życia, a ja mam coraz większą ochotę na świeże warzywa. Staram się je przemycać dosłownie wszędzie, gdyż niestety mój połówek nie jest wielkim ich fanem, za to uwielbia ziemniaki. Tak też powstał świetny dodatek do każdego dania głównego, łatwy w wykonaniu , a co najważniejsze bardzo smaczny. Ziemniaki z leśnymi grzybami, cukinią, bakłażanem, papryką i pomidorami, zapieczone z goudą i mozzarellą(...)doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam! Scroll down for recipe in English Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami (4-6 porcji) Składniki: 2 małe cukinie, pokrojone na 0,5 cm plastry 1 bakłażan pokrojony w 0,5 cm plastry 4 łyżki oleju rzepakowego 250 g leśnych grzybów (lub pieczarek), pokrojonych w grube plastry 1 żółta i czerwona
karmelowygimnastyka w domu :) Jako, że nigdy nie piekłam pączków – zapraszam Was na mój debiut ;) Przepis pochodzi od babci mojej współlokatorki. Aby pączki były mniej kaloryczne i „lżejsze” – dodajemy ugotowane ziemniaki. A żeby nie chłonęły tyle tłuszczu podczas smażenia można do ciasta dodać 20 ml spirytusu rektyfikowanego. SKŁADNIKI: Na około 20 - 25 pączków. Wszystkie składniki POWINNY BYĆ w temperaturze pokojowej(...)ziemniaków 100 g masła 100 g drożdży 100 g cukru 4 jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego 800 - 900 g mąki pszennej 1 litr oleju do smażenia (np. rzepakowego) 300 g marmolady (z dzikiej róży) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę. 2. Do ciepłych
W kuchni Katieindyka/kurczaka- 2 szt.(około 400g)* świeża bazylia- 2 gałązki* kasza manna- 1/3 szklanki** przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili oraz odrobina suszonego czosnku* cukinia- 1 duża* oliwa- 2 łyżkiZiemniaki:* ziemniaki- pół kg* przyprawy: sól i tymianek* oliwa- 3-4 łyżkiSos czosnkowy z tego przepisu-klikDodatkowo:* wykałaczki- 6 szt.Szaszłyki:Cukinię pokroić w talarki o grubości około 1 cm.Wykałaczki namoczyć(...)kaszę mannę i dokładnie wymieszać.Dłoń zwilżyć oliwą i z mięsa formować kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego.Na patyczki do szaszłyków na przemian nadziewać mięsne kulki i cukinię.Ziemniaki:Ugotowane ziemniaki (na w pół miękko) pokroić w dość sporą kosteczkę, polać oliwą, posypać solą oraz tymiankiem i delikatnie wymieszać.Przygotowanie:Nastawić piekarnik na 200 stopni.Blaszkę wyłożyć papierem
Kraina Miodem Płynącaefektu końcowego. Jednak wszelkie obawy rozwiały się w momencie skosztowania pierwszego kęsa krokieta - smak jest wyjątkowy i z pewnością zdobędzie uznanie wśród fanów pierogów ruskich oraz krokietów. Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli Farszem jak na Pierogi Ruskie) - Składniki: (ok. 12 dużych lub 20 małych krokietów) farsz: 750 g ugotowanych i przestudzonych ziemniaków 190 g białego sera cebula masło sól(...)szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli Farszem jak na Pierogi Ruskie) - Sposób przygotowania: Farsz: Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i całkowicie studzimy. Cebulę kroimy w drobną
Słodka StronaPieczona karkówka z ziemniakami polana sosem chrzanowym to jeden z wielu pomysłów na pyszny obiad, a mało pracy przy nim, aż za nudno, bo robi się praktycznie sam.Dla 4-5 osób:- Karkówka 800-1000 g- 3-4 ziemniakiMARYNATA- 3 posiekane ząbki czosnku - łyżeczka papryki słodkiej i ostrej- łyżeczka curry- łyżeczka majeranku- szczypta pieprzu cayenne- szczypta tymianku- łyżeczka soli- dwie(...)Mięso wymasuj czosnkiem. Przyprawy wymieszaj razem i wklep w każdą sztukę wieprzowiny.Przykryj i odstaw do lodówki na min. 2 godziny.Po tym czasie włącz piekarnik na 180° termo obieg.Obierz ziemniaki i pokrój na plastry nie cieńsze niż 0,5 cm czy szpatułki ale też nie za cienkie. Mięso wyłóż do naczynia żaroodpornego i przykryj ziemniakami, wlej szklankę wody. Przykryj
Pasje Jolkiwraca i nie daje o sobie zapomnieć do późnej wiosny. Mniam!Kiedy chce mi się piec, jemy przyzwoite śniadanie, czyli kanapki. Jakiś czas temu postanowiłam poeksperymentować z chlebem z ziemniakami. Znalazłam w sieci całe mnóstwo przepisów, czyli starym zwyczaje poszłam do kuchni i wrzuciłam do miksera to, co według mojej kobiecej logiki, powinno do siebie pasować. Wyszedł naprawdę pyszny chleb(...)wspaniały - miękki, ale gęsty - nie wiem, jak to inaczej określić. Nie jest zbity, po prostu smakuje jak porządny chleb, a nie żadne tam napompowane bułki.Jeśli zostanie Wam trochę ziemniaków z obiadu, polecam bardzo.Chleb z ziemniakami, rozmarynem i pietruszkąSkładniki:(na 1 spory bochenek)400 g mąki pszennej200 g mąki żytniej30 g świeżych drożdży200 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków300 ml letniej wody1
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami...Plasterki różowej, wyrazistej w smaku rzodkiewki.Kwaśne ogórki kiszone, pokrojone w drobną kosteczkę.Drobno posiekane i aromatyczne: koperek i szczypiorek.Zalane kwaśną śmietaną i kefirem.Podane na ziemniakach z dodatkiem połówek jaj.Idealny na upały!Polecam! Składniki:Pęczek rzodkiewek;6 małych ogórków kiszonych;Pęczek koperku;Peczek szczypiorku;500 ml kefiru;375 ml kwaśnej, gęstej śmietany(...)zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka octu spirytusowego 10% - opcjonalnie;Ziemniaki - po 1 na każdy talerz;Jaja ugotowane na twardo - po jednym na każdy talerz;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Pokroić w kostkę.Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Poprzekrajać na pół.Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w plastry.Ogórki pokroić
Gospodyni Miejskaplacki z ziemniakami podane ze smażonym w cukrze trzcinowym i cynamonie jabłkiem i śmietaną (inspiracja)Zdjęcia mi dzisiaj w ogóle nie wyszły.. alee, za to placki dobre były. Choć myślałam, że ten ziemniak będzie bardziej wyczuwalny i w ogóle, że skończą w koszu.. no, bo niby takie placki mogą być dobre? :O I tu takie zaskoczenie(...)smakowały jak ziemniaki, po II były dobre, a po III miały taką fajną pulchną strukturę, trochę inną od zwykłych placków, może już prędzej coś na kształt klusek czy czegoś takiego, takie leciutkie, delikatne. Zupełnie nie cieszę się na ten weekend, zbyt dużo rzeczy mam do zrobienia/nauczenia, nawet mi się o tym myśleć nie chce... ale zaraz święta, tylko
More food, love and dreamsszczerze, ze byłam mile zaskoczona. Efekty były bardzo aromatyczne i smaczne. Najbardziej przypadł mi do gustu przepis na „Łososia al forno” czyli filet z łososia faszerowany masłem, zapiekany z ziemniakami. Danie nie wymaga zbyt wiele pracy, a jest przy tym niezwykle wręcz przyjemne dla podniebienia. Polecam! Czas przygotowania: 60 minut ( w tym 45 minut pieczenia) Ilość porcji: 3 Składniki: 500g(...)filetu z łososia 500g ziemniaków Biała część z pora Pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 20g masła 2 łyżki oliwy 50g żółtego sera Starta skórka z 1 cytryny Biały pieprz, sól Nastawiamy w garnku osoloną wodę. Ziemniaki obieramy oraz myjemy. Kroimy je na mniejsze części. Por myjemy i kroimy w plasterki. Ziemniaki i por wrzucamy do gotującej się wody
Kolizje SmakówMój dzisiejszy przepis na szybkie i sycące danie idealne i na obiad, i na kolację. Łatwe do przygotowania. Dla każdego. Polecam! Zapiekanka "Kurczak między ziemniakami" około 10 średnich ziemniaków duża pierś z kurczaka 2 duże cebule 5 ząbków czosnku połowa czerwonej papryka 300 g kwaśnej śmietany 12 % 3 jajka 250 g żółtego sera gouda sól, pieprz, zioła(...)prowansalskie, przyprawa kurczak złocisty (KAMIS) olej lub oliwa z oliwek Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry- gotować kilka minut w osolonej wodzie (muszą pozostać lekko twarde). Pierś z kurczaka pokroić z kostkę, obsypać przyprawą do kurczaka, usmażyć na patelni. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć razem z kurczakiem oraz z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (może
Kuchnia moimi oczamijego ulubionym mięsem jest karkówka to i pomysł był dość prosty w realizacji... Składniki: Porcja na około 3-4 osoby 1 kg karkówki surowej 1 kg ziemniaków 1/2 główki czosnku przyprawy: pieprz ziarnisty, gotowe zioła do pieczenia karkówki, liść laurowy 3 łyżki oleju rzepakowego 1 rękaw do pieczenia Opcjonalnie: możemy dodać pieczarki, cukinie, brokuły lub inne swoje ulubione warzywa(...)Karkówkę płuczemy pod zimna wodą kroimy w plastry około 2 cm grubości. mieszamy wraz z ziołami i olejem. Ziemniaki kroimy w ósemki. Do rękawa wkładamy karkówkę ziemniaki, rozgnieciony czosnek. Zaciskamy rękaw i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę w tem. 160 st. następnie rozcinamy worek i pieczemy około 30 min w tem. 200st. Mięso wyszło kruche, delikatne i soczyste.Polecam
NaKońcuJęzykakażdy umie je zrobić . Nie pozostaje zatem nic innego tylko brać się do gotowania! Czas przygotowania: 50 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 400g mięsa mielonego z indyka 5 dużych ziemniaków Puszka pomidorów w kawałkach Garść cebulek zapiekanych 100g sera żółtego Przyprawy: Bazylia, Oregano, Pieprz, Sól, Czosnek Ziemniaki gotujemy. Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i obsmażamy mięso mielone. Kiedy mięso już(...)Znacznie dorzucamy bazylie i oregano. Jeśli ktoś lubi można dorzucić czosnek granulowany. Po około 10 minutach zdejmujemy z ognia i dorzucamy cebulki. Mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy nieco tłuszczem. Ugotowane ziemniaki kroimy w talarki i układamy w naczyniu. Polewamy przygotowanym sosem. Z wierzchu obsypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika na kwadrans na 150 stopni, najlepiej opcja opiekania. Obserwujemy wierzch zapiekanki
Kolizje SmakówLubię takie dania jednogarnkowe...pomysł podpatrzony gdzieś w necie , ale lekko zmieniony. 1 kg żeberek 1 kg ziemniaków cebula marchewka 3/4 szkl.coli 3 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka magi 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu szczypta chili szczypiorek Ze wszystkich(...)drobno posiekane ząbki czosnku i pozostałe składniki wymieszać ze sobą w pepsi do połączenia się ze sobą składników.Żeberka dokładnie posmarować z obu stron marynatą i odstawić do lodówki.Ziemniaki i marchewki obrać i pokroić.Ż eberka wraz z ziemniakami , cebulą i marchewką ułożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec 1,5 godziny w temperaturze
Moje domowe kucharzenieTakie ziemniaki mogą być świetnym dodatkiem do mięsa..ale można zjeść je bez niczego..jak frytki..posypane solą ziołową Prymat nabierają wyjątkowego smaku.. ziemniaki sól ziołowa Prymat Ziemniaki obrać i pokroić na 4 lub 6 części.Usmażyć we frytkownicy.Odsączyć i posypać solą ziołową
Moje domowe kucharzenieDania jednogarnkowe...szybkie do zrobienia..i szybkie do jedzenia...zdjęcia po upieczeniu niestety brak.. ziemniaki kiełbasa cebula mieszanka warzyw mrożonych [ w sezonie mogą być świeże] przyprawy wedle gustu Ziemniaki obrać i pokroić w plastry.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, dodać pokrojoną kiełbasę , warzywa i razem chwilę podsmażyć.W naczyniu żaroodpornym układać warstwami i upiec do miękkości(...)ziemniaków
Moje domowe kucharzenieSuche, chrupiące..., przepyszne. Smak dzisiejszych placków był rewelacyjny. Ledwo, ledwo udało mi się zrobić zdjęcie, tak szybko znikały... Ilości oczywiście orientacyjne. Polecam bardzo gorąco! :-) Składniki: - 1,2kg obranych młodych ziemniaków - 3 jajka - ok.300g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej - 1/3 łyżeczki soli - 2 łyżeczki ksylitolu (lub cukru) - olej kokosowy (u mnie bezzapachowy) do smażenia - ksylitol(...)posypania placków na talerzu Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Dodać jajka, sól, ksylitol i zamieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i mieszając dodawać stopniowo mąkę orkiszową. Ciasto na placki ma być lekko płynne ale niezbyt rzadkie. Mnie wyszło 300g mąki ale może być równie dobrze mniej lub więcej. Ilość mąki jest zależna od rodzaju użytych ziemniaków. Młode są dość wodniste
Smaczne ZdroweWracamy do Julii i jej przepisu z ziemniakami w roli głównej. Tym razem popularne ziemniaki gratin, czyli surowe ziemniaki zapiekane w mleku z przyprawami. Ja wzbogaciłam danie o dodatek boczku i pietruszki, dzięki czemu danie było bardziej wyraziste. Przepis z książki "Francuski szef kuchni". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpatrzyłam. Miałam ambitne plany zrobienia koperkowego ,,mleczka" z pstrąga , jajek i kopru na parze .Tyle , że plany mi przeszły- jest za gorąco- zrobię kiedy indziej. Zaczęłam od obrania ziemniaków licząc , że ostatecznie zjemy po paseczku smażonej ryby , ziemniaki i jakąś surówkę. Jak popatrzyłam na ziemniaki to uświadomiłam sobie że są jednakiej wielkości i kształtu - akurat na faszerowanie
Buniabaje w kuchniPewnie dla wielu osób ta metoda gotowania ziemniaków jest doskonale znana. Ale pewnie są też tacy , którzy o niej nie słyszeli - tym ją polecam. bo kto nie lubi młodych ziemniaczków z koperkiem ? Chyba zgodzimy się, że można je w sezonie jadać same ( tylko jeszcze zsiadłe mleko do tego). No ale co jak już skończyło się lato, za oknem szaruga(...)ziemniaki w sklepie albo stare albo importowane ? Od lat ,,uszlachetniam" smak ziemniaków ( nawet tych młodych) . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniioletowe ziemniaki odkryliśmy osiem lat temu na rynku małego miasteczka w Peru - ojczyźnie ziemniaka. Widok worków napełnionych fioletowymi cudeńkami stojącymi obok worków napełnionych kolorowymi kukurydzami, egzotycznymi roślinami i wieloma innymi odmianami ziemniaków wywołał ogromne zdumienie. Sprzedawcy wiedzieli wszystko o ziemniakach i z wielką wprawą dobierali odpowiednią odmianę do planowanej potrawy. Na naszych krajowych targowiskach królował wówczas anonimowy ziemniak(...)wątpienia Peruwiańczycy uwielbiają to warzywo :), nawet do zamawianych w restauracjach potraw z ryżem lub makaronem zazwyczaj dostawaliśmy frytki lub ziemniaki gotowane :). Kilka lat później sytuacja nie uległa zbyt dużej zmianie. Choć coraz częściej w naszych sklepach można znaleźć ziemniaki z oznaczeniem typu kulinarnego sprzedawcy nadal niewiele wiedzą o odmianach, które sprzedają. Poniekąd to także nasza - konsumentów wina, bo nie domagamy
