Boczek upieczony z młodymi ziemniaczkami i kapustą kiszoną, to pomysłna pyszny obiad.Składniki:-ok. 1 kg surowego boczku-ok. 1,2 kg małych młodych ziemniaków-1/2 kg kiszonej kapusty-2-3 ząbki czosnku-1 marchewka-sól-pieprz ziołowy-przyprawa do mięs-olej Ziemniaki myjemy i oczyszczamy ze skórek. Posypujemy przyprawą do mięs i skrapiamy olejem(...)skrapiamy olejem. Boczek posypujemy solą i przyprawą do mięs, układamy na nim pokrojony czosneki również skrapiamy olejem. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę z części ziemniaków i posypujemy ją częścią kapusty.Naczynie nie wymaga smarowania tłuszczem. Na środku układamy boczek. Uzupełniamy naczynie resztą ziemniaków i kapusty. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Maminek kulinarnySernik z ziemniakami może i brzmi dziwnie ale gwarantuję że jest pysznie. Nie wiem czemu do tej pory przepis nie znalazł się na blogu mimo iż często go piekę. Szczególnie jeśli są jakieś święta i uroczystości. Sernik jest długo wilgotny i świeży, właśnie dzięki dodanym ziemniakom. Kto nie piekł niech spróbuje. Składniki: 1,2 kg twarogu 30 dag cukru(...)masła 8 jajek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka cukru waniliowego 30 dag ugotowanych ziemniaków 1 cytryna(skórka) 100 g rodzynek Przygotowanie: Ziemniaki i twaróg zmielić. Żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem. Dodać twaróg z ziemniakami, budyń w proszku, skórkę startą z cytryny i wymieszać. Wlać rozpuszczone letnie masło, wymieszać. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno dodać do masy
Ala piecze i gotujeSkładniki: PLACKI: ziemniaki 8 większe, papryczka rozdrobnione chilli 2 łyżeczki, przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba DODATKI: boczek wędzony 9 plastrów, cebula 9 plastrów, pomidory 9 plastrów, ser żółty 9 plasterków ziemniaki z gatunku "klejące" ugotować w mundurkach na pół twardo i ostudzone obrać - nie mogą być całkiem ugotowane utrzeć je na tarce grubsze oczka i wymieszać(...)przyprawą do ziemniaków i rozdrobnione chilli na mocno rozgrzanym oleju smażyć placki o grubości do 1 cm i odkładać na ręcznik papierowy boczek wędzony podsmażyć na lekko rumiany na każdy placek położyć plaster boczku - cebuli- pomidora- sera ja zapiekłam w mikrofali 10 minut na 450Wat Combi - w piekarniku z 20 minut w 180C placki Rösti są narodową potrawą Szwajcarów
W Mojej Kuchni LubięPolecam- jest przepyszna i syta, a w zimowe wieczory z pewnością nas rozgrzeje. Zaczynamy: Składniki: 6 cebul czerwonych 2-3 cebule biale 1 l rosołu- bulionu kurczakowego 2-3 ziemniaki 100 gr masła 500 ml śmietany 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka 50 gr startego parmezanu lub mozzarella grzanki Wykonanie: Obieramy cebulę i kroimy na drobno, to samo robimy(...)ziemniakami. W garnku rozpuszczamy masło- dodajemy cebulę i ziemniaki- "smażymy" około 10 min. Dodajemy mąkę- mieszamy . Zciągamy z gazu. Dodajemy bulion kurczakowy . Miksujemy zupę dodając powoli śmietanę. Kładziemy na gaz, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Nie żałujmy pieprzu i papryki. :) Zupa po zagotowaniu jest gotowa. Przygotowujemy grzanki- według przepisu z tej strony . Różnica w dzisiejszych grzankach jest
Smaki Edytydelikatne i bardzo rybne. Można podać z surówką, ale również z puree z groszku bądź z hummusem. A nawet z białym sosem, pełna dowolność :) KOTLECIKI Z MAKRELI I ZIEMNIAKÓW. /znaleziony w sieci;/ na ok. 8 kotlecików 300g wędzonej makreli 250g ugotowanych i obranych ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka bułka tarta do zagęszczenia Cebulę(...)siekam drobno i szklę na odrobinie masła. Studzę. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Mięso z makreli oddzielam od ości, rozdrabniam w palcach. Wszystko razem mieszam, dodając jajko i przyprawy oraz tyle bułki tartej, aby konsystencja pozwoliła ulepić zwarte,ale nie "ubite" kotleciki. Dodatkowo obtaczam je w bułce tartej. Smażę z obu stron na złoto. Podaję z ulubioną surówką
W kuchni Karmel-itkiłyżeczki cukru, szczypta soli około 180 ml ciepłej wody 2 szklanki mąki 2 łyżki oliwy do smarowania blaszki 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki świeżego rozmarynu 4 małe ziemniaki -pokrojone w plasterki 2-3 ząbki czosnku rozgniecionego i zmieszanego z 3 łyżkami oliwy do posmarowania pizzy Przygotowanie: Drożdże wymieszaj z letnią wodą, dodaj cukier, odstaw w ciepłe miejsce na około(...)wyrośnięte ciasto jeszcze raz na oprószony blat i rozwałkuj na dwa placki Rozgrzej piekarnik do temp.230-250 stopni C. Na wierzchu każdego ciasta ułóż warstwę zachodzących na siebie plasterków ziemniaków. Posyp rozmarynem, polej mieszanką oliwy z czosnkiem Piecz na najniższej półce około 15 min., aż ciasto i ziemniaki lekko się zarumienią i staną chrupiące. Przed podaniem posyp solą według uznania
Proste PotrawySkładniki: 4 duże ziemniaki do pieczenia zielony ogórek duże opakowanie jogurtu typu greckiego 2 ząbki czosnku garść świeżej mięty sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki szorujemy, nakłuwamy kilka razy widelcem i owijamy folią aluminiową. Wstawiamy je do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na godzinę. Ogórka kroimy wzdłuż, usuwamy łyżeczką nasiona. Trzemy na tarce, dodajemy dużą szczyptę soli i odstawiamy(...)godziny. Odlewamy pozostał sok i dobrze odsączamy starty miąższ. Mieszamy go z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dobrze posiekaną miętą. Wstaw do lodówki na 20 minut. Podawaj gorące ziemniaki z masłem i tzatzikami
Gorący kąsekWędzona sielawa prosto z Mazur (nigdy wcześniej jej nie jadłam), ziemniaki i dymka czyli sałatka na zakończenie lata. Jeszcze kolorowa, kojarząca się ze słonecznymi dniami i wieczorami nad jeziorem. Do tego jej wykonanie jest banalnie proste! A sielawę możecie zamienić na inną ulubioną wędzoną rybę. Składniki /2-3 osób/: 6-7 małych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 2 średnie wędzone sielawy(...)sól, pieprz 1 dymka ze szczypiorkiem 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ziemniaki wyszorować i ugotować na parze lub we wrzątku. Ostawić do ostygnięcia. Z wędzonej sielawy usunąć ości, oddzielić od skóry i podzielić na kawałki.Dymkę ze szczypiorkiem drobno pokroić. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki doprawić do smaku, dodać śmietanę
Pasja SmakuSkładniki - 4 udka i 4 pałki z kurczaka - 1 kg ziemniaków - 3 marchewki - przyprawa do kurczaka - zioła prowansalskie - sól, pieprz ziołowy - oliwa Wykonanie Udka i pałki umyć, osuszyć, oprószyć solą i przyprawą do kurczaka. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem ziołowym i ziołami. Marchewkę umyć i pokroić w talarki. Ziemniaki i marchewkę wymieszać, ułożyć w naczyniu
Świat SmakuDzisiaj proponuję krótkie wspomnienie morza, mianowicie flądrę z pieczonymi młodymi ziemniaczkami ze świeżym rozmarynem. czego potrzebujemy: 2 flądry ziemniaki młode świeży rozmaryn sól morska oliwa z oliwek limonka Przygotowanie mega proste ;-)))) Do naczynia żaroodpornego wkładamy wcześniej przygotowane flądry oprószamy solą morską i pieprzem cytrynowym polewamy z oliwą z oliwek, naczynie wcześniej smarujemy masłem. Do drugiego naczynia wkładamy pokrojone(...)ćwiartki młode ziemniaki, polewamy oliwą z oliwek, i posypujemy świeżym rozmarynem. Wstawiamy ziemniaki do piekarnika (temp.200-220 stop. C.) po około 20 minutach, dokładamy do piekarnika flądry i już razem pieczemy kolejne 20-30minut aż ziemniaczki się zrumienią a flądra upiecze. upieczone ziemniaczki ;-))) Wykładamy na talerze, rybę polewamy sokiem z limonki. Przepyszne danie na obiad nie zajmujące dużo czasu, baaardzo
SMYKWKUCHNIProste i pyszne danie jednogarnkowe, a właściwie jednopatelniowe. Młode ziemniaki, młoda cebula i fasolka szparagowa. Robi się dość szybko i nie ma mowy o brudzeniu wielu naczyń. Takie sezonowe danie. Smacznego! Składniki: 4 średnie młode ziemniaki 1 cebula garść fasolki szparagowej garść mrożonej marchewki z groszkiem sól, pieprz 1 łyżka curry szczypta chili olej Wykonanie: Ziemniaki umyć i wyszorować
Pasja SmakuNajbardziej mi smakuje kapuśniak z młodej kapusty, jakoś średnio przepadam za kiszoną. Z dodatkiem passaty pomidorowej w ogóle smakuje niesamowicie! A dodatek ziemniaków powoduje, że zupa staje się bardziej treściwa. Szczerze polecam! Składniki: 1/3 główki młodej kapusty 250 ml passaty pomidorowej 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 młodego selera 1/2 cebulki 1 ząbek czosnku 1 i 1/2 litra(...)miodu z racji diety) świeży tymianek Do gotującego się bulionu wrzucamy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, pietruszkę i seler. Gotujemy całość 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Również dodajemy do bulionu. Kapustę szatkujemy dość drobno i dodajemy do garnka z zupą, całość gotujemy około 20-25 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy
Mango PapajaStawiam na szybkie do przygotowania posiłki, które jednocześnie są w miarę zdrowe. Tym razem przedstawiam Wam jedną z najbardziej odchudzonych wersji obiadowych: grillowana pierś z kurczaka oraz szparagi i ziemniaki ugotowane na parze. Składniki: 1/2 filety z kurczaka 1 łyżka oliwy ulubione przyprawy (u mnie pieprz, zioła prowansalskie, chili i czosnek0 3 szparagi 2 ziemniaki Wykonanie: Pierś z kurczaka(...)lekko rozbić, zamarynować w oliwie i przyprawach. Odstawić na pół godziny. Następnie mięso grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry, doprawić przyprawami i wymieszać. Ułożyć w parowniku razem ze szparagami (wcześniej usunąć zdrewniałe końcówki) i ugotować na parze. *Do grillowania została użyta Grillowa patelnia granitowa non-stick Ballarini
Pasja Smakuoczywiscie jest zdrowa I lekkostrawna. W tej akurat potrawie- trzeba zamarynowac mieso. Moja rada - mieso zrobic dzien wczesniej I dac do lodoowki na noc, warto tez kupic mlode ziemniaki, krotszy okes duszenia. Skladniki: 0.5 kg wolowiny pokrojonej w cienkie paski 2 lyzki sojowego sosu 2 lyzki fish sosu ok 4 lyzek oleju koleander 1 lyzka zmielonego pieprzu 3 zabki(...)lodowki na 2-3 h. Rozgrzewamy wok, wlewamy olej- wrzucamy mieso-bez marynaty na woka. Smazymy ok 4-6 min do delikatnego zbrazowienia na wysokim ogniu. Dodajemy resztki marynaty, ziemniaki, wode- doprowadzamy do wrzenia- I dusimy na wolnym ogniu ok10-15- lub jak ziemniaki sa miekkie. Na koniec wrzucamy szczypiorek I szpinak- mieszamy 2-3 minuty. I gotowe. Mozna podawac
Smaki EdytyJedna z ponad 10.000 odmian ziemniaków ( bank genetyczny ziemniaka znajduje się w Peru). W zasadzie smakuje tak samo jak zwykły ziemniak tyle że ma intensywnie fioletowy miąższ , a skórkę od niebieskiej do czarnej. Dla tego bywa czasem nazywany chińska trufla choć z tym grzybem nie ma nic wspólnego- tyle , że małe czarne ziemniaczki przypominają wyglądem truflę. Ze względu na mała
Buniabaje w kuchnimożna dodać do ciasta chlebowego ziemniaki ? Okazuje się, że jak najbardziej bo chleb wyjdzie smaczny, wilgotny i długo będzie trzymał świeżość. Rzadko udaje mi się ugotować ziemniaków na obiad tyle żeby nic nie zostało. Jak już obieram to przeważnie więcej. Lubimy odsmażane następnego dnia albo przerobione na kluseczki więc to nie problem. Jednak kiedyś trafiłam na pomysł, żeby takie ugotowane(...)ziemniaki dodać do ciasta chlebowego by dzięki nim chleb zyskał na smaku. Tak też zrobiłam i ogłaszam już, że to świetny pomysł ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapowszedni dzień" jaki pamiętam z domu moich dziadków. I chociaż serwowane było nader często, to uwielbiałam ten smak barszczu na zakwasie i skwarki z cebulką z tłuczonymi ziemniakami. Tak mnie sentymentalnie naszło by przypomnieć sobie nutkę smaku z dzieciństwa. Kopiec ziemniaków i bruzda barszczu Składniki: żeberko wędzone 1/2 czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie(...)mieszamy do pozbycia się grudek i zalewamy gotujący się wywar na żeberku. Gotujemy razem aż mięsko będzie miękkie (będzie odchodzić od kości), doprawamy solą i pieprzem. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami (można je okrasić skwarkami - wysmażone kawałki boczku wraz z cebulką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławiem jak u Was, ale w moim domu bardzo często zostają ziemniaki z obiadu, których w efekcie potem nikt nie chce jeść. Dlatego dzisiejszy przepis pozwala nam przyrządzić z nich smakowitą kolację. Zainspirowałam się postem zamieszczonym na blogu Pyszna Pasja . Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie wprowadziła małych modyfikacji. Może zdjęcia nie są mega przekonujące, ale zapewniam, że wyszło bardzo(...)smacznie. Składniki na 2 porcje: Ugotowane z obiadu ziemniaki 1 mała cebula Kilka plastrów szynki lub innej wędliny 10-15 dag żółtego sera 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Wędlinę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać rozgniecione na puree ziemniaki. Doprawić słodką papryką
Fabryka pomysłówwczoraj wspominałam dzis przepis na ziemniaki po szwedzku. Składniki: 5 ziemniaków (takiej samej wielkości) Olej z oliwek Ulubiona przyprawa ja wybrałam oregano, Sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, nacinamy je do 3/4 grubości raz przy razie tak jak na zdjęciu . Oblewamy olejem z oliwek obsypujemy oregano i solą. pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180' C i gotowe. Smacznego
cookplsyci. Prawdę mówiąc, dość sceptycznie podchodziliśmy do zupy z kapusty nie tylko ze względu na dość ubogi skład (w grze można ugotować ją jedynie z czterech składników: kapusty, ziemniaka, pora oraz soli), ale także z powodu niekoniecznie apetycznego wyglądu. Na całe szczęście smakuje ona o niebo lepiej niż wygląda, a dodatek płatków smażonej szynki lub bekonu daje(...)dużym ogniu, co jakiś czas mieszając ok. 8-10 min. Kapusta powinna zmięknąć i lekko się zarumienić – kiedy już tak się stanie, przekładamy ją do garnka. 3. ZIEMNIAKI (7 min)Obieramy je, myjemy i kroimy w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Podsmażamy je na patelni na dużym ogniu z dodatkiem jednej łyżki oleju ok. 3 min, mieszając
Nerds Kitchenciekawą alternatywą dla innych bezmięsnych wersji tego dania. Wiele osób pomyśli pewnie, że mowa tu o pierogach ruskich. Nic bardziej mylnego. Nie mają z nimi nic wspólnego.Pierogi z ziemniakami smakują wyśmienicie nie tylko o tej porze roku. Ale musicie uważać - farsz jeszcze przed upchnięciem go w pierogach dziwnym trafem znika sam. Czyżby to sprawka małych podjadaczy? :) Dlatego lepiej przygotujcie(...)ciasto - jak w przepisie na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybamiNa farsz:800 g ziemniaków2 cebule1 łyżka olejusól, pieprz, sproszkowana słodka i ostra paprykaopcjonalnie: masło lub śmietanaPrzygotowanie:Ziemniaki gotujemy w mundurkach 40-60 min (zależy od wielkości), studzimy i ugniatamy (jak na puree). Cebulę drobno siekamy i smażymy na łyżce oleju aż się zeszkli. Dodajemy ją do ziemniaków wraz
Zakręcony WidelecSłodkie ziemniaki zawsze mnie kuszą. Kolorem i kształtem. Czasem tak bardzo, że kupuję jednego lub dwa, przynoszę do domu i.... mam kłopot. Nie ma u nas miłośników słodkich dań, trzeba znaleźć coś, co jest w miarę ostre. Ta zupa jest bardzo wyrazista, sycąca i całkiem ostra. I ma piękny pomarańczowo - żółty kolor. Jeżeli(...)trawy cytrynowej, rozbić końcówkęgarść kolendry , liście i łodygi oddzielić2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu z kurczaka 160 ml śmietanki kokosowej (dałam mleczko)500g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w paski sok z 1 limonki1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanieRozgrzać olej w dużym rondlu
Stare Garydługie, zielone ostre papryki chili, opieczone i obrane ze skóry, pozbawione pestek2 mała cebule, pokrojone w kostkę1 łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki mielonego kminu2 ząbki czosnku, posiekane500 g ziemniaków, obrane i pokrojone w duża kostkęSól i pieprzok 750 ml bulionu z kurczakaŚmietana lub jogurt grecki do doprawieniaPosiekana kolendra, do podaniaprzygotowanieOstre papryki po obraniu pokroić na spore kawałki(...)Rozgrzać olej w szerokim garnku; dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż zmięknie, około 4 minut. Dodać kolendrę, kmin, czosnek i ziemniaki, a następnie paprykę, 1/2 łyżeczki soli , wymieszać. Przesmażać razem kilka minut, a następnie dodać bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować przykryte, aż ziemniaki będą miękkie - około 25 minut
Stare Garywiece co zrobić z zapasem ugotowanych ziemniaków po wczorajszym obiedzie?To może skorzystacie z mojej propozycji? :)Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem sera i świeżej bazyli, u mnie w kształcie trójkątów, ale Wy możecie wyczarować każdy inny wzór, bo ciasto bardzo dobrze się formuje.Ja zaserwowałam je z sosem tzatziki.Świetna propozycja jako imprezowa przekąska i jak tylko nadaży się okazja(...)świętowania ze znajomymi, to zapewne te placuszki pojawią się na stole :)))Polecam, są fantastyczne!Placki: * ugotowane ziemniaki- 500 g* mąka ryżowa- 2/3 szklanki (lub każda inna mąka)** ser żółty- pół szklanki startego (u mnie gouda)* świeża bazylia- spora garść* pieprz, sól* masło klarowane do smażeniaSos tzatziki:* ogórek średniej wielkości- 1 szt.* jogurt naturalny- 3 czubate łyżki* czosnek- 2 małe
Kraina Miodem Płynącailoscia mlodego zielonego koperku i posypane gruboziarnista sola.Jeszcze do tego szklanica zimnego kefiru lub zsiadlego mleka.Mmmmm....pelnia szczescia ,a z jajkiem sadzonym mamy idealny obiad na upalne dni lata.Mlode ziemniaki nie sa kaloryczne -100 g to 69 kcal (stare w 100g maja juz 84 kcal),poniewaz w swoim skladzie najwiecej maja wody.Maja 5 razy mniej kalorii niz makarony i kasze.Najwiecej(...)gotowane w lupinach i ze skorka zjadane.Skorka w mlodych ziemniaczkach jest wyjatkowo delikatna.Ziemniaki podane w tej wersji maja 5 razy wiecej blonnika niz banany.Nic tylko zajadac!Dodatkowo ziemniaki obtoczylam w posiekanym tymianku i miecie cytrynowej.Polecam!Skladniki na 2 porcje:500 g malych ziemniaczkowsolmaslokoperek,mieta i tymianekPrzygotowanie: ziemniaki porzadnie wyszorowacgotowac w osolone wodzie oklo 18 minutodcedzic.Do garnka dodac 1-2 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!placuszków ziemniaczanych. Placki z cukinią są troszkę delikatniejsze, jednak w smaku zbytnio nie wyczuwa się jej dodatku. Mimo to są na pewno mniej kaloryczne niż te tradycyjne - z samymi ziemniakami, a przy tym bardzo smaczne. Placuszki przepyszne w smaku i z pewnością warte skosztowania. Placki Ziemniaczane z Cukinią - Składniki:1 kg ziemniaków (po obraniu)- jakie wybrać ziemniaki na placki(...)przeczytać 600 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu)2 duże cebule3 ząbki czosnku2 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennejsól pieprz Placki Ziemniaczane z Cukinią - Sposób przygotowania:Ziemniaki, cukinię, cebulę i czosnek obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie dodajemy jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i doprawiamy solą oraz pieprzem - dokładnie mieszamy.Smażymy z obu stron
Słodka Stronażur. Zapiekanki lubię, żurek jeszcze bardziej, więc postanowiłam stworzyć coś podobnego.Zapiekanka okazała się bardzo delikatna w smaku i konsystencji, zatem zakwas na żurek będę wykorzystywać częściej :)Składniki:młode ziemniaki,boczek parzony - najlepiej chudy,mielone mięso - użyłam karkówki,niewielka cebula,orzechy nerkowca - prażone i solone - użyłam Kresto,sól, pieprz,gęsta, kwaśna śmietana,odrobina oleju.Cebulę obrać i posiekać na drobną kostkę(...)pokroić w cienkie plasterki.Zapiekankę można przygotować w jednej, większej formie do zapiekania. Ja użyłam mniejszych, pojedynczych.Formę (lub foremki) wyłożyć plastrami boczku.Na boczku w podobny sposób ułożyć plastry ziemniaków, a na nie mięso. Na mięso resztę ziemniaków i przykryć kolejną warstwą mięsa. Z zakwasu na żurek odlać wodę, pozostawiając gęsty "osad". Wymieszać go ze śmietaną i odrobiną soli
Codzienna kuchnia niecodziennanaprawdę wyjątkowy. Wprowadza hiszpańskie nuty smakowe, a wymieszany z jogurtem nie rozpływa się w trakcie zapiekania. Czas przygotowania: 60 minutPorcje: 9 Składniki: 9 ziemniaków,9 plastrów prosciutto,2 serki kremowe Arla Apetina Tapas,1 płat wędzonego pstrąga,3 łyżki gęstego jogurtu,3 łyżki masła,1/2 czerwonej papryki,1 szalotka,3 gałązki tymianku,3 łyżki(...)białego wytrawnego wina,Sok z cytryny,Szczypta cukru,Olej rzepakowy,Sól, pieprz do smaku, Czerwony pieprz i tymianek do przybrania.Przygotowanie:Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem rzepakowym. Każdy ziemniak przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć skórą do góry w natłuszczonej brytfance lub na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
SzczyptaSmaQoryginale były z dodatkiem jogurtu- nam ta wersja nie przypadła do gustu. Idealnie smakują same, jak również jako dodatek np. do zup.Składniki na ok.15 sztuk:- 1kg surowych, obranych ziemniaków- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej- sól i pieprz do smaku- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba)- olej kokosowy lub oliwa do smażenia- 2 cebule- 2-3 ząbki czosnku(...)plastry boczku (opcjonalnie)Ziemniaki ugotować, odcedzić, jeszcze gorące rozdusić lub przecisnąć przez praskę, dodać gorącą kaszę jaglaną i wymieszać.Na rozgrzanej patelni wysmażyć drobno pokrojony boczek, przełożyć go do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć na oleju (lub oliwie) pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszać i zdjąć z ognia. dodać do miski
