Zapowiadają, że nadchodzą chłody i mroźna zima; warto więc zadbać o ochronną warstwęzdrowego tłuszczyku.Przekładaniec to nic innego, jak zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięska.Potrzebujemy:-1 kg ziemniaków-1 kg kiszonej kapusty-ok. 0,6 kg karkówki, łopatki lub szynkiok. 0,25 kg wędzonego boczku-cebulkę prażoną-delikat do mięs-pieprz ziołowy Ziemniaki gotujemy w mundurkach(...)dobrze osolonej wodzie.Mięso kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm.Z boczku skrajamy 8 cienkich plastrów a resztę kroimy w słupki. Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki.Mięso przyprawiamy delikatem do mięs, kapustę ewentualnie pieprzem ziołowym. W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami:-kapusta-prażona cebulka-ziemniaki-mięso-kapusta-prażona cebulka-ziemniaki-kapusta-prażona cebulka
Maminek kulinarnyZupa ze świeżych grzybów... Kawałki świeżych, aromatycznych grzybów leśnych. Podsmażone wraz z cebulą. Kosteczki ziemniaków, selera i marchewki. Zatopione w pachnącym, warzywnym bulionie. Pyszna domowa zupa o zapachu lasu. Polecam! Składniki: 250 g świeżych grzybów (mogą być również mrożone, ewentulanie suszone); 3 marchewki; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 duża cebula(...)kostkę. Pietruszkę pozostawić w całości. Por pokroić w cienkie plasterki. Grzyby oczyścić i pokroić w paski (ja dałam kapelusze i nóżki). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone grzyby i razem
Gospodyni Miejskaposiłek w mroźny dzień. Kartacze znane są praktycznie w całej kuchni europejskiej, ich bardziej okrągła wersja w kuchni polskiej to pyzy. Do przygotowania dania użyłem:500 gram ziemniaków, 100 gram mąki ziemniaczanej,2 jajek,500 gram kiełbasy czosnkowanej,1 cebuli,4 łyżeczek świeżego tymianku,,200 ml kwaśnej śmietany 18%,soli,czarnego świeżo zmielonego pieprzu.Przygotowanie kartaczy nie jest zbyt(...)skomplikowane, a rozpocząć je należy od przygotowania ciasta ziemniaczanego na kluski. W tym celu obrałem pół kilograma ziemniaków i połowę z nich ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości, zaś drugą połowę starłem na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odcisnąłem dokładnie z nadmiaru wody przez czystą ściereczkę, a wyciśniętą z nich wodę pozostawiłem w talerzu. Ugotowane ziemniaki przecisnąłem przez praskę
Wyprawy kulinarneczęsto przynosi różne gatunki,a ja lubie z nich przyrządzać pyszności. Składniki: 2 leszcze- każdy po ok 70 dag sól,pieprz, kolendra rozmaryn świeży kilka gałązek 80 dag ziemniaków kilka łyżek oleju przyprawy do ziemniaków: po łyżeczce: kminku, majeranku, chili, papryki słodkiej, kolendry sól Wykonanie: Rybę sprawiamy, wyrzucamy też skrzela i oczy. Myjemy, obsuszamy, dokładnie nacieramy solą i pieprzem(...)oraz kolendrą wewnątrz i zewnątrz ryby. Układamy na blache do pieczenia obkładamy rozmarynem. Wkładamy go też po gałązce do środka ryby. Ziemniaki obieramy, większe przekrawamy na pół, oprószamy solą. Mieszamy wszytskie zioła do ziemniaków, posypujemy nimi ziemniaki, polewamy kilkoma łyzkami oleju. Ziemniaki pieczemy w nagrzanym piekarniku. Po ok 20 minutach wkładamy także rybę do pieczenia. Po 20 minutach ryba
Z Majeczką w kuchniZamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu, możemy zrobić kotleciki ziemniaczane. Tanie, szybkie i proste :) Super smakują z sosem pieczarkowym albo pomidorowym, ale tez spokojnie można jeść je na zimno w zestawieniu z ketchupem albo po prostu z ogórkiem kiszonym :)Składniki:1 kg ziemniaków1 jajkomąkasól i pieprzbułka tartaolej do smażeniaWykonanie:Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor(...)oleju. Ziemniaki gotujemy lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia, mielimy w maszynce do mięsa,przepuszczamy przez praskę lub tłuczemy zwykłym tłuczkiem do ziemniaków. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy cebulkę,jajko,przyprawy. Całość mieszamy. Dodajemy mąkę. Niektórzy dodają na 1kg ziemniaków 3 łyżki, inni 2 szklanki. Dużo zależy od gatunków naszych ziemniaków. Musimy obserwować jakie jest ciasto, i jeśli będzie