SzczyptaSmaQczasu bombardują nas reklamą na fix - grrrrryyyyy!!! jak do czegoś takiego czy np. do placków ziemniaczanych można dodawać sztuczne proszki? Natomiast nie znam innego przepisu na leniwe niż z ziemniakami. Gdy przeglądałam różne przepisy w składzie klusek prawie nikt nie miał "kartofli" no cóż, co kraj to obyczaj :) Myślę, że dzięki ziemniakom kluski są bardziej ścisłe i puszyste. Składniki(...)kostki twarogu półtłustego (dobrej jakości)4 - 5 ziemniaków 2 jajka15 dag mąki pszennej i troszkę do podsypania2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Ziemniaki ugotować i puki są ciepłe to przecisnąć przez praskę. Następnie odstawić do ostygnięcia. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki wraz z ziemniakami i zagnieść. Ciasto podzielić na kilka mniejszych porcji, na lekko posypaną mąką stolnicy uformować
Bon Appetit Małgorzatyjeśli mięso jest świeże i nie było mrożone)2 białe cebuleolej rzepakowySól, pieprz3 ziarna ziela angielskiego1 kulka jałowca 2 liście laurowegałązka rozmarynutymianekmajeranek2 ząbki czosnkuSkładniki na Puree ziemniaczane:dowolna ilość ziemniaków (u mnie 2)świeża szałwia (1 listek na 1 ziemniaka)łyżka masłasól, pieprzSkładniki na surówkę:2 marchewki1 mały por1 kwaśne jabłko1 łyżka majonezu albo śmietanysól, pieprzKrólik: Mięso królika najpierw przez(...)Wrzucić gałązkę rozmarynu, tymianek, majeranek, posiekane 2 ząbki czosnku i ziele angielskie oraz liście laurowe i jałowiec. Przykryć i wstawić na mały ogień. Mięso dusić przez około1,5 h.Puree: Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Gdy ziemniaki będą gotowe utłuc z łyżką masła i wymieszać ze świeżą, drobniutko pokrojoną szałwią. Doprawić pieprzem. Surówka:Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach
Bon Appetit Małgorzatyrobię ją chyba każdemu ważnemu mężczyźnie, który się pojawia w moim życiu. Z tym, że wtedy dodaję boczek. Ja wolę jednak wersję bez mięsa ;)Składniki:3-4 duże ziemniaki najlepiej gatunku winiety1 op. szpinaku świeżego albo mrożony w liściach1 puszka pomidorów2 serki camembert2 ząbki czosnku2 łyżki kaparówolej do smażeniasól, pieprzZiemniaki gotujemy w łupinach następnie obieramy ze skórki(...)przedzielamy na połówki. Szpinak podsmażamy z rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na ziemniaki układamy kolejno: po 1 łyżce szpinaku, plaster pomidora z puszki, plaster camemberta oraz łyżeczkę kaparów. Ziemniaki zapiekamy w piekarniku w 190 stopniach przez około 20 min.zapiekane ziemniaki
Bon Appetit MałgorzatyBoczek upieczony z młodymi ziemniaczkami i kapustą kiszoną, to pomysłna pyszny obiad.Składniki:-ok. 1 kg surowego boczku-ok. 1,2 kg małych młodych ziemniaków-1/2 kg kiszonej kapusty-2-3 ząbki czosnku-1 marchewka-sól-pieprz ziołowy-przyprawa do mięs-olej Ziemniaki myjemy i oczyszczamy ze skórek. Posypujemy przyprawą do mięs i skrapiamy olejem(...)skrapiamy olejem. Boczek posypujemy solą i przyprawą do mięs, układamy na nim pokrojony czosneki również skrapiamy olejem. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę z części ziemniaków i posypujemy ją częścią kapusty.Naczynie nie wymaga smarowania tłuszczem. Na środku układamy boczek. Uzupełniamy naczynie resztą ziemniaków i kapusty. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Maminek kulinarnySernik z ziemniakami może i brzmi dziwnie ale gwarantuję że jest pysznie. Nie wiem czemu do tej pory przepis nie znalazł się na blogu mimo iż często go piekę. Szczególnie jeśli są jakieś święta i uroczystości. Sernik jest długo wilgotny i świeży, właśnie dzięki dodanym ziemniakom. Kto nie piekł niech spróbuje. Składniki: 1,2 kg twarogu 30 dag cukru(...)masła 8 jajek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka cukru waniliowego 30 dag ugotowanych ziemniaków 1 cytryna(skórka) 100 g rodzynek Przygotowanie: Ziemniaki i twaróg zmielić. Żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem. Dodać twaróg z ziemniakami, budyń w proszku, skórkę startą z cytryny i wymieszać. Wlać rozpuszczone letnie masło, wymieszać. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno dodać do masy
Ala piecze i gotujeSkładniki: PLACKI: ziemniaki 8 większe, papryczka rozdrobnione chilli 2 łyżeczki, przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba DODATKI: boczek wędzony 9 plastrów, cebula 9 plastrów, pomidory 9 plastrów, ser żółty 9 plasterków ziemniaki z gatunku "klejące" ugotować w mundurkach na pół twardo i ostudzone obrać - nie mogą być całkiem ugotowane utrzeć je na tarce grubsze oczka i wymieszać(...)przyprawą do ziemniaków i rozdrobnione chilli na mocno rozgrzanym oleju smażyć placki o grubości do 1 cm i odkładać na ręcznik papierowy boczek wędzony podsmażyć na lekko rumiany na każdy placek położyć plaster boczku - cebuli- pomidora- sera ja zapiekłam w mikrofali 10 minut na 450Wat Combi - w piekarniku z 20 minut w 180C placki Rösti są narodową potrawą Szwajcarów
W Mojej Kuchni LubięPolecam- jest przepyszna i syta, a w zimowe wieczory z pewnością nas rozgrzeje. Zaczynamy: Składniki: 6 cebul czerwonych 2-3 cebule biale 1 l rosołu- bulionu kurczakowego 2-3 ziemniaki 100 gr masła 500 ml śmietany 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka 50 gr startego parmezanu lub mozzarella grzanki Wykonanie: Obieramy cebulę i kroimy na drobno, to samo robimy(...)ziemniakami. W garnku rozpuszczamy masło- dodajemy cebulę i ziemniaki- "smażymy" około 10 min. Dodajemy mąkę- mieszamy . Zciągamy z gazu. Dodajemy bulion kurczakowy . Miksujemy zupę dodając powoli śmietanę. Kładziemy na gaz, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Nie żałujmy pieprzu i papryki. :) Zupa po zagotowaniu jest gotowa. Przygotowujemy grzanki- według przepisu z tej strony . Różnica w dzisiejszych grzankach jest
Smaki Edytydelikatne i bardzo rybne. Można podać z surówką, ale również z puree z groszku bądź z hummusem. A nawet z białym sosem, pełna dowolność :) KOTLECIKI Z MAKRELI I ZIEMNIAKÓW. /znaleziony w sieci;/ na ok. 8 kotlecików 300g wędzonej makreli 250g ugotowanych i obranych ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka bułka tarta do zagęszczenia Cebulę(...)siekam drobno i szklę na odrobinie masła. Studzę. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Mięso z makreli oddzielam od ości, rozdrabniam w palcach. Wszystko razem mieszam, dodając jajko i przyprawy oraz tyle bułki tartej, aby konsystencja pozwoliła ulepić zwarte,ale nie "ubite" kotleciki. Dodatkowo obtaczam je w bułce tartej. Smażę z obu stron na złoto. Podaję z ulubioną surówką
W kuchni Karmel-itkiłyżeczki cukru, szczypta soli około 180 ml ciepłej wody 2 szklanki mąki 2 łyżki oliwy do smarowania blaszki 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki świeżego rozmarynu 4 małe ziemniaki -pokrojone w plasterki 2-3 ząbki czosnku rozgniecionego i zmieszanego z 3 łyżkami oliwy do posmarowania pizzy Przygotowanie: Drożdże wymieszaj z letnią wodą, dodaj cukier, odstaw w ciepłe miejsce na około(...)wyrośnięte ciasto jeszcze raz na oprószony blat i rozwałkuj na dwa placki Rozgrzej piekarnik do temp.230-250 stopni C. Na wierzchu każdego ciasta ułóż warstwę zachodzących na siebie plasterków ziemniaków. Posyp rozmarynem, polej mieszanką oliwy z czosnkiem Piecz na najniższej półce około 15 min., aż ciasto i ziemniaki lekko się zarumienią i staną chrupiące. Przed podaniem posyp solą według uznania
Proste PotrawySkładniki: 4 duże ziemniaki do pieczenia zielony ogórek duże opakowanie jogurtu typu greckiego 2 ząbki czosnku garść świeżej mięty sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki szorujemy, nakłuwamy kilka razy widelcem i owijamy folią aluminiową. Wstawiamy je do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na godzinę. Ogórka kroimy wzdłuż, usuwamy łyżeczką nasiona. Trzemy na tarce, dodajemy dużą szczyptę soli i odstawiamy(...)godziny. Odlewamy pozostał sok i dobrze odsączamy starty miąższ. Mieszamy go z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dobrze posiekaną miętą. Wstaw do lodówki na 20 minut. Podawaj gorące ziemniaki z masłem i tzatzikami
Gorący kąsekWędzona sielawa prosto z Mazur (nigdy wcześniej jej nie jadłam), ziemniaki i dymka czyli sałatka na zakończenie lata. Jeszcze kolorowa, kojarząca się ze słonecznymi dniami i wieczorami nad jeziorem. Do tego jej wykonanie jest banalnie proste! A sielawę możecie zamienić na inną ulubioną wędzoną rybę. Składniki /2-3 osób/: 6-7 małych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 2 średnie wędzone sielawy(...)sól, pieprz 1 dymka ze szczypiorkiem 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ziemniaki wyszorować i ugotować na parze lub we wrzątku. Ostawić do ostygnięcia. Z wędzonej sielawy usunąć ości, oddzielić od skóry i podzielić na kawałki.Dymkę ze szczypiorkiem drobno pokroić. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki doprawić do smaku, dodać śmietanę
Pasja SmakuSkładniki - 4 udka i 4 pałki z kurczaka - 1 kg ziemniaków - 3 marchewki - przyprawa do kurczaka - zioła prowansalskie - sól, pieprz ziołowy - oliwa Wykonanie Udka i pałki umyć, osuszyć, oprószyć solą i przyprawą do kurczaka. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem ziołowym i ziołami. Marchewkę umyć i pokroić w talarki. Ziemniaki i marchewkę wymieszać, ułożyć w naczyniu
Świat SmakuDzisiaj proponuję krótkie wspomnienie morza, mianowicie flądrę z pieczonymi młodymi ziemniaczkami ze świeżym rozmarynem. czego potrzebujemy: 2 flądry ziemniaki młode świeży rozmaryn sól morska oliwa z oliwek limonka Przygotowanie mega proste ;-)))) Do naczynia żaroodpornego wkładamy wcześniej przygotowane flądry oprószamy solą morską i pieprzem cytrynowym polewamy z oliwą z oliwek, naczynie wcześniej smarujemy masłem. Do drugiego naczynia wkładamy pokrojone(...)ćwiartki młode ziemniaki, polewamy oliwą z oliwek, i posypujemy świeżym rozmarynem. Wstawiamy ziemniaki do piekarnika (temp.200-220 stop. C.) po około 20 minutach, dokładamy do piekarnika flądry i już razem pieczemy kolejne 20-30minut aż ziemniaczki się zrumienią a flądra upiecze. upieczone ziemniaczki ;-))) Wykładamy na talerze, rybę polewamy sokiem z limonki. Przepyszne danie na obiad nie zajmujące dużo czasu, baaardzo
SMYKWKUCHNIProste i pyszne danie jednogarnkowe, a właściwie jednopatelniowe. Młode ziemniaki, młoda cebula i fasolka szparagowa. Robi się dość szybko i nie ma mowy o brudzeniu wielu naczyń. Takie sezonowe danie. Smacznego! Składniki: 4 średnie młode ziemniaki 1 cebula garść fasolki szparagowej garść mrożonej marchewki z groszkiem sól, pieprz 1 łyżka curry szczypta chili olej Wykonanie: Ziemniaki umyć i wyszorować
Pasja SmakuNajbardziej mi smakuje kapuśniak z młodej kapusty, jakoś średnio przepadam za kiszoną. Z dodatkiem passaty pomidorowej w ogóle smakuje niesamowicie! A dodatek ziemniaków powoduje, że zupa staje się bardziej treściwa. Szczerze polecam! Składniki: 1/3 główki młodej kapusty 250 ml passaty pomidorowej 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 młodego selera 1/2 cebulki 1 ząbek czosnku 1 i 1/2 litra(...)miodu z racji diety) świeży tymianek Do gotującego się bulionu wrzucamy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, pietruszkę i seler. Gotujemy całość 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Również dodajemy do bulionu. Kapustę szatkujemy dość drobno i dodajemy do garnka z zupą, całość gotujemy około 20-25 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy
Mango PapajaStawiam na szybkie do przygotowania posiłki, które jednocześnie są w miarę zdrowe. Tym razem przedstawiam Wam jedną z najbardziej odchudzonych wersji obiadowych: grillowana pierś z kurczaka oraz szparagi i ziemniaki ugotowane na parze. Składniki: 1/2 filety z kurczaka 1 łyżka oliwy ulubione przyprawy (u mnie pieprz, zioła prowansalskie, chili i czosnek0 3 szparagi 2 ziemniaki Wykonanie: Pierś z kurczaka(...)lekko rozbić, zamarynować w oliwie i przyprawach. Odstawić na pół godziny. Następnie mięso grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry, doprawić przyprawami i wymieszać. Ułożyć w parowniku razem ze szparagami (wcześniej usunąć zdrewniałe końcówki) i ugotować na parze. *Do grillowania została użyta Grillowa patelnia granitowa non-stick Ballarini
Pasja Smakuoczywiscie jest zdrowa I lekkostrawna. W tej akurat potrawie- trzeba zamarynowac mieso. Moja rada - mieso zrobic dzien wczesniej I dac do lodoowki na noc, warto tez kupic mlode ziemniaki, krotszy okes duszenia. Skladniki: 0.5 kg wolowiny pokrojonej w cienkie paski 2 lyzki sojowego sosu 2 lyzki fish sosu ok 4 lyzek oleju koleander 1 lyzka zmielonego pieprzu 3 zabki(...)lodowki na 2-3 h. Rozgrzewamy wok, wlewamy olej- wrzucamy mieso-bez marynaty na woka. Smazymy ok 4-6 min do delikatnego zbrazowienia na wysokim ogniu. Dodajemy resztki marynaty, ziemniaki, wode- doprowadzamy do wrzenia- I dusimy na wolnym ogniu ok10-15- lub jak ziemniaki sa miekkie. Na koniec wrzucamy szczypiorek I szpinak- mieszamy 2-3 minuty. I gotowe. Mozna podawac
Smaki EdytyJedna z ponad 10.000 odmian ziemniaków ( bank genetyczny ziemniaka znajduje się w Peru). W zasadzie smakuje tak samo jak zwykły ziemniak tyle że ma intensywnie fioletowy miąższ , a skórkę od niebieskiej do czarnej. Dla tego bywa czasem nazywany chińska trufla choć z tym grzybem nie ma nic wspólnego- tyle , że małe czarne ziemniaczki przypominają wyglądem truflę. Ze względu na mała
Buniabaje w kuchni