ziemniaki w mundurkach - 1232 przepisów (strona:24/83)

Kapuśniak na żeberkach 122

żeberek • 200g kiełbasy wędzonej • 1 cebula • kawałek pora • 1 marchewka • 1 pietruszka • sól, pieprz do smaku • 4 liście laurowe • 8 sztuk ziela angielskiego • 4 łyżki oleju • 8 ziemniaków Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski i podsmażyć na oleju. • Dodać startą na grubej tarce marchewkę i pietruszkę. • Zalać wrzątkiem(...)Wrzucić wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. • Na 30 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną kiełbasę. • Ziemniaki ugotować w mundurkach. • Podawać kapuśniak z kawałkami żeberek i obranymi ziemniakami

To co kocham
Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 163

masło sól, pieprz gałka muszkatołowa bułka tarta sos pieczarkowy: 6 dużych pieczarek 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 mała cebulka 3 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Przepuścić przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia

Ania i Marcin gotują
Lasowiackie kacapoły z serem 215

podsmażane. Składniki na około 30 sztuk: 2 kg ziemniaków 300 g białego sera (twarogu) 1 jajko sól i pieprz do smaku masło do smażenia (dla twardzieli smalec :)) Połowę ziemniaków ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę. Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach i przełożyć na gęste sito ustawione nad miską. Po odcieknięciu nadmiaru wody, z miski

Trzeci talerz
Sałatka ziemniaczana 298

mogłoby być chyba tylko w połączeniu ze śledzikiem. Wielkie mniam. :-) 1kg ziemniaków 5 jajek 5 ogórków kiszonych 2-3 łyżki majonezu 1-2 łyżeczki musztardy sól, pieprz 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. 2. Ziemniaki obieramy. Ziemniaki, jajka i ogórki kroimy w kostkę. 3. Składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, musztardę, przyprawiamy do smaku solą

Szefowa kuchni
Czas na sałatki. 2562

ziemniaki 100g pieczonego (gotowanego)mięsa 10cm pora 1 pomidor sól, pieprz Sos. 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu (śmietany) 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka szczypiorku Wykonanie. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Mięsko pokroić w paseczki i dołożyć do ziemniaków. Obrać i pokroić w plastry, ostudzić. Posypać solą i pieprzem. Por pokroić w półplasterki, cienko. Sparzonego ,obranego pomidora pokroić w paski

Kulinarny karnet Christophera
Bezglutenowe knedle z truskawkami 99

był to strzał w 10 :) Knedle smakują naprawdę wyśmienicie. Gorąco polecam! SKŁADNIKI: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 1,5 szklanki Mixu do pierogów Nutrifree (Mix per Pasta Fresca) sól 1 kg średnich truskawek (umytych i odszypułkowanych)  Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Przestudź i obierz. Ziemniaki przepuść przez praskę lub zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Umieść

Kuchnia bezglutenowa
Śledziowa sałatka z burakami 346

ogórki kiszone 1 cebula biała mała 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz sok z 1/2 cytryny odrobina cukru PRZYGOTOWANIE: Ziemniaka i buraka gotujemy w mundurkach, następnie obieramy. Obranego ziemniaka, jabłko, cebulę, oraz opłukane śledzie i ogórki kroimy w kosteczkę, buraka ścieramy na tarce do jarzyn na dużych oczkach. Do miseczki przesypujemy pokrojone ziemniaki, jabłko, cebulę, śledzia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ziemniaczane Ciasteczka Jak Krakersy 191

rozwarstwiają się jak ciasto francuskie, a w smaku przypominają nam sklepowe krakersy :) Składniki: 150 g ziemniaków nie ugotowanych 150 g mąki pszennej 150 g masła 1 żółtko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18% 2-3 szczypty soli 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Możemy także

Gotowanie...to proste !
Sałatka grzybowa polana 274

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 1 duży słoiczek marynowanych pieczarek ok.450g (bez zalewy) 3 duże ziemniaki 4 ogórki konserwowe 3 marchewki 300g fileta z piersi kurczaka 4 jajka 100-150g żółtego sera Majonez oraz jogurt typu greckiego w równych proporcjach Pęczek szczypiorku oraz koperku Sól(...)kostkę, dodać przyprawy i usmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Nie za długo aby mięso nie zrobiło się suche. Odstawić do wystudzenia. Pieczarki odsączyć z zalewy. Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić a następnie obrać. Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki, jajka oraz żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach ( każde osobno) Marchewkę oraz ogórki pokroić w drobną kosteczkę

W garach u Gosi
Kotleciki z ziemniaków i jabłek (Polpette di patate) 144

użyć dowolnego sera) 1 ząbek czosnku 3 łyżki m ąki   2 łyżeczki suszonego tymianku sol, pieprz olej z oliwek PRZYGOTOWANIE Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ugotowane jeszcze ciepłe obieramy i rozgniatamy widelcem.  Do ziemniaków dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, m ą kę, sól, pieprz, suszony tymianek i starkowany ser. Jabłka ścieramy na grubych

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z Fasolką Szparagową i Tuńczykiem 167

ziemniaków 1 puszkę tuńczyka duże kawałki kilka łyżek oliwy lub oleju sól , pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z fasolką szparagową https://www.youtube.com/watch?v=1qcV-8dI4bg Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości, odcedzam i odstawiam do wystygnięcia. Zimne ziemniaki obieram ze skórki i kroję w nie za dużą kostkę. Fasolkę dokładnie płuczę na durszlaku, odcinam końcówki i jeżeli fasolka szparagowa

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka ziemniaczana – idealna na grilla i nie tylko 300

dopisuje. Dzisiaj prezentuję sałatkę ziemniaczaną, robię ją od wielu lat. Muszę przyznać, że amatorów tej sałatki nie brakuje. Znika z prędkością błyskawicy. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 200 ml majonezu 100 śmietany słodkiej Przyprawa do ziemniaków Szczypiorek Szczypta ostrej papryki ¼ łyżeczki słodkiej papryki Sól Pieprz Wykonanie: Z majonezu, śmietany, papryk, pieprzu i soli (do smaku

Smaki Ewy
Pieczone młode ziemniaki w mundurkach z salsą pomidorową 211

Mogą posłużyć jako dodatek do dania głównego, ale również z powodzeniem stanowią samodzielny posiłek. Uwielbiam ziemniaki pieczone w mundurkach, są doskonałe i przypominają czasy dzieciństwa, kiedy to ziemniaki owinięte w folię wkładano do ogniska, a wyjmowano gorące, miękkie i pachnące. Możesz je równie dobrze przygotować w piekarniku, wybierz tylko niewielkie sztuki, które szybciej się upieką i ładnie będą się prezentować

Roślinna - blog wegański
Kopytka 197

gotowanie, więc najlepiej przygotować go tuż przed gotowaniem. Składniki: ½ kg ziemniaków ½ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól pieprz Dodatkowo: 1 cebula smalec ½ pęczka koperku Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić obrać i przecisnąć przez praskę. Do zimnych ziemniaków dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem a następnie zagnieść szybko na stolnicy posypanej mąką na gładkie ciasto. Ciasto

Mama Gotuje
ZIEMNIAKI FASZEROWANE WARZYWAMI 104

papryki 1/2 średniej cukinii 1 mały pomidor 1 ząbek czosnku żółty ser 1 łyżka pokrojonego szczypiorku sól ziołowa pieprz kolorowy papryka słodka mielona oliwa A jak to zrobić: Ziemniaki ugotować w mundurkach, pomidora sparzyć i obrać se skórki. Z przestygniętych ziemniaków ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wydrążyć środki. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę i delikatnie poddusić na rozgrzanej

Kuchnia w opałach
Ziemniaki faszerowane serem feta 158

maślanki będzie dla nich świetnym uzupełnieniem.  12 średniej wielkości ziemniaków  1/2 kostki sera feta 1 pęczek koperku  3 gałązki szczypiorku 50g żółtego sera pieprz 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy i obieramy.  2. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środki ziemniaków. Wydrążone kawałki przekładamy do miski, do której dodajemy pokruszony drobno ser feta, starty na tarce żółty

Szefowa kuchni
Pasta w karpackim stylu. 271

wędzonego a'la oscypek 1/2 kubeczka sera wiejskiego 2 jajka 2 średnie ziemniaki lub jeden duży 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka młodego mielonego jęczmienia pieprz, estragon, ostra papryka, Ziemniaki gotujemy w mundurkach bez soli. Jajka gotujemy na twardo. Po wystygnięciu obieramy ziemniaki i jajka. Jajka kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i widelcem rozdrabniamy na pastę

vegetanie
Smak PRLu - sałatka po żydowsku 416

SKŁADNIKI: 4 spore ziemniaki   4 jajka 4 ogórki kiszone   1 cebula biała   1 ząbek czosnku 4 -5 łyżek majonezu sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jajka gotujemy na twardo, odcedzamy i obieramy z łupek, ziemniaki studzimy obieramy ze skórki. Ziemniaki i ogórki kroimy w większa kostkę, jajka w mniejszą, cebulę dość drobno, wszystkie składniki przekładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rolmopsy dla hardcorów 133

lodówki.  Rolmopsy po dniu marynowania są gotowe do spożycia. Ja jednak mam wobec nich niecny plan. Postanowiłam część ukryć w sałatce ziemniaczanej.  ... w sałatce ziemniaczanej 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach kukurydza groszek konserwowy 1 jajko ugotowane na twardo majonez Ziemniaki pokroiłam w grubą kostkę i ułożyłam na dnie miseczki. Na nich rozłożyłam część śledziowych rolmopsów z cebulką

bastalena