swoich ulubionych potraw i są o niebo lepsze niż w poprzednim piekarniku. Dzisiaj podam przepis pochodzący z miesięcznika „Lubię gotować „ nr 10/2012 na chleb żytni z dodatkiem ziemniaków. Przepis zmodyfikowałam, dodając zioła i suszone pomidory. Już dawno nie jadłam tak delikatnego i pachnącego chleba, który nawet 3 dni po upieczeniu nie stracił nic ze swoich właściwości(...)dwie podłużne foremki trochę szersze od tradycyjnych keksówek. Składniki: 1 kg mąki żytniej, typ 720 100 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki wody do rozczynu + woda z ugotowanych ziemniaków do ciasta 5 średniej wielkości ziemniaków 2 łyżeczki soli 2 łyżki suszonych pomidorów ze słoiczka, drobno pokrojonych 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka prażonej cebulki Szczypta mielonego kminku. Dodatkowo
Na słodko lub wytrawnieSuper prosty przepis na bardzo dobre, pieczone w całości, ziemniaki. Przepis ze strony Garnek Rzymski. Jeżeli ktoś szuka przepisów na dania w garnku rzymskim robione, to ten blog jest ich pełen.składniki1,3 - 1,5 kg ziemniaków z czerwoną skórką (lub ,w zależności od wielkości, 1 - 2 na osobę)1 łyżka stopionego masła (najlepiej masła(...)klarowanego)przygotowanieGarnek rzymski moczyć w wodzie ok 15 - 20 minut.Ziemniaki dokładnie oczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą. Każdy ziemniak naciąć na krzyż (po środku ), ułożyć w garnku i posmarować powierzchnię z nacięciem masłem klarowanym.Garnek Rzymski z ziemniakami wstawić do zimnego piekarnika.Ziemniaki piec w temp. 250 st C, około 50 - 60 minut. Podawać gorące jako dodatek do głównego
Stare GaryPachnąca koprem i kminkiem zupa z ziemniakami. Może nie najładniejsza, ale dla mnie, miłośniczki i kopru i kminku - świetna! Aby można było cieszyć się nią cały rok, warto koper zamrozić. Oczywiście, najlepsza będzie, jeżeli użyjemy dobrego, mięsnego wywaru.składniki500 g ziemniaków ( u mnie młode )ok 1,5 l bulionu z kostki lub rosołułyżka kminku pęczek kopru1/2 pęczka koperku(...)Umyty por pokroić w półplasterki.Do garnka z bulionem włożyć koper, dodać kminek, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie koper usunąć, dodać ziemniaki i por, koperek. Gotować na małym ogniu ok 20 minut, aż ziemniaki będa miękkie. Po ugotowaniu, ziemniaki lekko rozgnieść praską do ziemniaków, dodać masło. Do kubeczka wlać śmietanę
Stare Garyśmietany (30% lub 18%)4-5 łyżek jogurtu naturalnego5- 6 łyżeczek chrzanu - do smaku, opcjonalniesólpieprzpłatki chiliszczypiorcheddar do posypaniaprzygotowaniePstrąga obrać ze skóry, oddzielić ości. Mięso podzielić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Przy pomocy krajalnicy - mandoliny, lub robota kuchennego pokroić ziemniaki na jak najcieńsze plasterki. Dobrze by były jednakowej grubości. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć(...)złoto. W miseczce wymieszać śmietanę, jogurt, chrzan, pieprz, płatki chili. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę ziemniaków (1/2 porcji), układając lekko solić i posypywać pieprzem. Na ziemniakach ułożyć cebulę, na niej warstwę z pstrąga. Przykryć warstwą pozostałych ziemniaków. Zalać sosem ze śmietany i wstawić do piekarnika nagrzanego
Stare Garyakurat nie ma pomysłu na obiad czy kolację i skorzysta z mojej propozycji? :)))Świetne też sprawdzą się jako przekąska na imprezę.Jest to danie proste i bardzo smaczne: pieczony ziemniak, do tego farsz z cukinii i mozzarelli, a całość polana sosem czosnkowym.Polecam! :)Ziemniaki:* ziemniaki- 5 dużych szt.* cukinia- 5 plastrów* mozzarella- 1 kulka* przyprawy: świeża bazylia (4 listki), suszone płatki(...)pieczenia- na papierze- i piec przez godzinę.W tym czasie przygotować cukinię- plastry pokroić w małą kosteczkę.Mozzarellę również pokroić w małą kosteczkę i kilka kosteczek odłożyć.Kiedy ziemniaki już się upieką, wydrążyć środek i przełożyć do miseczki, do której należy dodać cukinię, mozzarellę i zioła.Farsz dokładnie wymieszać, nadziać nim ziemniaki, a na wierzch jeszcze dodatkowo ułożyć odłożoną mozzarellę