Walijskie PichcenieSkładniki: seler korzeniowy 1 większy, ziemniaki 12 średnie, przyprawa do ziemniaków 2 łyżki, jajka 1 duże, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 3 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba, śmietana kwaśna - ile potrzeba seler i ziemniaki obrać - połowę selera i 8 ziemniaków utrzeć w blenderze na tarce do ziemniaków - resztę selera i ziemniaków utrzeć w blenderze na tarce grubsze oczka(...)tarce ręcznej do masy dodać przyprawę do ziemniaków Prymat, jajko duże lub 2 mniejsze, mąkę, tartą bułkę i wszystko dobrze wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy takie placki są chrupiące i lubimy je z kwaśną śmietaną..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjest ktoś, kto nie lubi ziemniaków odsmażanych na patelni ? Są świetnym dodatkiem do dań, ale mogą być równie dobrze samodzielnym daniem, szczególnie, gdy usmażymy je razem z cebulą. SKŁADNIKI 5 ugotowanych ziemniaków 1 duża cebula tymianek- świeży lub suszony sól, pieprz masło do smażenia PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Ziemniaki kroimy w plasterki(...)Wrzucamy na patelnię i smażymy z cebulą na złoto-brązowo. Doprawiamy w międzyczasie solą, pieprzem i tymiankiem. Podajemy z kefirem. Możemy wykorzystać też surowe ziemniaki - wtedy najpierw smażymy ziemniaki, a gdy będą miękkie dopiero dodajemy cebulę. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjebrakuje trochę atmosfery ogniska i gotowania na świeżym powietrzu. W każdym razie ja dzisiaj zapraszam na taką wersję piekarnikową, którą nazwałem zapiekanką chłopską. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg ziemniaków, 500 gram wędzonego boczku, 250 gram kiełbasy śląskiej, 3 średnich cebul, 1 selera, 1 czerwonego buraka, 4 ząbków czosnku, 2 marchewek, 1 puszki rozdrobnionych pomidorów, oliwy z oliwek, suszonego majeranku(...)rozmarynu, mielonej gałki muszkatołowej, całych ziaren kminku, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie dzisiejszego dania było naprawdę bardzo proste, a najbardziej pracochłonną czynnością było obranie i pokrojenie składników. Obrane ziemniaki pokroiłem w średnio grube plastry - około 5 mm, w trochę cieńsze półplasterki (3 mm) pokroiłem obranego selera i buraka. Marchewki po ich obraniu pokroiłem w plasterki o tej samej grubości
Wyprawy kulinarnecech charakteryzujących kuchnie dworskie dawnej Europy w połączeniu ze współczesnymi, ale nie mniej smacznymi dodatkami. Do dzisiejszej podróży w czasie i przestrzeni użyłem: 500 gram polędwicy wieprzowej, 1/2 kilograma ziemniaków, 2 pomidorów, sałaty rzymskiej, powideł śliwkowych, cynamonu, octu winnego białego, oliwy, oregano, 1 łyżeczki słodkiej musztardy, 1 cytryny, czarnego świeżo mielonego pieprzu, czerwonego wytrawnego wina, octu balsamicznego, kawy rozpuszczalnej, gorzkiej(...)wyparzonej cytryny, sporą ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu i około trzech łyżeczek suszonego oregano. Mięso natarłem marynatą i odstawiłem w zamkniętym pojemniku do lodówki na około godzinę. Niewielkie ziemniaki dokładnie wyszorowałem. Duży ząbek czosnku pokroiłem w dość cienkie (około 2 mm) plasterki. W każdym ziemniaku za pomocą noża wykonałem podłużne nacięcie. W każde nacięcie włożyłem 1-2 plasterki czosnku
Wyprawy kulinarneprzepisu... Tradycyjna grecka musaka jest według mnie za ciężka i za tłusta (przepraszam wszystkich Greków, którzy poczuli się teraz urażeni). Składa się ona z układanych warstwami plastrów bakłażana i ziemniaków oraz mielonego mięsa, zwieńczonych sosem beszamelowym. Moja wersja jest lżejsza od oryginału - sos beszamelowy zastąpiłam serem Feta , którym posypałam wierzch zapiekanki. Wewnątrz umieściłam podgrillowane plastry ziemniaków, cukinii i papryki (użyłam(...)cynamonu doprawiam też zawsze chilli con carne. Cynamon do dań mięsnych dodajemy oszczędnie, by podkreślił, ale nie zdominował smak potrawy. Wiejska zapiekanka w stylu greckim z mielonym mięsem, cukinią, ziemniakami, papryką i serem Feta Przepis własny na 4-6 porcji Składniki: oliwa 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 500 g passaty pomidorowej sól, pieprz
Chilli Czosnek i Oliwawasze stoły:) Pieczony kurczak to klasyka niedzielnych obiadów. Warto od czasu do czasu spróbować nowej wersji, szczególnie że przygotowanie tego pieczonego kurczaka, podanego z pikantnym sosem tzatziki i pieczonymi ziemniakami nie wymaga dużo pracy , a danie jest naprawdę przepyszne! Tzatziki to według mnie drugi po ajwarze najlepszy sos do mięsa. Niedawno będąc na urlopie w Grecji miałam wreszcie okazję spróbować(...)ogórka dodajemy świeże zioła ( u mnie dymka, natka, oregano, tymianek i mięta ) oraz papryczkę chilli, dla podkręcenia smaku dania. Na dużej blasze ułożyłam kurczaka, a w wolne miejsca powtykałam ziemniaki pokrojone na kawałki. W ten sposób otrzymałam kompletne danie przy małym nakładzie pracy. Ziemniaki piekły się w tłuszczu wytopionym z kurczaka, dlatego stały się super pyszne! Takie pieczone ziemniaczki maczane
Chilli Czosnek i OliwaZiemniak w pigułce :) Dzięki uprzejmości firmy Jantar Spółka z o.o. Zakład Przetwórstwa Ziemniaków STOLON mam możliwość przetestować ich kluczowy wyrób – płatki ziemniaczane . Bardzo przemawia do mnie sama idea takiego produktu: => prostota przygotowania => łatwość przechowywania => wszechstronne zastosowanie w kuchni Z płatków ziemniaczanych można wyczarować takie kulinarne cuda jak: krokieciki ziemniaczane, kluski śląskie, kopytka, pyzy, placki ziemniaczane(...)uzyskuje pochlebne opinie odbiorców na rynku krajowym i zagranicznym. Jego wysoka jakość jest rezultatem ponad stu letniego doświadczenia w produkcji wyrobów ziemniaczanych. Do produkcji naszych płatków używamy ziemniaków z wyselekcjonowanych odmian jadalnych, nie modyfikowanych genetycznie, hodowanych pod ścisłą kontrolą. Pochodzą one z regionu Pomorza - charakteryzującego się doskonałymi warunkami glebowo-klimatycznymi dla upraw ziemniaków. Proces technologiczny produkcji płatków ziemniaczanych składa się
Grunt to przepis!Zdarza Wam się czasami, że po obiedzie zostają już ugotowane, niezjedzone ziemniaki? Pewnie tak. Ja bardzo nie lubię takich ziemniaków dojadać następnego dnia, więc robię z nich różne rzeczy. Kopytka czy kluski śląskie znają chyba wszyscy, ale to nie jedyne sposoby na przetworzenie ugotowanych ziemniaków. Doskonałym pomysłem na ich zużycie są kotlety ziemniaczane. Jest to tani i prosty obiad. Nadaje(...)odgrzewania, mrożenia, zabrania ze sobą np. do pracy, a także nie wymaga wiele wysiłku. No po prostu ideał ;) Kotlety ziemniaczane Do ich zrobienia potrzebujemy: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 niezbyt dużą cebulkę 2 ząbki czosnku 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, majeranek (lub świeżą natkę pietruszki) mąkę pszenną bułkę tartą olej do smażenia Cebulkę kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy
Ratunku obiadtutaj stwierdził, że nawet to smaczne, tak więc bardzo gorąco polecam, bo pracy przy nich niewiele a efekt zaskoczy najbardziej wybredne podniebienia. Zawsze to jakaś odmiana dla wielbicieli ziemniaków. U nas były z sosem pieczarkowym ale można podawać je również z dowolnym innym, np.: pieczeniowym, pomidorowym, koperkowym lub czosnkowym. Pomysł zaczerpnięty od Margarytki , z moimi małymi modyfikacjami. Składniki na ok.10(...)sztuk: -750g ugotowanych ziemniaków (najlepiej mączystych) - 2 jajka - ok.5 łyżek mąki ziemniaczanej - 1/3 łyżeczki soli - 1/3 łyżeczki pieprzu - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1,5 łyżki posiekanego koperku - 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku - ok.1 łyżki oleju kokosowego lub oliwy do smażenia Sos pieczarkowy: - 250g pieczarek - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 1 łyżka kremówki - 1 łyżeczka
Smaczne ZdroweNigdy nie przepadałam za ziemniakami i nie jem ich na co dzień. Ale jak już jem to właśnie w takim wydaniu. Chyba każdy lubi frytki, przynajmniej ja je uwielbiam :) Niestety te robione w frytkownicy są strasznie kaloryczne. Mój sposób na frytki jest dużo lżejszy, a przede wszystkim zdrowszy. Więc jak już mam ochotę na jedzenie typu fast-food, takie danie(...)całkowicie mnie zaspokaja, bez wyrzutów sumienia ;) Nie podaję Wam ilości składników, każdy chyba wie ile ziemniaków może zjeść :) FRYTKI PIECZONE Składniki: - ziemniaki - oliwa z oliwek - zioła prowansalskie - sól Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki. Nasmarować oliwą z oliwek i ziołami. Ja robię to tak, że ziemniaki chowam do worka foliowego, wlewam około łyżki oliwy z oliwek, wsypuje zioła, nawiązuje
Zgrabne Gotowanie