Chrupiące, pieczone, wiejskie ziemniaki Ziemniaki , czy to pieczone , czy gotowane są praktycznie nierozerwalnie związane z polskim stołem . Uwielbiamy je pod każdą postacią , a w niektórych rejonach kraju stanowią filary kuchni regionalnej . To szlachetne warzywo , wyklinane przez osoby na diecie , a hołubione przez dzieci w postaci frytek " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height(...)height: 1em;" /> , powinno mieć swoje miejsce w naszym jadłospisie . Wbrew obiegowym opiniom , ziemniak także może być zdrowy , ma w sobie cenne zasoby witaminy C , znacznie większe niż dynia , zawiera sporo potasu ,fosforu i witamin z grupy B . Do tego wszystkiego ziemniak jest lekko strawny i sam w sobie nie posiada wielu kalorii , a doskonale syci . No ale żeby tak było
Ogrodnik w podróżyPublikuję dziś przepis na potrawę tradycyjną ;) w domu rodzinnym mojego męża. Porke to ziemniaki z mąką. Przygotowanie ich to sporo czasu i energii ale zapach gotowanych ziemniaków (jak z parnika) kojarzy się ze swojskim i spokojnym życiem. Mój mąż uważa, że najlepiej smakują podawane z okrasą boczku a ja wybieram wersję z kefirem lub z zsiadłym mlekiem. Polecam! Porke Składniki(...)ziemniaków, mąka pszenna, 30 dag boczku, sól, woda. Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do momentu ich rozgotowania. Następnie nieodcedzone ziemniaki posypujemy grubą (5 cm) warstwą mąki pszennej i gotujemy tak (nie mieszając!) przez 10-15 minut. Garnek z ziemniakami i mąką przekładamy na podłogę ( ostrożnie, żeby się nie poparzyć ) i ubijamy
paapilotkaapowiem, żeby krótko się je robiło. Ale od wczoraj się nastawiłam i zrobiłam. Składniki: ziemniaki 1,5 kg cebula 2 sztuki marchewka 2 sztuki soczewica czerwona 3/4 szklanki jajko mąka 300 gr mąka ziemniaczana 1 łyżka olej ok 50 ml sól pieprz łyżeczka kminku ziemniaki mączyste, mąka pszenna, sól morska(...)jajko forma cepelina Gotowe danie O bierz wszystkie ziemniaki. Pół z nich ugotuj, resztę pozostaw. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i odstaw do wystygnięcia. Cebulę pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na tarce. Rozgrzej połowę oleju i usmaż cebulkę dodaj łyżeczkę kminku, dodaj marchew. Kiedy będzie miękkie odstaw do ostygnięcia. W między czasie ugotuj soczewicę. Kiedy wystygnie dodaj
AZgotuj!Aromatyczny i pyszny dodatek do ryb i mięs. Ziemniaki tak podane mogą stanowić samodzielne danie. Wspaniale smakują z sosem czosnkowym. Składniki: 1 kg małych młodych ziemniaków Składniki marynaty: 1/4 pęczka koperku pół płaskiej łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1,5 czubatej łyżeczki przyprawy do ziemniaków Prymat 4 łyżki oliwy Wykonanie: Koperek siekamy. Dodajemy do niego pozostałe składniki(...)marynaty.Całość mieszamy. Ziemniaki obieramy, myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym. Marynatę wykładamy na ziemniaki i dokładnie całość mieszamy. Pieczemy około 45 minut w 190 stopniach. Ziemniaki powinny być miękkie i się zrumienić. Pod koniec pieczenia miękkość ziemniaków sprawdzamy widelcem. Zawsze sprawdzamy na tym największym. Zobacz również: Sos czosnkowy Smacznego
Smak mojego domuObecność ziemniaków w europejskiej kuchni zawdzięczamy Hiszpanom, którzy sprowadzili je w XVI wieku z Ameryki Południowej. Polacy zjadają ich ponad 100 kg rocznie. Mało osób wie, że ziemniaki są niskokaloryczne i zawierają mnóstwo składników odżywczych. Składniki 500 g ziemniaków 1 por (biała część) 4 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek liść laurowy 1 ząbek czosnku sól świeżo mielony(...)czarny pieprz Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pora kroimy cienko w piórka. Kilka piórek odkładamy. Łyżkę oliwy rozgrzewamy w garnku i dodajemy pora. Chwilę dusimy. Dodajemy bulion warzywny, a następnie ziemniaki, liść laurowy i czosnek. Gotujemy do miękkości przez ok. 20 minut. Całość blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy do misek lub głębokich talerzy. Ozdabiamy świeżymi
My Chcemy JeśćDanie, które jak z kociołka smakuje, niewiele kosztuje, można na patelni przygotować i smakiem się rozkoszować. Tylko jednej dużej patelni potrzebowałam, na której olej podgrzałam, ziemniaki podsmażyłam, ziół dołożyłam, wodą podlałam, kapustę i boczek dodałam. Składniki: ok. 1 kg młodych jak najmniejszych ziemniaków, 30 ml oleju rzepakowego z czosnkiem, 100 g parzonego boczku w plasterkach(...)młodej kapusty, 1 łyżeczka kminku całego, świeży rozmaryn, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Ziemniaki bez obierania myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ziemniaki i podsmażamy je kilka min. Zalewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy sól, rozmaryn, przykrywamy pokrywą i dusimy
Moniki Smakołykikluczowe dla smaku i wyglądu zupy, to w rzeczywistości do jej przygotowania użytych jest o wiele więcej składników. Pomijając już nawet przygotowanie bulionu, do zupy dodajemy też w szczególności ziemniaki i zieloną paprykę. Te pierwsze korespondują z fasolą łagodząc smak, a papryka z pomidorami dodając kwaśnego posmaku. Generalnie, od proporcji tych 2 rodzajów składników oraz od ilości łagodzącej odczuwanie zakwaszenia(...)czynności i odrobina skupienia. Po części wynika to z faktu, że składniki szybko stają się miękkie, a my nie chcemy niczego rozgotować. Szczególnie źle w tym gronie wypadałyby rozgotowane ziemniaki czy pochodząca z puszki fasola, a o tym może zaważyć już kilka minut nieuwagi. Przepis poniżej jest mimo wszystko pewnym kompromisem pomiędzy jakością a czasem. Najbardziej „ambitni” i „czasowi” kucharze
Kulinarna PokusaWykonanie banalnie proste, a smak i aromat czarujące... nasączone majerankiem...pycha! U mnie w domu zapiekane ziemniaki są takim typowym obiadem piątkowym, zaraz po ziemniakach z gzikiem czy pomidorówce. Ziemniaki z majerankiem najczęściej podaję z rybą i surówką bądź mizerią. Składniki 1,5 kg ziemniaków 30 dag żółtego sera pół kostki margaryny majeranek sproszkowana papryka łagodna pieprz, sól Sposób(...)Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Układać w nim ziemniaki, raz po raz posypując je majerankiem, papryką, sola i pieprzem. Wierzch posypać przyprawami i ułożyć na nim wiórki margaryny. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika (180 st). Po mniej więcej 40 minutach ziemniaki wyjąc posypać startym żółtym serem (przed posypaniem nakłuwam jeszcze ziemniaki sprawdzając
Kuchenne aromatyZiemniaczki zapiekane z serem a raczej z trzema rodzajami sera :) Danie które pachnie i smakuje wiosną. Dla fanów ziemniaków to przepis obowiązkowy, nie będziecie żałować jeśli wypróbujecie :) Poza tym, że jest niesamowicie smaczne to zawiera również dużo wartości odżywczych. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin(...)dlatego lubię wykorzystywać twaróg i inne dobrej jakości sery do przyrządzania moich dań :) 6 średniej wielkości młodych ziemniaków marynata do ziemniaków: łyżka oliwy z chili 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka suszonego tymianku 3 łyżki naturalnego, zmielonego twarożku 2 łyżki twarożku typu włoskiego 3 łyżki startej mozzarelli (lub cheddara, opcja również wypróbowana) pół pęczka cienkiego
Mienta blogPojawiły się pierwsze młode ziemniaki. Nie są to jeszcze ziemniaki takie jakie lubię najbardziej, czyli nasze krajowe - na te trzeba jeszcze trochę poczekać. Ale i tak nie mogłam się powstrzymać i pierwszy kilogram został kupiony i zrobiony. Na początek smażone na patelni. Po wstępnym podsmażeniu, można patelnię przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)piec aż będą miękkie. Pycha! Inspiracja był przepis z bloga Gatity składniki 1 kg młodych ziemniaków, zbliżonej wielkości główka czosnku parę gałązek rozmarynu sól morska pieprz cytrynowy oliwa z oliwek przygotowanie Ziemniaki umyć, osuszyć, większe przekroić na połówki. Do miski włożyć ziemniaki, dodać nieobrane ząbki czosnku, igiełki rozmarynu, posolić, posypać pieprzem i podlać oliwą. Wymieszać, najlepiej ręką
Stare GaryJednym z moich ulubionych dań są zapiekanki ziemniaczane . Do ziemniaków pasuje niemal wszystko, tak więc zapiekanki doskonale nadają się nie tylko na codzienny obiad, ale i na wykwintny obiad ze znajomymi. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować zapiekankę z brokułami i kurczakiem . Zapiekanki z ziemniaków i warzyw są bardzo smaczne i bardzo sycące. Składniki: 0,6 kg ziemniaków, 1 duży brokuł(...)duża pierś z kurczaka, przyprawa gyros, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 2 jajka, 3 łyżki śmietany, mały jogurt naturalny, oliwa, ser żółty, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Brokuł dzielimy na różyczki. Myjemy. Wrzucamy na gotującą się osoloną wodę gotujemy do miękkości. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy
Kuchnia Pełna Pasjibrzmi ta Maszynka do spiralnego cięcia warzyw, być może, ale uwielbiam ją, bo dzięki niej mogę robić cuda :) Jak chcecie to zerknijcie sobie w link umieszczony w opisie wykonania ziemniaków, jednak to tylko dla chętnych. Jednak już dziś mogę Wam napisać, że spiralki i różne warzywne "wywijaski" będą pojawiać się częściej ;) Miłego Dnia Kochani! Każdy czerwony wyraz w tym poście(...)przykryła dno blaszki.Blachę przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekłam około 30 - 40 minut. Po 10 minutach od wstawienia skrzydełek wstawiłam blaszkę z ziemniakami. Pod koniec pieczenia ściągnęłam folię aluminiową i piekłam do lekkiego spieczenia skórki. ZIEMNIAKI: sól majeranek 4 ząbki czosnku olej Ziemniaki wyszorowałam pod bieżącą wodą i za pomocą maszynki do spiralnego
Blondynka GotujeJest to przepis mojej Teściowej, a Teściowa dostała go od swojej Mamy. Jedliśmy je u Niej wielokrotnie. Teraz postanowiłam zrobić je sama. Na pyzy najlepsze są ziemniaki „bryza”. Generalnie trzeba kupować ziemniaki mączyste. Po przekrojeniu ziemniaka i potarciu o siebie powinna powstać piana. 4,5 kg ziemniaków, sól, mąka ziemniaczana. 1,5 kilograma ziemniaków umyć, obrać i ugotować w osolonej(...)wodzie. Ziemniaki maja być bardziej nie ugotowane niż rozgotowane – mają być lekko „al dente”. Ostudzić. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej. Gdy dobrze ostygną zemleć w maszynce do mięsa. Pozostałe ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. Odcisnąć sok – najlepiej włożyć starte kartofle do woreczka lnianego i wyciskać. My ścieramy kartofle w sokowirówce - otrzymujemy suche starte kartofle
królestwo garówżadnej filozofii - kochani, każdy z Was poradzi sobie z jego przygotowaniem. Wersja mniej kaloryczna: użyj gorącej wody zamiast śmietany (lub mleka) i dodaj mniejszą ilość masła. Ziemniaki w kawałkach Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 4 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: Wedle uznania JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki Na 5 ziemniaków użyj około(...)łyżki masła i ok. 50 ml śmietany lub mleka. ziemniaki, ilość dowolna masło - poporcje jak powyżej śmietana kremówka 30% (bez konserwantów) lub mleko tłuste 3,2%, ewentualnie odtłuszczone, podgrzej (ma być bardzo gorące, ale nie wrzące) - poporcje jak powyżej sól zioła np. zielona pietruszka - opcjonalnie Przygotowanie ugotuj ziemniaki według przepisu Gotujemy ziemniaki w kawałkach w szybkowarze po ugotowaniu, odlej
Szybko SzybkowarCiekawe danie z ziemniakami, nadziewane grzybami. U mnie pieczarki i kurki. oczywiście wkład do środka może być również mięsny. SKŁADNIKI 5-6 dużych ziemniaków 50 dag pieczarek 25 dag. kurek 1 cebula 2 łyżki śmietany 2 łyżki masła klarowanego przyprawa do ziemniaków sól pieprz do smaku oliwa z oliwek 10 dag sera żółtego WYKONANIE Ziemniaki w osolonej wodzie(...)pół miękko. Tak, żeby się nam nie rozpadły. Studzimy, przecinamy na pół i wydrążamy środki. Tak przygotowane ziemniaki układamy na półmisku do zapiekania. Skraplamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy delikatnie na maśle,dodajemy całe kurki i pieczarki pokrojone w półplasterki,Podsmażamy, doprawiamy,solą,pieprzem.Do grzybów dodajemy rozgniecione kawałki wydrążonych
W kuchennym oknie Ewy