Bataty ( Ipomoeabatatas L.),znane również jako pataty pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej. Możeciespotkać się również z nazwą „słodkie ziemniaki”, a to za sprawą wysokiej zawartości cukrów prostych (ok. 3%), które nadają im słodki smak. W porównaniu do naszych rodzimych ziemniaków bataty mają wyższą wartość odżywczą. Zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne (czyli takie, których nasz organizm nie potrafi sam zsyntetyzować(...)przyspiesza wydalanie mas kałowych, ale także zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Bataty bogate są w witaminy z grupy B oraz witaminę C i β-karoten. Swoją dietę w słodkie ziemniaki powinny wzbogacić osoby cierpiące na zaćmę oraz zagrożone chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak miażdżyca, cukrzyca oraz otyłość.Pomimo tego, że bataty są słodkie, śmiało mogą być spożywane przez osoby będące
W kuchni Katiemimo że do lekko strawnych nie należy czasami warto pokusić się dla tej małej chwili zapomnienia . Kiedyś jak nie miałam jeszcze robota który starł za mnie ziemniaki tak jak teraz na tą potrawę a jedynie do dyspozycji zwykłą tarkę to nieźle trzeba było się namachać, żeby nakarmić czteroosobową rodzinę.. A jest co trzeć.. Dzisiaj. nie uwierzycie .. zrobiłam(...)kartoflaka z 4 kilogramów kartofli na dwie blachy i zostało po nim tylko wspomnienie :) Składniki na 1 blachę: 2 kg ziemniaków 20 dag kiełbasy 1 cebula 10 – 20 dag boczku (najlepiej gotowego pokrojonego ) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej Olej Sól, pieprz, majeranek, odrobina papryki czerwonej, dałam tez sól czosnkową. Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce
Na słodko lub wytrawnieDzisiaj propozycja nieco innych placków ziemniaczanych (kartoflanych, jak kto woli). Innych, bo z dodatkiem jajka i mąki. Nie są może tak chrupiące jak placki z samych ziemniaków, ale też smaczne, a z dodatkiem łososia i jogurtu stanowią znakomite, sycące danie.składnikiPlacki kartoflane: 250 g obranych ziemniaków1 duża cebula175 g drobno posiekanego bekonu (można bez)50 g mąki pszennejolejsól(...)pieprz100 g łososia wędzonego1/2 szklanki jogurtu greckiego koperek1 ząbek czosnku - starty sól, pieprzoliwaprzygotowanieZetrzeć ziemniaki na czystą ściereczkę, następnie zawinąć ją i wycisnąć płyn z ziemniaków.Zetrzeć lub drobno posiekać cebulę do miseczki, następnie dodać ziemniaki, bekon, mąkę sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Ubić jajka i dodać mieszając do miski. Na dużej patelni podgrzać trochę oliwy. Nałożyć kilka
Stare Garykuchni włoskiej. „Gnocchi (wym. nioki) rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie „gruda”. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée…” ale może wróćmy do składników. Składniki: - 1,5 kg ziemniaków (najlepsze są sypkie, nie wodniste)- 300 g mąki pszennej- 2 małe jajka- sól Ziemniaki(...)tego idealnie nadaje. Małe kawałki ciasta turlałam po spodniej-wypukłej powierzchni krajalnicy. Uformowane gnocchi wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy. Wyjmujemy łyżką cedzakową, jak wypłyną. Podajemy jako alternatywę dla ziemniaków, do mięs. Albo z sosem (pomidorowym, pieczarkowym…). Ja podałam gnocchi z sosem pieczarkowym, natką pietruszki i bazylią, do pieczonego kurczaka z warzywami. Ziemniaki jadamy pod różną postacią: gotowane, smażone
mojewypiekiinietylkojeden z tych przepisów, w którym ilość dodatków zależy od indywidualnych upodobań. Dla jednych dwa ogórki będą wystarczającą ilością , inni będą woleli wersję kwaśniejszą. Robiąc takie ziemniaki kieruję się raczej smakiem ogórków - jak po ich dodaniu ziemniaki wydają się za mało kwaśne - dodaję kolejne. Ale bardzo polecam ziemniaki w takim wydaniu. szybkie do zrobienia a inne niż tradycyjnie podawane.sk(...)cebuliłyżka masłasporo pieprzuprzygotowanieziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Ogórki obrać - ja nie obieram , lubię ze skórką - pokroić w mała kostkę. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować, rozgnieść przy pomocy praski ( nie muszą być bardzo gładkie) dodać do garnka masło, ogórki, cebulę , sporo pieprzu, dobrze wymieszać. Świetny dodatek do mięs
