Składniki: 4 duże udka z kurczaka; 1,5 kg ziemniaków; 1 - 2 główki czosnku; 2 łyżki przyprawy do kurczaka; 1 łyżka przyprawy do ziemniaków; 2 łyżki majonezu; Olej do wysmarowania blachy/naczynia żarodpornego. Sposób przygotowania: Blachę do pieczenia/naczynie żaroodporne wysmarować bardzo cienką warstwą oleju. Udka umyć, osuszyć, podzielić na podudzia i pałki (opcjonalnie), oprószyć 1 łyżką przyprawy do kurczaka i ułożyć(...)wysmarowanej olejem blasze/naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki obrać, umyć, mniejsze pokroić w ćwiartki, większe - najpierw przekroić na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części ( wszystkie kawałki ziemniaków powinny być podobnej wielkości) , oprószyć przyprawą do ziemniaków i poukladać na blasze/w naczyniu wokół udek. Główki czosnku podzielić na ząbki. Nie obierać z łupin! Porozrzucać na blasze/w naczyniu między ziemniakami. Udka ułożone
Gospodyni Miejskazawiera sporo (przynajmniej w sensie objętościowym) dodatków i jako taki może stanowić całkiem syty posiłek. Zgodnie z tym co wynika z nazwy potrawy, kluczowym składnikiem tortilla de patatas są ziemniaki. Do podstawowej jego wersji dodaje się też zwykle cebulę, ale niewiele więcej. W praktyce jednak każdy może wybierać dodatki w sposób niemal dowolny, więc nie ma jednego konkretnego przepisu(...)Jakby nie patrzeć, dodawany przeze mnie podsmażany wędzony boczek jest już istotną modyfikacją wersji bazowej. Jeśli jednak go w poniższym przepisie pominiecie, otrzymacie „gołą” hiszpańską tortillę, w dodatku wegetariańską. Ziemniaki do hiszpańskiego omleta przygotowujemy w dość specyficzny sposób. W gruncie rzeczy, zanim zabierzecie się za jego przygotowanie, powinniście przeczytać… poradnik robienia frytek . Wynika to z tego, że ziemniaki przed
Kulinarna PokusaNikomu z nas nie chce się trzeć ziemniaków na placki. Nikt się nie rwie do tej ciężkiej pracy, ale wszyscy chętnie by pochrupali. Przyznajcie się – nie odmówicie chrupiącego, pachnącego placuszka, prawda? Nie muszą być czasochłonne i nie potrzebujecie wcale ostrej tarki. Jedyne, co Wam potrzebne to… blender! Jedna z ulubionych potraw od lat szczenięcych. Jedzenie na pocieszenie. Moje nieśmiertelne(...)mieć na nie ochotę o 1- 2 w nocy. Albo na śniadanie. Na chociaż jednego. Są tak proste. I tak smaczne. Nie oszukujmy się, że można je zrobić zdrowo – ziemniaki to węglowodany, mają skrobię, sypiemy mąkę, smażymy w tłuszczu i każdy jego zamiennik będzie po prostu niesmaczny. Przyznajcie – raz na jakiś czas można się skusić. Stare ziemniaki – najlepiej mocno
Karo in the Kitchenłyżki oliwy1 łyżka koperku, posiekanego1 łyżka szczypiorku, posiekanego2 ząbki czosnku, posiekaneparę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosusól, pieprzprzygotowanieJeżeli nie korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Gotowe ziemniaki i fasolkę podzielić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości ziemniaków, na pół lub 4 części. Fasolkę na 2 - 3 kawałki. Bób zostawiamy w całości. Cebulę pokroić e pólkrążki. Wszystkie warzywa
Stare Garypieprz do smakusos1/2 szklanki jogurtu naturalnego1 łyżka soku z cytryny1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego1/2 łyżeczki soli2 duże jajka na twardo, obrane i grubo posiekaneprzygotowanieSkładniki sosu wymieszać w miseczce. Ziemniaki pokroić na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości. Do dużej miski włożyć pokrojone ziemniaki, dodać zioła, cebulę, kapary, pieprz. Polać sosem, delikatnie wymieszać, przed podaniem schłodzić. Smacznego
Stare Garyserasos3 łyżki jogurtu naturalnego4 łyżki oliwy2 łyżki majonezu3 ząbki czosnku, posiekaneparę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosusól, pieprzprzygotowanieJeżeli nie korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Gotowe ziemniaki i fasolkę podzielić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości ziemniaków, na pół lub 4 części. Fasolkę na 2 - 3 kawałki. Bób, obrany, zostawiamy w całości. Cebulę pokroić
Stare GarySzybki obiad z wykorzystaniem ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego. Nie potrzebujemy żadnych miar i wag. Przepis mojej babci i chyba nie tylko. Jest to coś, co każdy robi w identyczny sposób.Składniki:ugotowane w osolonej wodzie wystudzone ziemniakimąka ziemniaczanaokrasa Wykonanie:Ziemniaki przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski i dzielimy na 4 części. Wyjmujemy jedną z nich i wsypujemy
Malinowe Pocałunkidodatkiem np. jajek sadzonych.Skladniki na dwie duze porcje:600 g mlodych ziemniakow1 spora cebula100-150 g boczku wedzonego2 kefiry a 500 gkoperek,szczypioreksol,pieprz do smaku2 lyzki masla gheeWykonanie:Ziemniaki ugotowac w mundurkach lub na parze.Ostudzic,obrac z lupinek.Boczek pokroic w slupki i umiescic na rozgrzanej patelni.Wysmazac na wolnym ogniu tluszcz z boczku okolo 10-15 minut,az sie ladnie(...)podsmazyc pokrojona w piorka cebule.Gdy sie zeszkli dodajc porojone w plasterki ziemniaki.Posmazac razem okolo 15 minut na wolnym ogniu czesto mieszajac.Oczywiscie stopien wysmazenia zalezy od naszych upodoban.Na koniec wymieszac ziemniaki z chrupiacym boczkiem.Posypac suto zielonym szczypiorkiem lub koperkiem.Podawac ze schlodzonym kefiremW wersji dla wegeterian pominac boczek ,a ziemniaki suto posypac koperkiem.Smacznego!O wartosciach odzywczach ziemniakow,mozesz przeczytac tutaj:klik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mięsa mielonego 10 średnich ziemniaków 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 5 łyżek mleka 5 łyżek śmietanki kremówki 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 50-70 g starkowanego żółtego sera sól pieprz Bardzo proste danie obiadowe, nie wymagające dużego nakładu pracy - a z kolei idealne dla miłośników zapiekanek i wszelkich dań jednogarnkowych. Cebulę obrać i posiekać na drobną(...)pietruszkę. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Następnie dodać mięso mielone i wszystko razem przesmażyć, do momentu aż mięso nie będzie różowe. Przyprawić do smaku. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na gładkie puree z mlekiem i śmietanką. Mięso z warzywami przełożyć do naczynia do zapiekania, a na nim rozłożyć warstwę ziemniaków
Świat Domowej Kuchniłyżki miodu 2 limonki świeża szałwia 1 ostra papryczka chilli 4 cebulki dymki 400 g marchewki 3-4 ząbki czosnku oliwa z oliwek Puree z selera i ziemniaków 750 g ziemniaków 750 g selera (korzeń) 100 g masła 1 i 1/2 łyżki chrzanu 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól pieprz biały Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty do kurczaka(...)zawijamy w plasterki wędzonego boczku. Kurczaka układamy na marchewce, skrapiamy go oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 45-50 minut. Seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Odcedzamy. Następnie dodajemy około 60 g masła, chwilę podgrzewamy na małym ogniu, doprawiamy mielonym białym pieprzem i solą. Dodajemy 1 i 1/2 łyżki kwaśnej
Smakowity Blog KulinarnyPyszna rosyjska sałatka śledziowa z jabłkiem i ziemniakami w mojej wersji :)Jeśli lubicie sałatki śledziowe - tę polecam Wam szczególnie ...SKŁADNIKI6 filetów śledziowych z oleju2 małe jabłka4 ogórki kiszone3 średnie ziemniaki3 jajka1/2 pęczku koperku1/2 pęczku szczypiorkugarść sałaty lodowej4 łyżki majonezusól, pieprzPRZYGOTOWANIEJajka gotujemy na twardo , ziemniaki w mundurkach - obieramy .Jabłka i ogórki obieramy ze skórki. Wszystkie te składniki oraz śledzie kroimy
Moje Kuchenne Rewelacjeryby podczas smażenia. Podałam ją z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty. Smaczny obiad dla całej rodziny. Polecam Post Ryba w cieście z puree z ziemniaków pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeprostszego dania do zrobienia kiedy mamy kawałeczek mięsa , lub trochę grzybków niż faszerowane ziemniaki. Robiłam już wiele wersji. Dziś w łapki wpadła mi mała pojedyncza pierś z kurczaka i świeża papryka .Dalej poszło migiem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniZostały z obiadu ziemniaki, albo kasza? Nigdy, ale to nigdy nie wyrzucajcie ich. Należy je do ostatniego okruszka wykorzystać. Kotlety mają to do siebie, że można zrobić je praktycznie ze wszystkiego. Można zrobić z nich najsmaczniejszy obiad, bogaty w zioła, w różne smaki, ale, co najważniejsze, bogaty w witaminy i odżywcze związki mineralne. Idealne na lekki lunch w pracy(...)śniadaniówki szkolnej lub na piknik. Jeśli dzieciaki przepadają za smażonymi ziemniakami, to ten przepis jest dedykowany właśnie im. A jeśli do ziemniaków nie lubią żadnych zdrowych dodatków, to już my Rodzice, postaramy się, aby jakoś ten problem smacznie rozwiązać. Ziemniaki , kartofle to rośliny bardzo korzystne dla zdrowia. Prawie nie zawierają tłuszczu, są niskokaloryczne, bardzo lekkostrawne i bardzo łatwo przyswajalne, bogate
Naturalna Kuchniasamo kroimy ogórki i cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę. koperek drobno kroimy. Wszystkie składniki razem mieszamy wraz z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka z młodych ziemniaków
Bon Appetit Małgorzatywłoszczyzny2 listki bobkowe3 ziela angielskie2 ząbki czosnkususzony tymianeksól morskaświeżo mielony pieprzZiemniaki obieramy i kroimy w plastry, pory również. Na wcześniej ugotowanym i odcedzonym bulionie gotujemy aż do miękkości ziemniaki i pory. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. W tym czasie cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do zupy i wciąż gotujemy. Gdy zupa jest
Bon Appetit Małgorzatynimi zlitować. Poszperałam w necie czego jeszcze z tego zacnego warzywa nie próbowałam i wpadło mi w oczy briami.U mnie:3 małe cukinie, pokrojone w dość cienkie plastryok. 10 ziemniaków (objętościowo tyle co cukini), również pokrojone w cienkie plastrykilka łyżek olejusól, pieprz, ziołafetaPiekarnik rozgrzałam do 220 stopni. Do brytfanki wrzuciłam wszystkie składniki oprócz fety i wymieszałam. Podczas pieczenia nie należy(...)potrawy za często mieszać, żeby nie utworzyła się breja.Po godzinie na wierzch pokruszyłam fetę. Zapiekłam jeszcze ok 15 minut.Pieczona cukinia ma słodki smak miodu, rozpływa się w ustach, natomiast ziemniaki nabrały aromatu jak z ogniska, zrobiły się chrupkie. Całość dopełnia słona przypieczona feta. Niebo w gębie po prostu
Z butelką mleczka w tlePomidorowa z ryżem i ziemniakami a na dodatek ugotowana na żeberkach to naszapropozycja na obiad.Żeberka możemy wcześniej zapeklować, ale nie musimy.Jednak peklowane nadają zupie zupełnie innego smaku.Kilka żeberek delikatnie posypujemy solą peklową i pokrojonym drobno czosnkiem.Pozostawiamy na ok. 2 godziny.Torebkę ryżu gotujemy osobno.Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 2,5 litra wody.Wkładamy(...)opłukane żeberka.Dodajemy 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, opaloną cebulkęi warzywko lub sól do smaku.Kiedy żeberka są miękkie, dodajemy ziemniaki i marchewkę.Gotujemy do miękkości i wsypujemy ryż. Słoiczek koncentratu pomidorowego mieszamy z 200 ml słodkiej śmietanki.Dolewamy do tego trochę naszej zupy, mieszamy i wszystko wlewamy do garnka.Zagotowujemy, dosmaczamy, dodajemy pokrojona natkę pietruszki i gotowa
Maminek kulinarnypolecam wszystkim miłośnikom kaszanki :))Składnikiziemniakikapusta kwaszona (dość kwaśna)kaszankacebula ser żółtymajeranekziele angielskieliść laurowyNie podaję ilości, zależy ona od wielkości naczynia do zapiekanki i oczywiście od naszych apetytów.Wykonanie:Ziemniaki gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Studzimy, kroimy w plastry. Kapustę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli . Na patelni smażymy 2 spore cebulki, po koniec(...)smażenia dodajemy kawałki kaszanki obranej z flaka. Wszystko podsmażamy dodając do smaku majeranek.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy ściśle na przemian:pokrojone w talarki ziemniakami, kapustę,kaszankę aż do wyczerpania składników. Posypujemy startym na tarce serem.Wstawiamy do piekarnika na 180st, na około pół godziny
Walijskie Pichcenieępnie podlać mięso szklanką wrzątku, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki, ziemniaki obrać, opłukać, jeśli udało nam się kupić malutkie - zachować w całości.Pokrojone pieczarki,ziemniaki i łyżkę koncentratu dodać do mięsa,dusić na małym ogniu aż zmiękną ziemniaki (ok.15-20min). Na koniec
Walijskie Pichceniesmaczne jednocześnie. Małe ziemniaczki w mundurkach + podsmażony chudy boczek, pieczarki i dużo świeżego koperku. Do tego kefir, maślanka lub mizeria i obiad pierwsza klasa!Potrzebujemy:małe ziemniaki (najsmaczniejsze są młode lub gatunek baby)200g chudego boczku200g małych pieczarek1 cebulamasło sklarowanekopereksólpieprzWykonanie:Ziemniaki myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Masło rozgrzewamy, wrzucamy poszatkowaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojony(...)słupki boczek, podsmażamy całość i dodajemy oczyszczone pieczarki (małe w całości, te większe kroimy). Mieszamy i podsmażamy całość ok 10 minut. Solimy, pieprzymy. Do zawartości patelni przekładamy ugotowane wcześniej ziemniaki. Mieszamy wszystko delikatnie i posypujemy dużą ilością zielonego koperku
Walijskie PichceniePierwsze w tym roku, pysznie chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Są zdecydowanie delikatniejsze w smaku niż te robione ze starych, a starte na oczkach po upieczeniu są chrupiące i nie nasączone olejem:)) Pokusiłam się podać je tym razem z prostą sałatką z pomidora, ogórka kiszonego i cebuli. Podobną wypatrzyłam przy przepisie na placki u Margarytki(...)dotąd placki jadałam bez dodatków albo tylko z cukrem.Sałatka bardzo fajnie komponuje się z plackami i stała się uzupełnieniem całkiem pożywnego obiadu ... Składniki: 1.5kg młodych ziemniaków 2 jajka 2 małe cebule 2-3 łyżki mąki sól olej Wykonanie:Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Nadmiar soku odciskamy. Cebulę ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy mąkę, jajka
Walijskie Pichceniekwasów omega – 3 i dlatego też staram się wykorzystywać go bardzo często w mojej kuchni.Składniki: pałki z kurczaka pieprz sól papryka czerwona wędzona czosnek majeranek olej rzepakowy ziemniaki Wykonanie:Kurczaka dokładanie myjemy i osuszamy. Obsypujemy przyprawami i wkładamy na ok 30 min do lodówki. Ziemniaki obieramy i dzielimy na 2-4 części. Piekarnik rozgrzewamy do temp 180 stopni
Malinowe Pocałunkiprawdę przepyszne. Gdy go spróbowałam po prostu rozpłynęłam się z zachwytu, a mój tato, prawdziwy krytyk kulinarny powiedział, że takie coś mógłby jeść co dziennie. ^^ ~ Puree z ziemniaków i awokado z dodatkiem szynki i szczypiorku + jajko ~ Składniki: (2 porcje) 400g ugotowanych ziemniaków awokado przyprawy: sól, pieprz, czosnek + szynka, szczypiorek, jajko Awokado obieramy ze skórki, rozkrajamy i wyjmujemy(...)pestkę. Następnie miksujemy z ziemniakami na gładką pastę, w tym celu możemy użyć blendera lub po prostu zrobić to widelcem. Całość przyprawiamy, dodajemy szynkę, szczypiorek i przekładamy do kokilek. Na koniec, na środku każdej kokilki robimy płytkie wgłębienie i wbijamy jajko. Puree pieczemy przez 20-30 minut (tak aby białko jajka się ścięło) w temperaturze
Kuchenny Skrawek Niebaugotowany 1 szklanka, pieczarki 15 dag, marchewka ugotowana 1 duża, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, woda 4 litry, ziele angielskie 2 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziemniaki 7 sztuk, śmietana 1/2 szklanki, majeranek 1 łyżka, mąka pszenna - do obtaczania klopsików pieczarki, marchew ugotowaną rozdrobnic w blenderze i masę przełożyć do miski dodać mielone mięso, ugotowany ryż, jajko(...)dobrze wyrobić do gotującej się wody wkładać nieduże klopsiki otoczone w mące pszennej gotować po wypłynięciu z 10 minut na srednim ogniu, potem je cedzakiem wyjąć - do wywaru dać ziemniaki, ziele i liście laurowe, gotować do miękkości ziemniaków zupę zabielić śmietaną słodką 18%, do smaku doprawić majerankiem i można dać przyprawy w płynie do zup, klopsiki włożyć do zupy..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1/2 kg ziemniaki gotowane w mundurkach 1/4 szklanki olej rzepakowy 1 sztuka cebula 2 sztuki czosnek ząbki 1/2 łyżeczki sól perlista Royal Brand, 1 łyżka przyprawa grill barbecue Royal Brand gdy zostały ziemniaki z obiadu bardzo lubimy je tak przygotować: na oleju zeszklić cebulę z czosnkiem wsypać ziemniaki pokrojone w talarki i podsmażać z 5 minut na średnim ogniu
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1/2 kg ziemniaki gotowane w mundurkach, 4 łyżki masło do smażenia, 1 sztuka cebula biała, 6 sztuk czosnek ząbki, 1 mała papryczka chilli, 1/2 łyżeczki sól ziołowa, 4 sztuki kiełbasa śląska, 1 łyżka masło do smażenia, 25 dag fasola szparagowa fasolkę ugotować w osolonej wodzie i odlać na sito ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać, pokroić na grubsze plastry(...)maśle klarowanym zeszklić cebulę pokrojoną z czosnkiem i papryczką chilli dodać ziemniaki i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając, do smaku posypać solą ziołową kiełbasę śląską przeciąć wzdłuż na pół i ponacinać skórę na skosy na maśle kiełbasę usmażyć na rumiano ten obiad smakuje z maślanką.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 10 sztuk podudzia z kurczaka, 2 łyżeczki pieprz ziołowy, 1 łyżeczka kucharek, 1 łyżeczka papryka ostra, 8 łyżek olej rzepakowy, 15 małe ziemniaki, 5 sztuk marchew, 1 puszka groszek konserwowy, - do smaku sól, 1 łyżka masło, 2 łyżki tarta bułka umyte małe podudzia natrzeć pieprzem ziołowym, kucharkiem, papryczką chilli i schować do lodówki na całą noc na gorącym oleju(...)zrumienić podudzia i na mniejszym ogniu podsmażać co jakiś czas je obracając, usmażone przełożyć na talerz ugotowane małe ziemniaki w mundurkach obrać i tłuszczyku po podudziach lekko je podsmażyć ugotowaną w osolonej wodzie marchewkę odlać z wody i wlać puszkę groszku, dodać masło, sól do smaku, masło i mieszając zagotować, wsypać tartą bułkę i szybko zamieszać do zagęstnienia podudzia podać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: woda 3 litry, kiełbasa śląska 2 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżka, ziemniaki 8 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe Prymat 2 sztuki, majeranek Prymat 2 łyżki, kucharek 1,5 łyżki, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, żurek 1/2 litra/butelka szklana do wody dać opłukaną białą surowa kiełbasę, śląską ziele i liście laurowe i gotować z 15 minut na średnim(...)ogniu wyjąć kiełbasę na talerz i włożyć ziemniaki pokrojone w kostkę, kucharka i gotować do miękkości ziemniaków do smaku dać paprykę ostrą, majeranek, czosnek i wlać rozbełtany żurek ze szklanej butelki mieszając zagęścić zupę i włożyć pokrojoną na kawałki kiełbasę............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWprawdzie pierogi pojawiły się już na naszym blogu, ale chcemy wszystkich zainspirować do wypróbowania różnych farszy. Dziś zrobiłyśmy dwa rodzaje pierogów: nadziewane soczewicą i drugie z ziemniakami i pieprzem. Składniki: ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko woda sól 1 farsz(...)szkl. soczewicy brązowej lub zielonej 4 szkl. wody sól, pieprz curry, papryka słodka / sprawdzone od SKWORCU.PL / cebula olej 2 farsz: ziemniaki ugotowane cebula sól, pieprz olej Wykonanie: Soczewicę zalać wodą i ugotować. Cebulkę zeszklić na oleju, dodać przyprawy i soczewicę, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć z podsmażoną cebulką, doprawić
Anioły w kuchniości rybie zupełnie nie pasuje do pstrąga – w smaku i teksturze bardziej przypomina kurczaka. Serio, serio, spróbujcie a już na zawsze go polubicie. Jako dodatek proponujemy dip śmietankowy i ziemniaki pieczone po szwedzku. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK: > nastawiamy go na 180 stopni, opcja góra i dół. 2. ZIEMNIAKI(...)dobrze, aby ziemniaki miały podobną wielkość, wtedy wszystkie upieką się w takim samym czasie. Ziemniaki obieramy (lub w przypadku młodych tylko dokładnie myjemy), płuczemy i nakrywamy tak jak byśmy chcieli zrobić z nich plasterki, ale nie kroimy ich do samego końca. Najlepiej kłaść każdego ziemniaka na łyżce i kroić, ponieważ jej brzegi nie pozwolą nam dociąć ziemniaków do końca
Nerds Kitchenniebo w gębie ! Lubię ich rumianą skórkę i miękki, kremowy środek. Wystarczą za cały obiad, ale jako dodatek do kurczaka czy łososia też nadają się doskonale. Możecie upiec więcej ziemniaków i część dodać do pysznego Chleba - jest bardzo smaczny ! Młode, nieduże ziemniaczki można też upiec z cukinią i pomidorami - taka warzywna zapiekanka to dobry pomysł na letni obiad. ROZWIŃ
Smaczna Pyzapochodzi z książki "Wiosna w Kuchni Pięciu Przemian", którą to książkę miałam przyjemność recenzować jakiś czas temu. Przepis zaznaczyłam do wykonania jak tylko pojawią się nowe (polskie!) ziemniaki. Pojawiły się, więc zrobiłam:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyprzypadkowo bo kupiłam przeceniony pęczek zielonych szparagów na zupę ( taki wczorajszy). Ale zawsze szparagi. A zupkę szparagowa uwielbiamy. Z reguły robię kremowa do popicia - dziś ugotowałam do niej młodych ziemniaków. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni