lubi pieczonych ziemniaczków? Wszyscy lubią :) A wersji szwedzkiej i z dodatkiem żółtego sera są po prostu wyśmienite :) Ilość składników dopasowujemy do ilości ziemniaków- możemy też użyć ulubionych przypraw. Możemy też zrezygnować z sera :) SKŁADNIKI kilka średniej wielkości ziemniaków czosnek pokrojony w plasterki oliwa z oliwek roztopione masło kilka plasterków sera (ok 1/2-1/3 plasterka na sztukę ziemniaka) lub tarty(...)sól morska pieprz majeranek, oregano PRZYGOTOWANIE Ziemniaki obieramy i nacinamy w cieniutkie plasterki na drewnianej łyżce - dzięki temu nie przekroimy przypadkowo ziemniaka do końca. Myjemy ziemniaki (by wypłukać skrobię, aby się nie sklejały) i osuszamy papierowym ręcznikiem. Do każdego wkładamy około 5 plasterków czosnku pomiędzy plastry ziemniaka. Przy pomocy pędzelka smarujemy ziemniaki oliwą - tak by powchodziła do środka. Przyprawiamy
Moje Kuchenne RewelacjeDawno już nie jadłam ziemniaków. Jakoś tak, nie są mi po drodze. Na obiad wolę przygotować ryż lub makaron. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami, ziemniaki były praktycznie codziennie na obiad, do schabowego, mielonego czy kurczaka. Ja postanowiłam przygotować je inaczej. Przygotowałam ziemniaczane ravioli. Oto przepis... Dla 2 bardzo głodnych osób Potrzebujemy: Na farsz 150g mielonej wołowiny 1 cebula(...)selera naciowego olej do smażenia 1 łyżka mąki (ziemniaczanej) 2-3 łyżki świeżej bazylii (to ważne koniecznie świeża) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej chili S&P Na ravioli 500g ziemniaków 3 żółtka jaj 3 łyżki oliwy z oliwek ok.180g mąki Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w posolonej wodzie. Rozgrzewamy patelnię z olejem, kroimy drobno cebulę i podsmażamy. Dodajemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Dzisiaj zapraszam na pyszną i zdrową zapiekankę szwedzką z łososiem, ziemniakami, dużą ilością świeżych ziół i pysznym lekko pikantnym sosem musztardowym. Przygotowanie tego dania jest banalnie wręcz proste, a zapewniam, że warto, bo smakuje ono wybornie, dodatkowo zawierając masę wartościowych składników odżywczych. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram ziemniaków sałatkowych, 300 gram wędzonego łososia, 1 pęczka świeżego koperku(...)łyżki musztardy kremskiej, 2 łyżek oliwy, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki suszonego cząbru, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania, jak wspomniałem jest nadzwyczaj proste. Rozpocząłem je od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w dość grube - około centymetrowe plastry. Ważne jest, aby użyć ziemniaków sałatkowych, które nie rozpadną się w czasie gotowania i pieczenia, dzięki czemu zachowają odpowiednią formę
Wyprawy kulinarneMały eksperyment :) Niekonfliktowa kolacja :) Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaZiemniaki - kilka wskazówek i porad. Zawierają w 10 dkg około 22mg witaminy C, śladowe ilości witamin A i B, mało białka oraz tłuszczu. Dzięki obfitości węglowodanów dostarczają organizmowi sporo energii. Składniki odżywcze zgromadzone są w bulwie ziemniaka, tuż pod skórką , dlatego obieramy je bardzo cienko, posługując się nożem lub skrobaczką z stali nierdzewnej. Ziemniaki będą smaczniejsze, jeżeli wrzucisz(...)wrzątku, wtedy zachowają więcej składników odżywczych. Na wiosnę puszczają one pędy, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego aby takie ziemniaki nadawały się do spożycia, należy je starannie oczyścić z pędów, dość grubo obierać, wykroić miejsca po pędach ( oczka ), gotować w dużej ilości wody, wodę odcedzić i wylać, gdyż nie nadaje się ona do spożycia. Najlepiej jednak nie dopuścić
Przepisy i porady kulinarneNiedawno brałam udział w konkursie na stronie MniamMniam.pl. Pierwszym etapem było wybranie kategorii dotyczącej rejonu skąd pochodzą przyprawy. Portal dostarczał dwie z nich. Do uczestnika należało
Dzieje kuchennej WiewióryKiedy na urodziny dostałam od jm i Ziutka "Smaki z Fjallbacki" Camilli Lackberg od razu padło pytanie "co zrobisz z tej książki jako pierwsze?". Kartkując ją
Dzieje kuchennej WiewióryMgła, mgła, mgła i tyle widzę za oknem. Jesiennie bardzo, choć dość ciepło jednocześnie. Od razu przypomniał mi się weekend i nasz spontaniczny wyjazd na Mazury
Dzieje kuchennej WiewióryBrrrr... ależ ja dzisiaj zmarzłam latając z wózkiem po wsi. Odprowadziłam Córcie i jej kumpelkę do szkoły i jeszcze spraw kilka się napatoczyło. Z językiem wywieszonym
Dzieje kuchennej WiewióryWróciliśmy. Krótki to był wyjazd ale zaliczyliśmy i grzyby i jeżyny, i trochę przemoczonych butów. Kominek buzował codziennie dając ciepło tak potrzebne moim zmarzniętym dłoniom. Znowu
Dzieje kuchennej WiewióryO zupie czosnkowej przeczytałam pierwszy raz na Kuchni z wyrakiem. Pomysł mi się spodobał, ale nie byłam pewna reakcji Wszechmocnego Admina i jakoś z czasem zapomniałam
Gotuj z Blue RavenKolejna wariacja na temat zupy, którą kocham miłością bezgraniczną, a mianowicie czerwonego barszczu. Tym razem pikantna wersja tej pysznej i zdrowej zupy. Pikantna od
Walijskie PichcenieNasza ulubiona, kremowa zapiekanka rybna z ziemniakami , brokułami i sosem serowym. Sprawdzony przepis, który pasuje do każdej ryby, którą lubisz. Zapiekanka idealnie sprawdzi się nie tylko w porze postu, na Wigilię lub piątkowy obiad, ale również jako danie rybne dla całej rodziny na weekend. Dziś przygotowaliśmy tę zapiekankę z dorszem, ale zamiennie możesz użyć innej dowolnej ryby. Z pewnością świetnie(...)sprawdzi się również miruna, mintaj lub łosoś. Są na pewno osoby, dla których przepis na zapiekankę z rybą i ziemniakami nie jest żadnym odkryciem. Ostatnio jednak bardzo często spotykaliśmy się z pytaniami o pomysł na danie z ryby z warzywami. A ponieważ ten przepis bardzo często pojawia się na naszym stole, postanowiliśmy się nim z Wami podzielić. Tym bardziej
Kuchnia Na WypasieWersji gryczanek ( hryczanek ) jest wiele. My mamy swoją wersję, którą można przygotować na różne sposoby, ale o tym później. Składniki: -70 dkg obranych ziemniaków -30 dkg ziemniaków ugotowanych -1 średnia cebula -1 ząbek czosnku -30 dkg mięsa mielonego -10 dkg kaszy gryczanej -sól, pieprz -czosnek niedźwiedzi -odrobina masła Ugotowane ziemniaki gnieciemy gnieciuchem. Kaszę gryczaną z dodatkiem soli(...)gotujemy według przepisu. Surowe ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach, odcedzamy, ale nie wyciskamy. Mięso i kaszę gryczaną mieszamy razem, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i dodajemy połowę tartego czosnku i cebuli. Resztę czosnku i cebuli ścieramy do tartych ziemniaków, które przyprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki tarte i gotowane łączymy razem i dokładnie mieszamy. Dodajemy też krochmal, który osiadł
Maminek kulinarnyŁosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem to danie, które świetnie nadaje się na rodzinny obiad. Proste składniki, ale w mniej niż zazwyczaj typowej formie. Szwedzkie ziemniaki hasselback pieczone w piekarniku są pyszne, a robi je się bardzo łatwo, warto spróbować. Są chrupiące z zewnątrz – dzięki grzebieniowi, jaki powstaje podczas ich nacinania. Robiła je kiedyś moja mama – teraz(...)także o jarmużu – ta coraz popularniejsza kapusta o orzechowym posmaku jest wyjątkowo zdrowa i na dodatek bardzo smaczna – u mnie tym razem w formie duszonej. Łosoś z ziemniakami hasselback: 4 filety z łososia kilkanaście małych ziemniaków (długości ok. 5-6 cm) – 3-5 na osobę sok z cytryny rozmaryn (1 łyżeczka suszonego lub dwie świeżego
Poezja smakuDziś coś z kuchni wielkopolskiej a więc pyry z pyrami czyli kluski z ziemniaków z kapustą z ziemniakami. Babcia mówi, że to wstyd gościom podać takie jedzenie i że to tylko na szybko dla „swoich” ale ja uwielbiam to danie – jest pyszne, sycące, szybkie i łatwe w przygotowaniu więc czego jeszcze chcieć więcej? Składniki: 1 kg kapusty(...)kiszonej 1/4 kostki smalcu 11 ziemniaków( 3 -do kaspusty, 8 do klusek) sól pieprz mąka pszenna Przygotowanie: Kapustę odsączamy, płuczemy, kroimy na 2-3 cm kawałki, wrzucamy go garnka, zalewamy woda i gotujemy aż kapusta zrobi się miękka. W międzyczasie gotujmy 3 ziemniaki. Można je ugotować w mundurach lub obrane w kawałkach nie robi to wyczuwalnej różnicy w smaku. Można
Kulinarna Patilogiabardzo jesienne u nas ostatnio, królują placki, kluski, kotlety z dyni, z ziemniaków. Aż wstyd się przyznać ale przez tyle lat nigdy nie robiłam klusek śląskich, ba - jadłam je dotychczas zaledwie raz i to po usilnych namowach dzieci, że to takie pyszne. Kupiłam wówczas paczkę takich klusek i specjalnie mnie nie zauroczyły. Kluski jak to kluski, jakoś tak zawsze stroniłam(...)mojej głowie był to produkt raczej na nie... Aż natknęłam się na ten przepis i mnie zamurowało, bo nigdy nie pomyślałam, że kluski śląskie to tak naprawdę tylko ziemniaki i skrobia ziemniaczana, w tych kupnych jest mnóstwo innych dziwnych rzeczy, czyli skoro ziemniaki nie tuczą (tylko dodatki w postaci zawiesistych sosów do nich), to dlaczegóż nie spróbować i nie przygotować
Smaczne Zdrowe