ziemniaki w mundurkach - 1232 przepisów (strona:67/83)

3 składnikowe wegańskie kotleciki ziemniaczane, czyli niebanalny obiad z banalnych składników 517

naprawdę to są trzy główne składniki: ziemniaki, szpinak i mąka. Naprawdę w jednym obiedzie przemyciłam dzieciakowi 5 warzyw, bo podałam te kotleciki z młodą marchewką i fasolką szparagową, oczywiście wszystko ugotowałam na parze, no bardziej fit to się chyba nie da Taki obiad to jest dobre rozwiązanie, gdy mamy mało czasu, bo ziemniaki można spokojnie ugotować dzień wcześniej, a samo(...)Składniki na 8 kotelciko-klopsików, wg mnie na dorosłą osobę 3-4 to jest max: opakowanie około 400 g świeżego szpinaku około 800 g ugotowanych ziemniaków (użyłam młodych, ugotowałam je w parowarze w mundurkach, po wystygnięciu zdjęłam skórkę) około 250 g mąki ( w sumie dowolnej) łyżeczka startej gałki muszkatołowej sól: łyżeczka do masy ziemniaczanej i pół do szpinaku olej roślinny

greenscarf
Zapiekane faszerowane ziemniaki 157

Ziemniaki kupiłam specjalne takie do pieczenia. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Przepis: Składniki: 5 dużych ziemniaków przeznaczonych do zapiekania 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 mała cukinia 250 ml  mleka  1 łyżka mąki 2 łyżki masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie   Wykonanie: 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach(...)robimy zasmażkę dodajemy 250 ml mleka i cały czas mieszamy, aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, ziół prowansalskich oraz doprawiamy solą i pieprzem.  5. Kiedy ziemniaki się ugotują odcedzamy, kiedy lekko ostygną, przekrajemy na pół  i wydrążając środek ziemniaka, robimy takie łódeczki.  6. Środek ziemniaka dodajemy do warzyw na patelni i jeszcze przez chwilę

Mój pomysł na
Zapiekanka chłopska 339

pszennej (np. Wrocławska) 400 ml mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa WYKONANIE Brokuł umyć, obrać w różyczki i ugotować w wodzie lub na parze (5 minut). Ziemniaki umyć, przełożyć do garnka i ugotować w mundurkach (około 12 minut od momentu zagotowania się wody, mogą być lekko twarde, bo dojdą w zapiekance). Zostawić do ostudzenia po czym obrać i pokroić w grubsze(...)każdej strony, tak żeby ładnie się przypiekła. Usmażoną kiełbasę i cebulkę przełożyć do głębokiego talerza, zaś boczek i słoninę pokroić w drobną kostkę i przełożyć na mały talerzyk.  Ziemniaki można albo lekko podsmażyć na pozostałym po kiełbaskach tłuszczu, po czym z obu stron posypać przyprawą do ziemniaków, albo krócej można je tylko natłuścić i posypać przyprawą (ja chwilę przysmażałam

Passions hobbies life
MŁODE ZIEMNIACZKI Z ŁOSOSIEM I WASABI 189

Młode ziemniaki same w sobie są niezwykle smaczne, gotowane w mundurkach i podane z masłem i koperkiem to prawdziwy rarytas. Ale dla urozmaicenia możemy je przyrządzić nieco inaczej. Dlatego dziś polecam wam oryginalną i smaczną przystawkę z młodymi ziemniaczkami. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje. Przygotowanie 15 min Pieczenie 1 godz. Dla 4-6 osób 18 małych młodych ziemniaków 6 plastrów

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pieczone ziemniaki 232

Ziemniaki można upiec na kilka sposobów. Najbardziej tradycyjny to oczywiście zakopanie ich „w mundurkach” pod ogniskiem. Tutaj jednak skupimy się na sposobach zdecydowanie bardziej praktycznych w warunkach kuchennych. Tak czy owak upieczenie ziemniaków nie jest jednak technicznie trudne i skomplikowane, właściwie to jest bardzo proste. Dużo ciekawszą sprawą jest wybór dodatków – ziół i przypraw, które po pierwsze wzbogacą smak

Kulinarna Pokusa
Sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat) 277

nieduża czerwona cebula (120g) kilka średnich ogórków kiszonych lub konserwowych mały pęczek szczypiorku 125ml bulionu mięsnego lub warzywnego ocet z białego wina sól pieprz Instrukcje Ziemniaki albo gotujemy do miękkości (ok. 25 minut) „w mundurkach” i obieramy po wystudzeniu, albo najpierw obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku pilnując, aby się nie rozpadły, na koniec zalewając dużą ilością zimnej wody

Kulinarna Pokusa
Gzik – ziemniaki z twarożkiem 141

moja wielka miłość do tej potrawy. Składniki: kilka ładnych,średnich ziemniaków 250 g białego sera twarogowego pół małego opakowania śmietany 12% mała cebula pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku mały ząbek czosnku świeżo mielony pieprz i sól   Jak zrobić poznański gzik? Ziemniaki umyć i wyszorować szczotką do warzyw, ugotować w mundurkach. Po prostu wkładam je nieobrane do wrzątku i gotuję(...)Zaczynam od drobnego posiekania cebuli i szczypiorku. Rzodkiewkę kroję w plasterki. Zostawiam sobie trochę szczypiorku i rzodkiewek do dekoracji. Resztę dokładnie mieszam z twarożkiem, śmietaną, szczyptą soli i cebulką. Ziemniaka kroję na pół i obieram ze skórki. Nakładam na każdą połówkę ziemniaka łyżkę twarożku i dekoruję szczypiorkiem i rzodkiewką. Gzik jest najlepszy, kiedy ziemniak jest jeszcze ciepły. Artykuł Gzik

Ugotowane pozamiatane
49 przepisów z cukinią 244

cukinią i oliwkami Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Omlet z ziemniakami i cukinią Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pełnoziarniste spaghetti z cukinią

Moja smaczna kuchnia
Dorsz z ziemniakami i szpinakiem według Josepha Seeletso 157

świeżo siekaną kolendrą oraz pozostałymi pomidorami i oliwkami. Odstawiamy na czas przygotowania reszty składników, a następnie pieczemy w 200°C przez 15-20 minut . Ziemniaki Ziemniaki oczyszczamy dokładnie z ziemi i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Smażymy je wraz z pokrojonymi drobno kasztanami na klarowanym maśle przez kilka minut. Dosalamy do smaku świeżo mieloną solą himalajską

Food Square
WINEGRET - SAŁATKA UKRAIŃSKA 271

cala noc, by nam napęczniała. Następnie gotujemy ja w tej samej wodzie ok 1,5 godziny, aż będzie gotowa. Odcedzamy i studzimy. 2. Marchewkę, ziemniaki i buraki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości, ale tak by ich nie przegotować. Warzywa maja być ugotowane tak jak się je gotuje na sałatkę jarzynowa. Po ugotowaniu, ostudzone warzywa, obieramy i kroimy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Kluski śląskie z leśnymi grzybami. 143

leśnych i buraczki z wasabi (4 osoby) Składniki do klusek : 1 kg ziemniaków 2 żółtka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki maki pszennej pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy, możecie również gotować w mundurkach i obrać po ugotowaniu. Następnie należy wystudzić i przepuścić przez praskę lub zemleć. Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną

vegetanie
Złociste talarki ziemniaczane 187

jeszcze jedna moja propozycja na grill - pyszne talarki ziemniaczane. Można je wykonać z ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia lub ugotować je w mundurkach, specjalnie na ten cel. Rewelacyjnie pieką się na grillu, wymagają tylko 2-3 minut z każdej strony i płaskiej, jednorazowej tacki do pieczenia na grillu (takiej srebrnej). Z powodzeniem można je też podsmażyć w domu i zabrać(...)łagodnym keczupem Pudliszki albo z ziołowym dipem jogurtowym. Wybór należy do Was. :) P.S. A co u mnie, doniosę Wam już wkrótce! :) Składniki na ok. 25 talarków: 10-12 ziemniaków, ugotowanych i przepuszczonych przez praskę (najlepsze z poprzedniego dnia) 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 małe jajko sól szczypta gałki muszkatołowej (ewentualnie) bułka tarta do obtoczenia nieco tłuszczu

Kuchnia Prezydentowej
Gnocchi buraczkowe 247

szczypiorek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, pozostawiamy do przestudzenia. Przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy by nie było grudek. Buraczki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy ze skóry. Ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i dodajemy do ziemniaków. Do warzyw wbijamy jajko i mieszając dosypujemy mąkę ziemniaczaną. W zależności od tego, jaki gatunek ziemniaków wybraliśmy, takiej ilości mąki pszennej będzie

Kuchenna Kontrrewolucya
Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i rzodkiewek 160

Czas przygotowania: 45 min 1 kg młodych ziemniaków 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek białych szparagów 3-4 cebulki dymki pęczek koperku ok 1/4 szklanki oleju lnianego lub oliwy z oliwek ok 2 łyżki miodu ok 2 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach, następnie kroimy w plastry  2. Rzodkiewki

Słodki Kompromis
Sałatka jarzynowa 168

opcjonalnie w lżejszej wersji można użyć majonez wymieszany z jogurtem naturalnym pół na pół) pół pęczka koperku Sól i pieprz do smaku     *** Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę myjemy i gotujemy „w mundurkach” do miękkości w lekko osolonej wodzie. Warzywa studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jabłko, ogórki kiszone oraz jajka również kroimy w kosteczkę. Pora dokładnie

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania