serasos3 łyżki jogurtu naturalnego4 łyżki oliwy2 łyżki majonezu3 ząbki czosnku, posiekaneparę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosusól, pieprzprzygotowanieJeżeli nie korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Gotowe ziemniaki i fasolkę podzielić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości ziemniaków, na pół lub 4 części. Fasolkę na 2 - 3 kawałki. Bób, obrany, zostawiamy w całości. Cebulę pokroić
Stare GarySzybki obiad z wykorzystaniem ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego. Nie potrzebujemy żadnych miar i wag. Przepis mojej babci i chyba nie tylko. Jest to coś, co każdy robi w identyczny sposób.Składniki:ugotowane w osolonej wodzie wystudzone ziemniakimąka ziemniaczanaokrasa Wykonanie:Ziemniaki przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski i dzielimy na 4 części. Wyjmujemy jedną z nich i wsypujemy
Malinowe Pocałunkidodatkiem np. jajek sadzonych.Skladniki na dwie duze porcje:600 g mlodych ziemniakow1 spora cebula100-150 g boczku wedzonego2 kefiry a 500 gkoperek,szczypioreksol,pieprz do smaku2 lyzki masla gheeWykonanie:Ziemniaki ugotowac w mundurkach lub na parze.Ostudzic,obrac z lupinek.Boczek pokroic w slupki i umiescic na rozgrzanej patelni.Wysmazac na wolnym ogniu tluszcz z boczku okolo 10-15 minut,az sie ladnie(...)podsmazyc pokrojona w piorka cebule.Gdy sie zeszkli dodajc porojone w plasterki ziemniaki.Posmazac razem okolo 15 minut na wolnym ogniu czesto mieszajac.Oczywiscie stopien wysmazenia zalezy od naszych upodoban.Na koniec wymieszac ziemniaki z chrupiacym boczkiem.Posypac suto zielonym szczypiorkiem lub koperkiem.Podawac ze schlodzonym kefiremW wersji dla wegeterian pominac boczek ,a ziemniaki suto posypac koperkiem.Smacznego!O wartosciach odzywczach ziemniakow,mozesz przeczytac tutaj:klik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mięsa mielonego 10 średnich ziemniaków 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 5 łyżek mleka 5 łyżek śmietanki kremówki 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 50-70 g starkowanego żółtego sera sól pieprz Bardzo proste danie obiadowe, nie wymagające dużego nakładu pracy - a z kolei idealne dla miłośników zapiekanek i wszelkich dań jednogarnkowych. Cebulę obrać i posiekać na drobną(...)pietruszkę. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Następnie dodać mięso mielone i wszystko razem przesmażyć, do momentu aż mięso nie będzie różowe. Przyprawić do smaku. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na gładkie puree z mlekiem i śmietanką. Mięso z warzywami przełożyć do naczynia do zapiekania, a na nim rozłożyć warstwę ziemniaków
Świat Domowej Kuchniłyżki miodu 2 limonki świeża szałwia 1 ostra papryczka chilli 4 cebulki dymki 400 g marchewki 3-4 ząbki czosnku oliwa z oliwek Puree z selera i ziemniaków 750 g ziemniaków 750 g selera (korzeń) 100 g masła 1 i 1/2 łyżki chrzanu 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól pieprz biały Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty do kurczaka(...)zawijamy w plasterki wędzonego boczku. Kurczaka układamy na marchewce, skrapiamy go oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 45-50 minut. Seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Odcedzamy. Następnie dodajemy około 60 g masła, chwilę podgrzewamy na małym ogniu, doprawiamy mielonym białym pieprzem i solą. Dodajemy 1 i 1/2 łyżki kwaśnej
Smakowity Blog KulinarnyPyszna rosyjska sałatka śledziowa z jabłkiem i ziemniakami w mojej wersji :)Jeśli lubicie sałatki śledziowe - tę polecam Wam szczególnie ...SKŁADNIKI6 filetów śledziowych z oleju2 małe jabłka4 ogórki kiszone3 średnie ziemniaki3 jajka1/2 pęczku koperku1/2 pęczku szczypiorkugarść sałaty lodowej4 łyżki majonezusól, pieprzPRZYGOTOWANIEJajka gotujemy na twardo , ziemniaki w mundurkach - obieramy .Jabłka i ogórki obieramy ze skórki. Wszystkie te składniki oraz śledzie kroimy
Moje Kuchenne Rewelacjeryby podczas smażenia. Podałam ją z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty. Smaczny obiad dla całej rodziny. Polecam Post Ryba w cieście z puree z ziemniaków pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeprostszego dania do zrobienia kiedy mamy kawałeczek mięsa , lub trochę grzybków niż faszerowane ziemniaki. Robiłam już wiele wersji. Dziś w łapki wpadła mi mała pojedyncza pierś z kurczaka i świeża papryka .Dalej poszło migiem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnisamo kroimy ogórki i cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę. koperek drobno kroimy. Wszystkie składniki razem mieszamy wraz z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka z młodych ziemniaków
