ziemniak - 9653 przepisów (strona:47/644)

Kiszka ziemniaczana. 324

Kolejną propozycją tradycyjnej podlaskiej kuchni  jest kiszka ziemniaczana. Zazwyczaj robiona z grubszych jelit, jednak ta opcja nie do końca mnie przekonuje i osobiście preferuję cieknie ;). Tarte ziemniaki, dodatek skwarek, a to wszystko zapieczone w formie kiełbaski. Troszkę zabawy jest z przygotowaniem, ale efekt końcowy jest wart tego całego zachodu.  Osobiście nie jestem w stanie podać dokładnej ilości ziemniaków(...)cienkieWykonanie:Zazwyczaj jelita kupujemy solone w paczkach. W takim układzie musimy je namoczyć i oczyścić dokładnie.Przepłukać pod bieżącą wodą sprawdzając, czy nie ma w jelitach dziurek.Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na oczkach do ziemniaków. Skwarki i podsmażoną pokrojoną w kostkę cebulkę zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gorącym zaparzamy nasze ziemniaki ( dzięki temu zabiegowi farsz nie będzie siny). Doprawiamy

Malinowe Pocałunki
Kartacze 347

naszych regionów robione zgodnie z tradycją przekazywaną z matki na córkę są po prostu niepowtarzalne. Jedyne w swoim rodzaju. Bez udziwnień, robione tak jak babcia kazała. Czyli surowe ziemniaki starte na tarce, ugotowane przepuszczone przez praskę. Robione z surowym mięsem, ugotowane i okraszone prawdziwym smalcem ze skwarkami i cebulką. Czy jest coś bardziej tradycyjnego? U mnie w domu chyba(...)Wiem, że moja babcia byłaby ze mnie dumna. Składniki na ok 12 szt:  4 kg surowych ziemniaków ok 1 kg jagnięciny (Jagnięcina podhalańska ChOG) 2 cebule kilka łyżek mąki ziemniaczanej majeranek Kamis, rozmaryn. sól, pieprz 300 g kiełbasy myśliwskiej (Kiełbasa myśliwska GTS) pół kostki smalcu 1 cebula    Mięso mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach razem

Malinowe Pocałunki
Zapiekanka ziemniaczana z szynką i pieczarkami 238

gorączką i niewiele jestem aktualnie w stanie ugotować. Odpowiednio do mojego stanu dobrałam też charakter dania - zapiekanki są proste, robią się same i nie wymagają myślenia. Idealnie ;) Składniki: - 6 ziemniaków - 2 cebule - 6 pieczarek - 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej - 2 ząbki czosnku - 100 g startego żółtego sera - 2 kulki mozarelli - 1 jajko - duże opakowanie śmietany 18% - sól, pieprz, bazylia, oregano - szczypta(...)gałki muszkatołowej - tłuszcz do smażenia i smarowania naczynia Ziemniaki gotujemy. W tym czasie doprowadzamy resztę składników do stanu, w którym widzimy je powyżej - obrane pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, mozarellę w plastry, szynkę targamy na małe kawałki, a ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Mamy teraz czas na przygotowanie sosu - w misce mieszamy razem śmietanę, jajko, cały starty

Kulinarne zapędy Kokosa
Krokiety z dorsza ze skordalią. 154

Croquettes of fish. Składniki. 30dag dorsza 20dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka pietruszki 1 łyżeczka śmietana 18% 1 jajko 1/2 łyżeczki utłuczonego pieprzu sól cząber olej do smażenia Wykonanie. Ugotować ziemniaki w łupinie, obrać i utłuc. Mięso ryby zmielić, połączyć z ziemniakami, dodać posiekaną cebulę. śmietanę, cząber, natkę ,jajko, pieprz i sól. Wymieszać, uformować wałek i pociąć na małe(...)podawać z ziemniaczaną skordalią i warzywami. Tak przygotowane krokiety są bardzo delikatne i dobrze komponują się z wyrazistą skordalią. Skordalia ziemniaczana. Skordalia to rodzaj puree sporządzany np .z ziemniaków, migdałów czy namoczonego chleba.Wyśmienita alternatywa dla hummusu.W Grecji skordalię podaje się z rybą. Składniki . 250g mącznych ziemniaków w łupinach 2 ząbki czosnku 1 łyżka białego octu 2 łyżki oliwy

Kulinarny karnet Christophera
Purre ziemniaczane przekładane z jajkiem. 219

Mashed potato with egg.   Składniki. 4 ziemniaki 1 kostka przyprawy Kucharek 1 łyżeczka masło 1 łyżeczka śmietana 0,5 cebula 10 dag kiełbasa gospodarska 5 dag boczek wędzony olej do smażenia pieprz chilli 1 jajko szczypiorek Wykonanie. Ziemniaki obrać. Zalać wodą, dodać Kucharka, ugorować. Do ugotowanych ziemniaków dodać 1 łyżeczkę masła i 1 łyżeczkę śmietany 18%. Ziemniaki utłuc(...)pokroić drobniej. Do smażonej na oleju cebuli, dodać pokrojony boczek, a następnie kiełbasę. Chwilę poddusić i posypać pieprzem. Metalowe kółko (ausztycher) położyć na talerzu i rozłożyć w nim połowę ziemniaków. Na ziemniaki położyć  połowę przesmażonej cebuli, boczku i kiełbasy. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Na tak przygotowaną wieżyczkę położyć usmażone jajko i posypać odrobiną chilli i szczypiorku

Kulinarny karnet Christophera
Kanaryjskie ziemniaki czyli pomarszczone z sosem mojo 195

Canarian mojo potatoes Składniki. 15 ziemniaków małych 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli morskiej Sos mojo. 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminku rzymskiego 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego 1 łyżka wody gorącej Wykonanie. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Umyte, osuszone ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać oliwą.Potrząsnąć naczyniem(...)ziemniaki pokryły się oliwką. Obsypać solą morską i wstawić do piekarnika. Piec 25-30 minut ,aż ziemniaki staną się złotobrązowe i lekko pomarszczone. W czasie pieczenia ziemniaki dwa razy przemieszać. Przygotować mojo. Czosnek, kminek i paprykę miksować 1 minutkę. Stopniowo wlewać oliwkę ciągle miksując. Wlać ocet i wodę i jeszcze minutę miksować Upieczone ziemniaki podawać gorące z sosem mojo

Kulinarny karnet Christophera
Kuleczki ziemniaczane 202

Wielkopolska słynie z przepysznych ziemniaków. My mieszkamy w samym jej sercu, więc nie może na naszym blogu zabraknąć przepisów z tego właśnie warzywa.   Przygotowanie 15 minut + czas potrzebny na ugotowanie ziemniaków i jajek Ilość porcji : 4 Składniki: około 8 ziemniaków 4 jajka pęczek szczypiorku sól, pieprz bułka tarta nieco mąki pszennej Nasze przygotowania zaczynamy od ugotowania ziemniaków(...)samym czasie możemy również ugotować dwa jajka na twardo. Ziemniaki po ugotowaniu rozdrabniamy praską na drobną masę i dodajemy jedno surowe jajko. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w kostkę, dokładamy do masy ziemniaczanej. Szczypiorek myjemy i również kroimy na drobno, dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dowolnymi wybranymi przyprawami np. kminkiem. Całość delikatnie mieszamy. Przygotowujemy talerzyki z mąką

Kolizje Smaków
Puree ziemniaczano porowe 240

Ziemniaki są doskonałym dodatkiem do każdego obiadu. Wspaniałym dodatkiem jest puree a sposoby przygotowania są przeróżne: możemy je ubić mikserem, tłuczkiem do ziemniaków no i widelcem. Jeżeli chodzi o nasza dietę no to musimy w tej chwili przymknąć oko:) Składniki: 500g ziemniaków 1 duży por 2 łyżki oliwy  1 łyżka masła 1 szklanka mleka sól i pieprz Sposób przygotowania(...)Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować. Gotować 15-20 min. Po ugotowaniu z cedzić wodę. Pora starannie umyć i pokroić w cienkie paseczki wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą  i obsmażyć. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy obsmażonego pora, łyżkę masła, sól, pieprz i szklankę ciepłego mleka. Wszystkie te składniki starannie łączymy. Chodzi o kremową konsystencję ziemniaków, jednak

Niezły Młynek
Kartacze Mazurski klimat 344

Mazurski klimat kartacze pychota :D Składniki na ok 18 kartaczy:  3 kg surowych ziemniaków 700 g gotowanych ziemniaków w mundurkach 800 g mięsa mielonego ( nie może być za chude) Przyprawy: sól, pieprz, majeranek Omasta: 400 g boczku 2 duże cebule(...)Przygotowanie: Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciskamy czystą pieluchą tetrowa lub gazą. Sok zlewamy do miski i odstawiamy na 15- 20 min. - tak robiły nasze babcie :) Ja używam trochę szybszego sposobu i dużo czystszego no i mniej pracochłonnego :) SOKOWIRÓWKA (zbawienie)-  ziemniaki surowe przepuszczam przez sokowirówkę, cześć w zbiorniczku z odpadami przerzucam do miski, natomiast

Niezły Młynek
Sałatka nicejska. 261

Sałatka jest niesamowicie sycąca więc jest bardzo dobrą propozycją na obiad. Połączenie różnorodnych smaków zapewnia wspaniały efekt. Składniki: sałata 3 małe ziemniaki garść fasolki szparagowej 3 jajka puszka tuńczyk w oleju kilka anchois cebula czerwoma garść czarnych oliwek kilka sztuk pomidorków koktajlowych liść laurowy sól dressing: 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 1 ząbek czosnku pieprz sól(...)łyżki octu winnego Zaczynamy od ziemniaków - obieramy i gotujemy. Do wody dorzucamy listek laurowy i solimy. Gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy resztę składników. Gotujemy jajka i fasolkę, myjemy warzywa. Kroimy pomidorki na pół, kroimy cebulę, rwiemy sałatę, otwieramy puszkę i słoiczek. Teraz czas na przygotowanie dressingu. Posiekany czosnek ucieramy z solą i łączymy z resztą składników. Porządnie mieszamy (najlepiej mikserem

Brzuszki Łakomczuszki
Kurczak najlepszy pod słońcem 1203

kurczaka, ale na nie nie miałam ochoty. Sporządziłam więc listę zakupów, pomyślałam, pogłówkowałam, popróbowałam i dziś mam przyjemność zaprosić na... Kurczaka w sosie z orzeszków ziemnych z pieczonymi ziemniakami porcja dla dwóch osób + trochę na później Do sosu należy przygotować: 2 piersi z kurczaka 5-6 niewielkich ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, słodką, mieloną paprykę oliwę z oliwek Do sosu(...)wymieszać sos sojowy z oliwą, kurczaka oprószyć papryką, włożyć do miseczki z marynatą, dokładnie wymieszać (tak, by kurczak był całkowicie pokryty) i odstawić na minimum 1 godz. do lodówki. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i układamy na niej kawałki ziemniaków. Oprószamy je solą, pieprzem i papryką. Mieszamy, by całe pokryły się przyprawami

Ratunku obiad
Kremowa zupa szczawiowa 168

naszym stole nie może zabraknąć zupy szczawiowej. Zawsze ją lubiłam. Mama zabielała szczawiową śmietanką i podawała z ugotowanym na pół twardo jajkiem. Dodatkiem do tej zupy były ugotowane ziemniaki. Zupa ze szczawiu jest zupą sezonową, o kwaskowatym, lekko orzeźwiającym smaku. Jej zgniło zielony kolor nie jest zbyt atrakcyjny wizualnie, ale to powód parzenia szczawiu wrzącym bulionem, który z soczyście zielonego(...)koloru traci swój intensywny kolor. Jej wygląd mogą poprawić dodatki: kleks śmietany, jajka, oraz ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowany na sypko ryż lub domowe kluseczki. Szczaw to synonim biedy, bardzo rzadko jest uprawiany, rośnie sobie na łąkach, przy drodze, na skarpach.Szczaw do tej kremowej zupy szczawiowej Piotrek zebrał nad jeziorem przy lesie podczas spaceru z psem. W moim rodzinnym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DZISIAJ CO? MOŻE JAJKO? 243

Mięso już było, ryba też. Więc co można wyczarować dzisiaj na obiad? Może jajko sadzone? Szybko, tanio i smacznie. SKŁADNIKI: ( porcja dla 2 osób) ziemniaki – 4 sztuki jajka – 4 sztuki ogórek konserwowy – 2 sztuki zielona cebulka – mniejsza poowa pieczarki – 4 sztuki olej – do usmażenia koperek suszony – 1 łyżeczka ( opcjonalnie ) przyprawa do ziemniaków – 1 łyżeczka papryka słodka – szczypta sól(...)pieprz PRZYGOTOWANIE : Obrać ziemniaki. Opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie – ok. 20 minut. Pieczarki przesmażyć na patelni. Kiedy będą gotowe, odcedzić wodę, ugnieść. Dodać ogórek konserwowy pokrojony w drobną kostkę, koperek, przyprawę do ziemniaków i wszystko razem wymieszać. Dołożyć przesmażone pieczarki i pokrojoną zieloną cebulkę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Jeszcze

kuchniabellissima.wordpress.com
Sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem 451

Śledź w oleju, śledź w śmietanie, śledź pod pierzynką… Nie! Dzisiaj sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem. Święta to czas, kiedy śledzi jemy dość dużo. Warto zadbać o to, aby występowały pod różną postacią, niekoniecznie tylko w tradycyjnej formie śledzia w oleju. Dlatego u nas sałatka ze śledziem. Ale żeby nie było nudno, śledź wystąpił w zacnym towarzystwie(...)ziemniaków, buraków i jajek. Jeśli masz w domu kogoś, kto za śledziem nie przepada, jest szansa, że śledź w takiej formie mu zasmakuje. W swojej poprzedniej pracy miałam istną maniaczkę śledziową. O ile śledzie głównie konsumuje się jesienią i zimą (przynajmniej my), o tyle koleżanka mogła je jeść na okrągło. W ciąży nie była, nie ten wiek

Mieszam w Garnku
Tłukawica – kuchnia podkarpacka 150

Tłukawica - danie kuchni podkarpackiej Tłukawica to proste danie kuchni podkarpackiej . Nazwa, choć brzmi dość oryginalnie, pochodzi zapewne od tłuczonych ziemniaków i tłuczonego grochu, które są jej głównym składnikiem. Te dwa podstawowe składniki wzbogacone są smakowo podduszoną cebulką i skwarkami. Tłukawicę przed podaniem podsmaża się na patelni. W oryginalnym przepisie tłukawicę nakłada się łyżką na rozgrzany tłuszcz. Jednak masa staje się(...)wtedy miękka i trudno zachować jej kształt, więc proponuję po prostu podsmażyć ją tak, jak zwykłe tłuczone ziemniaki. Tłukawica to przaśne, proste danie, ale może bardzo wzbogacić posiłek nie tylko smakowo, ale i odżywczo, bo w końcu groch to białko :) Można ją podać z pikantną surówką, ale doskonale sprawdza się w zastępstwie ziemniaków , z mięsem, czy jajkiem sadzonym. Ostatnio sporo

Trzeci talerz