Dzisiejsze menu to wspaniałe zapiekane ziemniaki z kieszonkami. Taka swoista robocza nazwa :) Idealne danie na jesienne popołudnia. Teraz jest ich dużo i najlepszej jakości. Jedzcie ziemniaki, bo są bardzo smaczne i niezwykle zdrowe. My jesteśmy fanami pieczonych ziemniaków. Robimy różne kombinacje z nimi. Ta propozycja jest idealnym dodatkiem z sosem tzatziki. Do tego surówka i mamy super danie. Spróbujcie zrobić(...)siebie takie ziemniaki, bo są naprawdę super :). Będziemy co jakiś czas proponować kolejne propozycje ziemniaków na rożne sposoby, bo to wdzięczne warzywo i można dużo ciekawych potraw z nich zrobić. Zapraszamy do zapoznania się z dzisiejszą propozycją. Ziemniaki z kieszonkami z żółtym serem i masłem czosnkowym (4 osoby) 12 średniej wielkości ziemniaków gotujemy ok. 15 minut tak, aby zmiękły
vegetaniewięcej czasu, więc możemy przygotować jakieś fajne danie wymagające nieco więcej pracy, niż na co dzień w tygodniu, kiedy to jesteśmy zaganiani i obiad trzeba zrobić szybko. Dzisiaj proponujemy ziemniaki puree w trochę inny sposób. Trochę to zapiekanka, a trochę tort ziemniaczany. W sumie jak to nazwiecie to tak będzie :) Najważniejsze jest to, że smakuje wyśmienicie i nie jest szczególnie(...)skomplikowane. Idealnie wpisuje się w polskie klimaty, ponieważ wiadomo, ze uwielbiamy ziemniaki jeść często na różne sposoby i to jest idealna propozycja dla tzw. ziemniakożerców hehehe. Bierzmy się zatem do pracy ! Zobaczcie jak pięknie wygląda efekt końcowy. Ziemniaki puree zapiekane z pieczarkami, zielonym groszkiem i marchewką (5 osób) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 średniej wielkości seler 15 pieczarek
vegetanielubi..." Tak więc w ubiegłym roku były wyjątkowo dwa razy... W tym dopiero raz ale zima tak naprawdę dopiero się zaczyna... :-) A odkąd bardzo ułatwiłam sobie pracę (nie trę ziemniaków na drobnej tarce, tylko mielę w maszynce- czym człowiek starszy tym bardziej kombinuje by się nie przemęczać) ich przygotowywanie to czysta przyjemność. Smak pozostaje taki sam, więc polecam wszystkim mój(...)orientacji (choć tym razem wszystko odważałam), ja przeważnie robię "na oko" do odpowiedniej konsystencji, kluski nie mogą się rozpadać ale też nie mają być zbyt twarde. Podaję ilości ziemniaków obranych i zmielonych już po odciśnięciu, gdyż ilość po odciśnięciu zależna jest od gatunku ziemniaków, czym bardziej mączyste tym ubytku będzie mniej, z kolei przy wodnistych odejdzie b.dużo wody. Moje
Smaczne ZdroweZapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem... Dwie warstwy cienutkich plasterków ziemniaków. Między nimi mięso mielone podsmażone z cebulą. Przyprawione czosnkiem i słodką papryką. Zalane kremowym sosem beszamelowym. Obsypane po wierzchu mozzarellą i natką pietruszki. Pychota! Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 2 średnie cebule; 150 g startej mozzarelli(...)łyżki masła; 4 łyżki mąki pszennej; 2 ząbki czosnku; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1 łyżka drobno posiakanej natki pietruszki; Sól; Pieprz; Przyprawa uniwersalna np. vegeta; Olej. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w bardzo cienkie plasterki (najlepiej zetrzeć na boku tarki służącym do tarcia ogórków na mizerię), oprószyć vegetą (1 łyżeczka) i wymieszać. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę
Gospodyni Miejskaakademika oraz znajomymi z uczelni dyskutowaliśmy o naszych lokalnych przysmakach. I gdy zaczynaliśmy opowiadać o pieczonkach wpatrywały się w nas zdumione pary oczu wielkości pięciozłotówek. Nikt nie słyszał o ziemniakach w żeliwnym garze pieczonych na ognisku! Tylko niektóre osoby z Krakowa i okolic (głównie z powiatu chrzanowskiego) wiedziały o czym mówimy.I tak się zastanawiamy, skąd Wy jesteście nasi drodzy(...)smaku3 łyżki smalcu1 - 2 liście kapustySPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Smarujemy garnek smalcem na dnie i na bocznych ściankach. Następnie wykładamy dno i boki garnka boczkiem pokrojonym w cienkie plasterki.2. Ziemniaki, marchewkę i buraka myjemy, obieramy, i kroimy w plasterki.3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.4. Kiełbasę kroimy w plasterki lub w kostkę.5. W dużej misce mieszamy pokrojone warzywa
W kuchni KatieZiemniaki są bardzo popularnym warzywem. Możliwości ich przyrządzania są niezliczone. Dziś pokażę dwa pomysły na pieczone ziemniaki. Pierwsza wersja jest delikatna, miękkie i chrupiące ziemniaczki, takie akurat dla dzieci. Wersja druga raczej dla dorosłych, polecam doprawić ostrzejszymi przyprawami. Do pieczenia ziemniaków (jak i do frytek) używam zazwyczaj odmian Irga lub Irys. Składniki: ziemniaki cebulka olej lub smalec sól, pieprz, majeranek(...)ulubione przyprawy Wersja pierwsza - działamy, żeby było szybciej: Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki o podobnej wielkości i wkładamy do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 10 minut. Odlewamy wodę. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy w nim pokrojoną w krążki cebulę i wkładamy ziemniaki. Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wersja druga - czekamy aż same się
prawdziwe jedzenieKARTACZE-CEPELINY SKŁADNIKI; są na około 20 sztuk kartaczy w zależności od naszych ziemniaków czy są mocno wodniste i zamierzonej wielkości gotowego już wyrobu Ciasto: 7.5kg ziemniaków mąka ziemniaczana(wedle uznania ja daje na wyczucie jeżeli ziemniaki są bardzo mokre) sól Farsz mięsny: 1 kg mielonej wieprzowiny 1 cebula 2 ,3 jajka(...)zasmażki: boczek pokrojony w kostkę i cebula podsmażone na smalcu S POSÓB: *mięso mieszamy dodajemy na moczoną bułkę, czosnek , starkowaną cebule sól pieprz i majeranek * okolo 1.5 kg Ziemniaków gotujemy i po wystygnięciu mielimy zwykłą maszynka do mięsa albo ręczną wyciskarka *obrane i surowe ziemniaki (7.5 kg) tarkujemy na tarce Ja mam szczęście i z Polski przywiozłam
Viola cooks with passiontajemniczych nazwach, prostota dań jest schowana. Pod hartaczami, krężałkami, kuzielem, halyszkami czy bałabuchami odnajdziecie smaki regionalne, jedyne w swoim rodzaju, niepowtarzalne. "H alyszki ziemniaczane" to starte ziemniaki z jajkiem, mąką zmieszane i w osolonej wodzie ugotowane. Jeśli smażony boczek i bryndzę do nich dodamy, to gotowe danie już mamy. Jedna rada, z polskich ziemniaków je przygotujcie(...)ilość dodanej mąki wyczujcie. Pierwsze na próbę jednego ugotujcie i go skosztujcie. Pamiętam, jak niesprawdzone ziemniaki kupiłam, z niech masę wyrobiłam, a jak się gotowały, to na części się rozpadały. Sekret ich przygotowania w jakości ziemniaków jest schowany, używaj polskich, a sukces będzie gwarantowany ! :) Składniki: ciasto na halyszki: 1 kg ziemniaków polskich (nie wodnistych !), 4 kopiaste
Moniki SmakołykiZiemniaki to bulwy przez nas niedoceniane, a zupełnie niepotrzebnie, bo zawierają wiele cennych składników. Złą sławę zyskały lądując przeważnie obok kotleta polane mięsnym, tłustym sosem. Tymczasem odpowiednio przygotowane mogą stanowić lekkie, a przy tym bardzo sycące i rozgrzewające danie. Watro po nie sięgać zwłaszcza teraz, kiedy różnorodność innych warzyw za bardzo nas nie rozpieszcza. Ja uwielbiam ziemniaki podane w różnego(...)rodzaju zapiekanych formach, a we własnych łódeczkach prezentują się nadzwyczaj ciekawie. Poniższy przepis nie wymaga dużego nakładu pracy, trzeba sobie jednak zarezerwować nieco więcej czasu na pieczenie ziemniaków, przy czym najlepiej wybrać duże odmiany przeznaczone do pieczenia i frytek. Wędzone tofu podsmażone z cebulką nada wspaniały aromat, kokosowe mleko kremową fakturę, a posikany szczypiorek nieco świeżości. Przepyszne, polecam! Składniki
Roślinna - blog wegańskielementem graficznym/multimedialnym tego wpisu – choć ostateczny smak i tak będzie najlepszy Składniki: - 3 filety z kurczaka - 1 pęczek szczypiorku - 1 opakowanie zupy cebulowej - śmietanka 18% 250ml - 1 kg ziemniaków - masło - przyprawy: sól, curry, ostra papryka Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy na grube kawałki, jak na frytki i lekko podgotowujemy. Ziemniaki możemy lekko posolić. W między czasie kroimy kurczaka(...)wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Otwieramy śmietankę i dokładnie mieszamy ją z zupą cebulową i wylewamy na kurczaka i mieszamy. Następnie kroimy szczypiorek i dorzucamy do kurczaka i mieszamy. Gdy ziemniaki są podgotowane odcedzamy i przekładamy do brytfanki. Do ziemniaków dodajemy kilka kawałków masła i doprawiamy do smaku czerwoną papryką i curry. Możemy użyć dowolne przyprawy. Ziemniaki i kurczaka wkładamy
Kuchenne Wariacjetaki ziemniak straszny jako go malują. Okazuje się, że ziemniaki to skarbnica różnych witamin i mikroelementów. Błonnik, potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo, witamina C, PP, K, H i z grupy B - to wszystko znajduje się w ziemniakach. Do tego są niskokaloryczne, usprawniają pracę mózgu i wzmacniają układ nerwowy. Składniki 1 kg ziemniaków 1 łyżka ziołowej oliwy z oliwek(...)łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka tymianku sól Ziemniaki (użyłam odmiany Agata) obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Skrapiamy ziołową oliwą z oliwek. Dodajemy sól, zioła prowansalskie, kolendrę i tymianek. Każdą ćwiartkę nacieramy mieszanką przypraw, solą i oliwą. Najlepiej zrobić to rękami, ponieważ każdy ziemniak otrzyma porcję ziół i oliwy. Tak przygotowane ziemniaki układamy na blasze wyłożonej
My Chcemy Jeśćprzepadam za ziemniakami... trzeba je obierać i dość długo gotować, dlatego na co dzień przegrywają u mnie z ryżem, czy z makaronem. Jednak kiedy pojawiają się pierwsze młode ziemniaki - to właśnie one królują w mojej kuchni. A im prościej są podane - tym lepiej. Gotowane, z masłem i koperkiem to klasyka, ale ja najbardziej lubię kiedy kilka(...)tego kefir i dużo koperku... Dla mnie to wspomnienie wakacji z dzieciństwa i jeden z ulubionych obiadów w letnie dni. Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku w łupinie sól morska grubo mielony pieprz kefir lub zsiadłe mleko koperek Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować porządnie pod bieżącą wodą. Włożyć do garnka i zalać
Kulinarne InspiracjeZamiast frytek i tradycyjnych, ubitych ziemniaków, proponuję do obiadu chrupiące, pieczone ziemniaki. Składnikami są po prostu ziemniaki:) A ilość jest już sprawą indywidualną. Ziemniaki powinny być raczej jednakowej wielkości, wówczas wszystkie upieką się w jednym czasie. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować na półtwardo Wyjąć z wody i odczekać aż trochę przestygną Nacinać tak, żeby nie przeciąć ich do końca(...)robię kładąc wzdłuż ziemniaka trzonek drewnianej łyżki, który stopuje mnie przed przecięciem ziemniaka do końca) Nagrzać piekarnik do 200 st. C Wyłożyć ziemniaki do żaroodpornego naczynia i przyprawić wedle uznania (u mnie jarzynka typu Vegeta oraz pieprz) i polać olejem - nie żałować go, chodzi o to, żeby ziemniaki były naprawdę w oleju Piec ok. 45 minut lub do zarumienienia
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtaki ziemniak straszny ;) Ziemniaki kojarzą nam się z ciężkim i kalorycznym jedzeniem jednak nie do końca. To wszystko zależy z czym je połączymy. Jeśli zrezygnujemy z takich dodatków jak np.ciężkie sosy lub panierowane filety z kurczaka już nie jest tak źle. Sam ziemniak zawiera około 0.1 % tłuszczu, jest niskokaloryczny (ok. 75 kcal w 100g). W bulwie ziemniaka znajdziemy potas(...)magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan, witaminę A, B1, B2,B3, B6, C, D, E i K, PP, błonnik oraz skrobię. Przyznam się, że uwielbiam ziemniaki w każdej postaci, a najbardziej zapiekane w piekarniku z różnymi przyprawami.Taki właśnie przepis dzisiaj dla was przygotowałam. Zapraszam na zapiekane ziemniaki z cukinią składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 cukinie przyprawy: 1 łyżeczka
noteskulinarnyfigaOsobiście bardzo lubię ziemniaki, staram się przygotowywać je na różne sposoby poczynając od klasycznych ziemniaków z masełkiem i koperkiem przez purre, ziemniaki pieczone, po faszerowane. Dzisiaj chciałyśmy zaprosić na ziemniaki, które szybko znikają z talerza i są świetnym daniem obiadowym. Wybieramy ziemniaki duże aby łatwo było je nafaszerować. Kompozycja farszu jest dowolna i możemy dodać wszystko to, co lubimy. Ziemniaki(...)faszerowane indykiem z pieczarkami i żółtym serem SKŁADNIKI: 4 duże ziemniaki 130 g filetu z indyka 4-5 pieczarek - kapelusze przyprawa do kurczaka 1-2 plastry żółtego ser sól szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach tak około 20 minut. Filet kroimy w kostkę, pieczarki również, ser w paseczki. Na patelni podsmażamy filet w przyprawie, dodajemy pieczarki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki