czyli cepeliny, czyli większe pyzy o charakterystycznym owalnym kształcie. Danie wywodzi się z kuchni litewskiej (cepeliny) a spolszczona wersja to właśnie kartacze. Rzekomo oryginalna wersja jest przygotowywana z samych ziemniaków, raz nawet przetestowałam taką wersję i muszę przyznać, że wersja mojej babci jest o niebo lepsza. Dziś przedstawię właśnie jej wersję, lecz z nieco innym nadzieniem. To co, głodni? Zapraszam(...)Składniki na kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych: 1200 g obranych, ugotowanych w osolonej wodzie, przeciśniętych przez praskę ziemniaków (zimnych) 800 g obranych, surowych startych na tarce o drobnych oczkach 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g (około 1 szklanki) mąki pszennej sól NADZIENIE: 2 duże cebule 200 g drobno pokrojonej wędliny lub podsmażonego mięsa mielonego
Rozpustne gotowanieprzydomowych ogródkach pełno pachnących warzyw, owoców i kwiatów. Jednym z warzyw, na które czekam z niecierpliwością jest botwina, młode buraczki z pięknymi, zielono czerwonymi liśćmi. Zupa botwinka z młodymi ziemniakami i fetą to ulubiona letnia zupa . Wiele wspomnień z dzieciństwa kojarzy mi się z tą zupą. Wakacje na wsi, na które czekałam cały rok. Zawsze lubiłam buszować w babcinym ogrodzie(...)Całe szczęście, że wciąż mam rodzinę na wsi. Dla moich dzieci to wielka frajda, a dla mnie nostalgia i powroty do dzieciństwa. W mojej rodzinie gotuje się botwinkę i ziemniaki osobno i tak też ja przyrządzam tę pyszną zupę. Co prawda feta była wtedy nieznana, ale moja babcia robiła własny twaróg (który a` propos nic nie miał wspólnego z dzisiejszym
codojedzeniamoja kolejna propozycja konkursowa - pomidorowa z ziemniakami. Bo właściwie dlaczego zawsze serwuje się pomidorową z makaronem, ryżem, czy kluskami? Może rzeczywiście z pokrojonymi w kostkę nie smakowałaby ciekawie, ale w tej zupie połączyłam pomidorowy wywar z gotowanymi ziemniakami; powstał smakowity, gęsty, aksamitny krem o bardzo... polskim smaku! A podany w miseczkach z wydrążonych ziemniaków staje się bardzo efektownym daniem. :) Składniki(...)osoby) 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach 1/2 litra dowolnego bulionu 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu 2 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka brązowego cukru 1/2 l soku pomidorowego 2-3 duże łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 łyżeczka przyprawy warzywnej typu "vegeta" sól, pieprz natka pietruszki 1. Z każdego ziemniaka (po szerszej
Kuchnia Prezydentowejweekend był luźniejszy więc było więcej czasu na przygotowanie czegoś pysznego Składniki: - 2 piersi z kurczaka - oliwa - pół paczki mrożonych brokułów - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka - 1/2 kg ziemniaków - masło - tymianek - mąka Sos: - 300 gr pieczarek - 2 łyżki oliwy - kostka rosołowa - 1/2 szklanki gorącej wody - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka masła - sól, pieprz(...)łyżka mąki Moje danie rozpoczęłam od ziemniaków. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w większe kawałki jak na frytki które wrzuciłam do garnka i lekko podgotowałam. Potem ziemniaki przerzuciłam do brytfanki, przyprawiłam curry, papryką, gałązkami tymianku i dorzuciłam masła. Wsadziłam do piekarnika i piekłam w temperaturze 200 stopni ok. 30 min aż ziemniaki się zrumieniły. W kolejnym garnku ugotowałam brokuły
Kuchenne WariacjeGenialne jedzenie! Ma same zalety: otóż prawie nic nie kosztuje, robi się samo i jest naprawdę pyszne! Niby nic wielkiego, zwykłe ziemniaki, ale taki mi zasmakowały, że często będę je robił :) Otóż wracam sobie z pracy, a tu Magda już czeka na mnie z tymi ziemniaczkami. Pachniało na całe mieszkanie, poważnie :) A do zrobienia ziemniaków potrzebujemy: ziemniaki, przyprawy i olej(...)Ziemniaków nie obieramy. Tylko myjemy. Kroimy na pół lub na ćwiartki - zależy jak duże są ziemniaki. Gotujemy, ale nie tak zupełnie do miękkości. Odlewamy, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem i posypujemy przyprawami. Magda zastosowała pieprz ziołowy, estragon, lubczyk, cząber i specjalną przyprawę do ziemniaków. Mieszamy żeby ziemianki dobrze się obtoczyły w przyprawach i pieczemy z godzinę, może dłużej