Stare Garycała została zjedzona . Piekłam w piekarniku, ale myślę, że taka kiszka upieczona na grillu musi być jeszcze smaczniejsza. Dajcie znać jeżeli sprawdzicie.Składniki (4 spore porcje)1500 g surowych ziemniaków,500 g ziemniaków ugotowanych,30 dkg wędzonego boczku - pokrojony w kostkę2 cebule - pokrojone w kostkęjajkopieprzjelita wieprzoweolej lub smalec.przygotowaniePrzygotować flaki*. Ziemniaki obrać i umyć. 1/3 ziemniaków (500g) ugotować(...)pozostałe zetrzeć na drobnej tarce. Dodatkowo można rozdrobnić je nożem malaksera. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Na dużej patelni roztopić smalec, dodać cebulę i boczek. Smażyć chwilę aż cebula zmięknie a boczek nieco się wytopi. Przestudzić. Gotowane ziemniaki połączyć ze startymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, dobrze wymieszać. Masa będzie dosyć rzadka. Tak przygotowaną masą napełniać jelita
Stare Garypotrawą, a olej rzepakowy pasuje do wszystkiego. A już rewelacyjnie nadaje się do smażenia.Postanowiłam dzisiaj namówić Was na przygotowanie placków ziemniaczanych ...nie tylko z ziemniaków. Do ich przygotowania wykorzystałam młode ziemniaki i świeże tegoroczne warzywa.Składniki:6 dużych ziemniaków,6 marchewek,2 pietruszki,1 niewielki seler,1 cebula,3 ząbki czosnku,3 jajka(...)łyżki mąki,pęczek natki pietruszki,4 gałązki natki selera,sól i pieprz do smaku,olej rzepakowy do smażenia.Ziemniaki oskrobać, opłukać i zetrzeć na średniej grubości tarce jarzynowej. Miskę z ziemniakami ustawić z jednej strony wyżej, a w ten sposób nadmiar wody spłynie na dół. (Nie wyciskamy ich ręcznie, gdyż w ten sposób wylejemy
Codzienna kuchnia niecodziennaczęsto gościła na moim stole. I kiedy przygotowałam ją na kolację, to aż się sama zdziwiłam, że mogłam zapomnieć o czymś tak prostym i smacznym. Zapiekanki z ziemniaków dają nam spore pole do popisu. Możemy je modyfikować i ulepszać ile tylko starczy nam wyobraźni. I przede wszystkim zawsze smakuje i każdemu :) nie spotkałam zrzędy, której taka zapiekanka(...)smakowałaby ;) Składniki:1 kg ziemniaków,25 dkg pieczarek - ja użyłam sporej garści suszonych grzybów,2 średnie cebule,6 jajek,4 łyżki masła,żółty ser,sól, pieprz - do smaku,150 ml śmietanki - najlepiej słodkiej,natka pietruszki,bułka tarta do wysypania formy.Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. 4 jajka ugotować na twardo, obrać
Codzienna kuchnia niecodziennaDanie, które może być dodatkiem na przykład do pieczeni, ale także stanowić samodzielne danie. Odpowiednio podane może być również ciekawą dekoracją nakrytego do obiadu stołu. Bo kto powiedział, ze ziemniaki muszą być prosto z wody i podane w mało ciekawy sposób?Do puree najlepsze są ziemniaki gotowane w mundurkach. Nie tracą smaku i wartości odżywczych. Jeśli jednak zależy(...)żeby na stół podać gorące puree, bez konieczności odgrzewania, wtedy lepiej jest ugotować je obrane.Składniki:1 kg ziemniaków,3- 4 łyżki masła,2 łyżki gęstej śmietany,sól, gałka muszkatołowa,szczypiorek.Ziemniaki wyszorować i ugotować do miękkości. Obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrane ugotować w osolonej wodzie. Wodę odlać, a ziemniaki podusić lub przecisnąć przez
Codzienna kuchnia niecodziennazupy lubię najbardziej. Szukałam przepisu w internecie, trochę poczytałam, aż w końcu poszłam do kuchni improwizować.Nie chciałam za bardzo zakłócać subtelnego smaku cukinii, nie dawałam więc wielu dodatków. Ziemniaki, żeby krem wyszedł gęstszy i bardziej sycący, szpinak dla koloru i smaku, który bardzo lubię. Trochę ziół, a jako dodatek chrupiące grzanki - wyszło idealnie. Zupa syci, ma cudowny zielony kolor(...)cukinie3 ziemniaki1 cebula150 g szpinaku2 łyżki oleju800 ml bulionu1/2 łyżeczki suszonego tymianku1 łyżka posiekanej świeżej bazyliisól pieprzdodatkowo:grzankiZiemniaki i cebulę obrać, cukinie i szpinak umyć.Cebulę drobno pokroić, ziemniaki pokroić w niewielką kostkę, cukinie przekroić na pół, wyciąć środek z nasionami, pokroić w kostkę dwa razy większą niż ziemniaki.Cebulę zeszklić na oleju, dodać ziemniaki, chwilę smażyć. Zalać bulionem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRuskie kopytka... Pyszne, ziemniaczano-tawrogowe kopytka. O smaku farszu z pierogów ruskich. Okraszone podsmażonymi skwarkami boczku. Nietradycyjne połączenie kopytek i pierogów ruskich. Polecam! Składniki: Kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków; 250 g chudego, białego sera; 1 duża cebula; 1 jajo; 1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania; Sól; Pieprz; Olej do posmażenia cebuli. Dodatkowo: 100 g wędzonego boczku(...)duża cebula; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Cebulę do ciasta na kopytka obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące przecinąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ser biały, podsmażoną cebulę i dobrze wymieszać ( ja mieszam i ugniatam
Gospodyni MiejskaSzybki obiad, bo w 30 minut i gotowy dla 2 osób. - 50-60 dkg wołowiny oczyszczonej z białych błonek - 4 średnie ziemniaki - olej do smażenia - papryka ostra i słodka - sól - sałata lodowa 1/4 i pół owocu granata - ocet owocowy i oliwa z oliwek - łyżka masła wstawiamy niewielki garnek z wodą osoloną na ziemniaki, które obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż(...)kilka części. Najlepiej nadają się do tego ziemniaki z małą ilością skrobi np. Irga lub Irys. Gdy woda się zagotuje wrzucamy ziemniaki i gotujemy ok. 6-7 minut. Włączamy piekarnik na 200° termoobieg. Po ok. 7 minutach odcedzamy kartofle, wykładamy na naoliwioną blachę, posypujemy obiema paprykami i solą. Wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut, aż się zrumienią. Podczas
Pasje Jolkiryzykuje, ten nie pije szampana :) Uczulenie mam na normalne pomidory, może po suszonych nic mi nie będzie :) Czas pokaże.. Składniki :2 filety z piersi kurczaka5 pieczarek6 suszonych pomidorów2 ziemniaki 5 pasków cukinii2 łyżki oliwy z oliwek z oreganoPrzyprawy :przyprawa do ziemniaków zioła prowansalskiekmin rzymskichili con carnecurrypłatki czosnkubazylia Filety z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy(...)polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy według gustu. Ja użyłem kmin rzymski, chili con carne, bazylia, curry i na wierzch płatki czosnku.Pierś na chwilę odstawiamy na bok, obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w grubsze plasterki czy jak kto lubi :) Trzeba pamiętać, że im większe kawałki ziemniaka, tym dłużej będzie się nam parował. Następnie posypujemy przyprawą do ziemniaka i ziołami
Parowar Facetaszybkiego dania, które się przygotowuję 5 minut, nie zrobić długiego posta, którego się czyta dłużej niż przygotowuję potrawę, przejdźmy do składników.Składniki : 3 sztuki białej kiełbasy 2 ziemniaki 1 papryka, tym razem padło na żółtą Przyprawy :majeranek curryczosnek granulowany przyprawa do ziemniaków zielenina Kiełbasę myjemy i nacinamy, ja zastosowałem 1 nacięcie po długości(...)poprzek. Przyprawiamy delikatnie kiełbasę majerankiem, curry i czosnkiem granulowanym. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w grubsze plastry i przyprawiamy przyprawą do ziemniaków. Następnie wkładamy wszystko do parowaru na 30 min.Kiełbaski i ziemniaki się parują, a my myjemy paprykę, wydrążamy środek i kroimy na grubsze paski.Paprykę dokładamy na 10-15 min przed końcem parowania. Zieleninę drobno siekamy. Po 30 minutach
Parowar FacetaCurry można przygotować z jagnięciną, kaczką, wołowiną lub tofu. Przepis inspirowany potrawą ze strony Słodko-Kwaśny. Składniki (dla dwóch osób): 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 1 duży ziemniak 50 g pasty massaman curry 250 ml mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 1 gwiazdka anyżu 2 liście laurowe 1/4 szklanki obranych fistaszków 2 łyżki oleju arachidowego 1-2 łyżeczki(...)puree z tamaryndowca* 2 łyżeczki cukru* +do podania: ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kurczaka i ziemniaka kroimy w kostkę o boku 2 cm, cebulę kroimy w piórka, orzeszki prażymy na suchej patelni. 2. W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy pastę curry i smażymy 1 minutę. Dodajemy mleko kokosowe i kurczaka, doprowadzamy do wrzenia. zmniejszamy
Tajskie smaki