Zapiekane ziemniaki to wspaniały dodatek do mięs, zamiennik tradycyjnych gotowanych ziemniaków i zdrowsza alternatywa od frytek. Proste wykonanie jednak przy wodnistych ziemniakach trzeba uważać, gdyż mogą się ugotować, a nie upiec. Mój przepis i postępowanie z nimi są sprawdzone, dlatego wychodzą zawsze chrupiące :) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka bazylii 1 łyżka oleju(...)Przygotowanie: Obrane, umyte ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki z zachowaniem niewielkich odstępów i smarujemy olejem używając pędzla. Pieczemy przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni. Następnie przekładamy ziemniaki na drugą stronę, znów smarujemy olejem oraz posypujemy bazylią, oregano
Symfonia smakowawymyśliłam... ;) Kolejne danie z tajinów . Z podanych składników wychodzą 3-4 porcje, w zależności od wieku i apetytu konsumujących :D Składniki na polędwicę: 1 polędwica wieprzowa 3 duże ziemniaki 600 ml wywaru brokułowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanych świeżych liści bazylii 1 łyżka posiekanych świeżych liści lubczyku sól Składniki na pur ée : 8 różyczek brokuła(...)ziemniak 1 łyżeczka posiekanego koperku 100 ml wywaru z brokuła (ten powstaje podczas gotowania brokułów, więc go nie wylewamy) Ziemniaka ze składników na purée - gotujemy Brokuły również gotujemy, do miękkości. Wywaru nie wylewamy! Ziemniaka ubijamy z posiekanym koperkiem Ugotowane warzywa - odstawiamy Tajiny moczymy w chłodnej wodzie ok. 30 minut nie może być zimna i nie może być gorąca!) Ziemniaki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commałe różyczki. Teraz delikatnie blanszujemy w wrzącej lekko osolonej wodzie. Wyciągamy z wrzątku i przelewamy zimną wodą, aby zahamować proces gotowania. Odstawiamy i przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Teraz czas na ziemniaki. Ok. 8 szt. większych ziemniaków wstawiamy równorzędnie z brokułem i gotujemy, aż będą na w pół ugotowane. Odcedzamy ziemniaki i odstawiamy, żeby lekko przestygły. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki(...)układamy na płaskiej blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek, i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C, posypując ziemniaki przyprawą do ziemniaków. Polecamy Prymat, najlepsza mieszanka. Ziemniaki pieczemy 15-20 min. Kiedy ziemniaki pieką się w piekarniku możemy zabrać się za surówkę. My wymyśliliśmy sobie do tego dania mieszankę pomidorów czerwonych z czarnymi z dodatkiem płatków szalotki, kukurydzy i siekanych liści
vegetanieJako jutrzejszy dodatek do obiadu polecam klasyczne bardzo smaczne puree ziemniaczane. Ten przepis jaki i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Pur ée ziemniaczane Ja przykładowo zamiast klasycznych ziemniaków zapodałem sobie puree z pieczonym udkiem oraz ogóreczkami kiszonymi. Składniki: 1 kg ziemniaków 200 ml mleka 1 łyżeczka masła pęczek kopru sól oraz pieprz(...)Przygotowanie: Ziemniaki są doskonałym dodatkiem do obiadu, ale czasami mogą się już znudzić wtedy możemy przyrządzić w inny sposób. Chciałbym wam zaproponować przepis na klasyczne puree ziemniaczane. Ziemniaki obieramy i standardowo gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gdy ziemniaki gotowe mleko wlewamy do garnka dodajemy łyżeczkę masła i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści.Gdy to nastąpi
Sprawdzone przepisy kulinarnePrzepis dobry na wykorzystanie resztek wędlin z lodówki. Ewentualnie ziemniaków, które zaczynają... "kwitnąć" :) Składniki: dowolna wędlina, ja miałam szynkę, kiełbasę wiejską i boczek wędzony - ilość wedle uznania ok. 1 kg ziemniaków 1 duża cebula kawałek pora - opcjonalnie, jeśli cebulka jest mała 1 duża marchew ok. 150 gramów sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach majeranek przyprawa do ziemniaków lubczyk(...)sól pieprz naczynie żaroodporne z pokrywką Nie podaję konkretnych ilości przypraw, ponieważ to już zależy od Was - ile i jakie lubicie. Natomiast bardzo polecam dodać przyprawę do ziemniaków. Są różnych firm, trzeba wypróbować, która Wam podpasuje najlepiej (nie wszystkie są smaczne, niektóre są wręcz gorzkie). Boczek pokroić w kostkę, to samo zrobić z kiełbasą i szynką (kiełbasę, jeśli trzeba - obieramy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPozostając w temacie ziemniaczanym, przedstawiamy Naszą druga propozycję na ziemniaki zapiekane z serem. Tym razem są to ziemniaki gotowane w mundurkach, a następnie zapieczone z serem żółtym. Dodałam do nich tylko paprykę i keczup, aby nadać im nieco ostrzejszego smaku, aczkolwiek smak ten nie powinien dominować, gdyż te ziemniaki są u mnie zawsze tylko dodatkiem do dania a nie daniem(...)głównym. Ziemniaki w mundurkach zapiekane z serem SKŁADNIKI: 8 ziemniaków podobnej wielkości 200 g sera żółtego w kostce sól 1 jajko pieprz keczup papryka w proszku zielona cebulka Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinkach, w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy na połówki i pomagając sobie łyżeczką wybieramy ze środka miąższ
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOstatnio miałam okazję przygotować dla rodziny wiejską ziemniaczaną zapiekankę. Swojego czasu przygotowywałam takie pyszności z surowych ziemniaków, jednak ostatnio zaczęłam do zapiekanek ziemniaczanych używać obgotowanych wcześniej ziemniaków. Mam wówczas pewność, że ziemniaki będą idealnie dopieczone. Dzisiaj dla Was ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i żółtym serem. Mój mąż uwielbia tę wersję. Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków(...)boczku surowego lub wędzonego 250 ml bulionu z czosnkiem 250 g sera żółtego tartego sól ziołowa 1 łyżka masła szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy i płuczemy, obgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzamy. Kroimy ziemniaki w plasterki około 2-3 mm. Boczek kroimy w cieniutkie plasterki. Formę do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy dno ziemniakami delikatnie solimy, nakładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwszystkich składników, dlatego przygotowałam zapiekankę na zasadzie "co mam w lodówce leci do gara" :)Składniki:1 kg mięsa mielonego wołowego (może być też wieprzowe albo mieszane)1 kilogram ziemniaków (jeśli chcemy zrobić 2 warstwy ziemniaków to 1,5 kg)2 cebule3 ząbki czosnku 2 marchewkiszklanka świeżego albo mrożonego groszku200 ml bulionułyżka masła3 łyżki mleka2 łyżki olejułyżka mąkisól, pieprztymianek, majeraneknatka(...)pietruszki Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i ubijamy z masłem i mlekiem. Dodajemy tymianek, majeranek oraz pieprz. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na nim mięso wraz z pokrojonymi cebulami i ząbkami czosnku. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa i zalewamy mięso bulionem. Kilka chwil prażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy łyżkę
Bon Appetit MałgorzatyKnedle ze śliwkami...Białe kule z ziemniaków i mąki.Wnętrze wypełnione soczystymi śliwkami.Polane rozpuszczonym masłem.Oprószone cukrem.Pycha!Składniki:800 g ziemniaków (waga po obraniu, przed ugotowaniem);1,5 szklanki mąki pszennej;1 łyżka mąki ziemniaczanej;1 jajo;Szczypta soli;1 kg śliwek;Około 3 łyżki białego cukru;Dodatkowo:60 g rozpusczonego masła;Cukier do posypania.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać(...)ugotować, przecisnąć przez praskę (lub dobrze utłuc tłuczkiem do ziemniaków) i dobrze wystudzić.Śliwki umyć, osuszyć, ponacinać i powyjmować pestki.Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać wystudzone ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajo, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wystudzone ziemniaki, obie mąki, jajo sól i wyrabiam ciasto hakiem do ciasta drożdżowego.Przygotowane ciasto
Gospodyni Miejskamuszę się przyznać, że, co zostało mi z dzieciństwa, uwielbiam wylizywać na koniec talerz :-). Zrobienie śląskich, wbrew pozorom, wcale nie jest trudne. Ważne, żeby do ich przygotowania wybrać gatunki ziemniaków mącznych i mało wodnistych.Również młode ziemniaki nie nadają się do śląskich, Pamiętam jak moja babcia przygotowywała śląskie: do miednicy wkładała ugniecione ziemniaki, wyrównywałam powierzchnię, dzieliła na 4 części(...)jedną część ziemniaków wyjmowała, a w jej miejsce wsypywała mąkę kartoflaną. Główną zasadą zrobienia lekko gumowych klusek jest właśnie ta proporcja: trzy części ziemniaków i jedna mąki. Choć są też zwolennicy wersji 4:1. Kluski śląskie Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Ziemniaki gotujemy
Kulinarne przygody Gatitymaskarady, w których brali udział tak zwani przebierańcy. Na Śląsku były tańce kobiet i mężczyzn, mające zapewnić urodzaj – pląsy kobiece zwiastowały obfitość lnu i konopi, zaś męskie zbóż i ziemniaków. W karczmach organizowano tak zwane podkoziołki, czyli tańce, za które dziewczęta musiały zapłacić (wrzucić pieniądze pod specjalnie przygotowaną figurę koziołka), co miało zapewnić im rychłe zamążpójście Obecnie(...)chrzan skropić cytryną, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać ze śmietaną. Polać pokrojone w paski śledzie, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Śledziowa wieża. Składniki: 1 ugotowany ziemniak w łupinie, 1 łyżka majonezu 1 śledź matias w oleju pokrojony w paski ½ cebulki drobno pokrojone Świeżo zmielony pieprz 1 mały ogórek kiszony pokrojony w kostkę 1 mała papryka konserwowa Wykonanie
Kulinarny karnet Christopherasię do dalszej pracy ,bo langosz upieczony ,usmażony wg mojego przepisu nie ocieka tłuszczem, jest chrupiący , pulchny i naprawdę smaczny. Składniki. 50dag mąki 350ml mleka 30g drożdży 3 ziemniaki w mundurkach Ser żółty Śmietana kwaśna Szczypta cukru sól Czosnek Olej Wykonanie. Robimy zaczyn, kiedy rośnie gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy(...)puree. Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy na 1 h. Przygotowujemy miksturę do smarowania lanoszy. Przeciśnięte 3-4 ząbki czosnku dodajemy do ¾ szklanki ciepłej przegotowanej wody z solą i pieprzem. Mikstura powinna być pikantna. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe porcje i rozciągamy palcami na dosyć duże placki
Kulinarny karnet Christopherakurczaki nie żyją w niewoli. Żywią się jak nasze w Polsce, w zagródkach naszych babek. To na Sycylii prawdziwa rzadkość. Będziemy robić danie na niedzielę. Uwaga, zostaną użyte ziemniaki- tam ziemniaki się je wyłącznie od święta , kosztują jak mięso, i są rarytasem. Składniki -udka i podudzia z kurczaka, który żył na wolności -suszone pomidory OLE- dlaczego OLE? Dlatego(...)teściową osobiście.. Zawsze patrzę nostalgicznie na te słoje w TESCO pełne tych pomidorów i zastanwiam się skąd OLE zna ten sekret? -Oliwa z oliwek Mini Monini- bo łagodniejsza -ziemniaki z upraw bio- u mnie ziemniaki, które sama zbierałam na wykopkach u babci na podkarpaciu -przyprawy – sól morska z okolic Trapani -Kuchmistrz od Skworcu- suszone warzywa-marchew, pietruszka,cebula,pasternak
Z Kuchni Do Kuchnimoje ulubione jesienne danie. Wersji tego dania pochodzącego z kuchni węgierskiej jest mnóstwo. Ja też je gotuje w różnych odmianach, na blogu pojawiła się już kolorowa wersja bez ziemniaków . Czasami z kiełbasą, czasami z parówkami. W takiej wersji lubią je moje dziewczyny. Tak jak pisałam w przepisie, nie dodaję do lecza bulionu ani wody. Warzywa w trakcie duszenia(...)przykryciem puszczą sok, więc ziemniaki ugotują się bez problemu. Na końcu dodaję też pomidory aczkolwiek wiem, że tu szkoły są różne. Jeśli najpierw dodamy pomidory ziemniaki zostaną lekko twardawe, ze względu na kwaśne soki pomidora. Dlatego zawsze, gdy gotuję ziemniaki w daniu w którym są pomidory, staram się najpierw dodawać ziemniaki, a dopiero potem pomidory. Leczo z kiełbasą
Kulinarne przygody Gatityrównież przepis na doradę pieczoną po hiszpańsku - w białym winie. Dorada pieczona z oliwą i czosnkiem i pieczone ziemniaczki z szałwią przepis na 2 osoby (i trochę więcej ziemniaków, ale my lubimy pieczone ziemniaki:) Składniki: na doradę 2 świeże dorady 5-6 ząbków czosnku oliwa sól, pieprz na ziemniaczki 500 g małych ziemniaczków garść liści szałwi oliwa sól, pieprz(...)Przygotowanie: Zaczynamy od ziemniaków, bo one dłużej się pieką. Kroimy ziemniaki na kawałki wielkości kęsa i wrzucamy do brytfanki wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Posypujemy listkami szałwii pokrojonymi w paseczki, solą i pieprzem, polewamy oliwą. Mieszamy wszytko rękami, aby ziemniaki obtoczyły się w przyprawach. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni i pieczemy 30 minut. Dorady myjemy, osuszamy
Chilli Czosnek i Oliwa