ziemniak - 9653 przepisów (strona:25/644)

Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem 322

adaptacja do warunków kuchennych, przygotowana w dodatku przez osobę urodzoną i mieszkającą godzinę jazdy autostradą od morza – dlatego górali proszę o dużą wyrozumiałość w ocenach. Jeżeli ktoś lubi kapustę, ziemniaki i wędzony boczek, taka zapiekanka tworzy naprawdę miłą dla podniebienia kompozycję. Nie ma w niej niczego wyszukanego, a jednak smakuje większości osób, które miały okazję ją spróbować. Przygotowanie nie jest(...)jedna z tych potraw, które w ostateczności można ponownie odgrzać w piekarniku bez dużej straty dla walorów smakowych. Czy to zdrowe jedzenie? Zależy jak na to spojrzeć. Kapusta i ziemniaki są na pewno wartościowe, jednak „przerośnięty boczek” może niektórych odstraszyć. Ale bez przesady – na tak dużą ilość warzyw potrzebne jest po prostu trochę tłuszczu, w przeciwnym razie będą nie dość

Kulinarna Pokusa
Zapiekanka na bazie ziemniaków i kiełbasy 111

ciągle jeszcze trwające zimowe wieczory polecam zapiekankę z ziemniakami, kiełbasą, cebulką, boczkiem i całą masą pysznych smaków. Rozgrzewa i krzepi. Dziewczyny – jeśli chcecie oczarować faceta… polecam Składniki: 6 ziemniaków 1 kg kiełbasy 20 dag boczku wędzonego 30 dag pieczarek 2 papryki czerwone 2 cebule kapusta biała 20 dag sera żółtego masło olej musztarda ketchup sól pieprz Przygotowanie: Pierwszy(...)etap przegotowania jest najbardziej czasochłonny gdyż musimy pokroić wszystkie składniki: – ziemniaki obrać, umyć i pokroić w talarki o grubości 0,5 cm – kiełbasę pokroić na grube plasterki – boczek pokroić w plasterki – pieczarki obrać i pokroić i cienkie paski – paprykę umyć i pokroić w paski (nie za długie) – cebulę obrać i pokroić i piórka Następnie

Kulinarna Patilogia
Puree z ziemniaków i groszku 126

Dziś przepis na lekkie i smaczne puree z dodatkiem groszku, który jest lekkostrawny i co ważne odkwasza organizm . SKŁADNIKI ziemniaki groszek z puszki (ewentualnie mrożony) śmietana lub mleko masło lub olej lniany sól pieprz świeża mięta (opcjonalnie) WYKONANIE Ziemniaki gotujemy na parze lub tradycyjnie w wodzie. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy groszek, śmietanę lub/i mleko, sól i pieprz, a także masło(...)olej lniany, który nada puree niesamowity smak. Całość ubijamy lub blendujemy, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/warzywa-i-owoce/news-puree-ziemniaczane-na-9-sposobow,nId,639711,nPack,8#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Listki miety drobno posiekać. 5 minut przed końcem gotowania

Zofiana
Jarskie kotlety, czyli smażona kania z pieczonymi warzywami 139

jest bajecznie proste. Najlepiej smakuje potraktowana jak kotlet , czyli smażona w panierce lub bez. Bardzo dobrze smakuje również w jajecznicy lub zrobiona w cieście . SKŁADNIKI kilka kapeluszy kani kilka ziemniaków kilka buraków mała cukinia masło (do smażenia kani) olej (do pieczenia warzyw) sól mieszanka przypraw (u mnie gotowa mieszanka do ziemniaków oraz czubryca) miód, rozmaryn i czosnek granulowany (do buraków(...)WYKONANIE Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, a następnie kładziemy każdy ziemniak na dużej łyżce (pomoże nam pociąć ziemniaki, ale bez plasterków) i nożem nacinamy cienkie plasterki, aż zrobi się "harmonijka" z ziemniaka.  Cukinię i buraka myjemy, obieramy i kroimy na plastry (cienkie dla buraka, bo się dłużej piecze i grubsze dla cukinii). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy

Zofiana
Perliczka pieczona w tymianku i czosnku 501

Dzisiaj zapraszam na pyszną nasyconą aromatem tymianku i czosnku perliczkę podaną z pieczonymi ziemniakami i burakami. Danie wbrew pozorom nie jest trudne w przygotowaniu, a wygląda i smakuje niezwykle wykwintnie. Moim zdaniem takie przygotowanie to jeden z najlepszych sposobów na pieczenie drobiu. Trzeba też podkreślić, że mięso z perliczki zawiera bardzo mało tłuszczu i jest bardzo zdrowe. Do przygotowania(...)dania użyłem:1 perliczki (około 1 200 gram),6 cienkich plasterków boczku parzonego,1 pomarańczy,4 średnich buraków,500 gram niewielkich ziemniaków,1 główki i 2 ząbków czosnku,3 łyżek stołowych suszonego tymianku,2 łyżeczek cukru,oliwy,soli,czarnego świeżo mielonego pieprzu.Przygotowanie perliczki zacząłem wcześnie rano od zamarynowania mięsa, które powinno przesiąknąć tymiankowo - czosnkowym aromatem, a w tym celu natarte

Wyprawy kulinarne
Eksperyment kulinarny, czyli chleb z tajemniczym składnikiem 148

dwójkę nie zjadamy aż tyle słodyczy, żeby tylko ciasta wypełniły moją potrzebę pieczenia...? Nieistotne. Ważne, że na blogu Domowe wypieki znalazłam przepis na chleb z ziemniakami. Hmm... Z ziemniakami? Ale jak?Otóż bardzo prosto - ugotowane w mundurkach ziemniaki traktujemy dokładnie tłuczkiem, i taką papkę dodajemy do pozostałych składników. Brzmi prosto i bezproblemowo. Ale... Ziemniaki? Do chleba...? Hmpf...Jako(...)poprzednie bułeczki zostały pochłonięte. Ciasto nie nastręcza żadnych problemów - jest łatwe w wyrabianiu i formowaniu (moje było nieco lepkie przed wyrastaniem, ale podejrzewam, że dużo zależy od ziemniaków), rośnie po prostu pięknie, a w piekarniku osiąga rozmiary wręcz gigantyczne. Nic nie szkodzi - jest tak smaczny, że zniknie bardzo szybko. Ziemniaków nie czuć wcale, i C. nie mógł zgadnąć, cóż takiego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczone ziemniaki Hasselback. 332

Pora wykopków ziemniaków wywołała u mnie smak na ziemniaki pieczone. Do moich ulubionych zaliczam szwedzkie ziemniaki Hasselback. Do nas dotarły ze sztokholmskiej restauracji Hasselbocken. Ziemniaki te pięknie prezentują się na talerzu. Przygotowuje się je bardzo prosto i przede wszystkim smakują prawie tak, jak pieczone w ognisku. Są chrupiące, a wewnątrz delikatne, miękkie. Kilka średniej wielkości ziemniaków z cienką skórką. Oliwa(...)posmarowania ziemniaków. Masło do polania ziemniaków. Zioła, rozmaryn lub ulubione, sól. Umyte osuszone ziemniaki układamy między dwiema deseczkami i kroimy cienkie, 3mm, plasterki , zatrzymując nóż na desce. W ten sposób plasterki będą się lekko rozwarstwiać ,ale trzymać razem. Oczywiście robimy to po kolei z każdym ziemniakiem.   Ziemniaki pędzlujemy oliwą ,solimy i posypujemy  np. rozmarynem. Uk ładamy na blasze

Kulinarny karnet Christophera
Bataty – słodkie ziemniaki 182

Bataty – odmiana słodkich ziemniaków, ze względu na wysokie wartości odżywcze i niepowtarzalne walory kulinarne, coraz częściej królują na naszych stołach. Obecność beta-karotenu, witamin z grupy B oraz średni indeks glikemiczny sprawiają, że są one świetną alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków. Słodkie ziemniaki pochodzą z Ameryku Środkowej. Istnieje około 400 odmian batatów. Różnią się one zarówno kolorem skórki(...)rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Z kolei fioletowe zawierają antocyjany – silne przeciwutleniacze. Bataty stanowią bardzo dobre źródło energii. W głównej mierze wynika to ze zgromadzonych węglowodanów. Słodkie ziemniaki zawierają również polifenole, które mają działanie antyoksydacyjne, co wpływa na walkę z czasem, oraz na szkodliwe działanie wolnych rodników na organizm. Dodatkowo bataty zawierają ok. 50% więcej składników odżywczych niż

Ciasna Kuchnia
Zapiekane bataty / Sweet potato gratin 188

pieprzem i posyp jedną trzecią parmezanu i goudy. Powtórz te same czynności z 2 kolejnymi warstwami i polej całość przygotowaną wcześniej śmietanką. Piecz przez 35-40 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut i podawaj. Smacznego! English version Sweet potato gratin (4-6 servings) Ingredients: 800 g sweet potatoes, peeled and cut into(...)mixture over the potatoes. Bake for 35-40 minutes, until the potatoes are fork tender. Let stand for ten minutes and serve. Enjoy! Przypominam też inne ziemniaczane pyszności: Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables Ziemniaki

karmelowy
Stamppot z czerwoną kapustą i marchewką - tłuczone ziemniaki 134

Stamppot to tradycyjne i wciąż bardzo lubiane, proste i szybkie danie kuchni holenderskiej. Bazą są ugotowane ziemniaki a reszta to: wybrane warzywa z lub bez podsmażonym boczkiem, czasami serem. Najczęstsze kombinacje to: → ziemniaki z podduszaną kiszona kapustą z boczkiem → ziemniaki z poszatkowanym, zblanszowanym młodym jarmużem → ziemniaki z podgotowaną marchewką czasem z rodzynkami... Możliwych kombinacji jest jednak dużo(...)więcej a każdy może stworzyć własną Do takich tłuczonych ziemniaków tradycyjnie podaje się pęto wędzonej, podgrzanej w wodzie kiełbasy (rookworst) i koniecznie sos (nazywany: stamppot jus), przygotowywany na bazie ciemnej zasmażki z mąki, dużej ilości masła i dobrego bulionu, do uzyskania aksamitnego, szklistego, gęstego sosu. SKŁADNIKI: 1 kg mączystych ziemniaków 250 g zimowej marchwi 1/2 główki czerwonej kapusty 3 łyżki

Sztuka gotowania w/g Samiry
(Nie) zwyczajne ziemniaczki i sałatka 83

Lubię gotować, ale czasami najzwyczajniej w świecie mi się nie chce. Dzisiaj poszłam na łatwiznę - ziemniaki już były, sałatka w sumie też. Podrasowałam to trochę i wow! Smakuje jak w niejednej restauracji :) Takie proste, a takie dobre! :) Ziemniaki Około 1 kg ugotowanych dzień wcześniej młodych ziemniaków w skorupkach (miałam ziemniaki czerwone, dlaczego dzień wcześniej możesz sprawdzić TU ) 3-4 łyżki(...)oliwy łyżeczka przyprawy do ziemniaków (naturalna mieszanka) pół łyżeczki tymianku suszonego łyżeczka rozmarynu suszonego 200 g owczej fety (w wersji wegańskiej tofu wędzone) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. Ziemniaki przekrój na pół W misce zmieszaj oliwę z przyprawami, dodaj ziemniaki i dokładnie wymieszaj (tak by ziemniaki obtoczyć w przyprawach) Na kratce od piekarnika połóż papier do pieczenia, ułóż

pyszne zdrowości
Ziemniaki po szwedzku 13927

Ziemniaki po szwedzku tak zwane „ Hasselback   potatoes ” coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. I wcale się nie dziwię. Są banalnie proste, a przy tym bardzo smaczne.   Idealnie pasują do dań z mięs. Są również pyszne jako przekąska. Myślę, że z powodzeniem mogą zastąpić frytki. Można je przygotować na kilka sposobów np., z serem, z czosnkiem czy boczkiem(...)dziś zapraszam Was na ziemniaki z oregano i słodką papryką.   W przepisie nie podam ilości składników, ponieważ trzeba je dopasować do ilości ziemniaków. ;-) Smacznego!!!   Składniki: ziemniaki, sól, pieprz, słodka papryka, olej, oregano. Wykonanie: Ziemniaki obieramy i myjemy. Każdego ziemniaka układamy na łyżce i   nacinamy głęboko co 2-3mm. Ponacinane ziemniaki płuczemy w zimnej wodzie ( wypłuczemy wtedy

Passion of Cooking
Cytrynowy kurczak z pieczonymi ziemniakami 161

Zapraszamy na orzeźwiającego kurczaka cytrynowego z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Składniki: - 4 udka z kurczaka - 4 duże ziemniaki - sok z połowy cytryny - skórka starta z połowy cytryny - masło - sól, pieprz, czerwona papryka, curry Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy na grube kawałki i lekko podgotowujemy. Potem ziemniaki odcedzamy i przekładamy do brytfanki. Do ziemniaków dodajemy kilka kawałków masła i doprawiamy do smaku(...)czerwoną papryką, curry i solą. Możemy użyć dowolne przyprawy. Ziemniaki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni do momentu kiedy ziemniaki nam się lekko zrumienią. W trakcie pieczenia ja mieszam ziemniaki żeby się zrumieniły z obu stron. Teraz zabieramy się za kurczaka. Kurczaka pozbawiamy kości a następnie wrzucamy do miski i dodajemy

Kuchenne Wariacje
Ziemniaki zapiekane w sosie mleczno-musztardowym z czosnkiem 115

wpisania) przed mną. Wspominałem jakiś czas temu ( tutaj ), że dostałem fajne gifty od AleDobre.pl . Wśród tych dobroci była również musztarda dijon , której użyłem do dzisiejszej potrawy. Zrobiłem mianowicie ziemniaki zapiekane w sosie mleczno-musztardowym z czosnkiem - czyli tak jak w tytule. A przepis podpatrzyłem na mniammniam.pl . Swoją drogą fajna strona, polecam. 1,5 kg ziemniaków (nierozpadających się podczas gotowania) główka(...)szklanki mleka 2 łyżki masła 3 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy sól, pieprz olej do wysmarowania formy Na początek cytuję za Grzegorzem z mniammniam.pl: "Łatwo sprawdzisz, czy są [ziemniaki] właśnie takie [nierozpadające się podczas gotowania], jeśli przekroisz ziemniaka i przez kilka sekund potrzesz o siebie połówki przekrojoną stroną - jeśli będą się do siebie lepić, oznacza to, że ziemniaki zawierają

Marder&Marder Manufacture