ziemniaki w mundurkach - 1232 przepisów (strona:64/83)

Sałatka z grillowanych ziemniaków 184

konserwowy 2 gałązki selera naciowego 4 gałązki tymianku, sól, szczypta rozmarynu 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie pęczek natki pietruszki kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Ziemniaki umyć i podgotować w osolonej wodzie w mundurkach. Do żaroodpornego naczynia wlać odrobinę oleju, dodać cały czosnek, zioła. Piekarnik rozgrzać (grill) włożyć naczynie do środka na kilka minut (niech olej z przyprawami się ogrzeje

Gaździnka warzy
48.Wiosna na talerzu: czyli pieczone młode ziemniaczki w mundurkach nadziewane pikantym farszem z ciecierzycy! 224

Ciecierzycę namaczamy minimum 12godzin, ja preferuję moczyć ją całą dobę. Kolejno namoczoną już ciecierzycę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Piekarnik nagrzewamy do 210*C. Ziemniaki myjemy i obieramy lub nie, wedle gustu - te w mundurkach będą bardziej chrupiące niż te pozbawione skórki. Dokładnie osuszone bulwy nakłuwamy z każdej strony widelcem. Nasmarowujemy je oliwą lub olejem i obtaczamy w soli

Symfonia Smaków
surówka / sałatka z kapusty 352

kapusty 1 puszka kukurydzy 350-400 g marchewki 150 g majonezu sok z 1/4 cytryny 2 łyżki musztardy Dijon sól, pieprz 1/4 pęczka pietruszki wykonanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę. Białą i czerwoną kapustę szatkujemy, lekko solimy, delikatnie ugniatamy rękami. Kapustę przekładamy do dużej miski, dodajemy odsączoną kukurydzę, starte

Domowy Smak Jedzenia
Obiad za 10zł - Tuńczyk po angielsku podany. 423

39zł -sól, pieprz, papryka słodka, tymianek -łyżka oleju rzepakowego Łączny koszt na 4 porcje, w oparciu o ceny marketowe, wyniesie około 9,57zł Ziemniaki umyte, oczyszczone gotujemy w osolonej wodzie w całości, w mundurkach, około 15 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni funkcja grill+termoobieg, lub 200 stopni góra-dół. Ziemniaki cedzimy. Do naczynia żaroodpornego dajemy łyżkę oleju rzepakowego, wrzucamy

BaRepas
Pączki ziemniaczane 301

łyżek mleka 2 łyżki spirytusu domowe powidła lub twarda marmolada  1 ½ litra oleju do smażenia lub smalec wieprzowy  Cukier puder do posypania  Ziemniaki obieramy i gotujemy( można również ugotować w mundurkach). Przeciskamy przez praskę i do gorących dodajemy masło. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru pudru. Jajka roztrzepujemy

Mia Cucina Sofieta
Ziemniaki pieczone z piekarnika 657

Dzis bez ziemniakow trudno sobie wyobrazic polski jadlospis.Bo tez pyrki,kartofle,grule,ziemniaki mozna przyrzadzac na bardzo wiele sposobow. Znawcy gotuja je w mundurkach na parze.W ten sposob zostaja zachowane wartosciowe substancje smakowe i odzywcze.Jakie,mozesz przeczytac tutaj: ziemniaki-nasze-codzienne . Tak samo zdrowe i pyszne sa ziemniaki pieczone w piekarniku.Pieczone bez obierania,razem ze skorka i ze skorka jedzone.Tak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka Śledziowa z Rzodkiewką , Jabłkiem i Ziemniakami 227

zimnej wodzie , zalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny , w międzyczasie odlewam wodę i zalewam świeżą , robię tak 2-3 razy . Ziemniaka płuczę pod bieżącą wodą i gotuję w mundurku do miękkości , ugotowanego odkładam do wystudzenia . Zimnego obieram ze skórki . Przygotowanie składników na sałatkę śledziową : Umyty i osuszony szczypiorek drobno siekam . Umytą i osuszoną rzodkiewkę przekrawam

Uwaga Babcia Gotuje
Pyry z gzikiem 208

przyprawami. Niebo na języku. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 6 młodych ziemniaków Twarożek chudy 250 gram Pęczek szczypiorku Śmietana 12% Sól, pieprz Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie. W tym czasie przygotowujemy gzik. Do miseczki wkładamy twarożek, śmietanę (ilość według uznania) oraz   posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli lubimy

Kolizje Smaków
Pierogi z ziemniakami i kaszą gryczaną 215

ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne. Farsz: Kasze ugotować na sypko. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. Boczek wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, gdy tłuszcz się wytopi dodać cebulę i smażyć aż cebula i boczek

Mama Gotuje
Ziemniaki faszerowane kurczakiem z porem pod mozzarellą 267

Ziemniaki często kojarzą nam się jako dodatek do wszelakich dań bądź jako składnik zapiekanek. Dzisiaj chciałyśmy zaproponować Wam nieco inne danie z ziemniakami w roli głównej. Od dziecka ziemniaki towarzyszyły mi i kojarzyły się z jesiennymi wykopkami - ktoś jeszcze pamięta te czasy na wsi? Dzisiaj wspominam je z sentymentem. Wystarczy tych wspomnień i wróćmy do dania. Ziemniaki można śmiało faszerować(...)Ziemniaki faszerowane kurczakiem z porem pod mozzarellą   Składniki : 3-4 większe ziemniaki 1 duża pierś z kurczaka 1 mały por (jasna część) 1 opakowanie zupy cebulowej 2 łyżki oleju rzepakowego 1/3-1/2 szklanki wody lub wina białego  mozzarella szczypiorek  pieprz do smaku  Przygotowanie : Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy ala al dente w mundurkach. Studzimy, przekrawamy, wydrążamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka jarzynowa. 153

oczywiście był swojej roboty :) Miło tak powspominać :) Składniki: 2 ziemniaki 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 średniego selera 3-4 ogórki kiszone 1 por (tylko biała część) 1 puszka groszku konserwowego 8 jajek 1 łyżka musztardy 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler ugotować w mundurkach. Jajka ugotować osobno. Po wystudzeniu warzywa i jajka obrać

Agusiowe smakołyki
Sałatka jarzynowa 154

również na co dzień na kolację, śniadanie.   Składniki: 6 ziemniaków 4 marchewki 3 jajka 1 cebula 4 ogórki kiszone 1 jabłko obrane 1 puszka groszku konserwowego sól, świeżo zmielony czarny pieprz 200 ml gęstej śmietany 2 łyżki musztardy sarepskiej Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę myjemy bardzo dokładnie. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, studzimy, obieramy ze skórek. Kroimy

Życie zaczyna się w kuchni
Nadziewane ziemniaczki w mundurkach 122

Kolejny wyczyn kulinarny narzeczonego :) Dziś zrobiłam sobie wolne. Składniki na nadziewane ziemniaczki w mundurkach (4 porcje): 1 - 1,5 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku szczypiorek masło ser żółty (1 - 1,5 plasterka na ziemniak) szynka (1 - 1,5 plasterka na ziemniak) ostra papryka zioła prowansalskie sól bazylia oregano tymianek oliwa z oliwek Ziemniaki umyć i wyszorować. Pociąć na połówki

Karola gotuje
Sałatka warzywna 176

średnia sztuka groszek konserwowy, 1 puszka por, 1 mały ogórek konserwowy, 3-4 sztuki jajka, 3 sztuki majonez, 150g śmietana 12%, 150g sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy w mundurkach do miękkości. Groszek odsączamy z zalewy. Por płukamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Wszystko kroimy w kostkę, na końcu dodajemy groszek,  majonez i śmietanę. Doprawiamy

Gotowanie moimi oczami

Proponowane wyszukiwania