Smaczne Zdrowejest lżejszą formą tradycyjnej babcinej opcji. Dodatkowo olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega - 3, dlatego też nie zawahałam się go użyć również i w tym przypadku. Składniki: 2 kg ziemniaków młodych 2 cebule 1 szklanka mleka 1 jajko kawałek kiełbasy jałowcowej GTS 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej rzepakowy sól, pieprz czarny jelita cienkie (najlepszą(...)jelitach dziurek. Moja babcia zawsze robiła kiszkę w jelitach grubych i tylko taką się jadało. Osobiście wolę i bardziej preferuję jelita cienkie ;). Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na oczkach do ziemniaków. Kiełbasę kroimy w maleńką kosteczkę i podsmażamy razem z posiekaną cebulą. Zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gorącym zaparzamy nasze ziemniaki ( dzięki temu zabiegowi farsz nie będzie siny). Doprawiamy
Malinowe Pocałunkiczymś co się jada bez żadnej okazji. W innych regionach uchodzi to za przysmak, za który płaci się niemałe pieniądze. Składniki: 2,5 kg młodych ziemniaków 2 cebule 300 g kiełbasy (kiełbasa myśliwska GTS) olej rzepakowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka 1 szkl mleka sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki ścieramy na tarce(...)papkę) łącznie z cebulą. Kiełbasę kroimy w dość duża kostkę i podsmażamy na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą. Zalewamy to mlekiem i zagotowujemy. Gorące wlewamy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy mąki (większa ilość spowodowana jest tym, iż młode ziemniaki nie mają jeszcze tyle skrobi w sobie i baba byłaby po prostu
Malinowe PocałunkiMięso jest soczyste i kruche a dzięki dodatkowi warzyw za jednym zamachem mamy gotowy obiad dla całej rodziny. Składniki - 80 dag schabu - 30 dag małych marchewek - 60 dag małych ziemniaków - zioła prowansalskie, słodka mielona papryka - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni proszę abyś przed(...)czas. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Schab umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami oraz solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową, wstawić do lodówki na 2 godziny. Ziemniaki umyć, obrać, przekroić w pół. Marchewki umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w słupki długości ok. 5 cm. Po wyjęciu schab obsmażyć delikatnie na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, spryskać
Świat SmakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapiekanka z ziemniaków przekładana nadzieniem z szpinaku i masy serowej. Bardzo smaczna, sycąca porcja zapiekanki w sam raz na obiad. Można dla urozmaicenia dodać do niej np. kawałki piersi z kurczaka. Prosta i szybka w wykonaniu. Polecam. Post Zapiekanka z szpinakiem i ziemniakami pojawił się poraz
Marta Gotujeziemniaczków i młodą, słodką marchewką. Zupa jest klarowna nie zabielana. W całym domu pachnie grzybami.... Lubicie ten zapach? Użyłam: 1 miseczka grzybów leśnych 3 marchewki 2 małe pietruszki 3 ziemniaki 1/2 cebuli 1 liść laurowy 3 ziela angielskie kilka liści selera 1 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól pieprz Na maśle podsmażyłam grzyby -ok 10 min. Smażyłam(...)bulionu dodałam grzyby z cebulką. Marchewkę i pietruszkę obrałam i pokroiłam w mniejsze kawałki. Wrzuciłam do garnka. Dorzuciłam liść laurowy i ziele angielskie. Gotowałam 10 min. Następnie pokroiłam ziemniaki w większe kawałki i dodałam do zupy. Włożyłam również liście selera. Wszystko gotowałam na małym ogniu ok 30-45 min. Na koniec doprawiłam zupę solą i sporą ilością świeżo zmielonego
Olikowa kuchniaCzęsto zostają mi nadprogramowe ziemniaki. Nie ma żadnego problemu z ich wykorzystaniem. Robię sałatki, kopytka, knedle, Placki z gotowanych, krokiety , farsz do ruskich pierogów. Ale najbardziej lubię odsmażane na rumiano. W sezonie kiedy są młode małe ziemniaki specjalnie obieram ich więcej i gotuje by potem obsmażać na maśle w całości. Doprawiam je na różny sposób - kminkiem, rozmarynem, koperkiem, a ostatnio
Buniabaje w kuchni