liście laurowe 3 ziela angielskie ŻUREK 1 butelka żuru na zakwasie 3 łyżki suszonego majeranku 8 jajek ugotowanych na twardo 8 ugotowanych białych kiełbas 1,5 kg ugotowanych ziemniaków 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18 % 3 czubate łyżeczki masła sól i zmielony czarny pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: BULION NA WĘDZONCE Przygotowanie przepisu rozpocznij od ugotowania aromatycznego bulionu przygotowanego(...)końcu dopraw suszonym majerankiem, solą i pieprzem. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i przekrój na połówki. Białe kiełbasy ugotuj we wrzątku i obierz z ewentualnych błonek. Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź z wody, potraktuj tłuczkiem do ziemniaków łącząc je ze śmietaną i masłem. Do talerzy nałóż wszystkie przygotowane dodatki, chochelką nałóż gorący żurek. Zajadaj ze smakiem. (adsbygoogle
ProstePesto.pltego jednorazowo nie da... ;) Uroki tradycyjnych przepisów ziemniaczano-zapychających i jednocześnie bardzo smacznych. Z gotowaniem kartaczy do tej pory miałam same niemiłe wspomnienia, bo nie trafiłam do wczoraj na ziemniaki, które nadawałyby się do tej potrawy. Niestety nie ze wszystkich odmian powstaną takie ładne, bialutkie sterowce. Kilka razy trafiłam na szarzejące sekundę po starciu, a w gotowaniu rozwalające całą konstrukcję(...)wypłukujące się z pomiędzy gotowanej masy. A wydawać by się mogło takie proste danie... Owszem, samo w sobie trudne nie jest, ale jak trafić na ziemniaki, które nam wszystkiego nie zepsują? To tajemnica Sagali. Teraz nie jestem w lepszej sytuacji, bo ziemniaki na te kluski dostałam od babci, która... też nie wie jaka to odmiana. ;) Eh, i bądź człowieku mądry
Kuchenna KontrrewolucyaLubię ziemniaki, ale tylko w innej formie niż gotowane. Dlatego moją dzisiejszą propozycją będą Zimniaki duszone z cebulką w naczyniu żaroodpornym. Takie ziemniaki idealnie nadają się do jedzenia bez żadnych dodatków. Duszone Ziemniaki z Cebulką Składniki: 1.5 kg Ziemniaków 2 duże Cebule 2 ząbki Czosnku 2 łyżki przyprawy do Ziemniaków Sól, Pieprz, Czosnek(...)granulowany, Majeranek, 2 łyżeczki suszonego kopru Olej rzepakowy 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, ok 30 min --- wyciągamy ziemniaki gdy są lekko twardawe. Ziemniaki kroimy w Plastry o średniej grubości Cebulę kroimy w krążki Czosnek przeciskamy przez praskę Cebulę wraz z czosnkiem lekko dusimy na patelni z odrobiną
Gotowanie PatkiZapiekane ziemniaki z niespodzianką, czyli ziemniaki z serem, szynką i bekonem. Przepis ciekawy na pyszny i syty obiad. Najlepiej smakują ze śmietaną lub z sosem czosnkowym. Pięknie i elegancko prezentują się na stole. Składniki: 5 ziemniaków 50 gr. szynki 100 gr. bekonu 50 gr. sera edamskiego sól pieprz oregano Przygotowanie: Pokroić w plasterki szynkę i bekon natomiast ziemniaki obrać(...)łupin. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Zrobić poziome nacięcia na ziemniakach. Powinny być na tyle głębokie, aby zmieściły się w nich plasterki bekonu i szynki, ale nie za bardzo, aby ziemniaki się nie rozpadły. Między plasterki ziemniaków powkładać na przemian plasterki bekonu i szynki. Przygotowane ziemniaki ułożyć na folii do pieczenia, posypać solą, pieprzem i oreganem. Folię zawinąć
Smaczne PotrawyBardzo lubię pieczone ziemniaki i czasem sobie urozmaicam ich zrobienie. Ostatnio napotkałam się na zdjęcie ciekawie podanych ziemniaków. I oczywiście musiałam też spróbować. Różnymi składnikami ludzie je przekładają. Ja postawiłam na sam boczek i na koniec delikatnie posypałam serem żółtym. Składniki: 4 duże ziemniaki, boczek - ok. 26-30 cienkich plasterków, garść startego sera żółtego, olej lub oliwa, przyprawa do ziemniaków(...)Przygotowanie: Ziemniaki porządnie umyć, ponacinać - uważając by do końca nie przekroić. Plasterki boczku przekroić jeszcze na pół i powkładać w poprzekrajanego ziemniaka. Olejem lub oliwą delikatnie posmarować ziemniaki. Posypać przyprawą do ziemniaków. Włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Piec conajmniej 60min. ( jeżeli ziemniaki są naprawdę duże) w piekarniku nagrzanym do 200stopni C. Więcej niż połowę czasu piec pod przykryciem
W kuchni u MonikiMłode ziemniaki. Koper. Kefir albo maślanka. Chyba od zawsze to najprostszy i najszybszy obiad jaki znam i bardzo lubię. A gdyby tak pokombinować, dodać więcej składników, więcej smaku, a może i wędzoną rybę? Nakombinowałam. Wyszło pysznie. Młode ziemniaki to zdradliwa przyjemność… Kupujesz, bo przecież wszyscy w domu lubią, i nagle nie ma komu ich skrobać. A najlepsze przecież(...)kuchenną pracą ze swoimi samcami lub potomstwem, samce alfa – pokażcie kto rządzi i naszykujcie ten obiad sami! Jeśli tylko macie świeże składniki i naprawdę smaczne, małe i zgrabne młode ziemniaki, wszystko się uda. Wykonanie tego chłodnika, który podany z ziemniakami i mięsem ryby jest pełnoprawnym daniem obiadowym, razem z gotowaniem ziemniaków nie zajmie Wam więcej niż 35-40 minut
Karo in the KitchenWiejska sałatka w duchu niemieckiej Kartoffelsalat. Odchudzona – nie ma w niej grama majonezu. Jest pysznie kwaśna i odświeżająca. Delikatnie pikantna. Po schłodzeniu idealna do grillowanych mięs, albo zamiast klasycznych ziemniaków – do obiadu. Ta sałatka to coś, co robię na każdego grilla i zawsze znika. Bezmięsni jedzą ją równie chętnie i szybko jak mięsożercy do karkówki czy porcji kurczaka. Pasuje(...)ryby- jest odpowiednio kwaśna i zbalansowana. Ziemniaki sałatkowe- czyli typu A (o typach i rodzajach ziemniaków więcej przeczytacie TUTAJ ) obieram ze skórki i kroję na kawałki większe niż do zupy. Do tej sałatki lubię kupować małe ziemniaki, kroję je wtedy na ćwiartki. Mają być tak na jeden kęs. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie ogórki kiszone
Karo in the KitchenOdkąd w moim domu zagościły kasze, znacznie rzadziej przygotowuję ziemniaki. Kiedyś wydawało mi się to niemożliwe, bo ziemniaki były podstawa mojego jadłospisu. Ale, jak to mówią tylko krowa nie zmienia poglądów ;) Teraz klasycznie gotowane ziemniaki robię bardzo rzadko. Najczęściej są pieczone lub w formie zapiekanek. Dzisiejsza zapiekanka powstała pewnego zabieganego upalnego dnia, kiedy to już żadna siła nie wygoniłaby mnie(...)domu po zakupy. Obiad powstał z tego, co było pod ręką. Jak widać poniżej, niewiele tego potrzeba, żeby zrobić pyszny obiad :) Składniki: około 1 - 1,2 kg większych ziemniaków 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem 3 średnie ząbki czosnku 1/2 niewielkiej papryczki chili duża szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku 400 ml mleka masło do wysmarowania formy i przesmarowania
Codzienna kuchnia niecodziennaadaptacja do warunków kuchennych, przygotowana w dodatku przez osobę urodzoną i mieszkającą godzinę jazdy autostradą od morza – dlatego górali proszę o dużą wyrozumiałość w ocenach. Jeżeli ktoś lubi kapustę, ziemniaki i wędzony boczek, taka zapiekanka tworzy naprawdę miłą dla podniebienia kompozycję. Nie ma w niej niczego wyszukanego, a jednak smakuje większości osób, które miały okazję ją spróbować. Przygotowanie nie jest(...)jedna z tych potraw, które w ostateczności można ponownie odgrzać w piekarniku bez dużej straty dla walorów smakowych. Czy to zdrowe jedzenie? Zależy jak na to spojrzeć. Kapusta i ziemniaki są na pewno wartościowe, jednak „przerośnięty boczek” może niektórych odstraszyć. Ale bez przesady – na tak dużą ilość warzyw potrzebne jest po prostu trochę tłuszczu, w przeciwnym razie będą nie dość
Kulinarna Pokusaciągle jeszcze trwające zimowe wieczory polecam zapiekankę z ziemniakami, kiełbasą, cebulką, boczkiem i całą masą pysznych smaków. Rozgrzewa i krzepi. Dziewczyny – jeśli chcecie oczarować faceta… polecam Składniki: 6 ziemniaków 1 kg kiełbasy 20 dag boczku wędzonego 30 dag pieczarek 2 papryki czerwone 2 cebule kapusta biała 20 dag sera żółtego masło olej musztarda ketchup sól pieprz Przygotowanie: Pierwszy(...)etap przegotowania jest najbardziej czasochłonny gdyż musimy pokroić wszystkie składniki: – ziemniaki obrać, umyć i pokroić w talarki o grubości 0,5 cm – kiełbasę pokroić na grube plasterki – boczek pokroić w plasterki – pieczarki obrać i pokroić i cienkie paski – paprykę umyć i pokroić w paski (nie za długie) – cebulę obrać i pokroić i piórka Następnie
Kulinarna PatilogiaDziś przepis na lekkie i smaczne puree z dodatkiem groszku, który jest lekkostrawny i co ważne odkwasza organizm . SKŁADNIKI ziemniaki groszek z puszki (ewentualnie mrożony) śmietana lub mleko masło lub olej lniany sól pieprz świeża mięta (opcjonalnie) WYKONANIE Ziemniaki gotujemy na parze lub tradycyjnie w wodzie. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy groszek, śmietanę lub/i mleko, sól i pieprz, a także masło(...)olej lniany, który nada puree niesamowity smak. Całość ubijamy lub blendujemy, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/warzywa-i-owoce/news-puree-ziemniaczane-na-9-sposobow,nId,639711,nPack,8#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Listki miety drobno posiekać. 5 minut przed końcem gotowania
Zofianajest bajecznie proste. Najlepiej smakuje potraktowana jak kotlet , czyli smażona w panierce lub bez. Bardzo dobrze smakuje również w jajecznicy lub zrobiona w cieście . SKŁADNIKI kilka kapeluszy kani kilka ziemniaków kilka buraków mała cukinia masło (do smażenia kani) olej (do pieczenia warzyw) sól mieszanka przypraw (u mnie gotowa mieszanka do ziemniaków oraz czubryca) miód, rozmaryn i czosnek granulowany (do buraków(...)WYKONANIE Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, a następnie kładziemy każdy ziemniak na dużej łyżce (pomoże nam pociąć ziemniaki, ale bez plasterków) i nożem nacinamy cienkie plasterki, aż zrobi się "harmonijka" z ziemniaka. Cukinię i buraka myjemy, obieramy i kroimy na plastry (cienkie dla buraka, bo się dłużej piecze i grubsze dla cukinii). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy
ZofianaDzisiaj zapraszam na pyszną nasyconą aromatem tymianku i czosnku perliczkę podaną z pieczonymi ziemniakami i burakami. Danie wbrew pozorom nie jest trudne w przygotowaniu, a wygląda i smakuje niezwykle wykwintnie. Moim zdaniem takie przygotowanie to jeden z najlepszych sposobów na pieczenie drobiu. Trzeba też podkreślić, że mięso z perliczki zawiera bardzo mało tłuszczu i jest bardzo zdrowe. Do przygotowania(...)dania użyłem:1 perliczki (około 1 200 gram),6 cienkich plasterków boczku parzonego,1 pomarańczy,4 średnich buraków,500 gram niewielkich ziemniaków,1 główki i 2 ząbków czosnku,3 łyżek stołowych suszonego tymianku,2 łyżeczek cukru,oliwy,soli,czarnego świeżo mielonego pieprzu.Przygotowanie perliczki zacząłem wcześnie rano od zamarynowania mięsa, które powinno przesiąknąć tymiankowo - czosnkowym aromatem, a w tym celu natarte
Wyprawy kulinarnedwójkę nie zjadamy aż tyle słodyczy, żeby tylko ciasta wypełniły moją potrzebę pieczenia...? Nieistotne. Ważne, że na blogu Domowe wypieki znalazłam przepis na chleb z ziemniakami. Hmm... Z ziemniakami? Ale jak?Otóż bardzo prosto - ugotowane w mundurkach ziemniaki traktujemy dokładnie tłuczkiem, i taką papkę dodajemy do pozostałych składników. Brzmi prosto i bezproblemowo. Ale... Ziemniaki? Do chleba...? Hmpf...Jako(...)poprzednie bułeczki zostały pochłonięte. Ciasto nie nastręcza żadnych problemów - jest łatwe w wyrabianiu i formowaniu (moje było nieco lepkie przed wyrastaniem, ale podejrzewam, że dużo zależy od ziemniaków), rośnie po prostu pięknie, a w piekarniku osiąga rozmiary wręcz gigantyczne. Nic nie szkodzi - jest tak smaczny, że zniknie bardzo szybko. Ziemniaków nie czuć wcale, i C. nie mógł zgadnąć, cóż takiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzePora wykopków ziemniaków wywołała u mnie smak na ziemniaki pieczone. Do moich ulubionych zaliczam szwedzkie ziemniaki Hasselback. Do nas dotarły ze sztokholmskiej restauracji Hasselbocken. Ziemniaki te pięknie prezentują się na talerzu. Przygotowuje się je bardzo prosto i przede wszystkim smakują prawie tak, jak pieczone w ognisku. Są chrupiące, a wewnątrz delikatne, miękkie. Kilka średniej wielkości ziemniaków z cienką skórką. Oliwa(...)posmarowania ziemniaków. Masło do polania ziemniaków. Zioła, rozmaryn lub ulubione, sól. Umyte osuszone ziemniaki układamy między dwiema deseczkami i kroimy cienkie, 3mm, plasterki , zatrzymując nóż na desce. W ten sposób plasterki będą się lekko rozwarstwiać ,ale trzymać razem. Oczywiście robimy to po kolei z każdym ziemniakiem. Ziemniaki pędzlujemy oliwą ,solimy i posypujemy np. rozmarynem. Uk ładamy na blasze
Kulinarny karnet Christophera