ziemniak - 9653 przepisów (strona:26/644)

Ziemniaki w ziołach zapiekane w piekarniku 445

Zapiekane ziemniaki z piekarnika Szybko i smacznie Składniki: ok 1 kg ziemniaków 2-3 łyżek oliwy / oleju oregano, bazylia, ostra papryka natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, następnie kroimy w łódki. W misce rozrabiamy olej, oregano, bazylie, ostrą paprykę ( ilość przypraw według uznania), nie polecam jedynie dodawać zbyt dużej ilości ostrej papryki, ponieważ ziemniaki będą za ostre i niezbyt smaczne(...)Pokrojone na mniejsze wcześniej kawałki ziemniaki wrzucamy do miski, dorzucamy pokrojony koperek i mieszamy ziemniaki w "zalewie" Wrzucamy na papier do pieczenia i pieczemy w temp. 200*C przez około 15-20 minut w zależności od wielkości ziemniaków. W trakcie pieczenia przynajmniej raz należy wymieszać ziemniaki. ziemniaki przed zapieczeniem

W Moim Magicznym Domu
Pyzy ziemniaczane (bez glutenu) i "Trzydziesta pierwsza" 211

tyle, ile zajmuje dawna metalowa miednica. Może niektórzy z Was kojarzą... Zdjęcia przedstawiają pyzy robione przez Mamę i Siostrę, a mi dowiezione dzień po ugotowaniu :) Składniki : ok. 4 kg ziemniaków (sugeruję wziąć duże okazy, będzie mniej pracy z obieraniem) 2-3 jajka sól okrasa: cebula i olej do smażenia Połowę ziemniaków obrać i ugotować w posolonej wodzie. Odcedzić, rozgnieść(...)odstawić do ostygnięcia. Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Drugą połowę ziemniaków obrać i pokroić na takie kawałki, by zmieściły się w otwór sokowirówki. W dużym garnku (albo nawet w dwóch) nastawić wodę do ugotowania pyzów. Surowe ziemniaki przepuścić przez sokowirówkę. Uwaga - nie pozbywać się wody z tych ziemniaków . Połączyć ze sobą zmielone gotowane ziemniaki i surową pulpę

Weekendy w domu i ogrodzie
Prażonki – bardzo polskie ziemniaki duszone w piekarniku 306

produkt, który jest dumą tej fabryki do dziś. Przy okazji – to właśnie w Porębie znajdziecie największy kociołek, którym można nakarmić aż 500 osób. Naczynie mieści w sobie ok. 160kg ziemniaków, 25kg kiełbasy, 15kg cebuli. Nie dotarłam do informacji jak długo piecze się taka ilość dobra wszelkiego, ale jestem pewna jednego – warto poczekać :) Na prażonki wybieramy ziemniaki typu(...)mało skrobiowe, zwarte. Takie, które utrzymają formę plastra i nie porozpadają się po upieczeniu. Ziemniaki przesiąkną smakiem wszystkich przypraw i ziół, cebuli, czosnku, aromatem wędzonego mięsa.   Naczynie do zapiekania z pokrywą, szklane lub żeliwne, smarujemy w środku smalcem i wysypujemy solą i majerankiem. Ziemniaki, marchew i buraki obieramy i kroimy w plastry grubości około 4-5mm, nie więcej

Karo in the Kitchen
Pieczone ziemniaki z tzatzikami z ogórków kiszonych 438

pieczone ziemniaki* w kształcie harmonijki- zwane inaczej Hasselback- są potężną konkurencją dla domowych frytek, bo nie dość, że zawierają mniej tłuszczu, to są i chrupiące i soczyste i mniej kłopotliwe oraz niesamowicie pachną użytymi ziołami! Jeżeli chodzi o wybór ziół, to kierujcie się własnymi upodobaniami, bo być może ziemniaki najbardziej smakują Wam z rozmarynem czy oregano, a może z tymiankiem(...)oraz sól, opcjonalnie odrobina pieprzu, chili i możecie stworzyć swoją ulubioną wersję smakową. Polecam, szczególnie z dodatkiem rewelacyjnego dipu a la tzatziki- na kremowym serku z ogórkami kiszonymi...  Ziemniaki: *ziemniaki- 6 dużych szt. * oliwa z oliwek- 12 łyżek * świeży tymianek- 4-5 gałązek * suszony czosnek- 1 łyżeczka * suszona papryczka chili- szczypta * sól, pieprz - do smaku Tzatziki: * kremowy serek (naturalny

Kraina Miodem Płynąca
Ziemniaczki z boczkiem na grilla – przepis 180

Przepyszne maślane ziemniaki z grilla. Nawet jak się za bardzo przypieką to nie szkodzi, bo smakują wówczas podobnie do ziemniaków z ogniska. Poczęstowali nas nimi nasi znajomi podczas jednej z letnich imprez grillowych i od tamtej pory ziemniaki są jak kiełbasa stałym elementem każdego grilla. Tym bardziej, że ich przygotowanie jest proste i tanie. A jeżeli akurat nie macie(...)lodówce boczku można go zastąpić, np. szynką lub plasterkiem kiełbasy. Ziemniaczki z boczkiem na grilla Składniki: ziemniaki (ilość wg uznania) boczek wędzony w plasterkach (jeden plasterek do jednego ziemniaka) masło zioła prowansalskie Ziemniaczki z boczkiem na grilla Wykonanie: Ziemniaki obieramy i przekrawamy na pół. Jedną polówkę smarujemy masłem (ok. pół łyżeczki masła) i posypujemy ziołami prowansalskimi. Między dwie połówki ziemniaka

Pyza i Surówka
Ziemniaki gotowane na parze z masłem czosnkowym 185

Miękkie, lekko czosnkowe i maślane ziemniaki gotowane na parze. Do przygotowania poniższych ziemniaków użyłam szybkowaru. Dzięki gotowaniu na parze ziemniaki są naprawdę delikatne w smaku. Jeżeli macie ochotę na inne dania z szybkowaru to zajrzyjcie tutaj .  Składniki: 2 szklanki wody młode ziemniaki  (najlepiej małe lub średnie) masło świeży czosnek sól Ziemniaki umyć, osuszyć, naciąć na krzyż i ułożyć(...)sicie. Ziemniaki należy naciąć  delikatnie, aby nie popękały. Miękkie masło połączyć z odrobiną soli i posiekanym czosnkiem. Przygotowanym nadzieniem nafaszerować ziemniaki. Do garnka wlać 2 szklanki wody. Na dnie ułożyć nóżkę i sitko (aby ziemniaki nie pływały w wodzie).  Następnie zamknąć pokrywę od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia i poczekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry

Ugotować
Kopytka z serem i ziemniakami 259

Kopytka z serem i ziemniakami Jeśli zostają mi ziemniaki z obiadu, zawsze następnego dnia na moim stole goszczą jakieś kluchy. Tak było i tym razem. ziemniaki nie zmarnowały się, a obiad był błyskawiczny i bardzo pyszny. Kopytka, czy też pierogi leniwe, a nawet leniwe kluski, jak zwał, tak zwał, smakują wybornie, zwłaszcza polane masłem z bułką tartą, albo jak woli(...)mój mąż, obsmażone na masełku z bułką. Kopytka wychodzą delikatne, maślane, u mnie jako danie główne, jako odstępstwo od mięsa. Składniki: około 700 g ugotowanych ziemniaków 250 g białego sera półtłustego 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej (ilość mąki będzie uzależniona od odmiany ziemniaków, czasem trzeba dodać więcej) + mąka do podsypania na stolnicy sól dodatkowo

na moim stole...
Schab z czosnkowymi ziemniakami w żurawino - wiśniowym sosie 231

nowych osób i spotkania się ze znajomymi :) A poniżej mój przepis :)  Składniki :  2 plastry schabu  150g serka twarogowego Almette Fruit z wiśnią i żurawiną 2 młode ziemniaki  3 plastry sera camembert  2 łyżki suszonej żurawiny 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek  świeży, młody szczypiorek  świeża bazylia tajska  świeży tymianek(...)Przyprawy :  pieprz ziołowy  papryka wędzona kmin rzymski mielony  do ziemniaków z płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem  pieprz czarny  Schab myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso. Posypujemy je pieprzem ziołowym, papryką wędzoną i kminem rzymskim. Odstawiamy kawałki schabu na bok. Ziemniaki obieramy, płuczemy i nakrajemy każdy

Parowar Faceta
Kotlet schabowy po wiedeńsku 339

niesmaczne, lecz wręcz przeciwnie. Proponuję wariację na temat sznycla po wiedeńsku - jednak zamiast cielęcego sznycla użyłem zwykłego schabu. Taka wersja dla ubogich, ale wcale nie gorsza. Podana z młodymi ziemniakami z koperkiem i klasyczną mizerią.  Do przygotowania dania użyłem: 500 gram schabu bez kości, 6 jajek, 1 kg młodych ziemniaków, 100 gram mąki pszennej, 100 gram tartej bułki(...)patelni. Piekarnik rozgrzałem do 80 stopni (80, nie 180) i umieściłem w nim kotlety z ułożonymi na nich jajkami sadzonymi na 5 minut. W międzyczasie ugotowałem obrane ze skórek ziemniaki ziemniaki na parze. Ziemniaki powinny być miękkie, jednak nie powinny się rozpadać. Czas gotowania zależy od wielkości  i gatunku ziemniaków, niewielkie ziemniaki gotowałem przez 20 minut. Ogórki obrałem

Wyprawy kulinarne
Ziemniaki z pieca (Hasselback) 174

chyba że w kwestii zagrożenia życia a i wtedy byłabym wielce nieszczęśliwa. Na kartofelka ochota mi nie mija nawet po ogromnym obiedzie, a ze słodyczy też najbardziej lubię ziemniaki.               A teraz do rzeczy; chciałam zrobić takie pieczone w folii kartofle z pieca, jakie sprzedają na każdym jarmarku(...)szczególnie z twarożkiem szczypiorkowym lub czosnkowym. Na jarmarkach przygotowują je w wielkich żeliwnych piecach i szczególnie w mroźny dzień, jedzone na dworze i popijane grzanym winem smakują takie ziemniaki naprawdę wyjątkowo - kto jadł, ten wie o czym mówię.               Oczywiście ja dysponuję jedynie piekarnikiem elektrycznym i miałam zamiar

Kuchnia Prezydentowej
Pieczone młode ziemniaki w mundurkach z salsą pomidorową 223

Mogą posłużyć jako dodatek do dania głównego, ale również z powodzeniem stanowią samodzielny posiłek. Uwielbiam ziemniaki pieczone w mundurkach, są doskonałe i przypominają czasy dzieciństwa, kiedy to ziemniaki owinięte w folię wkładano do ogniska, a wyjmowano gorące, miękkie i pachnące. Możesz je równie dobrze przygotować w piekarniku, wybierz tylko niewielkie sztuki, które szybciej się upieką i ładnie będą się prezentować(...)Pozostawienie skórki sprawi, że cały smak ziemniaków pozostanie ukryty w środku. Ziemniaki, lekko pokryte oliwą posypałam odrobiną gruboziarnistej soli morskiej – po wyjęciu z piekarnika kryształki pozostają nienaruszone i nadają zwykłym ziemniakom interesującego charakteru. Natomiast powiew świeżości wnosi soczysta i delikatna salsa pomidorowa; wybierz dobrej jakości polskie pomidory oraz nieco delikatniejszą w smaku czerwoną cebulę.  Składniki: Pieczone ziemniaki

Roślinna - blog wegański
MŁODE ZIEMNIACZKI Z ROZMARYNEM 198

Ziemniaki lubią rozmaryn, a my lubimy je właśnie z jego dodatkiem. Może być zarówno świeży jak i suszony, dodatkowo czosnek, odrobina soli i mamy pyszny obiad zaledwie w kilka minut. Oczywiście pod warunkiem, że pozostały nam ziemniaki (gotowane w mundurkach) z poprzedniego dnia. Niekiedy warto ugotować ich więcej (celowo) by na drugi dzień mieć błyskawiczny obiad. Do tego wystarczy(...)lubi, co kto woli... Można również zaserwować do ziemniaczków kefir, maślankę, koktajl owocowy, itp. To taka uproszczona, wakacyjna wersja młodych ziemniaczków z piekarnika, które również polecam ;-) Składniki: - młode ziemniaki, ilość dowolna - masło klarowane (u mnie 1 łyżka) - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego - rozmaryn suszony lub świeży (do smaku) - czosnek granulowany, lub świeży (do smaku) - sól himalajska lub morska (do smaku

Smaczne Zdrowe
Sałatka nicejska 295

niej przynajmniej słyszało. Jej znakami rozpoznawczymi są z jednej strony tuńczyk, sardela (anchois) i jajko (zwykle na twardo), a z drugiej spora dawka warzyw, w szczególności zielona fasolka, pomidory, ziemniaki, oliwka i sałaty. A wszystko to zaprawione mniejszą lub większą ilością winegretu. Wymieniony skład sałatki nicejskiej może ulegać wprawdzie pewnym modyfikacjom, ale w ogólnym zarysie jest dość stały. Dlatego(...)składników jest to danie raczej „na bogato” i nie ma powodu, by je „odchudzać”. Smaków w tej sałatce ma być dużo jeśli mamy ją nazwać nicejską. Pomijając fasolkę i ziemniaki, sałatka przygotowywana jest z surowych warzyw. Ziemniaki powinny być raczej młode. Jeśli akurat nie ma na nie sezonu, możemy mimo wszystko je pominąć o ile nie mamy dostępu do dobrej

Kulinarna Pokusa
Puree z ziemniaków z cebulką 166

przepadam za ziemniakami ale czasem nie mam czasu na przygotowanie czegoś innego, lub inne dodatki nie pasują dodania. Dlatego właśnie ostatnio zrobiłam ziemniaki w postaci puree. Do mojego puree dodałam usmażoną na maśle cebulę, ale jak ktoś nie lubi grudek albo potrzeba żeby ziemniaki były gładkie, cebulę spokojnie można pominąć. Zamiast cebuli można też dodać koperek albo drobno posiekaną pietruszkę(...)Składniki: 1 kg ziemniaków 1 szklanka mleka 3 łyżki masła pieprz sól 1 duża cebula 2 łyżki masła do usmażenia cebuli Wykonanie: Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie odcedzić wodę a jak ziemniaki trochę ostygną obrać je ze skórki. Cebulę pokroić na drobną kostkę i usmażyć na maśle tak żeby cebula była miękka. Mleko zagrzać

Mama Gotuje
Kluski śląskie 184

Ostatnio rzadko jemy ziemniaki na obiad, bardziej smakują nam dania z makaronu, ryżu, czy nawet z dodatkiem kaszy. Myślę, że główną przyczyną jest to, że te ziemniaki teraz są kiepskiej jakości, jakieś takie byle jakie. Zmieni się to na pewno wraz z pojawieniem się pierwszych młodych ziemniaków, które uwielbiam z masłem i koperkiem. Teraz, gdy jemy ziemniaki, to albo(...)odsmażane. Gdy robię kluski śląskie wystarczą do nich skwarki, albo sos, nawet nie musi być mięsa, by były smaczne. Jedyny minus przygotowania klusek, jest taki, że trzeba czekać, żeby ziemniaki wystygły, ale gdy nie wiemy, co zrobić z za dużą ilością ugotowanych ziemniaków, są idealnym rozwiązaniem. Przygotowanie jest niezwykle proste! Składniki: - ziemniaki; (3/4) - mąka ziemniaczana; (1/4) - 1 jajko; - sól Wykonanie

dom-agi.pl