać z pieprzem, kucharkiem, czosnkiem, sokiem z cytryny, przyprawą w płynie, dokładnie natrzeć dwie połówki piersi, schować do lodówki na 2-3 godziny w tym czasie ugotować ziemniaki w mundurkach, wystudzone obrać i pokroić w talarki 30 dag kiszonej kapusty wymieszać z małą pokrojoną cebulą, olejem rzepakowym, pieprzem, cukrem do smaku na bardzo rozgrzanej patelni grillowej smażyć piersi
W Mojej Kuchni Lubięłyżka oleju kokosowego - 2 łyżeczki oregano - 0,5 łyżeczki papryki słodkiej - 0,5 łyżeczki papryki ostrej/chili - sól, pieprz Kurki myjemy, oczyszczamy, osuszamy i kroimy na małe kawałeczki. Ziemniaki w mundurkach, lub bez, gotujemy do miękkości, kroimy w plastry. Pora również kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kosteczkę lub piórka (jak wolimy). Koperek siekamy. Na rozgrzaną patelnię, wraz z olejem
Be Fit Be Strongpublikacji "Dobre Decyzje" Stowarzyszenia Otwarte Klatki i jedynie w niewielkim stopniu zmieniłam. SKŁADNIKI: 2 duże buraki (wcześniej upieczone w naczyniu żaroodpornym) 1 jabłko 2 duże ziemniaki (wcześniej ugotowane w mundurkach) 1 cebula 1 kostka tofu wędzonego 2,5 arkusza glonów nori majonez tradycyjny (albo wegański - jeśli ktoś nie spożywa jajek) sól i świeżo mielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Buraki proponuję upiec(...)piekarniku, bo tylko w ten sposób można wydobyć z nich najlepsze walory smakowe. Ostudzone ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki natomiast gotujemy w mundurkach, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Podobnie w kostkę kroimy jabłko i wędzone tofu. Cebulę drobno siekamy. Glony należy zalać odrobiną wrzątku, a gdy już zmiękną - również drobno pokroić. Następnie mieszamy
wege i kropkasałatka jest prosta w przygotowaniu i idealnie nadaje się do podania jako samodzielne danie na obiad lub kolację. Do przygotowania sałatki ziemniaczanej będziemy potrzebować: około 700 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach 4 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewki na sos: 5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego 3 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki
Uwaga Babcia GotujeKapuśniak z kiszonej kapusty kiedyś był kultową zupą w naszym domu. Babcia gotowała cały wielki gar, wstawiała go do pieca, a podawała z tłuczonymi ziemniakami. Zajadałam się nim bez opamiętania:) Dopiero niedawno dowiedziałam się, że ten babciny kapuśniak ma wszelakie prawa, by nazywać się kwaśnicą. Dlaczego? Otóż babcia gotowała zupę na wywarze mięsnym z żeberek, dodając kiszoną kapustę z sokiem(...)zaledwie marchewki już zmienia zupę z kwaśnicy na kapuśniak. Zupa jednak pozostaje tak samo kwaśna, pożywna i jedyna w swoim rodzaju! Póki kapuśniak się gotował, upiekłam kilka ziemniaków w mundurkach, żeby smak dzieciństwa był jak najbardziej pełny. Dla mnie to była uczta! Składniki: 1 kg żeberek wędzonych (można na pół ze świeżymi) 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego
Obiad gotowycebula, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 pęczka szczypiorku, 4 łyżki śmietany 18%, 5 dag sera żółtego 3 łyżki oleju, sól, pieprz, oliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Wyszorowane ziemniaki w mundurkach gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję na mniejsze kawałki. 2. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą, paprykę mieloną, odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Z masy
Tradycyjna kuchnia Kasimogę spać przez te upały , .więc kręcę się po kuchni i piekę lub robię sałatki , które wymagają odstania w lodówce .Dziś sałatka nocna .Smacznego!. 3 duże ugotowane ziemniaki w mundurku 1 majonez musztarda Sól i pieprz Cukier posiekany drobno szczypiorek pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone ( u mnie 2 duże ) 2 przyprawione przyprawą do kurczaka(...)Buraczki marynowane na słodko Cynamon szczypta Papryczki jalapeno 1 cebula posiekana drobno i sparzona we wrzątku Posiekana drobno natka pietruszki Starty żółyż ser ok.10 dag. ********************************************* 1 warstwa - starte ziemniaki na tarce o dużych oczkach. 2 warstwa - sos szczypiorkowy - 3 czubate łyżki majonezu , 1 łyżka musztardy , 1 łyżka szczypiorku , sól, pieprz ,cukier do smaku. 3 warstwa - pokrojone
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiczosnkiem, solą i pieprzem . Polałam olejem i odstawiłam na ok.dwie godziny do lodówki a następnie usmażyłam na grillowej patelni. Idealnie pasuje z sałatką ziemniaczaną. Ugotowałam w mundurkach parę ziemniaków, po ostygnięciu obrałam je ze skórki i pokroiłam w grubszą kostkę. Dodałam pokrojone korniszony można również kiszone ogórki, sporo koperku, 2-3 ząbki czosnku
potrawyregionalne