rozmowami z Cai, moją chińską kumpelą. Co prawda w pierwotnym planie były skrzydełka, ale one akurat wyszły. Czy też może odleciały :) Zostały udka. A do tych udek fantastyczne "nacinane" ziemniaki. Kurczak: Udka kurczakowe (ilość wedle woli) 2 papryczki chili 4 ząbki czosnku 0,5 litra jasnego piwa szczypta soli 4 łyżeczki czerwonego pieprzu nie mielonego natka pietruszki olej do smażenia(...)Ziemniaki: ziemniaki (ile kto chce) duża cebula 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili szczypta soli olej pół szklanki wody przyprawy (u mnie "przyprawa do ziemniaków") Od razu na wstępnie lojalnie uprzedzam, że kuchnia po tym obiedzie będzie do mycia, ujebutana "po same łokcie" :) Wlewamy do woka sporo oleju - ale też bez przesady. Tak trochę więcej niż tradycyjnie do smażenia dajemy
Marder&Marder ManufactureTakie ziemniaki zrobiłam jakiś czas temu, gdy miałam już dosyć mięsa przygotowanego w sposób zwykły. Nie miałam ochoty ani na schabowe, nie chciałam bitek ani gulaszu. Rozmroziłam więc mięso mielone i wypełniłam nim ziemniaki:) Do tego podsmażona pieczarka i sałata z jogurtem naturalnym. Pycha! Składniki: 1 kg większych ziemniaków (łatwiej będzie wydrążyć środek) 250 gramów mięsa mielonego (rodzaj wedle uznania(...)cebula 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka rozmarynu 1 garść listków bazylii ser żółty - opcjonalnie (początkowo chciałam posypać ziemniaki z wierzchu, ale zrezygnowałam) sól pieprz Ziemniaki gotujemy al dente w osolonej wodzie (z półtwardych łatwiej wydrążyć środek; ja to robiłam łyżeczką do melona, ale można zwykłą łyżeczką do herbaty) Mięso podsmażamy na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu. Tłuszcz będzie się
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZiemniak często niedoceniany, a jednak jest jednym z moich ulubionych warzyw. Zarówno jako dodatek do dań , jak również ziemniak w roli głównej . Uwielbiam go za jego szeroki wachlarz wykorzystania w kuchni. Już od dłuższego czasu chodziła mi po głowie zapiekanka ziemniaczana. Dziś chciałbym zaprezentować ją w moim wykonaniu. Mam nadzieję, że zainspirowałem Was i pokusicie się na na przygotowanie mojego(...)przepisu. Miłego pichcenia Wam życzę. Czas przygotowania: 60 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 21,00 zł SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 250 g startego żółtego sera ( użyłem sera edamskiego) 550 g kiełbasy ( np. śląskiej) 300 g śmietany 18% 2 cebule czerwone natka pietruszki 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej sól
kulinarnyJaByła Małopolska, teraz czas na Wielkopolskę, mój rodzinny dom. Kuchnia wielkopolska ziemniakiem słynie, a dokładniej pyrą, jak my miejscowi mówimy. Od XIX wieku właśnie ziemniaki zaczęły królować na naszych wielkopolskich stołach. To właśnie dania mączne i ziemniaczane stanowiły od zawsze podstawę tutejszej kuchni, mniej jadano mięsa czy ryby. Jedną z najbardziej popularnych potraw w Poznaniu i okolicach są właśnie PYRY(...)GZIKIEM , czyli ziemniaki gotowane w mundurkach, podawane z gzikiem - twarogiem z cebulą, śmietaną i szczypiorkiem. Według mnie, najlepszy obiad na świecie! Prócz tego, popularnością odznaczały się także: zupa ŚLEPE RYBY (czy też RZADKIE PYRKI ), a więc zupa z ziemniaków, bądź też PLYNDZE - placki ziemniaczane. Zajadamy się też SZAGÓWKAMI (inaczej KOPYTKA czy też SZARE KLUSKI ). Są to kluseczki z mąki
W kuchni Karmel-itkigulaszem. Możesz serwować je prosto z wody z dodatkami lub odsmażone uprzednio pokrojone w plasterki. Zapraszam po mój sprawdzony od lat przepis na pyzy ziemniaczane bez farszu. SKŁADNIKI: 1 ½ ziemniaków 1 jajko 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej sól Do podania: 1 cebula, kiełbasa lub boczek PRZYGOTOWANIE: Pół kilograma ziemniaków obieram, kroję w kostkę i zalewam wodą, solę. Ziemniaki gotuję(...)miękkości, po czym odcedzam z wody i odparowuję przez niecałą minutę. Ugotowane ziemniaki tłukę na gładkie puree. Ziemniaki układam w większej misce i odstawiam do przestudzenia. Resztę ziemniaków (cały kilogram) obieram i trę na tarce o drobnych oczkach. Umieszczam je na pieluszce tetrowej lub bawełnianej ściereczce. Dokładnie odsączam z nadmiaru wody. Ważne, by bardzo dokładnie odcisnąć ziemniaki. Odciśnięte surowe ziemniaki
Zasmakuj KuchniPieczony kurczak z warzywami. Prosty przepis na obiad , który powinien znać każdy kto gotuje! Pieczony kurczak z warzywami wygląda imponująco, niesamowicie smakuje i jest bardzo zdrowy. Bataty , ziemniaki , jarmuż , pierś z kurczaka , pieczarki , czosnek z dodatkiem ziół i kurkumy . Ten obiad to samo zdrowie. Nic tak nie trafia w sedno jak szybki i smaczny obiad . Połączenie warzyw i chudego mięsa(...)jest to danie jedyne w swoim rodzaju. Delikatne i miękkie warzywa połączone z pyszną piersią z kurczaka . Idealny pomysł na obiad w ciągu tygodnia. Bataty (słodkie ziemniaki) przewyższają pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych tradycyjne ziemniaki, które często goszczą na polskich stołach. Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem energii, ponieważ magazynują węglowodany. Są polecane osobom, które mają słaby wzrok. Magnes znajdujący
Zdrowy Styl Joannyliście laurowe 3 ziela angielskie ŻUREK 1 butelka żuru na zakwasie 3 łyżki suszonego majeranku 8 jajek ugotowanych na twardo 8 ugotowanych białych kiełbas 1,5 kg ugotowanych ziemniaków 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18 % 3 czubate łyżeczki masła sól i zmielony czarny pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: BULION NA WĘDZONCE Przygotowanie przepisu rozpocznij od ugotowania aromatycznego bulionu przygotowanego(...)końcu dopraw suszonym majerankiem, solą i pieprzem. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i przekrój na połówki. Białe kiełbasy ugotuj we wrzątku i obierz z ewentualnych błonek. Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź z wody, potraktuj tłuczkiem do ziemniaków łącząc je ze śmietaną i masłem. Do talerzy nałóż wszystkie przygotowane dodatki, chochelką nałóż gorący żurek. Zajadaj ze smakiem. (adsbygoogle
ProstePesto.pltego jednorazowo nie da... ;) Uroki tradycyjnych przepisów ziemniaczano-zapychających i jednocześnie bardzo smacznych. Z gotowaniem kartaczy do tej pory miałam same niemiłe wspomnienia, bo nie trafiłam do wczoraj na ziemniaki, które nadawałyby się do tej potrawy. Niestety nie ze wszystkich odmian powstaną takie ładne, bialutkie sterowce. Kilka razy trafiłam na szarzejące sekundę po starciu, a w gotowaniu rozwalające całą konstrukcję(...)wypłukujące się z pomiędzy gotowanej masy. A wydawać by się mogło takie proste danie... Owszem, samo w sobie trudne nie jest, ale jak trafić na ziemniaki, które nam wszystkiego nie zepsują? To tajemnica Sagali. Teraz nie jestem w lepszej sytuacji, bo ziemniaki na te kluski dostałam od babci, która... też nie wie jaka to odmiana. ;) Eh, i bądź człowieku mądry
Kuchenna KontrrewolucyaLubię ziemniaki, ale tylko w innej formie niż gotowane. Dlatego moją dzisiejszą propozycją będą Zimniaki duszone z cebulką w naczyniu żaroodpornym. Takie ziemniaki idealnie nadają się do jedzenia bez żadnych dodatków. Duszone Ziemniaki z Cebulką Składniki: 1.5 kg Ziemniaków 2 duże Cebule 2 ząbki Czosnku 2 łyżki przyprawy do Ziemniaków Sól, Pieprz, Czosnek(...)granulowany, Majeranek, 2 łyżeczki suszonego kopru Olej rzepakowy 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, ok 30 min --- wyciągamy ziemniaki gdy są lekko twardawe. Ziemniaki kroimy w Plastry o średniej grubości Cebulę kroimy w krążki Czosnek przeciskamy przez praskę Cebulę wraz z czosnkiem lekko dusimy na patelni z odrobiną
Gotowanie PatkiZapiekane ziemniaki z niespodzianką, czyli ziemniaki z serem, szynką i bekonem. Przepis ciekawy na pyszny i syty obiad. Najlepiej smakują ze śmietaną lub z sosem czosnkowym. Pięknie i elegancko prezentują się na stole. Składniki: 5 ziemniaków 50 gr. szynki 100 gr. bekonu 50 gr. sera edamskiego sól pieprz oregano Przygotowanie: Pokroić w plasterki szynkę i bekon natomiast ziemniaki obrać(...)łupin. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Zrobić poziome nacięcia na ziemniakach. Powinny być na tyle głębokie, aby zmieściły się w nich plasterki bekonu i szynki, ale nie za bardzo, aby ziemniaki się nie rozpadły. Między plasterki ziemniaków powkładać na przemian plasterki bekonu i szynki. Przygotowane ziemniaki ułożyć na folii do pieczenia, posypać solą, pieprzem i oreganem. Folię zawinąć
Smaczne PotrawyBardzo lubię pieczone ziemniaki i czasem sobie urozmaicam ich zrobienie. Ostatnio napotkałam się na zdjęcie ciekawie podanych ziemniaków. I oczywiście musiałam też spróbować. Różnymi składnikami ludzie je przekładają. Ja postawiłam na sam boczek i na koniec delikatnie posypałam serem żółtym. Składniki: 4 duże ziemniaki, boczek - ok. 26-30 cienkich plasterków, garść startego sera żółtego, olej lub oliwa, przyprawa do ziemniaków(...)Przygotowanie: Ziemniaki porządnie umyć, ponacinać - uważając by do końca nie przekroić. Plasterki boczku przekroić jeszcze na pół i powkładać w poprzekrajanego ziemniaka. Olejem lub oliwą delikatnie posmarować ziemniaki. Posypać przyprawą do ziemniaków. Włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Piec conajmniej 60min. ( jeżeli ziemniaki są naprawdę duże) w piekarniku nagrzanym do 200stopni C. Więcej niż połowę czasu piec pod przykryciem
W kuchni u MonikiMłode ziemniaki. Koper. Kefir albo maślanka. Chyba od zawsze to najprostszy i najszybszy obiad jaki znam i bardzo lubię. A gdyby tak pokombinować, dodać więcej składników, więcej smaku, a może i wędzoną rybę? Nakombinowałam. Wyszło pysznie. Młode ziemniaki to zdradliwa przyjemność… Kupujesz, bo przecież wszyscy w domu lubią, i nagle nie ma komu ich skrobać. A najlepsze przecież(...)kuchenną pracą ze swoimi samcami lub potomstwem, samce alfa – pokażcie kto rządzi i naszykujcie ten obiad sami! Jeśli tylko macie świeże składniki i naprawdę smaczne, małe i zgrabne młode ziemniaki, wszystko się uda. Wykonanie tego chłodnika, który podany z ziemniakami i mięsem ryby jest pełnoprawnym daniem obiadowym, razem z gotowaniem ziemniaków nie zajmie Wam więcej niż 35-40 minut
Karo in the KitchenWiejska sałatka w duchu niemieckiej Kartoffelsalat. Odchudzona – nie ma w niej grama majonezu. Jest pysznie kwaśna i odświeżająca. Delikatnie pikantna. Po schłodzeniu idealna do grillowanych mięs, albo zamiast klasycznych ziemniaków – do obiadu. Ta sałatka to coś, co robię na każdego grilla i zawsze znika. Bezmięsni jedzą ją równie chętnie i szybko jak mięsożercy do karkówki czy porcji kurczaka. Pasuje(...)ryby- jest odpowiednio kwaśna i zbalansowana. Ziemniaki sałatkowe- czyli typu A (o typach i rodzajach ziemniaków więcej przeczytacie TUTAJ ) obieram ze skórki i kroję na kawałki większe niż do zupy. Do tej sałatki lubię kupować małe ziemniaki, kroję je wtedy na ćwiartki. Mają być tak na jeden kęs. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie ogórki kiszone
Karo in the KitchenOdkąd w moim domu zagościły kasze, znacznie rzadziej przygotowuję ziemniaki. Kiedyś wydawało mi się to niemożliwe, bo ziemniaki były podstawa mojego jadłospisu. Ale, jak to mówią tylko krowa nie zmienia poglądów ;) Teraz klasycznie gotowane ziemniaki robię bardzo rzadko. Najczęściej są pieczone lub w formie zapiekanek. Dzisiejsza zapiekanka powstała pewnego zabieganego upalnego dnia, kiedy to już żadna siła nie wygoniłaby mnie(...)domu po zakupy. Obiad powstał z tego, co było pod ręką. Jak widać poniżej, niewiele tego potrzeba, żeby zrobić pyszny obiad :) Składniki: około 1 - 1,2 kg większych ziemniaków 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem 3 średnie ząbki czosnku 1/2 niewielkiej papryczki chili duża szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku 400 ml mleka masło do wysmarowania formy i przesmarowania
Codzienna kuchnia niecodziennaadaptacja do warunków kuchennych, przygotowana w dodatku przez osobę urodzoną i mieszkającą godzinę jazdy autostradą od morza – dlatego górali proszę o dużą wyrozumiałość w ocenach. Jeżeli ktoś lubi kapustę, ziemniaki i wędzony boczek, taka zapiekanka tworzy naprawdę miłą dla podniebienia kompozycję. Nie ma w niej niczego wyszukanego, a jednak smakuje większości osób, które miały okazję ją spróbować. Przygotowanie nie jest(...)jedna z tych potraw, które w ostateczności można ponownie odgrzać w piekarniku bez dużej straty dla walorów smakowych. Czy to zdrowe jedzenie? Zależy jak na to spojrzeć. Kapusta i ziemniaki są na pewno wartościowe, jednak „przerośnięty boczek” może niektórych odstraszyć. Ale bez przesady – na tak dużą ilość warzyw potrzebne jest po prostu trochę tłuszczu, w przeciwnym razie będą nie dość
Kulinarna Pokusa