Kraina Miodem Płynącadomu nie ma nic. Naprawdę nic. Nawet chleba tostowego! Chodziłam w te i z powrotem, od kuchni do kanapy, aż nagle mnie oświeciło - przecież w domu są ziemniaki! Już od dawna miałam ochotę przygotować krem z ziemniaków, ale... Zawsze znalazło się coś ciekawszego. No bo sami powiedzcie - czy krem z ziemniaków może być ekscytujący? Może poruszyć nasze kubki smakowe(...)sprawdzi się, kiedy akurat potrzeba szybkiego, sycącego obiadu.Zupa wychodzi bardzo gęsta - niemal pure. Dlatego proponuję przygotować nieco więcej bulionu, żeby w razie czego można ją było rozrzedzić.Krem z ziemniaków z chilli, czosnkiem i chrzanemSkładniki:(na 4 porcje)1 kg ziemniaków50 g masła1 szalotka2 ząbki czosnku1/2 czerwonej papryczki chilli1 łyżeczka tartego chrzanu1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka suszonego estragonu1
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZiemniaki, pyry, kartofle, bulwy ... jako typowa Wielkopolanka czuję się ambasadorką tych oto warzyw :) w moim domu gościły bardzo często, a babcia z mamą, które przygotowywały je na różne sposoby sprawiły, że jeszcze mi się nie znudziły :) Czy wiecie, że największym importerem ziemniaków jest... nie, nie Polska, ani kraj europejski, ale... Chiny? <taka mała ciekawostka> ;p Gotowanie, zapiekane(...)kaloryczność (która w początkowej fazie wbrew wszystkim legendom wcale nie jest wysoka!) zależy od późniejszej obróbki i sosów, z jakimi zostaną podane. Ja wiem, jak wszyscy lubią pieczone ziemniaki. Nie muszą być jednak smażone na ooogroooomnej ilości niedobrego tłuszczu. Zapraszam Was na całkiem dietetyczne pyrki 2 przyprawach, które są idealne do wszelkich sałatek, ryb czy mięs. Składniki
Kitchens Alphabetprzywołując wspomnienie pysznego lata. Dzisiaj zapraszam na pyszne greckie wakacje - jak Grecja to albo owoce morza, albo koźlęcina, albo jagnięcina. Zdecydowałem się na tę ostatnią, którą przygotowałem z pieczonymi ziemniakami, ciekawą wariacją na temat sosu tzatziki i sałatką ze słonecznych pomidorów. Do dzisiejszej wyprawy potrzebowałem: 4 kotlecików jagnięcych z kością (400 gram), 250 gram pomidorków koktajlowych, 250 gram sałatki roszponki(...)gram ziemniaków, 1 cytryny, 1 limonki, oliwy z oliwek, 1 żółtej papryczki chili, 1 granata, 250 gram jogurtu naturalnego, 100 gram twarożku, 6 ząbków czosnku, 1/2 długiego ogórka, świeżej mięty, 5 szalotek, kilku czarnych oliwek, suszonego rozmarynu, cynamonu, suszonego tymianku, kminku, kminu rzymskiego, 3 liści laurowych, 2 łyżek miodu, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Gotowanie rozpocząłem od zamarynowania marynaty
Wyprawy kulinarneUwielbiamy ziemniaki w każdej odsłonie. Dzisiaj kolejne danie z udziałem tego smacznego warzywa. Pieczone ziemniaki w piekarniku z udziałem przypraw na ostro. Szybkie w przygotowaniu ze zniewalającym efektem. Pychotka! :) Składniki: 500g ziemniaków 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka ostrej papryki, oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego*, soli ziołowej szczypta pieprzu *czosnek granulowany możemy jak najbardziej zastąpić świeżym przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)Ziemniaki obieramy oraz kroimy w łódeczki. Oliwę mieszamy z przyprawami w miseczce. Dorzucamy ziemniaki do miseczki i intensywnie mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku ustawionym na 180 stopni Celsjusza na termoobieg na 30-40 minut. Po pół godziny warto sprawdzić czy ziemniaczki są w środku miękkie, jeśli tak to wyjmujemy i podajemy koniecznie na ciepło
Kolizje SmakówNiedzielny obiad dla 5-6 osób. Czas pieczenia ziemniaków i gołąbków jest zbliżony (ok 1-1,5 godziny). Gołąbki możemy też przygotować dzień wcześniej. Składniki (na 10 gołąbków): mała główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Składniki na pieczone ziemniaki: 1-2 kg ziemniaków(...)solą i zakrywamy pojemnik. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1-1,5 godziny. Podlewamy co jakiś czas sosem żeby sie nie przypaliły. Ewentualnie pod koniec dodajemy sos pomidorowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki podobnej wielkości. Mieszamy z solą, pieprzem, majerankiem i krążkami z cebuli. Przekładamy do pojemnika do pieczenia i polewamy olejem. Naczynie wstawiamy do piekarnika obok gołąbków
prawdziwe jedzenieZiemniaki to chyba najpopularniejszy produkt na polskich stołach więc dlaczego nie miałby się pojawić również na grillach, a jeśli dodamy do niego boczek to nikt się im nie oprze. Składniki : (w stosunku 1:1) młode ziemniaki średniej wielkości boczek w plastrach zioła prowansalskie Przygotowanie : Obrane ziemniaki gotuję prawie do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzone ziemniaki posypuję ziołami następnie każdego(...)ziemniaka owijam plastrem boczku spinając wykałaczką. Grilluję z każdej strony aż boczek będzie odpowiednio zarumieniony. Smacznego
Mechanik grillujeDzis wszedzie kroluja paczki, faworki itp. Na niemal kazdym blogu, na ktory zagladam, w radio i tv paczek to temat numer jeden. Mnie za to dla odmiany naszlo na ziemniaki. Dokladniej poczulam ochote na ziemniaki w formie jakiejs zapiekanki lub tarty. Z pomoca mojej Malej Kuchareczki przystapilam do pichcenia. Viki zagniotla ciasto, a ja zajelam sie nadzieniem. Posiekalam co trzeba(...)ciasto: 170g maki 1 jajko 1 lyzeczka slodkiej papryki 1 lyzeczka suszonego rozmarynu 0,5 lyzeczki soli 3 lyzki oliwy 1 lyzka wody maslo do nasmarowania foremki nadzienie: 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 por 100g startego parmezanu 2 jajka 150ml smietany 2 lyzki posiekanego, swiezego szczypiorku sol i pieprz do smaku 1 lyzka oliwy do podsmazenia pora wykonanie: Wszystkie
Przysmaki KarolkiPączki ziemniaczane pierwszy raz jadłam będąc na Ziemi Dobrzyńskiej , co prawda były to pączki ziemniaczano dyniowe, ale jednak ziemniak był tu istotnym składnikiem. Podczas wyprawy „Zejdź na ziemię” zorganizowanej przez Monika Kucia Culinary Trips to Poland , Siała baba mak , Europlant i Chopin Vodka Distillery uczestniczyłam w warsztatach prowadzonych przez Joannę Jakubiuk „królową pierogów” i specjalistkę(...)kuchni podlaskiej. Podczas warsztatów przygotowaliśmy kilka dań z ziemniakami, ja robiłam pączki. 500 ziemniaków typu B lub C* (ja użyłam ziemniaki red sonia)**, 500 g mąki tortowej, 250 ml mleka, 1 łyżka cukru, 4 jajka, 40 g drożdży, sól, smalec do smażenia, cukier puder, cynamon, Ziemniaki dokładnie umyć, zalać gorącą wodą, ugotować, odparować. Ciepłe obrać ze skórki, przetrzeć przez sito
królestwo garówobiad - kasza gryczana, kotlety fasolowo-soczewicowe, mizeria ze "śmietaną" słonecznikową, kiełki... i stwierdziłam, że to rzeczywiście może dziwić. No bo dlaczego tak, a nie standardowo panierowany filet z kurczaka, ziemniaki i surówka? Kiedyś mi to przecież smakowało. Chcę więc stopniowo wyjaśniać dlaczego zaczęłam jeść tak, a nie inaczej (teraz tak jem głównie dla tego, że mi to smakuje po prostu(...)był moment, gdy zaczęłam się przestawiać na "inne" jedzenie). Dzisiaj pokrótce o kaszy gryczanej i ziemniakach. KASZA GRYCZANA Ugotowana na sypko, bez soli. Jedna z najlepszych polskich kasz. 100 g kaszy to ok: 350 kcal, 13 g białka, 70 g węglowodanów w tym 6 g błonnika (błonnik wspomaga trawienie, zmniejsza indeks glikemiczny czyli wyrzut glukozy do krwi, dzięki czemu mimo
pyszne zdrowościziemniaków mączystych, sól, 200-250 ml mąki pszennej Ziemniaki umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce do ziemniaków. Odcisnąć, odciśnięty płyn odstawić na parę minut. Zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków. Dodać sól oraz 200 ml mąki. Wyrobić. Formować podłużne kluseczki. Gotować w lekko osolonej wodzie, od zagotowania około 5 minut. W razie potrzeby dodać więcej mąki(...)Kluski przygotowałam z ziemniaków odmiany Omega – typ C*. O tym jak ważne jest używanie odpowiednich odmian do konkretnych dań, opowiadał Krzysztof Korolewicz podczas kolacji w Pałacu w Nosowie. Menu przygotował Artur Moroz, Szef kuchni w restauracji Bulaj . W kolacji wzięłam udział na zaproszenie firmy Europlant , w ramach spotkania promującego ziemniaka ! Oczywiście bohaterem każdego dania był ziemniak, różne odmiany ziemniaków
królestwo garówzrobienia tej potrawy natchnęła mnie koleżanka Basia, która inspiracje przywiozła z Włoch :-) Makaron z pesto bazyliowym, ziemniakiem i fasolką szparagową jest przepyszny! Ziemniak, którego funkcją w tej potrawie jest "oblepienie" makaronu daje fantastyczny smak i świetną konsystencję potrawie! Zaś zielona fasolka szparagowa potęguje piękny zielony kolor bazylii. Ja dziś zrobiłam wersję bez fasolki, bo taka też jest bardzo smaczna(...)świderki lub penne (około 8 łyżek)1 średni ziemniakfasolka szparagowa (około 10-15 sztuk)około 50g świeżego pesto bazyliowego z serem grana padano (ja użyłam tego z biedronki)sólWykonanie:Ziemniaka kroimy na malutką kosteczkę i wrzucamy do osolonej wody. Po około 3-5 minutach dorzucamy fasolkę szparagową. Gdy ziemniak zmięknie wrzucamy do tej samej wody makaron i gotujemy
Anielska Kuchnia AniTradycyjnych Pomorza i Kujaw. Potrawa ta , była w dawnych czasach daniem jednogarnkowym. Krychać w kujawskiej gwarze znaczy rozdrobnić, pognieść. Dotyczy to ugotowanych w wodzie warzyw np. ziemniaków czy marchwi. Na Kujawach bardzo często podawano jako danie obiadowe marchew krychaną z ziemniakami czyli gotowane ziemniaki z marchewką (w jednym garnku) z dodatkiem smażonej cebulki (wersja postna(...)boczku (wersja bardziej rozpustna). Do dziś w wielu domach potrawa przetrwała i jest podawana jako dodatek to klusek, pyz, koletów mielonych albo jako danie główne. Składniki: 4 ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 200g boczku wędzonego sól pieprz łyżka oleju Wykonanie: Marchew i ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na kawałki. Gotować w lekko osolonej razem wodzie do miękkości
Walijskie PichcenieWątróbka z indyka nabrała niepowtarzalnego smaku dzięki marynacie. Przeważnie przygotowywana jest z cebulą, a ja polecam spróbować ją z cukinią. Smakuje wyśmienicie. Ziemniaki pod chrupiącą skórką są delikatne z czosnkową nutą. Składniki: 6 młodych bardzo małych ziemniaków, 4 wątróbki z indyka, 250 ml mleka, 2 łyżki sosu ciemnego sojowego, 4 łyżki(...)moczymy w mleku ok. 15 min. Następnie płuczemy z mleka i wysuszamy. Przekładamy do przygotowanej marynaty i odstawiamy do lodówki na kolejne 30 min. Ziemniaki myjemy, suszymy, smarujemy oliwą, solimy, dodajemy do nich całe ząbki czosnku i zawijamy w folię aluminiową. Ziemniaki przekładamy na grilla. Cukinię, myjemy, kroimy na plastry po skosie
Moniki Smakołykiłyżki musztardy starofrancuska, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 1 łyżeczka łyżka miodu, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z limonki, 250 g świeżego filetu z łososia, 12 młodych małych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 3 gałązki świeżego tymianku, 150 g kurek, jak najmniejszych, 1 łyżka masła, 1 łyżka sosu Worcestershire, 100 ml śmietany 30 %, 2 łyżeczki posiekanego koperku, pieprz kolorowy świeżo(...)naczynia żaroodpornego przelewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek, miód, sok z limonki i musztardę. Dokładnie mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Obtaczamy łososia z marynacie i pozostawiamy na czas smażenia ziemniaków. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy młode ziemniaki (wcześniej umyte i osuszone) i obsmaż je na złoty kolor. Podlewamy wodą i przykrywamy pokrywką tak, aby się udusiły
Moniki SmakołykiZiemniaki grillować można na różne sposoby, w całości, jako talarki czy w ćwiartki pokrojone, grillowane bezpośrednio na rożnie lub w folii pieczone. A ja Wam polecam babeczki ziemniaczane, do których fasolka i boczek zostały dodane. Ciasto to foremek tylko przelewamy, na górne rożno do grilla wkładamy, temp. odpowiednią ustawiamy, pokrywę przykrywamy, 30 min czekamy i nowy smak ziemniaków(...)grillu odkrywamy. Składniki: 6 porcji 4 ugotowane ziemniaki, 4 jajka, 200 ml śmietany 18%, 20 g sera żółtego, 6 łyżek ugotowanej fasolki adżuki, 100 gram surowego boczku w plastrach, świeży rozmaryn, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, młoda marchewka, młoda pietruszka- korzeń, syrop z agawy, olej rzepakowy. Przygotowanie: W garnku gotujemy ziemniaki
Moniki Smakołykidłuższego czasu miałem ochotę na coś typowo wiosennego - czerpiącego z uroków coraz śmielej poczynającej sobie słonecznej aury. Dzisiaj przemyślenia przeszły w konkrety - stwierdziłem, że idealne będzie coś z młodymi ziemniakami. Przygotowałem do nich szaszłyki z kurczaka z dodatkiem szafranu oraz bardzo prostą sałatkę. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram piersi z kurczaka, kilku młodych, małych ziemniaków, 500 gram pomidorów koktajlowych(...)się w powstałej marynacie, a następnie dodałem do kurczaka około 3 łyżek oliwy i ponownie dokładnie pomieszałem. Następnie odstawiłem mięso do lodówki na około godzinę. Po tym czasie młode ziemniaki bardzo dokładnie wyszorowałem. Nie obierałem ich ze skórki, lecz razem ze skórką gotowałem na parze przez około 20 minut. Pęczek świeżego koperku drobno posiekałem i wymieszałem z kefirem, dodając
Wyprawy kulinarnewywołujecie swój objaw, jak wywołujecie swoją chorobę, jak tworzycie swoje istnienie - w chwili, w której kontaktujecie się ze sobą - zaczyna się rozwój i integracja. Fritz Perls Składniki: 2 duże ziemniaki 1 duży, świeży ogórek 10 łyżek mleczka kokosowego 1 niepełna łyżka mąki pszennej 1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropel oliwy z oliwek (nie jest konieczna, bez niej ziemniaki będą(...)bardziej suche z wierzchu) Przyprawy: koperek papryka słodka czosnek rozmaryn zioła prowansalskie sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy je w osolonej wodzie, lecz nie do końca. Nie możemy dopuścić do ich rozgotowania. Zdejmujemy je z ognia, gdy będą już na tyle miękkie, by wbił się w nie widelec, ale wciąż na tyle twarde
Weganizm infantylnyProsty przepis na kacze udka z ziemniakami i tymiankiem. Błyskawiczne przygotowanie, ale długie pieczenie. Pochodzi z programu Nigelli Lawson. Składniki: 2 udka kacze 2 duże ziemniaki kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na małej patelni, którą można potem wstawić do piekarnika, ułożyć udka skórą do dołu i obsmażyć je na średnim ogniu na złoty(...)kolor, aż z mięsa wytopi się niewielka ilość tłuszczu. Odwrócić udka i zdjąć z ognia. Ziemniaki pokroić na niewielkie kawałki i ułożyć wokół kaczych udek. Udekorować całość gałązkami tymianku i doprawić solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5- 2 godziny, od czasu do czasu obracając ziemniaki. Po półtorej godzinie sprawdzić kaczkę - jest gotowa, gdy mięso
wyzwania kuchennerazu, gdy tylko zobaczyłam takie ciekawe danie, ślinka mi ciekła. A na szpinak miałam ochotę nieziemską. I wyczarowałam, i pyszne było. Co tu dużo mówić, same dobre rzeczy. Ziemniak, jajo, szpinak, mozzarella i sos czosnkowo-koperkowy. Mniam! Składniki: 6 średnich ziemniaków 2-3 jaja 200 gram szpinaku 4-5 ząbków czosnku 150 gram jogurtu naturalnego pół pęczka(...)jedynie dwie-trzy łyżki po odparowaniu wody. Ale to nic, smak zostanie! Szpinak dusimy 15-20 minut, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i odstawiamy- możemy odgrzać przed podaniem. Ziemniaki myjemy, suszymy i polewamy oliwą z olwiek (ja użyłam aromatyzowanej o zapachu i smaku oregano), siekamy kolejny-ostatni ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem oraz chili i tymiankiem. Wstawiamy
Mango PapajaDopiero mając rybkę, zaczęłam się zastanawiać jak ją przyrządzić. Postanowiłam wykorzystać swoje ulubione połączenie: cytryna, koperek i oczywiście ryba. Zainspirowana wpisem Pauli postanowiłam do łososia pieczonego w folii podać ziemniaki hasselback. Do tego także warzywa ugotowane na parze i sos do ryby , w którym jestem zakochana. Wspaniałe połączenie :) Składniki (dla 2 osób): 2 dzwonka łososia sok z połowy cytryny koperek(...)zalewą cytrynowo-koperkową. 3. Folię złożyć tak, by utworzyć szczelną paczuszkę. 4. Piec ok. 20 min. w temperaturze 200 st.C. 5. Sos do ryby przygotować według instrukcji na opakowaniu. Ziemniaki hasselback: Składniki: 2 ziemniaki pieprz ziołowy sól zioła prowansalskie koperek masło oliwa Wykonanie: 1. Ziemniaki wyszorować i osuszyć. 2. Ponacinać dość głęboko ostrym nożem, co kilka milimetrów. Posypać przyprawami, posmarować
Pasja SmakuTestuję przepisy na pewną małą uroczystość. Przepis na te ziemniaki spodobał mi się od razu. Łatwe wykonanie, ciekawe połączenie, idealny dodatek do obiadu. Mi smakowało, domownikom także. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego: Ziemniaczane przysmaki, s. 26 Składniki: 8 ziemniaków średniej wielkości pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 10 dag żółtego sera ½ szklanki oliwy sól/pieprz Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Z jednej strony zrobić nacięcie na krzyż
Pasja SmakuUwielbiam młode ziemniaki, bo razem z owocami są kwintesencją lata. Takiego mojego prywatnego. Ta sałatka jest świetna zarówno jako przystawka, jak i dodatek do obiadu. Polecam, bo jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Jest też bardzo dobrym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Składniki: 10 ugotowanych młodych ziemniaków 5 rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku(...)sól, pieprz 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu Wykonanie: Ugotowane ziemniaki ostudzić i pokroić w półplasterki. Tak samo pokroić rzodkiewki. Szczypiorek i koperek posiekać. Musztardę i majonez wymieszać, dodać do ziemniaków i rzodkiewek. Wszystko połączyć, doprawić do smaku i posypać szczypiorkiem i koperkiem. Podawać jako sałatkę lub dodatek np. do kotletów
Pasja SmakuZapraszam na pyszne "ziemniaczki księżnej". Proponuję podać je zarówno na uroczystości rodzinne jak i niedzielny obiad. Są delikatne, mięciutkie, puszyste. Jednym słowem rozpływają się w ustach. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka 2 łyżki masła 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić(...)maszynce. Do letnich ziemniaków dodać jedno całe jajko, żółtko,masło, gałkę muszkatołową i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć do wystudzenia. Nakładać masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać rozetki z ziemniaków. Białko lekko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować rozetki ziemniaczane. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Ala piecze i gotuje