Marder&Marder ManufactureDoprawiamy solą i pieprzem i polewamy miodem. Mieszamy żeby marchewki dokładnie się pokryły miodowo maślaną masą. Smażymy kilka minut aż się dokładnie zeszklą. PUREE ZIEMNIACZANE Z OLIWĄ TRUFLOWĄ Kilka ziemniaków (tyle ile jemy na obiad) 50 g masła 50 ml mleka gałka muszkatołowa oliwa truflowa sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, to chyba każdy potrafi. Odcedzamy. W garnku(...)ziemniakach rozpuszczamy masło i z powrotem wrzucamy ziemniaki. Albo je w garnku ugniatamy na puree, albo jeśli mamy praskę do ziemniaków to możemy je do garnka przepuścić przez praskę. Wyłączamy ogień i powoli dolewamy mleko i odrobinę startej gałki muszkatołowej. I teraz najważniejszy składnik: oliwa truflowa. Daje ona niesamowity charakter ziemniakom. Zyskują one dzięki niej zupełnie inny smak. Ale musicie
Marder&Marder Manufacturemylicie się, chcę wam podać przepis na frytki! :) Bo pewnie myślicie, że to taka prosta sprawa: obrać ziemniaki, pokroić i na olej wrzucić. No niby tak. Ale nie do końca... Zastanawialiście się czasem dlaczego niektóre frytki są lepsze, a niektóre gorsze? Niektóre takie fajnie wysmażone, a niektóre miękkie jak gotowane ziemniaki. Powodów z całą pewnością jest wiele. Zależy od temperatury(...)smażenia, od użytego oleju, jak również od gatunku ziemniaków. Akurat na ziemniakach się nie znam więc nie powiem wam, które są najlepsze. Ale zauważyliście być może, że czasami z tych samych ziemniaków mogą wyjść lepsze i gorsze frytki. Powiem wam zatem jak zrobić te lepsze. Sekrety są dwa, jeden mniejszy, drugi większy. Mniejszy to taki, że frytek musi być idealna
Marder&Marder ManufactureNiby zwykłe ziemniaki. Ale uwierzcie mi, że jednak niezwykłe. W stylu francuskim pieczone w bulionie. Jedyną ich wadą jest to, że dość długo się je robi. Ale poza tym to są doskonałe. Naprawdę dawno już nie jedliśmy tak dobrych ziemniaków. Doskonale się spisują jako zamiennik zwykłych tradycyjnych gotowanych ziemniaków. Świetnie przesiąkają smakiem wołowego bulionu, a tymianek dodatkowo nieźle podkręca smak(...)ziemniaków (po obraniu) 4 cebule 500 ml bulionu wołowego 3 łyżki masła łyżka oliwy sól, pieprz, tymianek Cebulę kroimy na plasterki, a ziemniaki w cienkie talarki. Na patelni rozpuszczamy połowę masła i oliwę i rumienimy cebulę (przez około 15 minut). Połowę tej zrumienionej cebuli rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na niej układamy połowę ziemniaków. Solimy, pieprzymy i posypujemy
Marder&Marder Manufacturedomowych, tradycyjnych przepisów, z odrobiną nowatorskich rozwiązań, a kurczak nieodzownie kojarzy mi się z domem rodzinnym i obiadami mojej mamy. <3 Delikatny w smaku kurczak i wyraziste ziemniaki raz! 2 nogi kurczaka olej rzepakowy 1 cebula ok. 600g młodych ziemniaków 2 nieduże pomidory 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżeczki białego pieprzu mielonego 2 ząbki czosnku polskiego 1 łyżeczka ciętej(...)zapiekania. Na tłuszczu, na którym podsmażaliśmy kurczaka, szklimy cebulę, po czym zasypujemy ją gałką muszkatołową, pieprzem cytrynowym oraz łyżeczką imbiru. Cebulę z przyprawami dobrze ze sobą łączymy. Obrane ziemniaki kroimy w niedużą kostkę i umieszczamy na patelni z aromatyczną cebulą. Podsmażamy w małej temperaturze do uzyskania rumianego koloru warzyw. Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki. Kroimy
Kuchenna Kontrrewolucyazastąpi smaku ziemniaków pieczonych w ognisku ale w łatwy sposób możemy przygotować choć namiastkę tego smaku Składniki : Ziemniaki dowolna ilość ( małe lub średnie ,ale koniecznie o zbliżonej wielkości ) Sól Masło Na Sos: Jogurt naturalny zott mały kubeczek ( jest najlepszy bo lekko kwaśny ) Majonez kielecki 4 łyżki ( można więcej ) Łyżeczka pasty z chili Ząbek czosnku(...)więcej ) Ketchup u mnie Pudliszki ( 2-3 łyżki ) Sól , pieprz Wykonanie Ziemniaki dokładnie myjemy , nie suszymy Mokre oprószyć solą Piekarnik nagrzać do 230 stopni Na gorącą blachę wsypać ziemniaki i piec koło 60 minut - w zależności od wielkości i odmiany mogą piec się wolniej lub szybciej Upieczone ziemniaki kroimy na pół do każdego przekrojonego ziemniaka możemy włożyć
Od kuchni czyli o wszystkim po trochętaaaak jest to możliwe. Ja miałam niedawno taką zachciankę na placki. W domu miałam SŁOWNIE DWA ziemniaki. No placków dla rodzinki z dwóch ziemniaków raczej nie zrobi. Oko padło na pudełko placków ziemniaczanych SYS. Moja i nie tylko moja rezerwa na „czarną godzinę”. Placki ziemniaczane to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Teraz, dzięki plackom ziemniaczanym z suszonymi pomidorami(...)możesz cieszyć się ich smakiem bez uciążliwego obierania i tarcia ziemniaków. Dodatek suszonych pomidorów i przypraw stanowi niezwykle ciekawą odmianę oraz wzbogaca danie o wartościowe składniki odżywcze. Sposób przygotowania jest niezwykle prosty. Zawartość torebki dokładnie wymieszaj z 200 ml wody. Możesz dodać 1 jajko. JA dodałam oprócz jaja również zgnieciony ząbek czosnku. 2. Odstaw wszystko na 10 minut, aby ziemniaki
Z Kuchni Do Kuchnibardziej wywodzącego się z naszej tradycji.Wespół z kapustą zasmażaną to niezrównany duet wywodzący się z tradycyjnych kulinarnych korzeni, warto wracać do takich dań i smaków... Składniki: 2 kg ziemniaków 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 kostka sera twarogowego tłustego 200 gram boczku wędzonego Kapusta zasmażana: 2 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych(...)gram boczku wędzonego 3 cebule 3 łyżki mąki do zasmażki 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz, sól do smaku oraz majeranek Wykonanie: Ziemniaki obieramy i z ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ziemniaki przekładamy na durszlak, podkładamy miseczkę aby ściekł nadmiar wody powstałej z ziemniaków. Wodę z ziemniaków zostawiamy do odstania wylewamy ją, natomiast dodajemy
kgwjanczewoZapiekane ziemniaki z kiełbasą i warzywami przeniosły mnie do lat dziecinnych smakami. Pamiętam jak często babcia takie danie w piecu przygotowywała i swoim wnukom podawała. Zapiekanka prosta jest do przygotowania, a kiełbasa do niej dodana, w ziemniakach schowana, jest dobrze upieczona, soczysta, a nie spieczona. Składniki: 0,5 kg obranych surowych ziemniaków, 300 g kiełbasy wędzonej z linii Nove(...)Premium, 100 g pora, 1 duża biała cebula, ml oleju rzepakowego, 2 gałązki świeżego rozmarynu, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Ziemniaki kroimy na talarki, gałązkę tymianku drobno siekamy, pora i cebulę kroimy w plasterki. Kiełbasę kroimy na plasterki o grubości ok. 3 cm (można wcześniej ściągnąć skórkę, która odchodzi bardzo łatwo). Do dużej miski
Moniki Smakołykioczyszczone jelita, boczek, cebula, ziemniaki Augusta BC*, mąka, majeranek, sól Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków lub zemleć w maszynce do mięsa! Lekko odcisnąć. Dodać przesmażony boczek z cebulą, majeranek, mąkę. Mąkę dodajemy na tak zwane oko. Doprawić solą. Najlepiej małą porcję nadzienia ugotować aby sprawdzić czy farsz jest dobrze(...)których uczestniczyłam na zaproszenie firmy Europlant, w Pałacu w Nosowie. Warsztaty prowadził Artur Moroz, Szef Kuchni w restauracji Bulaj . Oprócz kiszki ziemniaczanej, przygotowaliśmy jeszcze kilka innych potraw, oczywiście z ziemniaków :) kluski śląskie powałki - bułeczki z ciasta z ziemniaków gotowanych Augusta, z drożdżami, mąką, jajkami, boczkiem i kminkiem cepeliny –z ziemniaków Augusta babkę ziemniaczaną szlachcice - ciasto pierogowe i farsz
królestwo garówmożliwa do przygotowania niemal w każdym kraju potrawa a zarazem smak polskiej kuchni to dla mnie największe atuty placków ziemniaczanych. Można je jeść z gulaszem, cukrem lub śmietaną. Do ziemniaków można też dodać pokrojoną drobno pikantną kiełbasę. Składniki - na około 15-17 placków 1 kg ziemniaków 1 średniej wielkości cebula lub duża garść drobno posiekanego szczypiorku 3-4 łyżki(...)mąki pszennej (ilość zależy od tego jak bardzo wodniste są ziemniaki) 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do smażenia opcjonalnie 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Przygotowanie Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych lub grubych oczkach (w zależności od upodobań) lub zmiksować na papkę. Starte ziemniaki odcisnąć na sitku z nadmiaru soku (płyn zachować), dodać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata