wypieków słodkich, ale nie do mięsa) 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki sojowej zmieszanej z 1 łyżką wody 1/4 szklanki utartych na puree ziemniaków 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego zmieszanego z 3 łyżkami wody (składniki wymieszać i pozostawić na kilka minut) 1 łyżka zmielonych płatków owsianych zmieszanych z 1,5 łyżki wody (składniki wymieszać(...)przypomina nieco skrobię. Można zastąpić mąką tortową Mąka ziemniaczana Można zastąpić skrobią kukurydzianą budyniem w proszku (waniliowy, śmietankowy) - tylko w przypadku potraw serwowanych na słodko ugotowanym w mundurku, obranym i zmielonym ziemniakiem - 1 łyżka mąki ziemniaczanej odpowiada około 70-80 g ziemniaka. Mleko kokosowe Można zastąpić mlekiem pełnotłustym z dodatkiem aromatu kokosowego (1 łyżeczka aromatu na szklankę mleka). Ocet jabłkowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatylko dla tytułowych drwali :) Uwielbiam takie kolorowe, jesienne połączenia. Składniki: ½ kg ziemniaków 25 dag kiełbasy ½ kg kiszonej kapusty 1 biała cebula 1 jabłko kminek do smaku sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku olej do smażenia 2 marchewki Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę, jabłko obrać i pokroić
Tradycyjna Kuchniabardzo dobra. Pyry z gzikiem 2 porcje Składniki: 4 duże ziemniaki 3-4 łyżki oliwy z oliwek kawałek masła 250 g sera białego 3-4 łyżki śmietany pęczek rzodkiewki 2 ogórki gruntowe ząbek czosnku pęczek koperku pieprz sól Ziemniaki porządnie myjemy i szorujemy pozostawiając je w mundurkach. Doprawiamy je oliwą, solą i pieprzem. Każdego ziemniaka owijamy osobno folią aluminiową
PatiGotujemocno się rozgrzewają, i dzięki temu mięso piecze się również w środku. Kebaby podałam z sałatką z grillowanych warzyw i z przypieczonymi na grillu ziemniakami (wcześniej ugotowanymi w mundurkach). Pyszne! Składniki 500 - 600 g baraniny (dałam łopatkę) 7 g soli 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka sumaku 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach 2 łyżki
Stare Garysycąca i bardzo dobra. Pyry z gzikiem 2 porcje Składniki: 4 duże ziemniaki 3-4 łyżki oliwy z oliwek kawałek masła 250 g sera białego 3-4 łyżki śmietany pęczek rzodkiewki 2 ogórki gruntowe pęczek koperku pieprz sól Ziemniaki porządnie myjemy i szorujemy pozostawiając je w mundurkach. Doprawiamy je oliwą, solą i pieprzem. Każdego ziemniaka owijamy osobno folią aluminiową
PatiGotujemusiałam je wrzucić do piekarnika, ale Wam polecam zrobić wersję grillowaną :) Składniki: ok 20 średniej wielkości ziemniaków 1 cebula 20 dag sera korycińskiego Bielec (tym razem z z pomidorem, bazylią i czosnkiem) Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach, ważne by ich nie rozgotować. Po ugotowaniu studzimy i w każdym ziemniaku robimy nacięcie, w które wkładamy duży kawałek
Cynamonowe szczęścieosoby: 8-10 ziemniaków 250 - 300 gr pieczarek 2 jajka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki kwaśnej śmietany np.12% lub 18 % lub jogurtu naturalnego 1 kiełbaska ( u mnie myśliwska ) ser żółty starty bądź pokrojony na malutką kosteczkę sól, pieprz, natka pietruszki 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurka na pół miękko, około 15 min. Po ugotowaniu
Gotowanie...to proste !książki "Kuchnia polska wg Karola Okrasy. Słone", odrobinę go zmieniłam. Razowe kopytka smażone z kapusta kopytka: 1 kg mączystych ziemniaków, ugotowanych 200 g maki pszennej zwykłej 50 g mąki pszennej razowej jajko sól, pieprz Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i mielimy w maszynce do mięsa. Łączymy z pozostałymi składnikami. Z ciasta formujemy na omączonej stolnicy wałek, tniemy
Dzieje kuchennej Wiewióryśredni słoik, ziemniak 2 duze, cebula biała pół szt, groszek mrożony 1 szklanka, kukurydza w puszce pół puszki, ogórki kiszone 1 średni słoik, jabłko 1 szt, majonez 6 łyżek, jogurt naturalny 4 łyżki, musztarda delikatesowa 1 łyżka, pieprz, sol do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać i pokroić
kulinarne odsłony patiSkładniki: - 4 spore ziemniaki - 250 g mięsa mielonego z łopatki - 4 duże ząbki czosnku - duża cebula - 200 g sera żółtego - pęczek kopru - 3 łyżki musztardy delikatesowej - łyżka masła - sól, pieprz, papryka słodka, maggi Ziemniaki myję i dokładnie szoruje szczoteczką. Gotuję w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Studzę. Gdy ziemniaki wystygną przekrajam je na pół i wydrążam środek uważając
Cook&LoveDodać cebulę, posiekaną natkę pietruszki i płatki owsiane. Przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Podawać z ziemniakami. Najlepiej ugotowanymi w mundurkach i posypanymi koperkiem lub (i) szczypiorkiem. Ciekawa jestem kto z Was spróbuje tego dania? Klasyczne pyry z gzikiem pokazywałam Wam już i cały czas cieszą się sporą popularnością
Codzienna kuchnia niecodziennajajka 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól ok. 500 g dojrzałych nie za dużych truskawek wykonanie: Truskawki myjemy i osuwamy szypułki. Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie. Gdy będą ugotowane odcedzamy z wody i odstawiamy do wystudzenia. Następnie mielimy je lub dusimy na pure. Wykładamy na stolnicę. Dodajemy mąkę orkiszową, mąkę ziemniaczaną, jajka
Domowy Smak Jedzeniacebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka ponadto kulka mozzarelli kawałek sera żółtego obrane mięso gotowane pozostałe z rosołu. Wykonanie: Ziemniaki myjemy gotujemy w mundurkach, następnie studzimy obieramy. Pozostałe warzywa również gotujemy, warto wykorzystać warzywa pozostałe z gotowania rosołu, przez co danie zyskuje na aromacie. Warzywa wszystkie przeciskamy przez prasę lub mielimy
kgwjanczewoprzez 40-50 minut. Tak żeby ziemniaki były miękkie, dużo zależy od rodzaju ziemniaków, oraz ich grubości. Jeżeli nie chcemy tak długo piec można ziemniaki wcześniej podgotować w mundurkach, wystudzić i dopiero pokroić w plasterki. ….Smacznego
KasiaiKrzysiu.plładne małe- daję w całości, gdy większe- kroję w plastry) i podsmażam jeszcze całość kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy wędzonki mamy mało lub gdy ziemniaki były gotowane w mundurkach dodajemy soli do smaku. Oleju kokosowego i/lub masła klarowanego dodaję w trakcie smażenia tylko tyle, by danie nie było suche, ale nie może pływać w tłuszczu. Smacznego
Smaczne Zdrowemniej słone śledzie, należy je odmoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin przed wykonaniem sałatki. Następnie należy je pokroić w drobną kostkę i odsączyć na sitku. Ziemniaki należy ugotować w mundurkach, następnie pokroić w drobną kostkę, podobnie jak cebulę oraz jabłko. Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć, dodać do całości buraczki obiadowe - ja wykorzystałam domowe buraczki wiórki Ogródek
Garniec Magaliekawałki, przekładamy do gotowego sosu. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, aby smaki się przegryzły. Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym z dodatkiem ziemniaków (gotowane, pieczone, w mundurkach…), to szybki i wspaniały obiad na letnie dni… i nie tylko. Zwolenników śledzi nie trzeba do nich przekonywać, a pozostałych zachęcam. Choćby dla samej serotoniny, potocznie nazywanej hormonem
mojewypiekiinietylkosposób przyrządzania smażonych ziemniaków podejrzałam u mojej mamy i jest on zdecydowanie moim faworytem. Ziemniaki najpierw gotuję w mundurkach (można to zrobić wcześniej) a przed samym podaniem obieram, kroję w kawałki i smażę na maśle. Koniecznym dodatkiem jest świeży koperek lub szczypiorek
Milion Smaków