Bon Appetit Małgorzatywłoszczyzny2 listki bobkowe3 ziela angielskie2 ząbki czosnkususzony tymianeksól morskaświeżo mielony pieprzZiemniaki obieramy i kroimy w plastry, pory również. Na wcześniej ugotowanym i odcedzonym bulionie gotujemy aż do miękkości ziemniaki i pory. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. W tym czasie cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do zupy i wciąż gotujemy. Gdy zupa jest
Bon Appetit Małgorzatynimi zlitować. Poszperałam w necie czego jeszcze z tego zacnego warzywa nie próbowałam i wpadło mi w oczy briami.U mnie:3 małe cukinie, pokrojone w dość cienkie plastryok. 10 ziemniaków (objętościowo tyle co cukini), również pokrojone w cienkie plastrykilka łyżek olejusól, pieprz, ziołafetaPiekarnik rozgrzałam do 220 stopni. Do brytfanki wrzuciłam wszystkie składniki oprócz fety i wymieszałam. Podczas pieczenia nie należy(...)potrawy za często mieszać, żeby nie utworzyła się breja.Po godzinie na wierzch pokruszyłam fetę. Zapiekłam jeszcze ok 15 minut.Pieczona cukinia ma słodki smak miodu, rozpływa się w ustach, natomiast ziemniaki nabrały aromatu jak z ogniska, zrobiły się chrupkie. Całość dopełnia słona przypieczona feta. Niebo w gębie po prostu
Z butelką mleczka w tlePomidorowa z ryżem i ziemniakami a na dodatek ugotowana na żeberkach to naszapropozycja na obiad.Żeberka możemy wcześniej zapeklować, ale nie musimy.Jednak peklowane nadają zupie zupełnie innego smaku.Kilka żeberek delikatnie posypujemy solą peklową i pokrojonym drobno czosnkiem.Pozostawiamy na ok. 2 godziny.Torebkę ryżu gotujemy osobno.Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 2,5 litra wody.Wkładamy(...)opłukane żeberka.Dodajemy 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, opaloną cebulkęi warzywko lub sól do smaku.Kiedy żeberka są miękkie, dodajemy ziemniaki i marchewkę.Gotujemy do miękkości i wsypujemy ryż. Słoiczek koncentratu pomidorowego mieszamy z 200 ml słodkiej śmietanki.Dolewamy do tego trochę naszej zupy, mieszamy i wszystko wlewamy do garnka.Zagotowujemy, dosmaczamy, dodajemy pokrojona natkę pietruszki i gotowa
Maminek kulinarnypolecam wszystkim miłośnikom kaszanki :))Składnikiziemniakikapusta kwaszona (dość kwaśna)kaszankacebula ser żółtymajeranekziele angielskieliść laurowyNie podaję ilości, zależy ona od wielkości naczynia do zapiekanki i oczywiście od naszych apetytów.Wykonanie:Ziemniaki gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Studzimy, kroimy w plastry. Kapustę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli . Na patelni smażymy 2 spore cebulki, po koniec(...)smażenia dodajemy kawałki kaszanki obranej z flaka. Wszystko podsmażamy dodając do smaku majeranek.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy ściśle na przemian:pokrojone w talarki ziemniakami, kapustę,kaszankę aż do wyczerpania składników. Posypujemy startym na tarce serem.Wstawiamy do piekarnika na 180st, na około pół godziny
Walijskie Pichcenieępnie podlać mięso szklanką wrzątku, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki, ziemniaki obrać, opłukać, jeśli udało nam się kupić malutkie - zachować w całości.Pokrojone pieczarki,ziemniaki i łyżkę koncentratu dodać do mięsa,dusić na małym ogniu aż zmiękną ziemniaki (ok.15-20min). Na koniec
Walijskie Pichceniesmaczne jednocześnie. Małe ziemniaczki w mundurkach + podsmażony chudy boczek, pieczarki i dużo świeżego koperku. Do tego kefir, maślanka lub mizeria i obiad pierwsza klasa!Potrzebujemy:małe ziemniaki (najsmaczniejsze są młode lub gatunek baby)200g chudego boczku200g małych pieczarek1 cebulamasło sklarowanekopereksólpieprzWykonanie:Ziemniaki myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Masło rozgrzewamy, wrzucamy poszatkowaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojony(...)słupki boczek, podsmażamy całość i dodajemy oczyszczone pieczarki (małe w całości, te większe kroimy). Mieszamy i podsmażamy całość ok 10 minut. Solimy, pieprzymy. Do zawartości patelni przekładamy ugotowane wcześniej ziemniaki. Mieszamy wszystko delikatnie i posypujemy dużą ilością zielonego koperku
Walijskie Pichcenie